Kezdőlap Címkék Volodimir Zelenszkij

Címke: Volodimir Zelenszkij

IMF: felelőtlenség belemenni egy második hidegháborúba

0

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, aki Bulgáriában élte át az első hidegháborút mindkét részről felelőtlenségnek tartaná egy második hidegháborút. Erre figyelmeztetve nyilatkozott a Washington Postnak Kristalina Georgieva.

Utalt arra, hogy könnyű a szellemet kiengedni a palackból, de utána nagyon nehéz visszatuszkolni oda. Az IMF főnökasszonyát elsősorban az USA és Kína viszálya aggasztja. Trump kereskedelmi háborút indított Kína ellen, és Biden elnök nem vonta vissza a büntetővámokat annak ellenére, hogy Janet Yellen pénzügyminiszter ezt javasolta neki.

Sőt, a Biden kormányzat chip háborút indított Kína ellen: az Egyesült Államok bünteti azokat a cégeket, melyek fejlett technológiát adnak el Kínának, melyet az USA első számú stratégiai ellenfélnek tekint. Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnökasszonya Tajvanon járt, és ezt a kínaiak nyílt provokációnak tekintették, mert a szigetet Kína részének tartják. Tajvan lesz a legfőbb témája Joe Biden és Hszi Csin-ping találkozójának, melyet a G20 csúcs keretében tartanak meg Indonéziában – közölték Washingtonban.

A háromszög

Kissinger egykori külügyminiszter tette az amerikai diplomácia alapelvévé azt, hogy az USA-nak nem szabad egyszerre szembekerülnie Kínával és Oroszországgal. Ebből a célból kötött megállapodást Csou En-laj miniszterelnökkel ötven évvel ezelőtt Pekingben. A későbbi amerikai elnökök követték is ezt a vonalat, mellyel azonban Joe Biden szakított. Blinken külügyminiszter kifejetette, hogy az Egyesült Államoknak két stratégiai ellenfele van: Kína és Oroszország. Az USA ennek megfelelően maximálisan támogatja Ukrajnát az orosz agresszió elleni harcban, Kína washingtoni nagykövetét pedig a kutya sem fogadja Washingtonban noha a legutóbbi pártkongresszuson beválasztották a központi bizottságba vagyis bírja Hszi Csin-ping elnök teljes bizalmát.

Jake Sullivan, Biden elnök nemzetbiztonsági tanácsadója azért tárgyal mind a kínai mind pedig az orosz vezetőkkel. Az ukrajnai háború kezdete óta kétszer is hosszas megbeszélést folytatott a kínai diplomácia első számú vezetőjével, a politikai bizottság tagjával. Aki megígérte Amerikának, hogy Kína nem szállít olyan chipeket Oroszországnak, melyek nyugati embargó alá esnek.

Jake Sullivan Patrusevet, a Védelmi Tanács titkárát, Putyin bizalmi emberét arra figyelmeztette, hogy Oroszország semmiképp se használjon nukleáris fegyvert Ukrajnában. Hszi Csin-ping elnök ugyanerre kérte Putyint. A kínai elnök Szamarkandban barátilag azt tanácsolta a háborúval kapcsolatban, hogy “fejezd be Vologya!”

A 99 éves Kissinger szerint az USA-nak tárgyalásra kellene ösztönöznie Zelenszkij ukrán elnököt. Hírek szerint erről vita zajlik Biden elnök környezetében.

Putyin nem utazik el a G20 csúcsra, helyette Lavrov külügyminiszter képviseli Oroszországot.

Putyin valószínűleg puccstól tart Moszkvában hiszen a háború már több mint nyolc hónapja folyik Ukrajnában, és az oroszok épp most szenvedték el egyik legnagyobb vereségüket: fel kellett adniuk Herszon városát, melyet nem sokkal korábban Oroszország területévé nyilvánítottak.

Támadásban az annektált területeken

0

Zelenszkij, ukrán elnök szokásos késő esti beszédében jelezte, hogy magas rangú katonai tisztségviselőivel szerdán megvitatták az Oroszország által megszállt területek visszaszerzését.

Az elnök beszámolt arról is, hogy újabb települáseket foglaltak vissza Herszon régióban, azok közül a területek közül amelyet Moszkva már Oroszországhoz tartozó területnek minősített.

 

Az orosz nyelvre váltva Zelenszkij megszólította a Moszkva-barát erőket, és közölte, hogy az oroszok már elveszítették a háborút.

“Az ukránok tudják, hogy miért harcolnak. Egyre több orosz állampolgár is észreveszi, hogy azért kell meghallniuk, mert egy ember nem akarja befejezni a háborút”

– mondta Vlagyimir Putyin orosz elnökre utalva.

Az ukrán erők benyomulnak Luhanszkba

Szerhij Haidai kormányzó szerint az ukrán erők tovább nyomultak a Luhanszki megye felé, aki szerint már hat települést felszabadítottak a térségben, további részleteket nem árult el.

„Luhanszk megye felszámolása megkezdődött” – mondta Haidai a Telegramon. 

Oroszország luhanszki meghatalmazottja, Rodion Mirosnyik elismerte, hogy a Kreminnába és Szvatovébe (Harkiv megye közelében) vezető területek „veszélyben vannak”, a Kremminába vezető út pedig „komoly veszélyben van”. Oroszország újabb csapatok bevonásával és a terület erős aláaknázásával erősíti Kreminna város védelmét.

Egy brit hírszerzési információ szerint jelentés „az Oskil folyótól keletre eső terület jelentős részén megszilárdította állásait a régióban, és nagyon valószínű, hogy Ukrajna most csapást mérhet a luhanszki Szvatove-Kreminna útra”, ezzel tovább akadályozva az oroszokat abban, hogy utánpótlást biztosítsanak keleti egységei számára.

Zelenszkij korábban kedden azt mondta, hogy

“a front számos területén folytatódnak a heves harcok, Ukrajna ellentámadása közepette. Egyre többen (oroszok) próbálnak szökni, az agresszor egyre több veszteséget szenved el”.

Oroszország azt állítja, hogy vissza fogja foglalni az elcsatolt régiókat

Úgy tűnik, hogy Moszkva Ukrajna térképe az általa ellenőrzött egyre zsugorodó területeket mutat: az “új régiók” térképén az ukrán tartományok teljes területe szerepelt, de egyes részeit halványan satírozták és ukrán katonai ellenőrzés alatt állónak jelölték.

“A területek örökre Oroszországé maradnak”

– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, jelezve ezzel, hogy az Ukrajna által a napokban visszafoglalt településeket “vissza fogják foglalni”.

Ukrán harci sikerek az annektált megyékben

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök késő esti beszédében beszámolt az ukrán fegyveres erők déli fronton elért sikereiről. 

Zelenszkij szerint csak ezen a héten több tucat település szabadult fel az oroszok által annektált területeken. Beszámolója szerint ez Herszon megyére és Harkiv megyére, valamint Luhanszk és Donyeck megyére egyaránt vonatkozik.

“Az ukrán hadsereg meglehetősen gyors és erőteljes előrelépést tesz hazánk déli részén a folyamatban lévő védelmi műveleten belül.” – jelentette ki az elnök.

“A katonáink nem állnak meg. És csak idő kérdése, hogy mikor űzzük el a megszállókat az egész földünkről”

Az orosz védelmi minisztérium napi tájékoztatóján megmutatta az ukrajnai harci akciók térképét. Az orosz hadsereg a nap folyamán 30 kilométernyi területről vonta vissza csapatait Herszon megyében.

Ukrajna megkapta a NASAMS légvédelmi rendszert

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy Ukrajna megkapta az első NASAMS légvédelmi rendszert. 

“Köszönetet szeretnék kifejezni Biden elnöknek a már meghozott pozitív döntésért, valamint az Egyesült Államok Kongresszusának; megkaptuk a NASAMS-t. Ez egy légvédelmi rendszer. De hidd el, ez még távolról sem elég polgári infrastrukturális létesítményekre, iskolákra, kórházakra, egyetemekre és ukránok házaira.”

Zelenskyy nem részletezte, hogy a NASAMS melyik generációja érkezett. A NASAMS-2 12 hordozórakéta, 8 radar, 1 tűzirányító központ, 1 jármű elektro-optikai kamerával és 1 taktikai irányító jármű együtteséből áll.

A NASAMS adaptált, legmodernebb védelmi rendszerrel látja el a légvédőket, amelyek képesek maximalizálni az orosz csapatok repülőgépeinek, drónjainak és cirkálórakétáinak azonosítását és kilövését. 

Békét akarunk az utolsó csepp vérükig

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy az oroszok kivonultak Kijevből, “hogy megteremtsék az Ukrajnával folytatott tárgyalások feltételeit” – jelentette ki egy iráni megbeszélésén Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Putyin azzal vádolta Ukrajnát, hogy nem teljesíti az isztambuli megállapodásokat, de azt nem árulta el, hogy konkrétan melyeket. Kijelentette: mivel Kijev nem hajlandó betartani vállalásait, nem fog találkozni Volodimir Zelenszkijjal.

“E feltételek megteremtése érdekében (a tárgyalásokhoz) csapataink kivonultak Ukrajna központjából, Kijevből. A kijevi hatóságok megtagadták ezeknek a megállapodásoknak a végrehajtását, bár gyakorlatilag megszülettek. Ezért a végeredmény természetesen nem a közvetítőkön múlik, hanem a felek azon vágyától, hogy teljesítsék a megkötött megállapodásokat. Ma már láthatjuk, hogy a kijevi hatóságoknak nincs ilyen vágyuk.”

Ezzel szemben Davyd Arakhamia, az ukrán tárgyalócsoport vezetője előrejelzése szerint augusztus végén folytatódhatnak a tárgyalások Oroszországgal, miután az ukrán csapatok ellentámadásba lendülnek az elfoglalt területeken. Más ukrán tárgyaló szerint Oroszország csak azért javasol tárgyalásokat, mert időt akar kapni az erők átcsoportosítására és egy alattomosabb és brutálisabb offenzíva indítására.

Az elnök, Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy csak akkor folytatnak tárgyalásokat, ha Oroszország bizonyítja a háború befejezésének szándékát és a megszálló csapatok kivonását Ukrajna területéről.

Vlagyimir Medinszkij, a tárgyalásokon részt vevő orosz delegáció vezetője június 16-án azt mondta, hogy még áprilisban küldték el békemegállapodási javaslataikat, de az ukrán fél állítólag figyelmen kívül hagyta azokat.

Szergej Lavrov, az Oroszország külügyminisztere kijelentette, hogy elégedettek az ukrán delegáció által március 29-én Isztambulban bemutatott békemegállapodási javaslattal. Nyikolaj Patrusev, az Orosz Föderáció Biztonsági Tanácsának titkára kijelentette, hogy Oroszország ” a lehető leghamarabb ” szeretne megegyezni Ukrajnával.

Mindezen kijelentések fényében kijelenthetjük: a háború folytatódni fog.

Nehéz az orosz propaganda megállítása Európa keleti felében

Zelenszkij ukrán elnököt Adolf Hitlerhez hasonlította egy orosz dezinformációs kampány a Facebookon – írja a brüsszeli Politico, amely kitér a magyarországi helyzetre is.

A magyar kormány nyíltan Kreml barát politikát folytat, ezért nem meglepő, hogy a betiltott Rt.com orosz állami portál dezinformációs anyagai a Facebookon keringenek – nyilatkozta a Politiconak Német Szilvia a Lakmusztól. Lengyelországban, ahol pedig a kormányzat markánsan ukrán barát és orosz ellenes politikát folytat, gyakran bukkannak fel a Facebookon olyan álhírek, melyek úgy állítják be az ukrán menekülteket mint bűnözőket. A nyugati nagyhatalmakat pedig rendszeresen bírálják azért, mert nem támogatják eléggé a front országokat Kelet Európában.

Bulgáriában ment el a legmesszebb az orosz propaganda az USA és Ukrajna bírálatában. Rendszeresek az olyan kampányok, melyek az Egyesült Államokat teszik felelőssé az Ukrajnában folyó háborúért. Az ukrán menekülteket pedig gyakran bűnözőknek mutatják be, akik ütik-verik és kirabolják a helyi polgárokat. A legcifrább állítás az volt, amelyik Adolf Hitlerhez hasonlította Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, akinek családja a holokauszt túlélői közé tartozik.

Bozsidar Bozsidov, bolgár digitális miniszter elmondta a Politico tudósítójának, hogy maga is gyakran lát a Facebookon orosz dezinformációs anyagokat Ukrajnáról. “Én vagyok a miniszter, tennem kell valamit!” – hangsúlyozta Bulgária digitális minisztere.

Kelet Európa le van maradva

Az USA és a nyugat-európai államok eredményesek az orosz dezinformációs kampányokkal szemben, mert hatékony algoritmusokkal el tudják távolítani az orosz propaganda anyagokat a Facebookról, a You tube-ról és a Twitterről, de Európa keleti felében nem ez a helyzet. Bozsanov bolgár digitális miniszter elmesélte a Politiconak, hogy a Facebookkal folytatott megbeszélései nem vezettek eredményre. Míg az USA-ban és Nyugat Európában a Facebook, a Twitter vagy a You tube aktívan együttműködik a kormányokkal az orosz propaganda elleni küzdelemben, addig Európa keleti felében nem ez a helyzet. Ez magyarázható azzal is, hogy itt a lakosság egy része hagyományosan oroszbarát. Másrészt a kormányok egy része is jó kapcsolatokra törekszik Moszkvával az ukrajnai háború ellenére is.

A Meta, a Facebook anyacége azt válaszolta a bolgár digitális miniszternek, hogy kivizsgálják az ügyet.

Problémát jelent ezen kívül, hogy az orosz propaganda anyagok sokszor nem sértik meg nyíltan a törvényeket. Ezért nem elég az algoritmus hanem emberi ellenőrzés kell, ehhez pedig Európa keleti felében nincsenek meg néha a kapacitások – nyilatkozta a bolgár digitális miniszter a brüsszeli Politiconak.

A háború 55. napja – (folyamatosan frissülő hírfolyam)

“… aki közvetlen és valóságos veszélyben saját biztonságára gondol, az a döntésre képes elme természetes működéséről tesz bizonyságot. Orr őrült, tehát le lehet szerelni. Csak annyit kell tennie, hogy kéri a leszerelést, de ha kéri a leszerelést, akkor már nem lehet őrült, és további bevetésekre küldhető.”
Joseph Heller

 

09:00 – Harmadik napja zárják le a humanitárius evakuációs folyosókat.  Folytatódik az intenzív ágyúzás a Donbasszban. Az oroszok nem hajlandók folyosót nyitni a civilek számára, hogy elhagyhassák Mariupolt Berdyanszk irányába.

07:45 – Luhanszk régióban Kreminnában és Popasnában a belvárosban dúlnak a harcok. Az ukrán fegyveres erők még kezükben tartják az irányítást e területek felett. Szinte az összes infrastruktúra megsemmisült. Éjszaka nem voltak súlyos lövöldözések, de tegnap 4 ember meghalt és 9 megsérült.

07:00 – Robbanások és tüzérségi lövedékek az egész régióban. A legkritikusabb helyzet Mikolajiv és Dnyipropetrovszk megyék határán van. A pusztulásról és az áldozatokról egyelőre nincs információ. A térség számos településen humanitárius válságban alakult ki.

06:10 – Az ukrán vezérkar beszámolója szerint az oroszok keleten próbálják folytatni a támadó hadműveleteket, hogy átvegyék a donyecki és luhanszki régiók teljes területét, valamint fenntartsák a szárazföldi folyosót a megszállt Krímmel. Fokozódnak a rakétacsapások különböző objektumok ellen a nyugati régiókban is.

04:55 – Izyum irányban Oroszország offenzív hadműveleteket hajt végre a Szeverszkij -Donyec folyó bal partján.

04:10 – Mario Draghi olasz miniszterelnök úgy véli, hogy Európa a korábban gondoltnál gyorsabban csökkentheti az Oroszországtól való energiafüggőséget:
“Európa továbbra is finanszírozza Oroszországot többek között olaj és gáz vásárlásával, olyan áron, amely a történelmi háttér és a termelési költségek szempontjából irreleváns.”

03:00 – Az Egyesült Államok tervbe vette, hogy szankciókat fog kiszabni az orosz hadiipari komplexum ellen.

02:40 – Az orosz Gazprombank volt alelnökét, feleségét és lányát holtan találták Moszkvában.

01:30 – Az amerikai külügyminisztérium képviselői minden rendelkezésükre álló eszközt mérlegelnek annak érdekében, hogy Oroszországot bíróság elé állítsák az ukrajnai háború miatt.

00:45 – Joe Biden és Emanuel Macron amerikai és francia elnök kedden más államfőkkel tárgyal Oroszország új, Ukrajna elleni offenzívájáról.

00:10 – A háború 55. napja Ukrajna teljes körű orosz inváziójának kezdetével kezdődött.Ukrajna keleti és déli részén a megszálló orosz csapatok megpróbálnak újabb offenzívát indítani az ukrán erők állásainak elfoglalásáért. Volodimir Zelenszkij azt mondja, hogy az ellenség megkezdte a harcot Donbaszért.

A háború 42. napja – (folyamatosan frissített hírfolyam)

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

17:00 – Magyarország orbán viktor választási győzelme után kijelentette kész rubelben fizetni az orosz gázért.

16:05 – Az Egyesült Államok a G7-ekkel és az EU-val együtt új szankciókat vezet be Putyin orosz elnök lányaival, Oroszország legnagyobb bankjaival, az Alfa Bankkal és a Sberbankkal szemben, valamint betilt minden új oroszországi befektetést.

15:50 – Az ostromlott Donyeck megye városának tanácsa szerint Oroszország különleges dandárjai összegyűjtik és elégetik a meggyilkolt lakosok holttestét, hogy elkerüljék bűneik nyilvánosságra hozatalát, ahogy az Bucsában történt. A tanács közölte, hogy civilek tízezrei halhattak meg Mariupolban. „A mariupoli tragédia mértékét a náci koncentrációs táborok óta nem láthatta a világ” – mondta Vadim Bojcsenko polgármester.

15:00 – Ferenc pápa elítéli Bucha lemészárlását, az ENSZ-t impotensnek nevezi. Heti audienciáján a pápa ukrán zászlót emelt fel. Borzalmasnak nevezte a civilek elleni kegyetlenkedést Ukrajnában. Hozzátette: a világ szemtanúja az „ENSZ Nemzetközi Szervezete tehetetlenségének” Oroszország ukrajnai háborújában.

14:15 – Az oroszok tüzérséggel lőttek a humanitárius segélyek elosztóhelyére Vuhledarban, legalább 2 ember halálát okozva. 

13:10 – Mariupol városi tanácsa: Oroszország mobil krematóriumokat használ háborús bűnei bizonyítékainak törlésére.

12:35 – Ferenc pápa a heti vatikáni audiencián elítélte az orosz megszállók atrocitásait az ukrajnai Buchában. Erről a The Guardian számolt be.

11:55 – Tegnap este az orosz csapatok körülbelül 27 csapást mértek különféle fegyverekből Harkov lakónegyedeire.
11:10  – Az Európai Tanács vezetője: előbb-utóbb szankciókra van szükség az orosz gáz és olaj ellen.
10:50 – Április 6-án 11 humanitárius folyosóról állapodtak meg, köztük Mariupolból.
10:40 – 14 luxusjacht nem hagyhatja el Hollandiát az Oroszország elleni szankciók miatt. Ezt az ország külügyminisztere jelentette be a képviselőházhoz intézett levelében.
10:20 – Rubizsne Szerhij Hortiv volt polgármestere nemcsak az orosz megszállók oldalára állt, hanem az ukránbarát álláspontot képviselő személyekről is továbbított információkat a megszállóknak, de terveit meghiúsították.
10:15 – Az ukrán vezérkar állítása szerint az oroszok már 150 repülőgépet és csaknem 700 tankot veszítettek a háborúban.
09:43 – Az oroszországi kondenzátumolaj átlagos napi termelése április 3-án körülbelül 1,4 millió tonna, ami 3,9%-kal kevesebb, mint márciusban -jelentette az Interfax hírügynökség.
09:10 – Mark Millie amerikai katonai parancsnok úgy véli, hogy Oroszország ukrajnai invázióját valószínűleg nem lehetett volna megakadályozni az amerikai csapatok jelenléte nélkül, szerinte az ukrajnai háború  még évekig elhúzódik.
08:35 – A Dnyipropetrovszk régióban orosz rakéták éjszaka megsemmisítettek egy olajraktárt, és felgyújtottak egy üzemet, így reggelig eloltották a tüzet.
08:10 – Lengyelország egy “száraz kikötő” létrehozásán dolgozik az ukrajnai határon, hogy növelje az ukrán mezőgazdasági termékek exportképességét.
08:00 – Közzétették azon orosz katonák listáját, akik közvetlenül részt vettek a buchai, irpeni és gosztomeli civilek meggyilkolásában.
07:48 – Az oroszokat három Kherson-vidéki faluból űzték ki
07:24 – Oroszország ENSZ-megbízottja megszólalt – a “különleges hadművelet” helyett “háborút” mondott.
06:20 – A Demokrata Párt képviselői arra kérik Joe Biden amerikai elnököt, hogy erősítse meg Ukrajna védelmét az orosz hackertámadásokkal szemben.
05:40 – Az amerikai Intel cég minden üzleti tevékenységét leállította Oroszországban.
03:00 – A NYT közzétett egy videót, amelyen oroszok megölnek egy kerékpárost Buchában.
NYT
01:48 – „Jó, hogy döntés született az Oroszország elleni új szankciócsomagról, beleértve a szénimport tilalmát is, de ennél sokkal tovább kell mennünk” – nyilatkozta a lengyel külügyminiszter-helyettes.
01:35 – Az amerikai szankciók célja, hogy kimerítsék Oroszország forrásait az ukrajnai háborúhoz, és választás elé állítsák Moszkvát. Választhatnak: dollártartalékainak kimerülése és a  fizetésképtelenség között.

01:11 – Moldova mintegy 700 millió eurót kap az ukrán menekültek megsegítésére.

00:56 – Az amerikai pénzügyminisztérium szankciókat jelentett be a Hydra, a darknet legnagyobb orosz nyelvű platformja, valamint a Garantex kriptovaluta tőzsde ellen. A 2015-ben elindított Hydra bevételt tekintve a legnagyobb piac a feketepiacon. A platform népszerű a kiberbűnözők körében, hogy ott kommunikáljanak, és megtalálják a pénzmosás, illetve az ellopott adatokkal és kábítószerekkel való kereskedés módjait.

A HÁBORÚ 40. NAPJA – (folyamatosan frissítjük)

 Az erőszak a gyengék végső menedéke. 
Isaac Asimov

 

03:45 – A Maxar Technologies március 31-én készített műholdfelvételei azt mutatják, hogy a Szent András-templom és a Pervozvannoho All Saints közelében lévő földbe ásott árok tömegsírt azonosított. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke április 3-án „mészárlásnak” nevezte Oroszország buchai akcióit.

02:55 – Nagy Britannia védelmi minisztériuma április 3-i hírszerzési jelentése szerint a heves harcok tovább folynak Mariupol kikötővárosban, miközben Oroszország megpróbálja bevenni a várost. Az ukrán erők „rendkívüli ellenállást” tanúsítanak. A brit hírszerzés szerint Mariupol „szinte biztosan” az orosz offenzíva kulcsfontosságú célja. ezzel szárazföldi folyosót biztosít Oroszországtól a megszállt Krím-félszigetig.

01:00 – Legalább 7-en meghaltak, 34-en megsérültek  egy harkovi támadásban. Egy lakónegyedet lőttek Szlobidszkij kerületében, és megrongáltak 10 lakóépületet és egy trolibusztelepet. A sérültek között három gyerek is van.

00:30 – Zelenszkij meghívja Merkelt és Sarkozyt Buchába, hogy lássák az Oroszországnak tett évek óta tartó engedmények eredményét.

00:01 – Ron Klein, a Fehér Ház kabinetfőnöke arra figyelmeztet, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja “korántsem ért véget”.

Az agresszió 22. napja (folyamatosan frissítjük)

A huszonkettedik napja tartó orosz agresszió elleni harc egyre több véráldozattal folytatódik, de a tegnapi tárgyalások halvány fényt csillantottak fel az alagút végén. 

 

18:35 – Az orosz erők naponta 50-100 bombát dobnak Mariupolra. A város tanácsa szerint a délkeleti város kritikus állapotban van. A március 2-a óta körülzárt Mariupolt elzárták az áram-, víz-, gáz-, mobilhálózattól, élelmiszer- és gyógyszerellátástól.

18:00 – Stoltenberg kijelentette, hogy a NATO megérti Zelenszkij elkeseredettségét, és folytatni fogja a fegyverszállítást.

17:10 – Ukrajna legnagyobb acélgyártója, Ahmetov oligarcha Azovstalja teljesen megsemmisült. Szerhij Orlov mariupoli főpolgármester-helyettes a Forbes Ukraine-nak adott interjújában elmondta, hogy Ukrajna leggazdagabb embere, Rinat Akhmetov vállalkozását többször is megtámadták az orosz erők. Natalja Jemcsenko, az Ahmetov-féle SCM Holding szóvivője szerint egyelőre lehetetlen felmérni a kárt.

16:35 – Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere kijelentette, hogy a civilek elleni orosz támadások Ukrajnában háborús bűnöknek minősülnek. „Az elmúlt három hét pusztítása után nehéz arra következtetnem, hogy az oroszok másként csinálják” – mondta Blinken washingtoni újságíróknak.

15:45 – Biden március 18-án megvitatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját Hszi Csin-pinggel. Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkárának nyilatkozata szerint Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnökkel telefonon megvitatják „a két ország közötti versenyt, valamint Oroszország Ukrajna elleni háborúját és más, kölcsönösen fontos kérdéseket.”

14:20 – Olaf Scholz német kancellár március 17-i sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy országa továbbra is támogatja Ukrajnát, de közvetlenül sem a NATO, sem az Európai Unió  nem fog beavatkozni. A nyilatkozatot Volodimir Zelenszkij elnök Bundestagban elmondott beszéde követte, amelyben kijelentette, hogy Németország is okolható Ukrajna NATO- és EU-integrációjának késéséért, amely lehetővé tette Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

13:10 – Eddig 130 túlélőt mentettek ki a Mariupol Drámai Színház romjai közül. Az oroszok március 16-án egy hatalmas légibombával csapták le a színházra, ahol köztudottan több száz nő és gyermek keresett menedéket a bombázások elől.

11:25 – Szerhij Orlov, Mariupol alpolgármestere március 16-án a Forbes Ukraine-nak adott interjújában elmondta, hogy több mint 2300 embert öltek meg Mariupolban orosz csapatok. A tisztviselő szerint Mariupol 80-90%-a megsemmisült vagy megsérült orosz lövedékek, légicsapások következtében. 

10:00 – Az oroszok által birtokolt területről indítottak rakétát, amely 20 embert ölt meg Donyeckben.Ruszlan Levijev, a Conflict Intelligence Team nyomozócsoport alapítója szerint az orosz ellenőrzés alatt álló Donyecket március 14-én eltaláló rakéta délkelet felől érkezett, és nem a légvédelem lőtte le, ami azt jelzi, hogy az orosz kézben lévő területről érkezett. Oroszország azt állította, hogy a rakéta ukrán származású, Leviev pedig azt állítja, hogy hamis adatok alapján vádolják Ukrajnát háborús bűnökkel.

08:15 – A kétnapos voznyezenszki csatában a helyi önkéntesek és a katonaság visszaverték a betolakodókat, akik páncélosokat és halott katonákat hagyva maguk mögött menekültek.

07:50 – Oroszország megtámadja Merefa városát Harkiv megyében. A 21.500 lakosnak otthont adó Merefát március 17-én hajnali fél háromkor érte egy légicsapás. A támadás következtében egy helyi iskola megrongálódott, a helyi közösségi ház pedig megsemmisült. A város illetékesei szerint az ukrán katonaságnak is számottevő veszteségei keletkeztek.

7:00 – A kijevi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a kijevi délkeleti Darnyickij kerületben lévő épület március 17-én korán megsérült, miután repeszek csaptak be a 16. emeletre és felgyújtották. Helyi idő szerint reggel 6 óra 50 perckor egy ember meghalt, három pedig megsérült.

06:00 – Három Panama lobogója alatt közlekedő hajót találtak el orosz rakéták Ukrajna teljes körű inváziója óta. A panamai tengerészeti hatóság március 16-án közölte, hogy a három panamai hajó közül egy elsüllyedt, kettő pedig a felszínen maradt, de megsérültek. Nem történt áldozat.

04:05 – A kanadai közlekedési minisztérium március 16-án a Twitteren azt írta, hogy „a fehérorosz állampolgár által közvetlenül vagy közvetve birtokolt, bejegyzett, bérelt, lízingelt, üzemeltetett vagy ellenőrzött légijárműveknek tilos a kanadai légterébe belépni, kilépni vagy átrepülni”.

02:10 – A műholdfelvételeken a „gyermekek” szó látható, amelyeket a mariupoli színház előtt festettek le a bombázás előtt. A Maxar Technologies amerikai magáncég március 14-én készített műholdfelvételei szerint a „gyermekek”  szót oroszul írták a színház elé, ahol civilek százai szálltak meg. A színházat március 16-án bombázták az orosz erők.

00:55 – Melitopol polgármesterét 9 orosz hadkötelesre cserélték. Dasha Zarivna, az elnöki vezérkari főnök szóvivője szerint a katonák 18-19 évesek voltak. Melitopol polgármesterét, Ivan Fedorovot elrabolták és öt napig fogságban tartották az orosz erők.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK