CNN: Az Egyesült Államok kapcsolatba lép Zelenszkijjel

0
1042
Facebook

Az Egyesült Államok továbbra is rendszeres kapcsolatban áll Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egy biztonságos műholdas telefonon keresztül, amelyet az Egyesült Államok adott át az ukrán kormánynak a múlt hónapban az invázió megtörténte előtt – állítja egy, az ügyben jártas amerikai tisztviselő.

Korábban a legbiztonságosabb kommunikáció az ukránok és az amerikai tisztviselők között a kijevi nagykövetségen keresztül zajlott – mondta két amerikai tisztviselő. Amikor az Egyesült Államok a nagykövetség kiürítésére készült, és a most zajló orosz invázió miatti félelmek hatására az USA elküldte a most használt telefont ukrán kollégáiknak. 

A biztonságos telefon lehetővé teszi Zelenskynek, hogy kapcsolatban maradjon az Egyesült Államokkal, amíg mobil van – tette hozzá a tisztviselő. Zelenszkij egyértelművé tette, hogy az országban kíván maradni, és jelenleg Kijevben több olyan helyre költözik, amelyek jelentős biztonsági jelenléttel védettek – írja a CNN. 

Zelenszkij korábban már filmezett videoüzeneteket, amelyeken műemlékek vagy más felismerhető épületek előtt beszél, de keddi beszédét az Európai Parlamentben egy ukrán zászlóval díszített, leírhatatlan teremből tartott videofelvételen keresztül. 

Az Egyesült Államok hasonló műholdas telefont biztosított Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek – mondta a tisztviselő. A telefonok áramot igényelnek, de szükség esetén generátorról vagy autóból is működhetnek. 

Kezdetben néhány napba telt, amíg az ukránok felállították és működésbe hozták a műholdas telefonokat, mert a használati utasítás angolul volt, nem ukránul.

Zelenszkij és Joe Biden amerikai elnök még kedden beszélt az ukrán elnök és a Fehér Ház szerint.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .