Kezdőlap Címkék Alekszej Navalnij

Címke: Alekszej Navalnij

Milliókat keresett pedig nem volt állásban

Hogy kereshetett milliókat az orosz kormányfő neje, ha nem is volt állásban? Eziránt tudakozódik Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, aki szerint rendkívül értékes ingatlanok is vannak Mihail Misusztyin birtokában.

Az új orosz miniszterelnök eddig az Adóhivatal főnöke volt, de korábban dolgozott az Állami vagyonügynökségen is. Vlagyimir Putyin – általános meglepetésre – jelölte ki az Oroszországban is alig ismert Mihail Misusztyint a kormány élére. A parlament fegyelmezetten meg is választotta az új miniszterelnököt. Aki eddig nem volt reflektorfényben, de nagyon gyorsan kiderült róla, hogy ő is szépen meggazdagodott az elmúlt húsz évben amíg Putyint szolgálta. Ráadásul ezt igen hatékonyan tette: növelni tudta az adóbevételeket. Egyik évről a másikra 20%-al megemelkedtek az állam adóbevételei, melyekre Putyinnak óriási szüksége is volt és van.

Putyin fő gondja a gazdaság stagnálása

Oroszország dinamikus fejlődését ígérte minden oroszok ura, de az elmúlt években a gazdaság stagnált, az életszínvonal pedig visszaesett. Ezzel párhuzamosan csökkent Putyin népszerűsége is. Maga az elnök is tisztában van ezzel. Ezért újévi üzenetében életszínvonal javító intézkedéseket ígért az oroszoknak, akik elsősorban erre koncentrálnak nem pedig az alkotmánymódosításra vagy a diplomáciai sikerekre.

Képes lesz-e az új kormányfő fordulatra a gazdaságban?

Életpályája nem épp erre mutat: hatékony apparatcsik volt a rendszerben, de egyetlen önálló gondolat sem bántotta egész életében. Viszont jól megszedte magát: hatalmas luxus ingatlant szerzett Moszkva Rubljovka kerületében, mely a legdrágábbak között van. Ráadásul neje is több mint 10 millió dollárral lett gazdagabb 10 év alatt miközben semmiféle állása sincsen! Persze az adóhivatal elnökének nejét sokan kereshetik meg kisebb-nagyobb ajándékokkal Oroszországban.

Putyin kétségkívül stabilitást teremtett Oroszországban, de ez az elmúlt években stagnálást is jelentett. Márpedig pénz nélkül nincsen stabilitás. Az új miniszterelnöknek pénzt kell szereznie ahhoz, hogy Putyin teljesíteni tudja jóléti ígéreteit. Különben nemcsak az új miniszterelnök bukhat, de meggyengülhet Putyin rendszere is, mely túl van a delelőjén Oroszországban.

A „magyar modell” működhetett Moszkvában

Mandátumainak egyharmadát elvesztette Putyin pártja Moszkvában, de a jelek szerint a „magyar modellt” választották. A kormánypárt „függetlenként” indította jelöltjeit, az ellenzék koordináltan a legerősebb támogatását kérte. A számok alapján Putyin simán hozta országosan az önkormányzati választást.

Végleges adatok még nincsenek, de az eddigi számok alapján Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország (JeR) pártja valószínűleg mind a 16 most megrendezett oroszországi kormányzóválasztást megnyerte. A nem hivatalos eredmény szerint a moszkvai képviselő-testületben azonban a kormányerőnek csak mandátumai mintegy harmadát elveszítve sikerült megőriznie többségét. Jól látható a tendencia: Putyin népszerűsége lefelé tart országszerte.

A moszkvai városi dumában a Reuters jelentése szerint képviselői helyeinek egyharmadát elvesztette a JeR. Öt éve 28 helyet szerzett saját nevében, további tízet támogatott függetlenekkel. Most a 45-ből valószínűleg 26 helye lesz a JeR-nek.

Mintha minket másolnának

A brit hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy működött az Alekszej Navalnij vezette ellenzék taktikája. Azt javasolták híveiknek, hogy azokra a jelöltekre szavazzanak, akik képesnek látszanak legyőzni a JeR embereit. Akik nem is voltak olyan könnyen azonosíthatók, mert a kormánypárt jelöltjei színleg „függetlenként” indultak Moszkvában.

A JeR helyzetét erősíti azonban a Kommunista Párt és a Tisztességes Oroszország, amelyek Putyin szövetségeseinek tekinthetők. Előbbi 5 helyett valószínűleg 13, utóbbi három helyet kaphat. Három képviselője lehet a Liberális Jabloko pártnak.

Az eredmény annak tükrében azért figyelemre méltó, hogy

Putyin nem válogatott a módszerekben, hogy lehetetlenné tegye ellenzéke indulását és szereplését.

A választási bizottságok sorra zárták ki a jelölteket, letartóztatások és börtönbe zárások kísérték a hetek óta tartó tüntetéssorozatot.

A kormányzóválasztások győztesei közül hárman teljes jogkörrel, tízen pedig ideiglenes ügyvivőként az általuk elnyert tisztséget eddig is betöltötték. A szavazatok 89,61 százalékának megszerzésével a Bajkálontúli területet irányító Alekszandr Oszipov aratta a legnagyobb győzelmet, a leggyengébben pedig a távol-keleti Szahalinon Valerij Limarenko szerepelt 56,15 százalékkal. A nyertesek között van a Szentpétervárt eddig kinevezettként kormányzó Alekszandr Beglov is, aki függetlenként, de az Egységes Oroszország támogatásával állt rajthoz.

Az oroszországi választások keretében 16 régió vezetőjéről, 13 regionális törvényhozás képviselőiről, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőiről és 3 ilyen központ vezetőjéről döntöttek. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartottak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeztek.

Őrizetbe vették Navalnij orosz ellenzékit és több mint ezer követőjét

0

Alekszej Navalnij a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést szervezett Moszkva belvárosában két nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt. Az ellenzéki politikus YouTube csatornáján ma közzétett videóban elmondta: az éjszakát egy konspirációs lakáson töltötte, hogy a tüntetés előtt ne kerüljön a hatóságok kezére. Egy másik felvételen látható volt, amint Navalnijt kezénél és lábánál fogva elrángatják a rendőrök a Puskin térről.

“Navalnij megjelent a Puskin téren, ahol gyorsan őrizetbe is vették. Ez teljesen törvénytelen” – sérelmezte Leonyid Volkov ellenzéki politikus.

Navalnij, akit korábban ismételten őrizetbe vettek hasonló tiltakozó akciók szervezéséért, több mint 90 orosz városban – így Moszkvában és Szentpéterváron is – hirdetett meg kormányellenes tüntetéseket.

Az ellenzéki politikus YouTube csatornáján ma közzétett videóban elmondta: az éjszakát egy konspirációs lakáson töltötte, hogy a tüntetés előtt ne kerüljön a hatóságok kezére. Egy másik felvételen látható volt, amint

Navalnijt kezénél és lábánál fogva elrángatják a rendőrök a Puskin térről.

A híradás időpontjában a rendőrség könnygázt vetett be a Moszkvában tüntetők ellen. Az orosz belügyminisztérium szerint mintegy 1500 aktivista vett részt a Puskin téren szervezett ellenzéki megmozduláson. Korábban a rendvédők hangszórókkal szólították fel a tüntetés helyszínén összegyűlt tüntetőket a távozásra, ellenkező esetben fizikai erőszakkal és különleges eszközök bevetésével fenyegettek.

Oroszország második legnagyobb városában, Szentpéterváron mintegy ezren vonultak fel a központi fekvésű Nyevszkij sugárúton akadályozva a forgalmat. A rendőrség a sugárút egy hosszabb szakaszát lezárta, s értesülések szerint itt is rendőri intézkedésekre került sor.

Az OVD Info jogvédő szervezet legfrissebb információi szerint eddig

az ország 19 városából összesen 1029 őrizetbe vételről kaptak jelentést.

Csak Moszkvában 475 embert állítottak elő, Cseljabinszkban 163-at, a szibériai Jakutszkban 74-et. A hatóságok egyelőre nem közöltek adatot. Több városban a tüntetéseket viszont előzetesen sikerült a szervezőknek egyeztetniük a hatóságokkal.

Az ellenzéki politikus Putyin kihívójaként akart indulni a márciusi elnökválasztáson, de kizárták büntetett előélete miatt a megmérettetésből.

“Ha úgy véled, hogy ő nem a cárunk, menj ki tüntetni városod utcáira.

Kényszeríteni fogjuk a csalókból és tolvajokból álló hatóságokat, hogy számoljanak a több millió állampolgárral, aki nem szavazott Putyinra” – bátorította az embereket utcákra vonulni Navalnij a tüntetéseket megelőzően.

120 perc – 2018. január 28. 18:00

0

Véget ért a tanártüntetés

A Tanítanék Mozgalom szervezett tüntetést a Kossuth téren, a kormány több intézkedése ellen tiltakoztak. Bővebben itt olvashat róla.

30 napra börtönbe kerülhet az orosz ellenzéki vezető

Putyin legnagyobb ellenfelét, Alekszej Navalnijt az általa meghirdetett moszkvai tüntetésen vették őrizetbe. Várhatóan a közrend megzavarásával vádolják majd meg. Több mint száz városban volt tüntetés, 200-nál is több embert elvittek a rendőrök.

Kórházba került az Australian Open döntőse

A román Simona Halep tegnap kapott ki Caroline Wozniackitól a döntőben, utána viszont kórházban töltötte az éjszakát. Kiszáradás miatt vitték be, már a 30 fokos hőségben megrendezett meccsen rosszullétre panaszkodott. Reggel engedték ki.

120 perc – 2018. január 28. 14:00

0

Roger Federer nyerte az Australian Opent

A sokak által minden idők legjobbjának tartott svájci teniszező a horvát Marin Cilicet győzte le, öt játszmában, 6:2, 6:7, 6:3, 3:6, 6:1-re. Ez volt Federer 20. Grand Slam-tornagyőzelme, hatodszor nyert Melbourne-ben.

Letartóztatták az orosz ellenzék vezetőjét

Alekszej Navalnijt az egyik, általa szervezett tüntetésen vették őrizetbe. Ezt videón is megnézheti, ide kattintva. Több mint száz városban vonultak ezrek az utcákra, bojkottot hirdetve az elnökválasztásra, amelyen Navalnij nem indulhat.

Meghalt az IKEA alapítója

A 91 éves üzletember, Ingvar Kamprad svédországi otthonában halt meg. 1943-ban alapított meg a céget, öt évvel később kezdett bútort árulni. Az IKEA éves forgalma most már közel 50 milliárd euró, Kamprad személyes vagyona pedig körülbelül 3,4 milliárd dollár volt.

Rendőrök razziáztak Putyin legnagyobb ellenfelénél – FRISSÍTÉS: Őrizetbe is vették

0

Egy nappal azután, hogy megtiltották, hogy induljon az elnökválasztáson, rendőrök razziáztak Alekszej Navalnij irodájában, ahol egy ellenzéki tévécsatorna is működik. Navalnijék közben mára tüntetéseket szerveztek. Az egyiken Navalnijt is őrizetbe vették.

Alekszej Navalnij
(MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Kira Jarmis, Navalnij szóvivője azt mondta, hat embert elvittek a rendőrök, akik kiürítették az épületet, mert állítólag robbanószereket kerestek. Jarmis szerint azonban valójában

az akció célja az volt, hogy bezárják az ott működő ellenzéki tévét.

Alekszej Navalnijt, a befolyásos bloggerből lett korrupcióellenes aktivistát Putyin legnagyobb ellenfelének tartják. Egy korábbi ügy miatt, szerinte koholt vádak alapján elítélték, emiatt nem indulhat az elnökválasztáson. Ez a döntés most lett jogerős. Navalnij ezután bejelentette:

az egész országban tüntetéseket szervez az elnökválasztás bojkottálásáért.

Hívei összesen 118 városban vonultak az utcára, volt, ahol több százan.

Navalnij a moszkvai tüntetésre megy el, amelyet helyi idő szerint két órakor tartanak. A rendőrség nem engedélyezte a demonstrációkat, a BBC szerint már legalább 27 tüntetőt bevittek. A Moscow Times úgy tudja, Navalnij kampánystábjából is letartóztattak több embert.

FRISSÍTÉS:

A délutáni tüntetésen Alekszej Navalnijt is őrizetbe vették.

Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője kijelentette: a választási időszak nem jelenti azt, hogy enyhíteni lehetne a törvényeken, így azokon sem, amelyek a tüntetésekre vonatkoznak. Összesen már 40 embert vittek be.

120 perc – 2018. január 27. 8:00

0

Növényvédőszert tartalmazó élelmiszer került magyar boltokba

Kínából származó, növényvédőszer-maradékot tartalmazó, szárított goji bogyó tételt kellett kivonni a forgalomból nem engedélyezett növényvédőszer-hatóanyag tartalom miatt. A Nébih a holland hatóság bejelentése alapján értesült az esetről. A termékből 11 EU tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. (Nébih)

Nem indulhat a választáson Putyin legnagyobb ellenfele

Elutasította az orosz legfelsőbb bíróság elnöksége Alekszej Navalnij fellebbezését az elnökválasztási küzdelemből történt kizárása ügyében. Navalnij ezzel kimerítette az orosz jogrend szerinti összes jogorvoslati lehetőségét, de vasárnapra tüntetésekre hívta támogatóit. (MTI)

Házi őrizetben a volt grúz elnök

A kijevi bíróság házi őrizetet rendelt el Mihail Szaakasvili volt odesszai kormányzónak, egykori grúz elnöknek. Este tíz és másnap reggel hét óra között nem hagyhatja el az otthonát. (MTI)

120 perc – 2018. január 19. 10:00

0

Orbán: a “Stop Soros” törvénycsomag új helyzetet teremt

A migrációs törvénycsomag új helyzetet teremt, mindenki, így Soros György is eldöntheti, hogy mit csinál: abbahagyja vagy folytatja az illegális migráció szervezését, támogatását – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Stop Soros névvel illetett törvénycsomagról. Arról is beszélt, a tavaly az országba érkezett 1300 menekült kapcsán, hogy Magyarország politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít be az országba, de ha úgy látják, hogy valaki nemzetközi védelemre szorul, akkor neki átmeneti oltalmat biztosítanak. (Kossuth Rádió/MTI)

Az Együtt közös éjszakázásra hívta Tarlóst az utcán

A főpolgármester 2018. január 12-i sajtótájékoztatója alapján munkacsoportot hozott létre a hajléktalanprobléma kezelésére, azzal a céllal, hogy – megfogalmazása szerint – a budapesti aluljárók funkciójuknak megfelelő állapotba kerüljenek. Az Együtt szerint a hajléktalanság nem rendészeti, hanem szociális kérdés, ezért elnökségének tagjai arra kérik Tarlós Istvánt, hogy töltsön velük egy éjszakát az utcán, hogy eldönthessék ezt a vitát. (Együtt sajtóközlemény)

Elutasította az orosz alkotmánybíróság Navalnij panaszát 

Elutasította az orosz alkotmánybíróság Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus kérését, hogy vizsgálják felül azt a döntést, amelyben törvényi előírásokra hivatkozva megtiltották indulását a márciusi elnökválasztáson. A Központi Választási Bizottság (CIK) arra hivatkozott, hogy Navalnij gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. Navalnij ezzel szemben azt állította, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) neki adott igazat az elítéltetése ügyében, és nem vesztette el passzív választójogát. (MTI)

Zaklatási botrányba keveredett az ENSZ

Az ENSZ irodáiban virágzott a szexuális zaklatás. Több tucat korábbi és jelenlegi dolgozó szerint a hallgatás kultúrája volt érvényben a szervezetnél: a zaklatókat nem vonták felelősségre, az áldozatok pedig eltűrték a nem megfelelő viselkedést. A visszaélések a szóbeli zaklatástól egészen a nemi erőszakig terjedtek a Guardian által meginterjúvolt alkalmazottak szerint. (Guardian)

Börtönbe küldik Putyin legnagyobb ellenfelét

0

Húsz nap börtönre ítélte egy orosz bíróság Alekszej Navalnijt, arra hivatkozva, hogy megsértette a gyülekezések és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket.

Alekszej Navalnij bilincsben a moszkvai városi bíróságon
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A 41 éves, a korrupció elleni fellépésével ismertté vált ügyvédet

pénteken vették őrizetbe,

amikor el akart utazni egy Nyizsnyij Novgorodban tervezett ellenzéki megmozdulásra.

Navalnij már 2011-12-ben tüntetéseket szervezett, ezután pedig meglepetésre második lett a moszkvai polgármester-választáson 2013-ban. Ezután figyeltek fel rá a hatóságok. Idén két, több tízezres korrupcióellenes tüntetést is szervezett.

Mindkettő miatt börtönre ítélték.

Október 7-ére is gyűlést tervezett Szentpétervárra, Putyin szülővárosába, az elnök 65. születésnapjára, de a mostani ítélet miatt erre nem mehet el. A Twitteren azt írta erről: Putyin annyira fél a gyűléstől, „meglepte magát egy kis ajándékkal”.

Navalnij el akar indulni a márciusi elnökválasztáson, de az orosz Központi Választási Bizottság szerint ezt nem teheti meg, felfüggesztett börtönbüntetése és a meghosszabbított próbaideje miatt.

Nem indulhat a választáson Putyin legnagyobb ellenfele

0

Egy évvel meghosszabbította egy moszkvai bíróság Alekszej Navalnij felfüggesztett börtönbüntetésének próbaidejét, emiatt az orosz ellenzék egyik vezetője valószínűleg nem indulhat majd a választásokon.

A hatóság azzal érvelt, hogy Navalnij több ízben is megsértette a próbaidőre vonatkozó elírásokat, valamint kétszer is lecsukatta magát: először a rendőrséggel való szembeszegülés, másodszor a hatósággal nem egyeztetett tüntetés szervezése miatt.

A bloggerből lett korrupcióellenes aktivista a 2011-2012-es oroszországi hatalomellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt,

a 2013-as moszkvai polgármester-választáson meglepetésre második lett,

és az idén két országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. A jövő évi elnökválasztáson indulni akart Putyin ellen. Választási csapatába több mint 60 városban mintegy 130 ezer önkéntes jelentkezett.

A bíróság most az úgynevezett Yves Rocher-ügyben határozott, amelyben a 41 éves Navalnijt és fivérét 2014 végén ítélték el csalás és pénzmosás vádjával. A politikusra három és fél év felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönt szabott ki a bíróság.

Alekszej Navalnij bilincsben a moszkvai városi bíróságon
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

A vád szerint a fivérek 4 millió rubel (mintegy 20 millió forint) kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának. Az ítélet annak ellenére született, hogy a francia kozmetikai vállalat pénzügyi igazgatója közölte:

cége semmilyen kárt nem szenvedett

a Navalnijék szállítmányozási cégével folytatott együttműködés során.

Navalnijt emellett idén februárban egy megismételt eljáráson, az úgynevezett Kirovlesz sikkasztási ügyben, öt év felfüggesztett börtönre ítélték, egy év és öt hónap próbaidővel. A jogász végzettségű aktivista

politikai indíttatásúnak minősítette mindkét ellene meghozott ítéletet,

csakúgy, mint próbaidejének meghosszabbítását. Jogvédők is többször nevezték koncepciósnak az eljárásokat.

Az orosz Központi Választási Bizottság június végén bejelentette, hogy Navalnij büntetett előélete miatt

nem indulhat a 2018-as orosz elnökválasztáson.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy üzleti jó hírnevének megsértése címén beperelte Navalnijt a Szocgoszprojekt alapítvány, amelynek élén az orosz miniszterelnök egykori évfolyamtársa, Ilja Jeliszejev áll.

Navalnij ugyanis egy dokumentumfilmben azt állította, hogy orosz oligarchák jelentős adományokat juttattak el a Jeliszejev vezette, állami szociális programokat támogató alapnak. Navalnij az üggyel kapcsolatban

több mint egymilliárd dolláros korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev miniszterelnököt. 

Navalnij május végén első fokon elvesztette az ellene Aliser Uszmanov milliárdos által, ugyancsak a Medvegyevről szóló dokumentumfilm miatt indított rágalmazási pert.

MTI/FüHü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK