Freedom for Ukraine – Tudósítás a legfrissebb eseményekről

0
3488
wikipedia.com

Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges hadművelet”-nek nevezte azt az Ukrajna ellen elkövetett agressziót, mely ellen a civilizált világ néhány nap alatt soha nem látott egységbe forrva segíti az ukránokat függetlenségük szabadságuk megvédelmezésében. 

(Folyamatosan frissítjük)

22:05 – Irakli Kobakhidze grúz kormánypártelnök szerint a kormány sürgősen előkészíti az EU-tagjelölti státusz iránti kérelmet, amelyet holnap nyújtanak be Brüsszelbe.

21:40 – Két amerikai tisztviselő szerint Oroszország Ukrajnán belül tankjainak, repülőgépeinek, tüzérségeinek és egyéb katonai eszközeinek nagyjából 3-5%-át veszítette el – ehhez képest Ukrajna kapacitásának nagyjából 10%-át veszítette el. 

19:40 – A kijeviek metrókban rejtőznek, miközben az orosz erők bombázzák a fővárost.

18:30 – A Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa, az orosz Roman Abramovics megerősítette, hogy eladja a londoni egyesületet. A Chelsea eladásából származó, leadózott bevételt egy újonnan létrehozott alapítványának akarja adni. Az alapítvány az ukrajnai háború valamennyi áldozatának segíteni szándékozik.

17:55 – Az orosz fegyveres erők a hadművelet kezdete óta több mint 1500 katonai célpontot semmisítettek meg Ukrajnában, köztük 13 repülőgépet és 47 drónt – mondta szerdán újságíróknak Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője.

17:20 – Az ukránok 200 millió dollárt adományoztak a hadsereg támogatására. A Nemzeti Bank az összeget a február 24-én létrehozott speciális számlájára kapta az ukrán fegyveres erők támogatására a folyamatban lévő orosz invázió közepette.

16:45 – Az orosz erők elfoglalták a stratégiailag fontos Herszon központját – közölték ukrán tisztviselők. Ez az első olyan nagyváros, amelyet Putyin elnök erői az invázió múlt csütörtöki kezdete óta legyőztek.

16:00  Oroszország több mint 2000 civil ukránt ölt meg. Mióta Vlagyimir Putyin orosz diktátor hadat üzent Ukrajna ellen, Oroszország több száz közlekedési infrastruktúra létesítményt, otthont, kórházat és óvodát semmisített meg, több mint 2000 ember halálát okozva állítja az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat szerint.

15:50 – Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormány „de facto barátságtalannak” tekint minden olyan országot, amely szankciókat vezet be Oroszországgal szemben – írja a CNN.

14:35 – Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai tettei háborús bűnnek minősülnek.

13:10 – Teljes a káosz az ukrán és orosz fél tárgyalásainak mai folytatása körül. Míg a Al Jazzeera hírügynökség  Lavrov külügyminiszterre hivatkozva azt írta, hogy az ukrán fél kérésére elnapolják a tárgyalások második fordulójának megtartását, más hírügynökségek semmiféle halasztásról nem értesültek.

13:00 – Az orosz erők bombázzák Ukrajna vasúthálózatának egyes részeit, megnehezítve a konfliktus elől menekülni próbáló emberek százezreinek evakuálását. 

12:45 – Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke úgy vélekedett, hogy Oroszország államosíthatja az Egyesült Államokban, az EU-ban és más barátságtalan joghatóságokban bejegyzett személyek tulajdonát az új oroszellenes szankciókra válaszolva.

11:30 – Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) szerint mostanra csaknem 836 ezren menekültek el Ukrajnából, mióta Oroszország elindította invázióját.

11:15 – Elnapolták az orosz-ukrán tárgyalások szerdára kitűzött második fordulóját. „Készen állunk a tárgyalások második fordulójára, de az ukrán fél késlelteti [a folyamatot] az amerikaiak parancsára” – mondta Lavrov az Al Jazeera szerint.

10:45 – A világ két legnagyobb konténerszállító-hajótársasága, a Maersk és az MSC ideiglenesen felfüggesztette az Oroszországba tartó és az onnan induló hajóforgalmat az oroszok elleni gazdasági szankciók részeként– írja a Reuters.

10:35 – A Gazprom a szokásos módon, az európai fogyasztók kérésének megfelelően szállít Európába tranzit orosz gázt Ukrajna területén keresztül – március 2-án 109,4 millió köbmétert” – mondta Szergej Kuprijanov szóvivő.

09:45 – Ukrajna képviselőivel folytatandó szerdai tárgyalásra  késő délután kerül sor – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal.

08:55 – Híradások szerint találat érte a harkovi Karazin Nemzeti Egyetemet. Lángokban áll a majdnek kétszáz éves épület.

08:10 – A hajnalban leszállt orosz légi egységek Harkivban azonnal és heves harcokba keveredtek az ukrán erőkkel. Az ukránok állítások szerint az orosz katonák megtámadták egy katonai központ kórházát is.

08:00 – Az orosz csapatok az fokozzák támadásaikat Ukrajna második legnagyobb városa ellen.  Harkovban kedden több tucat civilt öltek meg bombamerényletekben.

07:00 – Az ukrán elnöki adminisztráció egyik alkalmazottja azt szerint Ukrajna bízik abban, hogy meg tudja tartani a nagyobb városokat, és az idő Ukrajna javára dolgozik.

06:25 – Orosz információk szerint a dél-ukrajnai Herson városát orosz csapatok foglalták el.

06:00 – Az Európai Unió nem áll háborúban Oroszországgal, de támogatja Ukrajnát a jelenlegi helyzetben – mondta Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.

04:00 – Az amerikai közlekedési minisztérium közleménye szerint szerdán életbe lép az orosz repülési tilalom az Egyesült Államok légterében. A tilalom minden olyan repülőgépre vonatkozik, amelyet Oroszország állampolgárságú személy birtokol, igazolt, üzemeltet, bejegyzett, bérelt, lízingel vagy ellenőrzik egy orosz állampolgár számára.

2022. március 02.

23:55 – Oroszországnak „fel kell hagynia az ukrán városok bombázásával”, hogy értelmes tárgyalásokat lehessen folytatni – mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjújában.

23:50 – Az ukrán erők még szombaton megölték Magomed Tusajev csecsen tábornokot a Kijevtől északnyugatra fekvő Antonov nemzetközi repülőtéren (GML). Tushajev felelős az LMBTQ+ személyek kínzásáért és meggyilkolásáért az oroszországi csecsenföldi nagyrészt muszlim régióban.

22:25 – Oroszország csapást mért a Babyn Yar holokauszt emlékhelyére Ukrajnában.

21:05 – Jelenleg a kelet-ukrajnai Mariupol és a második legnagyobb város, Harkiv környékén zajló csatákról számolnak be. Ukrán tisztviselők szerint több tucat civil vesztette életét az orosz tüzérségi csapások következtében.

20:45 – Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök az ország Biztonsági Tanácsának keddi ülésén közölte, hogy felkérte az orosz vezetést, hogy szállítsanak további S-400-as légvédelmi rakétarendszereket országába, szerinte  Minszk védelme miatt van szükség további fegyverekre.

20:00 – Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint jelenleg több mint félmillió ember menekült el Ukrajnából. Hivatalos lengyel források szerint csak az elmúlt 24 órában 100 ezren lépték át a határt Lengyelországba. Nagyobb menekültmozgozgást  érzékelnek Magyarországra, a Moldovai Köztársaságba, Romániába és Szlovákiába is.

19:30 – Putyin háborújának gazdasági következményei is vannak: egyre több nyugati olajtársaság szünteti meg üzleti kapcsolatait Oroszországgal. Eközben a Kreml megpróbálja megfékezni a tőke menekülését.

18:50 – Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint azért nem engedélyezi a magyar kormány fegyverek átszállítását Magyarországon keresztül, mert a fegyverszállítmányt hazánk területén megsemmisíthetik az oroszok. Ez sem életszerűbb magyarázat, mint Orbán Viktor hétfői indoklása.

17:20 – A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyelőre megtiltja az orosz delegációk részvételét májusban rendezendő fesztiválon – jelentette be ma a fesztivál vezetősége.

16:55 – Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte feltételét az ukrajnai „katonai hadművelet” befejezéséhez – közölte a Kreml. A kijevi kormánynak el kell ismernie a luhanszki és donyecki „népköztársaságot”, valamint Oroszország szuverenitását a Fekete-tengeri Krím-félsziget felett – jelentette be ma este a Kreml. Emellett Ukrajnát „demilitarizálni” kell, és „semleges státuszt” kell adni – derül ki Putyin és Nicolas Maduro venezuelai elnök telefonbeszélgetéséből.

16:20 – Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy az EU kész új szankciócsomagokat elfogadni Oroszország ellen. Ezt Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón mondta kedden.

15:50 – Az Európai Unió végül nem bocsát Ukrajna rendelkezésére  nem küld vadászrepülőgépeket. 

14:45 – Ha megvédjük Kijevet, megvédjük az államot is. Ez országunk szíve, és ennek tovább kell dobognia” – mondta Zelenszkij. 

14:05 -Több mint 500 ezer menekült menekült el Ukrajnából az orosz invázió alatt – közölte hétfőn az ENSZ. 

13:30 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai parancsnokot nevezett ki kedden Kijev védelmének vezetésére, miközben az oroszok vezette páncélososzlopok előrenyomultak a főváros felé. „Fővárosunk védelme most a legfontosabb prioritásunk” – mondta Zelenszkij a Telegram csatornáján közzétett videobeszédében .

13:00 – Az Ukrajnával való szolidaritásból a Norvég Síszövetség megtagadta Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak részvételét a héten Norvégiában zajló világkupa-versenyeken.

12:15 – Tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai elleni háborúban hétfőn Moszkva. Mindezt Ukrajna amerikai nagykövete mondta el egy kongresszusi eligazítást követő sajtótájékoztatón.

11:35 – Oroszország elfogadhatatlannak tartja az amerikai nukleáris fegyverek jelenlétét számos európai államban – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a genfi ​​leszerelési konferencián tartott videobeszédében.

11:30 – Nem sokkal azután, hogy a fehérorosz elnök Lukasenko bejelentette, hogy nem vesz részt az Ukrajna elleni háborúban helyi jelentések szerint egy 33 egységből álló fehérorosz hadoszlop lépett be a Kijevtől északra található régióba, ahol a mobilkommunikáció is megszakadt.

11:12 – Médiainformációk szerint Gerhard Schröder (SPD) volt német kancellár elveszíti régi irodavezetőjét és beszédíróját, Albrecht Funkot. Több mint 20 év után Funk hátat fordít főnökének.  Funk állítólag azt javasolta főnökének, hogy gyorsan és egyértelműen távolodjon el Vlagyimir Putyin Kreml főnökétől, és mondjon le minden orosz vállalatok felügyelőbizottsági mandátumáról. – jelentette ma a „The Pioneer” hírportál.

11:10 Lukasenko kijelentette, hogy Fehéroroszország nem csatlakozik az ukrajna elleni háborúhoz -állítja a Tassz hírügynökség.

10:40 – Szijjártó bejelentését, miszerint Magyarország nem engedi át a fegyvereket Magyarországon, megdöbbenéssel fogadták a biztonsági szakértők. „A háborúnak a NATO-országokat támadó Oroszország szintjére történő eszkalációja esetén Magyarország köteles csatlakozni a NATO-erőkhöz, és mindenképpen kitenni magát az orosz támadásoknak” – mondta egy volt magyar tisztségviselő. „Ha hagyjuk, hogy Putyin elérje a célját, akkor Magyarország és Európa biztonságát messzemenően kockáztatjuk azon a szinten, amelyet az agresszió leküzdéséhez való minimális hozzájárulással teszünk.” – nyilatkozta a tisztségviselő a Politiconak.

10:25 – Ukrán pilóták érkeztek Lengyelországba, hogy átvegyék az európai országoktól kapott vadászgépeket – mondta a POLITICO-nak egy ukrán kormánytisztviselő.

09:55 – Az amerikai kormány szerint az Ukrajna elleni orosz támadás a NATO-n és más nyugati szövetségeseken belüli sorok összezárásához vezetett. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnököt „a NATO modern történelem egyik legnagyobb egyesítőjének” nevezte.

09:35 – Számos nemzetközi sportági szövetség felfüggeszti az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenyzési jogát. Legutóbb az Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hozott ilyen tartalmú határozatot. 

09:15 – Irán vallási vezetője szerint ukrajna áldozatul esik az USA által „kitalált” válságnak.

09:05 – A harkovi régió vezetője, Oleg Szinegubov kedden azt mondta, hogy Oroszország GRAD- és cirkálórakétákat lőtt Harkovra. Az orosz rakétatámadás érte  a város központját, beleértve a lakónegyedeket és a városi közigazgatás épületét is.

09:00 – Kanada meg kívánja szüntetni az orosz kőolajexportot.

08:50 – Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül, megfenyegették azokat az országokat melyek halált okozó fegyverekkel segítik Ukrajnát – közölte az orosz külügyminisztérium. 

08:45 – Japán részben betiltja az általános célú termékek Oroszországba irányuló exportját. Különösen vonatkozik ez a félvezetők szállítására.

09:02 – Légicsapás érte Harkov kormányzati épületét. A támadásról a Twitteren tettek közzé felvételt.

08:25 – Legalább  70 ukrán katona életét vesztette egy orosz tüzérségi csapásban Okhtyrka északkeleti városára.

08:20 – A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze azt mondta, hogy lehetséges háborús bűnök miatt akar nyomozni Oroszország ellen.

08:00 – Bulgária, Lengyelország és Szlovákia 70 harci repülőgépet ad át Ukrajnának, amelyek a lengyelországi repülőtereken állomásozhatnak – közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata hivatalos Facebook-oldalán – állítja a Tassz, orosz hírügynökség.

06:00 – Ausztrália 50 millió dollárt értékű fegyvert biztosít Ukrajna számára jelentette be Scott Morrison miniszterelnök kedden. „Rakétákról, lőszerekről beszélünk, arról beszélünk, hogy támogatjuk őket saját hazájuk védelmében” – mondta.

05:40 – Civilek tucatjai haltak meg hétfőn az Ukrajna második városát, Harkovot ért orosz rakétacsapásokban – közölte au ukrán belügyminisztérium.

05:10 – Az ukrán vezérkar figyelmeztetett az Ukrajna felé tartó fehérorosz csapatokra .”A fehérorosz fegyveres erők legharcképesebb alakulatainak egyes egységei megkezdték az ukrajnai államhatár felé haladást Volhínia irányába” – írta az ukrán vezérkar a Facebookon. Ezt az információt nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

05:05 – Az éjszaka folyamán Kijevben hangos robbanásokat lehetett hallani. Sokan újabb orosz támadásra készültek, és ideiglenes barikádokat emeltek az utcákon.

05:00 – Az új műholdfelvételek azt a félelmet keltik, hogy a közeljövőben jelentős orosz invázió várható Kijevben. Hatalmas orosz katonai konvoj tankokból és egyéb járművekből gurul Kijev felé. A műholdképek tanusága szerint a konvoj 64 km hosszú.

2022. március 01.  

23:00 – Alekszej Navalnij a Kreml-kritikus bebörtönzött ellenzéki vezető és hívei tiltakozásra szólították fel az orosz lakosságot. Ukrajnát nem minden orosz támadta meg – bár Putyin szeretné, ha ezt elhiggye a világ.

22:10 – A Royal Dutch Shell hétfőn bejelentette, hogy az ukrajnai fejlemények miatt kilép minden Oroszországgal közös projektből.

21:55 – Az európaiak és szövetségeseik készek további szankciókra Oroszország ellen Ukrajna inváziója miatt. Ezt a párizsi Elysée-palota jelentette be hétfő este Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lengyelország, Románia, az USA, Kanada és Japán állam- és kormányfőinek, valamint az EU képviselőinek videokonferenciája után.

21:20: A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij támogatói polgári engedetlenségi kampányra szólítottak fel, hogy tiltakozzanak az ukrajnai orosz invázió ellen.

20:45 – Az ukrajnai háború hátterében Törökország megtiltotta a hadihajók áthaladását a Boszporusz és a Dardanellák-szoroson. Törökország, amely Oroszországhoz és Ukrajnához hasonlóan határos a Fekete-tengerrel, a múlt héten élesen elítélte Oroszország ukrajnai agressziós háborúját.

20:30 – Újra légiriadó-szirénák hallatszanak Ukrajna fővárosában, Kijevben, és a hírek szerint orosz csapást mért a város szélére.

20:25 – Az ukrán belügyminisztérium szerint civilek tucatjai haltak meg ma az Ukrajna második városát, Harkovot ért orosz rakétacsapásokban.

20:20 – A norvég olaj- és gázipari cég, az Equinor (korábban Statoil) úgy döntött, hogy kilép az oroszországi vegyesvállalatokból, és leállítja az új befektetéseket az országban – áll a társaság hétfői közleményében.

20:10 – Az orosz védelmi minisztérium felháborodással reagált a német kormány irányváltására az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban. 

19:15 – Az Európai Labdarúgó Szövetség befejezte együttműködését az orosz szponzorral, a Gazprommal. „A döntés azonnal hatályba lép” – közölte hétfőn az UEFA. A szerződés eredetileg 2024-ig szólt volna, és állítólag körülbelül 40 millió eurót hozott évente.

18:08 – Három tárgyalási forduló tartottak, de nem volt áttörés: eredmény nélkül zárultak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország képviselői között az ukrán-fehérorosz határon. Abban sikerült megállapodni, hogy a napokban folytatják a tárgyalásokat.

17:00 – Macron elnök telefonon ismét beszélt Vlagyimir Putyinnal. „Putyin hangsúlyozta, hogy egy ilyen megállapodás csak akkor lehetséges, ha Oroszország jogos biztonsági érdekeit feltétel nélkül figyelembe veszik.” Ide tartozik például a Fekete-tengeri Krím-félsziget szuverenitásának elismerése. és Ukrajna demilitarizálása.

16:15 – A Béketárgyaláson a tárgyalófelek szünetet tartottak, majd négy órkor folytatódtak a megbeszélések az ukrán és orosz tárgyalók között. Erről több orosz és fehérorosz sajtó egybehangzóan számolt be, valamint Mikhailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is megerősítette a Twitteren.

16:10 –  A NOB akarata szerint az orosz és fehérorosz sportolók és hivatalos személyek többé nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetője ezt az ajánlást tette hétfőn minden világszövetségnek és sportesemény-szervezőnek. Az igényhez a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) is csatlakozott.

15:24 –  „Minden olyan orosz személyt azonosítottunk, akinek van tulajdona Franciaországban, és akiket kormányközeliségük miatt az EU-szankciók alá vonhatnak” – mondta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter hétfőn Párizsban. Franciaország ingatlanokat, jachtokat és luxusautókat akar elkobozni a kormányhoz közel álló oroszoktól. „Jogi eszközökkel elkobozzuk ezeket az árukat” – mondta.

14:55 – Az ukrajnai háború miatt több ország légterén már nem haladhatnak át orosz repülőgépek. Most a Kreml reagált – és blokkolja az orosz légteret a Németországból és más országokból érkező repülőgépek számára.

12:30 – A  információk szerint aukrá és orosz fél közötti tárgyaláson az ukránok közölték követelésüket: miszerint azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását kérik. 

12:25 – Ukrajna esetében a Google Térkép már nem mutatja meg, hol akadnak el a járművek, vagy hol gyülekeznek sokan. Az intézkedést a helyi hatóságokkal egyeztették.

11:57 – Ukrajna népirtás miatt indított pert Oroszország ellen az ENSZ legfelsőbb bíróságán. Ukrajna azonnali fellépést követel Oroszországgal szemben – jelentette be a Nemzetközi Bíróság vasárnap este Hágában.

11:45 – A Mariupoltól délnyugatra, az Azovi-tenger partja mentén fekvő Berdjanszki körzetet hétfőn délelőtt foglalták el orosz csapatok az Ukrinform állami hírügynökség szerint.

11:40 – Kijevben hosszú sorok állnak az élelmiszerüzleteknél, mindenki igyekszik felhalmozni az élelmiszert a várható ostromra tekintettel.

11:30 – A másodosztályú FC Schalke 04 labdarúgó-klub Ukrajna orosz inváziója miatt idő előtt felmondja együttműködését az orosz szponzor Gazprommal . Ezt a klub bejelentette.

11.05 – Az orosz agressziós való tekintettel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodik országa EU-csatlakozásához. „Az EU-hoz fordulunk Ukrajna azonnali felvétele érdekében egy új különleges eljárást kér” – mondta Zelenszkij. – Biztos vagyok benne, hogy ez jogos kérés és meggyőződésem, hogy megérdemeljük.”

10:05 – Hétfőn tíz órakor kezdődtek meg a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között Fehéroroszországban, miközben az oroszok Ukrajna elleni inváziójának ötödik napján is folytatódtak a harcok.

08:45 – „Nem hiszek túlságosan az eredményben”, de „meg kell próbálni” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

8:09 – Az ukrán hadsereg az orosz előrenyomulás lelassulásáról számolt be Ukrajnában . „Az orosz megszállók csökkentették az offenzíva ütemét, de egyes területeken továbbra is igyekeznek sikereket elérni” – közölte hétfőn az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

08:10 – A kelet-ukrajnai szeparatisták egyik „Népköztársasága” felfüggeszti a mozgósítást, a másik viszont továbbra is érvénybe marad.

7:50 –  Hackerek támadták meg több ukrajnai közéleti személyiség Facebook – fiókját. Ezt a Facebook tulajdonosa , Meta jelentette be hétfőn. A Meta egyúttal bejelentette, hogy az elmúlt 48 órában eltávolított egy mintegy 40 hamis fiókból álló hálózatot a Facebookról, valamint az Instagram kép- és videóhírekkel foglalkozó leányvállalatától, amely hamis információkat terjesztett Oroszországból és Ukrajnából. 

07:25 – A rendőrök őrizetbe vették a Pussy Riot csoport egyik tagját, Maria Aljohinát moszkvai otthona közelében.

05:30 – A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi junior úszó-világbajnokság rendezési jogát az Ukrajna ellen folyó hadművelet miatt.

22:20 – Hétfőn délelőtt megkezdődnek a tárgyalások az orosz és az ukrán delegáció között – közölték hivatalos orosz források

20:15 – Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte: „Az orosz fegyveres erők a különleges katonai művelet kezdete óta 1067 katonai létesítményt csaptak le Ukrajnában.” 

18:50 – Csehország felszólítja az összes többi EU-tagországot, hogy hagyják abba a schengeni vízumok kiadását az oroszoknak az ukrajnai hadművelet megtorlásaként.

18:10 – Putyin fokozott készültségbe helyezi az orosz nukleáris erőket.

17:00 – A nemzetközileg koordinált harmadik szankciócsomag három részből áll: jelentős számú orosz bank kizárása a SWIFT nemzetközi banki fizetési hálózatból, az orosz jegybank nemzetközi tartalékainak zárolása, valamint az oligarchák, családjaik és partnereik elleni további lépések.

15:40 – A béke felé vezető első lépésnek nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokat.

13:20 – Oleg Sinegubov szerint a második legnagyobb ukrán város: Harkov ismét teljesen  az ukránok ellenőrzése alatt van.

13:00 – Gyakorlatilag kitiltották egész Európa területéről az orosz légiforgalmat.

12:45 – Orosz és Fehérorosz források szerint Lukasenko telefonon tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel és az ukrán küldöttség már el is indult a tárgyalásokra Gomelbe.

12:00 – „Aki háborúzik, az megfeledkezik az emberiségről, nem az emberekre gondol, hanem a hatalom érdekeit helyezi előtérbe, a fegyverek logikájára támaszkodik, a legtávolabb álló Isten akaratától” – mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott hagyományos vasárnapi prédikációjában utalva az ukrán háborúra. Az ukrán néppel való szolidaritásra szólította fel, valamint a háború befejezésére.

11:00 – Everton – Manchester City 0:1
Mindkét csapat játékosai között található ukrán származású labdarúgó. nem csak nekik, de egész Ukrajna előtt tisztelegtek ezzel az aktussal.

https://twitter.com/i/status/1497853244697194497

10:20 – Oroszország garantálta az ukrán delegáció biztonságát a gomeli tárgyalásokon.

twitter.com

 

 

 

 

 

10:00 – A Kreml szóvívóje szerint Gomel városát az ukrán fél javasolta tárgyalási helyszínnek. Oroszország nem függeszti fel az ukrajnai hadműveletet az ukrán féllel folytatott tárgyalások során – tájékoztatott Peszkov. „Részünkről figyelmeztették az ukrán felet, hogy ezúttal nem függesztik fel a hadművelet menetében előirányzott tevékenységeket – ahogyan azt tegnap tették” – mondta a Kreml szóvivője.

09:40 – Lengyelországba 156 ezer, Magyarországra 62 ezer, Romániába 46 ezer menekült érkezett a háború kitörése óta.

09:10 – Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városának utcáin harcok törtek ki, miután orosz erők behatoltak a városba és már belváros utcáin folyik a lövöldözés – közölte  Oleh Szinehubov, a harkovi regionális államigazgatás vezetője. 

08:40 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította az oroszok minszki tárgyalási ajánlatát, de nyitva hagyja a lehetőséget a tárgyalások előtt más helyszíneken.

08:14 – Orosz delegáció érkezik Fehéroroszországba, hogy az ukránokkal tárgyaljon – jelenti a TASSZ hírügynökség.

06:30 – Az orosz egységek blokkolták Herszon és Berdjanszk városát, átvették az irányítást Genicsek felett, a Herszon melletti Csernobajevka repülőteret – mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője egy vasárnapi tájékoztatón.
06:15 – Az ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy NATO-partnerein keresztül fegyvereket kíván szállítani Ukrajnának.

06:00 – Az intenzív utcai harcok folytatódtak vasárnap szerte a fővárosban. A legfrissebb nyugati hírszerzési jelentések szerint – ha csak pillanatnyilag is – az orosz előrenyomulás lelassult. 

05:20 – Egy ENSZ-tisztviselő szerint több mint 150 000 ukrán menekült menekült el.

05:11 – Az orosz erők legalább 198 embert, köztük három gyereket megöltek, és 1115 embert, köztük 33 gyereket megsebesítettek az ukrán nemzeti gárda szerint. 

4:38 – Vaszilkov városában egy orosz támadás után  tűz ütött ki egy olajraktárban – a város mintegy 40 kilométerre délre fekszik Kijevtől. A folyamatos harcok miatt a tűzoltók nem tudtak előrehaladni a tüzet eloltani. Vasylkiv polgármestere, Natalia Balasinovics egy videóban beszélt a robbanásról, és azt mondta: „Az ellenség mindent el akar pusztítani körülöttük.”

03:39 – Sajtóértesülések szerint egy radioaktív hulladékot tároló raktárt találtak el Ukrajna fővárosában, Kijevben. A Radon Union cég hulladéklerakóját több orosz gránáttalálat érte – közölte többek között a 24-es csatorna. Az első mérések szerint a lakosságot a védelmi övezeten kívül nem fenyegeti veszély. Az információkat független módon nem lehetett ellenőrizni.

01:10 – Annak ellenére, hogy az iráni rezsim betiltotta a Putyin elleni tüntetéseket, az irániak csoportja „Halál Putyinra” kiáltotta ki, ami talán példátlan lépés a Putyin-ellenes irániak részéről.

00:50 – Egyelőre egyetlen nagyobb város sem került a megszálló erők kezébe, mivel a Javelin páncélelhárító rakétákkal felfegyverzett ukrán csapatoknak sikerült átmenetileg tompítaniuk az oroszok lépését Harkov keleti felé, és több kitörést is sikerült elérniük Kijev felé. A heves ellenállás és a gyorscsapású gerillataktika elrontotta a reményeket, amelyeket Moszkva egy gyors, viszonylag vértelen küzdelemhez táplált.

00:10 – A nyugati országok hatóságai fontolgatják további korlátozó intézkedések meghozatalának lehetőségét az Orosz Föderáció Központi Bankjával szemben, ezek a hétvégén véglegesítésre kerülnek. Ezt szombaton jelentette be újságíróknak a washingtoni kormányzat egyik magas rangú képviselője az Oroszország elleni szankciókról tartott külön tájékoztatón.

2022. február 27.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .