Hosszú kések évada

0
115
MTI fotó: Baranyi Ildikó

Egy kis történelemóra talán segíthet megvilágítani a tavaszi választások előtti utolsó hónap leleplező cikkeinek hátterét. 1934. június 30-án, az úgynevezett hosszú kések éjszakáján számolt le Hitler a Harmadik Birodalom kancellárjaként potenciális ellenfeleivel. A Goebbels által irányított suttogó propaganda azt terjesztette, hogy ezzel a káosztól mentették meg az országot, valójában Hitler ezzel biztosította be a hatalmát. A fizikai gyilkosság és az ellenfelek politikai lejáratása, erkölcsi „legyilkolása” persze nem azonos kategória, mégis bizonyos áthallások a vásárhelyi fideszes vereség után felfedezhetők.

Orbán Viktor 2006-os bukását követően úgy döntött, hogy a számára legveszélyesebb politikai ellenlábasait – de mindenekelőtt az őt egy tévévitában megszégyenítő Gyurcsány Ferencet – erkölcsileg teszi tönkre. A szerencsétlenül nyilvánosságra került őszödi beszéddel és az abból kiragadott, félremagyarázható mondatokkal Gyurcsány maga adta fel a labdát, de így is évekig tartó folyamat volt, mire az Orbán-stáb és a KDNP-s pribék, Semjén Zsolt politikailag „legyilkolta”. A KDNP elnöke később ezzel maga büszkélkedett el.

A finkelsteini gyűlöletkampány az amerikai választási guru halálával sem került ki a Fidesz kampánystratégiájából, ahogyan a karaktergyilkosságok sem. A különbség csupán annyi, hogy láthatóan a 2018-as kampányban már a politikai paletta mindkét oldalán bevetik ezt a fegyvert. A napokban Hadházy Ákosra, az LMP korrupciós ügyeket feszegető társelnökére adhatott ki „kilövési engedélyt” a miniszterelnök, a másik oldalon Simicskáék Semjén Zsoltot pécézték ki.

Facebook

A kormánymédia mostanában számos cikkben foglalkozik az LMP-s politikus kétes ügyeivel. Legutóbb a Demokratában egy terjedelmes riportot is közöltek, amelyben valósággal ízekre szedték az egykori szekszárdi állatorvos politikai karrierjét. A „gyengébb” érvek között szerepelt, hogy a református templomban rövidnadrágban ült az orgonához, de odáig is elmentek, hogy „ismeretlenek” feltörjék a kocsiját és elemeljék belőle a repülési naplóját. Bizonyítva ezzel, ő sem különb, mint a helikopterrel esküvőre járó Rogán Antal: milliós hobbira költi a jövedelmét.

A Demokrata ennél „mélyebbre” ásott: kiderítette, gimnazistaként, egyetemi évei alatt is beilleszkedési problémákkal küzdött, politikus is úgy lett, hogy az édesapja egy cigány jelölt kárára, a szó szoros értelmében „besírta” a helyi önkormányzati testületbe. Lusta volt, nem végzett munkát, konfliktusba került a választókkal. „Gyanús földügyeleteket” emlegetnek a családjával kapcsolatban, sőt, a cikk szerint pénzügyi manipulációk sem voltak idegenek tőle. És, aki még ezek után sem hiszi el, milyen gazember az LMP társelnöke, ott van a szegény Robi bácsi esete, akit valósággal sírba tett a Hadházy família. Az ezek után bizonytalankodóknak kerek-perec ki is mondják: „Gátlástalan, aljas, hazug, mániákus, jellemtelen, gyűlölködő, bosszúálló, számító, akit mindmáig egyáltalán nem érdekli a politika, kizárólag megélhetési forrásnak tekinti”.

Ezt követően mondhat akármit, cáfolhat mindent a politikus, az emberekben annyi biztosan megmarad: valami nincs egészen rendben a háza táján, ha drága hobbijára költi a jövedelmét. És többet nem is nagyon akarnak elérni egy ilyen karaktergyilkosság kitervelői. A sárkupacot odaragasztották a célpont hátára. Mosakodjon, magyarázkodjon, ha tud.

Az a szomorú, hogy a másik oldal sem akar lemaradni ebben a mocskos adok-kapok játszmában. Nem nagyon csodálkozhatunk, hogy éppen a Jobbikot támogató Simicska-sajtó dobta be a legújabb bombát: a tavaszi országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP listájának második helyén szereplő Semjén Zsolt évek óta, titokban, néhány napos luxusvadászatokon vesz részt Svédországban. Most dokumentumokat, fotókat tettek közzé arról, hogy a politikai páholyban alaposan meghízott pártelnök, mivel nem szeret gyalogolni, vagy helikoptert bérel, vagy lovat kell adni alá, hogy puskavégre kaphassa a kiszemelt vadakat. Ráadásul az utakat a szervezők elmondása alapján különös óvintézkedések mellett bonyolították le. Előfordult például, hogy egy 40 fős hotelt kibéreltek Semjénék számára, hogy csak az ő társasága legyen az épületben, véletlenül se találkozzanak másokkal, főként ne magyarokkal.

A néhány napos utak alkalmanként 4-5 millió forintnak megfelelő koronába kerültek, az árat főként az extra kérések és a luxusköltségek fokozták, írja a Magyar Nemzet cikke. Ebből az is kiderül, az egyórás légi kirándulás Svédországban több mint 750 ezer forintba kerül, a Rogán Antal családját 2016-ban szállító helikoptert „csak” 250 ezer forintos óradíjért lehet bérelni.

A séma nagyon hasonló és mégis különböző. Itt van két politikus, aki milliós hobbijára költ, miközben az országban sokan mélyszegénységben tengődnek. Olyan emberekre akarjuk bízni az ország sorsát – teszi fel a kérdést a kormánymédia -, akinek annyi jövedelme van, hogy már csak a repülési szenvedélyére tudja elkölteni? A másik oldal is valami ilyesmit pedzeget, csak Semjén esetében kényesebb a kérdés: tessék mondani, egy közszolgának miből is futja az ilyen költséges, urizáló szenvedélyre? Azt sugallják: csak nem a mi pénzünkből? És ezt a sárkupacot még nehezebb lehet lemosni. Ha egyáltalán lehet.

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..