Kezdőlap Címkék Alekszej Navalnij

Címke: Alekszej Navalnij

Alekszej Navalnij abszurdnak elítéli az ellene felhozott súlyos vádakat

Az ukrajnai offenzívával párhuzamosan Oroszországban „végső” támadást intéztek minden ellenzékinek tartott személy ellen. A korábbi elhallgattatási hullámok már próbára tették az orosz ellenzéket főleg az ukrajnai támadás óta. Vlagyimir Putyin utolsó nagy kritikusai vagy emigráltak, vagy súlyos ítéleteket kaptak.

Az ellenzékieket érintő büntetőügyeket Oroszországban gyakran titok fedi, a vádlottak és a nyilvánosság csak az utolsó pillanatban kap tájékoztatást.  Navalnij  2021 óta van bebörtönözve, miután túlélte a mérgezést, amit egyértelműen az orosz hatóságok számlájára ír. Támogatói azzal vádolják a Kremlt, hogy zaklatja az aktivistát, akit újabb és újabb vádakkal támadnak. a korrupciót elítélő nyomozások során jelentkezett. Jelenleg „szélsőségesség” miatt folytatnak ellene eljárást amiért akár további 12 év börtönbüntetést is kaphat, de állítólag már készítik elő a következő eljárást is amiben, ha bűnösnek találják más életfogytiglani börtönre is ítélhetik.

Ugyanekkor Moszkvától közel 1800 kilométerre keletre, Jekatyerinburgban lezajlott az első tárgyalás az uráli nagyváros karizmatikus egykori polgármestere, Jevgenij Roizman perében. A 60 éves egykori városi tanácsost azzal vádolják, hogy „hiteltelenné tette” az orosz hadsereget a YouTube-on 2022 júliusában közzétett videójában, amelyben kritizálta az ukrajnai offenzívát. A 2022. február végi ukrajnai offenzíva kitörése nyomán Oroszországban elfogadott törvény értelmében öt év börtönbüntetésre számíthat.

Amikor a bíró megkérdezte, elismeri-e bűnösségét az ügyben, Jevgenij Roizman válaszolt. „nem”, hangsúlyozva, hogy a vádak ismertetése után hosszabban fogja válaszát indokolni.

Roizman, aki 2013 és 2018 között volt Jekatyerinburg polgármestere, mosolygósnak és nyugodtnak tűnt, kék farmert és fehér pólót viselt. A meghallgatásra ebben a városban, az Oktyabrsky bíróság egyik kis helyiségében került sor.

„Egyértelmű, hogy mi történik” – hárította el Roïzman a meghallgatás után a sajtónak nyilatkozva. A tárgyalás május 10-én folytatódik. Jevgenij Roizmant tartják az egyik utolsó jelentős ellenzéki személyiségnek, aki Oroszországban maradt, és aki pillanatnyilag még megúszta a súlyos börtönbüntetés nélkül.

Augusztusban vádat emeltek ellene az orosz hadsereg „lejáratása” miatt, de nem helyezték előzetes letartóztatásba, hanem eltiltották az internethasználattól és az interjúk adásától.

Az ügyészség szerdán tizenkét év börtönt kért Lilia Csanyicsevara, aki Alekszej Navalnij szervezetének egykori tisztviselője volt, akit 2021 végén tartóztattak le, és „szélsőségességgel” vádolnak.

Közös tiltakozásul több neves orosz civil szervezet, köztük a Memorial és az OVD-Info kedden bejelentette, hogy megkeresték a Legfelsőbb Bíróságot, hogy kérjék a hadsereg „leértékelése” miatt hozott mintegy húsz közigazgatási ítélet hatályon kívül helyezését. De alapvetően szimbolikus megközelítésüknek szinte semmi esélye a sikerre.

Freedom for Ukraine – Tudósítás a legfrissebb eseményekről

Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges hadművelet”-nek nevezte azt az Ukrajna ellen elkövetett agressziót, mely ellen a civilizált világ néhány nap alatt soha nem látott egységbe forrva segíti az ukránokat függetlenségük szabadságuk megvédelmezésében. 

(Folyamatosan frissítjük)

22:05 – Irakli Kobakhidze grúz kormánypártelnök szerint a kormány sürgősen előkészíti az EU-tagjelölti státusz iránti kérelmet, amelyet holnap nyújtanak be Brüsszelbe.

21:40 – Két amerikai tisztviselő szerint Oroszország Ukrajnán belül tankjainak, repülőgépeinek, tüzérségeinek és egyéb katonai eszközeinek nagyjából 3-5%-át veszítette el – ehhez képest Ukrajna kapacitásának nagyjából 10%-át veszítette el. 

19:40 – A kijeviek metrókban rejtőznek, miközben az orosz erők bombázzák a fővárost.

18:30 – A Chelsea labdarúgó klub tulajdonosa, az orosz Roman Abramovics megerősítette, hogy eladja a londoni egyesületet. A Chelsea eladásából származó, leadózott bevételt egy újonnan létrehozott alapítványának akarja adni. Az alapítvány az ukrajnai háború valamennyi áldozatának segíteni szándékozik.

17:55 – Az orosz fegyveres erők a hadművelet kezdete óta több mint 1500 katonai célpontot semmisítettek meg Ukrajnában, köztük 13 repülőgépet és 47 drónt – mondta szerdán újságíróknak Igor Konasenkov, a védelmi minisztérium szóvivője.

17:20 – Az ukránok 200 millió dollárt adományoztak a hadsereg támogatására. A Nemzeti Bank az összeget a február 24-én létrehozott speciális számlájára kapta az ukrán fegyveres erők támogatására a folyamatban lévő orosz invázió közepette.

16:45 – Az orosz erők elfoglalták a stratégiailag fontos Herszon központját – közölték ukrán tisztviselők. Ez az első olyan nagyváros, amelyet Putyin elnök erői az invázió múlt csütörtöki kezdete óta legyőztek.

16:00  Oroszország több mint 2000 civil ukránt ölt meg. Mióta Vlagyimir Putyin orosz diktátor hadat üzent Ukrajna ellen, Oroszország több száz közlekedési infrastruktúra létesítményt, otthont, kórházat és óvodát semmisített meg, több mint 2000 ember halálát okozva állítja az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat szerint.

15:50 – Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormány „de facto barátságtalannak” tekint minden olyan országot, amely szankciókat vezet be Oroszországgal szemben – írja a CNN.

14:35 – Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai tettei háborús bűnnek minősülnek.

13:10 – Teljes a káosz az ukrán és orosz fél tárgyalásainak mai folytatása körül. Míg a Al Jazzeera hírügynökség  Lavrov külügyminiszterre hivatkozva azt írta, hogy az ukrán fél kérésére elnapolják a tárgyalások második fordulójának megtartását, más hírügynökségek semmiféle halasztásról nem értesültek.

13:00 – Az orosz erők bombázzák Ukrajna vasúthálózatának egyes részeit, megnehezítve a konfliktus elől menekülni próbáló emberek százezreinek evakuálását. 

12:45 – Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke úgy vélekedett, hogy Oroszország államosíthatja az Egyesült Államokban, az EU-ban és más barátságtalan joghatóságokban bejegyzett személyek tulajdonát az új oroszellenes szankciókra válaszolva.

11:30 – Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége (UNHCR) szerint mostanra csaknem 836 ezren menekültek el Ukrajnából, mióta Oroszország elindította invázióját.

11:15 – Elnapolták az orosz-ukrán tárgyalások szerdára kitűzött második fordulóját. „Készen állunk a tárgyalások második fordulójára, de az ukrán fél késlelteti [a folyamatot] az amerikaiak parancsára” – mondta Lavrov az Al Jazeera szerint.

10:45 – A világ két legnagyobb konténerszállító-hajótársasága, a Maersk és az MSC ideiglenesen felfüggesztette az Oroszországba tartó és az onnan induló hajóforgalmat az oroszok elleni gazdasági szankciók részeként– írja a Reuters.

10:35 – A Gazprom a szokásos módon, az európai fogyasztók kérésének megfelelően szállít Európába tranzit orosz gázt Ukrajna területén keresztül – március 2-án 109,4 millió köbmétert” – mondta Szergej Kuprijanov szóvivő.

09:45 – Ukrajna képviselőivel folytatandó szerdai tárgyalásra  késő délután kerül sor – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságírókkal.

08:55 – Híradások szerint találat érte a harkovi Karazin Nemzeti Egyetemet. Lángokban áll a majdnek kétszáz éves épület.

08:10 – A hajnalban leszállt orosz légi egységek Harkivban azonnal és heves harcokba keveredtek az ukrán erőkkel. Az ukránok állítások szerint az orosz katonák megtámadták egy katonai központ kórházát is.

08:00 – Az orosz csapatok az fokozzák támadásaikat Ukrajna második legnagyobb városa ellen.  Harkovban kedden több tucat civilt öltek meg bombamerényletekben.

07:00 – Az ukrán elnöki adminisztráció egyik alkalmazottja azt szerint Ukrajna bízik abban, hogy meg tudja tartani a nagyobb városokat, és az idő Ukrajna javára dolgozik.

06:25 – Orosz információk szerint a dél-ukrajnai Herson városát orosz csapatok foglalták el.

06:00 – Az Európai Unió nem áll háborúban Oroszországgal, de támogatja Ukrajnát a jelenlegi helyzetben – mondta Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.

04:00 – Az amerikai közlekedési minisztérium közleménye szerint szerdán életbe lép az orosz repülési tilalom az Egyesült Államok légterében. A tilalom minden olyan repülőgépre vonatkozik, amelyet Oroszország állampolgárságú személy birtokol, igazolt, üzemeltet, bejegyzett, bérelt, lízingel vagy ellenőrzik egy orosz állampolgár számára.

2022. március 02.

23:55 – Oroszországnak „fel kell hagynia az ukrán városok bombázásával”, hogy értelmes tárgyalásokat lehessen folytatni – mondta Vlagyimir Zelenszkij ukrán elnök a Reutersnek adott interjújában.

23:50 – Az ukrán erők még szombaton megölték Magomed Tusajev csecsen tábornokot a Kijevtől északnyugatra fekvő Antonov nemzetközi repülőtéren (GML). Tushajev felelős az LMBTQ+ személyek kínzásáért és meggyilkolásáért az oroszországi csecsenföldi nagyrészt muszlim régióban.

22:25 – Oroszország csapást mért a Babyn Yar holokauszt emlékhelyére Ukrajnában.

21:05 – Jelenleg a kelet-ukrajnai Mariupol és a második legnagyobb város, Harkiv környékén zajló csatákról számolnak be. Ukrán tisztviselők szerint több tucat civil vesztette életét az orosz tüzérségi csapások következtében.

20:45 – Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök az ország Biztonsági Tanácsának keddi ülésén közölte, hogy felkérte az orosz vezetést, hogy szállítsanak további S-400-as légvédelmi rakétarendszereket országába, szerinte  Minszk védelme miatt van szükség további fegyverekre.

20:00 – Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint jelenleg több mint félmillió ember menekült el Ukrajnából. Hivatalos lengyel források szerint csak az elmúlt 24 órában 100 ezren lépték át a határt Lengyelországba. Nagyobb menekültmozgozgást  érzékelnek Magyarországra, a Moldovai Köztársaságba, Romániába és Szlovákiába is.

19:30 – Putyin háborújának gazdasági következményei is vannak: egyre több nyugati olajtársaság szünteti meg üzleti kapcsolatait Oroszországgal. Eközben a Kreml megpróbálja megfékezni a tőke menekülését.

18:50 – Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint azért nem engedélyezi a magyar kormány fegyverek átszállítását Magyarországon keresztül, mert a fegyverszállítmányt hazánk területén megsemmisíthetik az oroszok. Ez sem életszerűbb magyarázat, mint Orbán Viktor hétfői indoklása.

17:20 – A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyelőre megtiltja az orosz delegációk részvételét májusban rendezendő fesztiválon – jelentette be ma a fesztivál vezetősége.

16:55 – Vlagyimir Putyin orosz elnök megismételte feltételét az ukrajnai „katonai hadművelet” befejezéséhez – közölte a Kreml. A kijevi kormánynak el kell ismernie a luhanszki és donyecki „népköztársaságot”, valamint Oroszország szuverenitását a Fekete-tengeri Krím-félsziget felett – jelentette be ma este a Kreml. Emellett Ukrajnát „demilitarizálni” kell, és „semleges státuszt” kell adni – derül ki Putyin és Nicolas Maduro venezuelai elnök telefonbeszélgetéséből.

16:20 – Olaf Scholz német kancellár bejelentette, hogy az EU kész új szankciócsomagokat elfogadni Oroszország ellen. Ezt Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón mondta kedden.

15:50 – Az Európai Unió végül nem bocsát Ukrajna rendelkezésére  nem küld vadászrepülőgépeket. 

14:45 – Ha megvédjük Kijevet, megvédjük az államot is. Ez országunk szíve, és ennek tovább kell dobognia” – mondta Zelenszkij. 

14:05 -Több mint 500 ezer menekült menekült el Ukrajnából az orosz invázió alatt – közölte hétfőn az ENSZ. 

13:30 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök katonai parancsnokot nevezett ki kedden Kijev védelmének vezetésére, miközben az oroszok vezette páncélososzlopok előrenyomultak a főváros felé. „Fővárosunk védelme most a legfontosabb prioritásunk” – mondta Zelenszkij a Telegram csatornáján közzétett videobeszédében .

13:00 – Az Ukrajnával való szolidaritásból a Norvég Síszövetség megtagadta Oroszország és Fehéroroszország sportolóinak részvételét a héten Norvégiában zajló világkupa-versenyeken.

12:15 – Tiltott termobárikus fegyvert használt az ukrajnai elleni háborúban hétfőn Moszkva. Mindezt Ukrajna amerikai nagykövete mondta el egy kongresszusi eligazítást követő sajtótájékoztatón.

11:35 – Oroszország elfogadhatatlannak tartja az amerikai nukleáris fegyverek jelenlétét számos európai államban – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a genfi ​​leszerelési konferencián tartott videobeszédében.

11:30 – Nem sokkal azután, hogy a fehérorosz elnök Lukasenko bejelentette, hogy nem vesz részt az Ukrajna elleni háborúban helyi jelentések szerint egy 33 egységből álló fehérorosz hadoszlop lépett be a Kijevtől északra található régióba, ahol a mobilkommunikáció is megszakadt.

11:12 – Médiainformációk szerint Gerhard Schröder (SPD) volt német kancellár elveszíti régi irodavezetőjét és beszédíróját, Albrecht Funkot. Több mint 20 év után Funk hátat fordít főnökének.  Funk állítólag azt javasolta főnökének, hogy gyorsan és egyértelműen távolodjon el Vlagyimir Putyin Kreml főnökétől, és mondjon le minden orosz vállalatok felügyelőbizottsági mandátumáról. – jelentette ma a „The Pioneer” hírportál.

11:10 Lukasenko kijelentette, hogy Fehéroroszország nem csatlakozik az ukrajna elleni háborúhoz -állítja a Tassz hírügynökség.

10:40 – Szijjártó bejelentését, miszerint Magyarország nem engedi át a fegyvereket Magyarországon, megdöbbenéssel fogadták a biztonsági szakértők. „A háborúnak a NATO-országokat támadó Oroszország szintjére történő eszkalációja esetén Magyarország köteles csatlakozni a NATO-erőkhöz, és mindenképpen kitenni magát az orosz támadásoknak” – mondta egy volt magyar tisztségviselő. „Ha hagyjuk, hogy Putyin elérje a célját, akkor Magyarország és Európa biztonságát messzemenően kockáztatjuk azon a szinten, amelyet az agresszió leküzdéséhez való minimális hozzájárulással teszünk.” – nyilatkozta a tisztségviselő a Politiconak.

10:25 – Ukrán pilóták érkeztek Lengyelországba, hogy átvegyék az európai országoktól kapott vadászgépeket – mondta a POLITICO-nak egy ukrán kormánytisztviselő.

09:55 – Az amerikai kormány szerint az Ukrajna elleni orosz támadás a NATO-n és más nyugati szövetségeseken belüli sorok összezárásához vezetett. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnököt „a NATO modern történelem egyik legnagyobb egyesítőjének” nevezte.

09:35 – Számos nemzetközi sportági szövetség felfüggeszti az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenyzési jogát. Legutóbb az Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hozott ilyen tartalmú határozatot. 

09:15 – Irán vallási vezetője szerint ukrajna áldozatul esik az USA által „kitalált” válságnak.

09:05 – A harkovi régió vezetője, Oleg Szinegubov kedden azt mondta, hogy Oroszország GRAD- és cirkálórakétákat lőtt Harkovra. Az orosz rakétatámadás érte  a város központját, beleértve a lakónegyedeket és a városi közigazgatás épületét is.

09:00 – Kanada meg kívánja szüntetni az orosz kőolajexportot.

08:50 – Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül, megfenyegették azokat az országokat melyek halált okozó fegyverekkel segítik Ukrajnát – közölte az orosz külügyminisztérium. 

08:45 – Japán részben betiltja az általános célú termékek Oroszországba irányuló exportját. Különösen vonatkozik ez a félvezetők szállítására.

09:02 – Légicsapás érte Harkov kormányzati épületét. A támadásról a Twitteren tettek közzé felvételt.

08:25 – Legalább  70 ukrán katona életét vesztette egy orosz tüzérségi csapásban Okhtyrka északkeleti városára.

08:20 – A Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze azt mondta, hogy lehetséges háborús bűnök miatt akar nyomozni Oroszország ellen.

08:00 – Bulgária, Lengyelország és Szlovákia 70 harci repülőgépet ad át Ukrajnának, amelyek a lengyelországi repülőtereken állomásozhatnak – közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata hivatalos Facebook-oldalán – állítja a Tassz, orosz hírügynökség.

06:00 – Ausztrália 50 millió dollárt értékű fegyvert biztosít Ukrajna számára jelentette be Scott Morrison miniszterelnök kedden. „Rakétákról, lőszerekről beszélünk, arról beszélünk, hogy támogatjuk őket saját hazájuk védelmében” – mondta.

05:40 – Civilek tucatjai haltak meg hétfőn az Ukrajna második városát, Harkovot ért orosz rakétacsapásokban – közölte au ukrán belügyminisztérium.

05:10 – Az ukrán vezérkar figyelmeztetett az Ukrajna felé tartó fehérorosz csapatokra .”A fehérorosz fegyveres erők legharcképesebb alakulatainak egyes egységei megkezdték az ukrajnai államhatár felé haladást Volhínia irányába” – írta az ukrán vezérkar a Facebookon. Ezt az információt nem lehetett függetlenül ellenőrizni.

05:05 – Az éjszaka folyamán Kijevben hangos robbanásokat lehetett hallani. Sokan újabb orosz támadásra készültek, és ideiglenes barikádokat emeltek az utcákon.

05:00 – Az új műholdfelvételek azt a félelmet keltik, hogy a közeljövőben jelentős orosz invázió várható Kijevben. Hatalmas orosz katonai konvoj tankokból és egyéb járművekből gurul Kijev felé. A műholdképek tanusága szerint a konvoj 64 km hosszú.

2022. március 01.  

23:00 – Alekszej Navalnij a Kreml-kritikus bebörtönzött ellenzéki vezető és hívei tiltakozásra szólították fel az orosz lakosságot. Ukrajnát nem minden orosz támadta meg – bár Putyin szeretné, ha ezt elhiggye a világ.

22:10 – A Royal Dutch Shell hétfőn bejelentette, hogy az ukrajnai fejlemények miatt kilép minden Oroszországgal közös projektből.

21:55 – Az európaiak és szövetségeseik készek további szankciókra Oroszország ellen Ukrajna inváziója miatt. Ezt a párizsi Elysée-palota jelentette be hétfő este Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Lengyelország, Románia, az USA, Kanada és Japán állam- és kormányfőinek, valamint az EU képviselőinek videokonferenciája után.

21:20: A bebörtönzött orosz ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij támogatói polgári engedetlenségi kampányra szólítottak fel, hogy tiltakozzanak az ukrajnai orosz invázió ellen.

20:45 – Az ukrajnai háború hátterében Törökország megtiltotta a hadihajók áthaladását a Boszporusz és a Dardanellák-szoroson. Törökország, amely Oroszországhoz és Ukrajnához hasonlóan határos a Fekete-tengerrel, a múlt héten élesen elítélte Oroszország ukrajnai agressziós háborúját.

20:30 – Újra légiriadó-szirénák hallatszanak Ukrajna fővárosában, Kijevben, és a hírek szerint orosz csapást mért a város szélére.

20:25 – Az ukrán belügyminisztérium szerint civilek tucatjai haltak meg ma az Ukrajna második városát, Harkovot ért orosz rakétacsapásokban.

20:20 – A norvég olaj- és gázipari cég, az Equinor (korábban Statoil) úgy döntött, hogy kilép az oroszországi vegyesvállalatokból, és leállítja az új befektetéseket az országban – áll a társaság hétfői közleményében.

20:10 – Az orosz védelmi minisztérium felháborodással reagált a német kormány irányváltására az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban. 

19:15 – Az Európai Labdarúgó Szövetség befejezte együttműködését az orosz szponzorral, a Gazprommal. „A döntés azonnal hatályba lép” – közölte hétfőn az UEFA. A szerződés eredetileg 2024-ig szólt volna, és állítólag körülbelül 40 millió eurót hozott évente.

18:08 – Három tárgyalási forduló tartottak, de nem volt áttörés: eredmény nélkül zárultak a béketárgyalások Ukrajna és Oroszország képviselői között az ukrán-fehérorosz határon. Abban sikerült megállapodni, hogy a napokban folytatják a tárgyalásokat.

17:00 – Macron elnök telefonon ismét beszélt Vlagyimir Putyinnal. „Putyin hangsúlyozta, hogy egy ilyen megállapodás csak akkor lehetséges, ha Oroszország jogos biztonsági érdekeit feltétel nélkül figyelembe veszik.” Ide tartozik például a Fekete-tengeri Krím-félsziget szuverenitásának elismerése. és Ukrajna demilitarizálása.

16:15 – A Béketárgyaláson a tárgyalófelek szünetet tartottak, majd négy órkor folytatódtak a megbeszélések az ukrán és orosz tárgyalók között. Erről több orosz és fehérorosz sajtó egybehangzóan számolt be, valamint Mikhailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó is megerősítette a Twitteren.

16:10 –  A NOB akarata szerint az orosz és fehérorosz sportolók és hivatalos személyek többé nem vehetnek részt nemzetközi versenyeken. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetője ezt az ajánlást tette hétfőn minden világszövetségnek és sportesemény-szervezőnek. Az igényhez a Német Olimpiai Sportszövetség (DOSB) is csatlakozott.

15:24 –  „Minden olyan orosz személyt azonosítottunk, akinek van tulajdona Franciaországban, és akiket kormányközeliségük miatt az EU-szankciók alá vonhatnak” – mondta Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter hétfőn Párizsban. Franciaország ingatlanokat, jachtokat és luxusautókat akar elkobozni a kormányhoz közel álló oroszoktól. „Jogi eszközökkel elkobozzuk ezeket az árukat” – mondta.

14:55 – Az ukrajnai háború miatt több ország légterén már nem haladhatnak át orosz repülőgépek. Most a Kreml reagált – és blokkolja az orosz légteret a Németországból és más országokból érkező repülőgépek számára.

12:30 – A  információk szerint aukrá és orosz fél közötti tárgyaláson az ukránok közölték követelésüket: miszerint azonnali tűzszünetet és az orosz csapatok kivonását kérik. 

12:25 – Ukrajna esetében a Google Térkép már nem mutatja meg, hol akadnak el a járművek, vagy hol gyülekeznek sokan. Az intézkedést a helyi hatóságokkal egyeztették.

11:57 – Ukrajna népirtás miatt indított pert Oroszország ellen az ENSZ legfelsőbb bíróságán. Ukrajna azonnali fellépést követel Oroszországgal szemben – jelentette be a Nemzetközi Bíróság vasárnap este Hágában.

11:45 – A Mariupoltól délnyugatra, az Azovi-tenger partja mentén fekvő Berdjanszki körzetet hétfőn délelőtt foglalták el orosz csapatok az Ukrinform állami hírügynökség szerint.

11:40 – Kijevben hosszú sorok állnak az élelmiszerüzleteknél, mindenki igyekszik felhalmozni az élelmiszert a várható ostromra tekintettel.

11:30 – A másodosztályú FC Schalke 04 labdarúgó-klub Ukrajna orosz inváziója miatt idő előtt felmondja együttműködését az orosz szponzor Gazprommal . Ezt a klub bejelentette.

11.05 – Az orosz agressziós való tekintettel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ragaszkodik országa EU-csatlakozásához. „Az EU-hoz fordulunk Ukrajna azonnali felvétele érdekében egy új különleges eljárást kér” – mondta Zelenszkij. – Biztos vagyok benne, hogy ez jogos kérés és meggyőződésem, hogy megérdemeljük.”

10:05 – Hétfőn tíz órakor kezdődtek meg a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között Fehéroroszországban, miközben az oroszok Ukrajna elleni inváziójának ötödik napján is folytatódtak a harcok.

08:45 – „Nem hiszek túlságosan az eredményben”, de „meg kell próbálni” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

8:09 – Az ukrán hadsereg az orosz előrenyomulás lelassulásáról számolt be Ukrajnában . „Az orosz megszállók csökkentették az offenzíva ütemét, de egyes területeken továbbra is igyekeznek sikereket elérni” – közölte hétfőn az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara.

08:10 – A kelet-ukrajnai szeparatisták egyik „Népköztársasága” felfüggeszti a mozgósítást, a másik viszont továbbra is érvénybe marad.

7:50 –  Hackerek támadták meg több ukrajnai közéleti személyiség Facebook – fiókját. Ezt a Facebook tulajdonosa , Meta jelentette be hétfőn. A Meta egyúttal bejelentette, hogy az elmúlt 48 órában eltávolított egy mintegy 40 hamis fiókból álló hálózatot a Facebookról, valamint az Instagram kép- és videóhírekkel foglalkozó leányvállalatától, amely hamis információkat terjesztett Oroszországból és Ukrajnából. 

07:25 – A rendőrök őrizetbe vették a Pussy Riot csoport egyik tagját, Maria Aljohinát moszkvai otthona közelében.

05:30 – A vizes sportágakat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elvette Oroszországtól az augusztusi kazanyi junior úszó-világbajnokság rendezési jogát az Ukrajna ellen folyó hadművelet miatt.

22:20 – Hétfőn délelőtt megkezdődnek a tárgyalások az orosz és az ukrán delegáció között – közölték hivatalos orosz források

20:15 – Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője közölte: „Az orosz fegyveres erők a különleges katonai művelet kezdete óta 1067 katonai létesítményt csaptak le Ukrajnában.” 

18:50 – Csehország felszólítja az összes többi EU-tagországot, hogy hagyják abba a schengeni vízumok kiadását az oroszoknak az ukrajnai hadművelet megtorlásaként.

18:10 – Putyin fokozott készültségbe helyezi az orosz nukleáris erőket.

17:00 – A nemzetközileg koordinált harmadik szankciócsomag három részből áll: jelentős számú orosz bank kizárása a SWIFT nemzetközi banki fizetési hálózatból, az orosz jegybank nemzetközi tartalékainak zárolása, valamint az oligarchák, családjaik és partnereik elleni további lépések.

15:40 – A béke felé vezető első lépésnek nevezte az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokat.

13:20 – Oleg Sinegubov szerint a második legnagyobb ukrán város: Harkov ismét teljesen  az ukránok ellenőrzése alatt van.

13:00 – Gyakorlatilag kitiltották egész Európa területéről az orosz légiforgalmat.

12:45 – Orosz és Fehérorosz források szerint Lukasenko telefonon tárgyalt Zelenszkij ukrán elnökkel és az ukrán küldöttség már el is indult a tárgyalásokra Gomelbe.

12:00 – „Aki háborúzik, az megfeledkezik az emberiségről, nem az emberekre gondol, hanem a hatalom érdekeit helyezi előtérbe, a fegyverek logikájára támaszkodik, a legtávolabb álló Isten akaratától” – mondta Ferenc pápa a Szent Péter téren tartott hagyományos vasárnapi prédikációjában utalva az ukrán háborúra. Az ukrán néppel való szolidaritásra szólította fel, valamint a háború befejezésére.

11:00 – Everton – Manchester City 0:1
Mindkét csapat játékosai között található ukrán származású labdarúgó. nem csak nekik, de egész Ukrajna előtt tisztelegtek ezzel az aktussal.

https://twitter.com/i/status/1497853244697194497

10:20 – Oroszország garantálta az ukrán delegáció biztonságát a gomeli tárgyalásokon.

twitter.com

 

 

 

 

 

10:00 – A Kreml szóvívóje szerint Gomel városát az ukrán fél javasolta tárgyalási helyszínnek. Oroszország nem függeszti fel az ukrajnai hadműveletet az ukrán féllel folytatott tárgyalások során – tájékoztatott Peszkov. „Részünkről figyelmeztették az ukrán felet, hogy ezúttal nem függesztik fel a hadművelet menetében előirányzott tevékenységeket – ahogyan azt tegnap tették” – mondta a Kreml szóvivője.

09:40 – Lengyelországba 156 ezer, Magyarországra 62 ezer, Romániába 46 ezer menekült érkezett a háború kitörése óta.

09:10 – Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városának utcáin harcok törtek ki, miután orosz erők behatoltak a városba és már belváros utcáin folyik a lövöldözés – közölte  Oleh Szinehubov, a harkovi regionális államigazgatás vezetője. 

08:40 – Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította az oroszok minszki tárgyalási ajánlatát, de nyitva hagyja a lehetőséget a tárgyalások előtt más helyszíneken.

08:14 – Orosz delegáció érkezik Fehéroroszországba, hogy az ukránokkal tárgyaljon – jelenti a TASSZ hírügynökség.

06:30 – Az orosz egységek blokkolták Herszon és Berdjanszk városát, átvették az irányítást Genicsek felett, a Herszon melletti Csernobajevka repülőteret – mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője egy vasárnapi tájékoztatón.
06:15 – Az ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy NATO-partnerein keresztül fegyvereket kíván szállítani Ukrajnának.

06:00 – Az intenzív utcai harcok folytatódtak vasárnap szerte a fővárosban. A legfrissebb nyugati hírszerzési jelentések szerint – ha csak pillanatnyilag is – az orosz előrenyomulás lelassult. 

05:20 – Egy ENSZ-tisztviselő szerint több mint 150 000 ukrán menekült menekült el.

05:11 – Az orosz erők legalább 198 embert, köztük három gyereket megöltek, és 1115 embert, köztük 33 gyereket megsebesítettek az ukrán nemzeti gárda szerint. 

4:38 – Vaszilkov városában egy orosz támadás után  tűz ütött ki egy olajraktárban – a város mintegy 40 kilométerre délre fekszik Kijevtől. A folyamatos harcok miatt a tűzoltók nem tudtak előrehaladni a tüzet eloltani. Vasylkiv polgármestere, Natalia Balasinovics egy videóban beszélt a robbanásról, és azt mondta: „Az ellenség mindent el akar pusztítani körülöttük.”

03:39 – Sajtóértesülések szerint egy radioaktív hulladékot tároló raktárt találtak el Ukrajna fővárosában, Kijevben. A Radon Union cég hulladéklerakóját több orosz gránáttalálat érte – közölte többek között a 24-es csatorna. Az első mérések szerint a lakosságot a védelmi övezeten kívül nem fenyegeti veszély. Az információkat független módon nem lehetett ellenőrizni.

01:10 – Annak ellenére, hogy az iráni rezsim betiltotta a Putyin elleni tüntetéseket, az irániak csoportja „Halál Putyinra” kiáltotta ki, ami talán példátlan lépés a Putyin-ellenes irániak részéről.

00:50 – Egyelőre egyetlen nagyobb város sem került a megszálló erők kezébe, mivel a Javelin páncélelhárító rakétákkal felfegyverzett ukrán csapatoknak sikerült átmenetileg tompítaniuk az oroszok lépését Harkov keleti felé, és több kitörést is sikerült elérniük Kijev felé. A heves ellenállás és a gyorscsapású gerillataktika elrontotta a reményeket, amelyeket Moszkva egy gyors, viszonylag vértelen küzdelemhez táplált.

00:10 – A nyugati országok hatóságai fontolgatják további korlátozó intézkedések meghozatalának lehetőségét az Orosz Föderáció Központi Bankjával szemben, ezek a hétvégén véglegesítésre kerülnek. Ezt szombaton jelentette be újságíróknak a washingtoni kormányzat egyik magas rangú képviselője az Oroszország elleni szankciókról tartott külön tájékoztatón.

2022. február 27.

Navalnij éhségsztrájkját követően megjelent a bíróságon

A Kreml kritikusa az első nyilvános megjelenése azóta, hogy bejelentette, hogy fokozatosan befejezi az éhségsztrájkot. Navalnij illuzórikusan vékonynak, de lelkesnek tűnt a bírósági tárgyalás során melyet rágalmazási miatt indítottak ellene. A pert politikailag motiváltnak nevezte.

A bíróság által közzétett fényképen látható volt, hogy Navalny videolink formájában jelenik meg, borotvált fejjel és börtöndzsekit viselve.

„Hátborzongató csontváz vagyok”

– mondta Navalnij, aki egy videofelvételen jelent meg a tárgyalóban. – „Ilyen súlyú voltam 7. osztályos koromban.”

Navalnij, akit februárban 850 000 rubel (8 200 font) pénzbírsággal sújtottak egy második világháborús veterán rágalmazása miatt, aki támogatta Vlagyimir Putyin elnöki feltételeinek „visszaállítását”, kijelentette, hogy az ellene indított ügyet azért králták, hogy tovább rontsák hírnevét az oroszok polgárok körében.

Navalnij tárgyalótermi beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy „oroszokat rabszolgákká” változtatotta, és Vlagyimir Putyint „meztelen királynak” nevezte, utalva Andersen A császár új ruhái című népmeséjére.

„Azt akarom mondani, kedves bíró úr, hogy a királya meztelen, és nem csak egy fiú kiabál emiatt, emberek milliói kiabálnak”

– mondta.

„Terméktelen uralmának húsz éve vezetett ehhez az eredményhez: egy korona hullott le a fejéről, mert billiónyi rubelt pazaroltunk el, és hazánk továbbra is szegénységbe süllyed.”

Nem meglepő, hogy elvesztette a fellebbezést.

A meghallgatását arra az időpontra időzítették, amikor Navalnij országos regionális központhálózatát bezárják, és a kormányzati korrupciót kivizsgáló Korrupcióellenes Alapítványát valószínűleg szélsőséges szervezetnek nevezik, ami súlyos börtönbüntetést fenyeget azok számára, akik továbbra is támogatják őt.

Csütörtökön Navalnijt és két segédjét, Leonyid Volkovot és Ivan Zhdanovot nevezték meg gyanúsítottként egy olyan büntetőeljárásban amit az állampolgárok jogainak veszélyeztetése és nem kormányzati szervezet megnyitása miatt indítottak. Ennek alapján pénzbüntetést vagy akár négy év börtönt is kaphatnak.

Az új vádak azt jelzik, hogy Navalnijt és követőit továbbra is börtönnel fogják fenyegetni, s politikai szervezetüket törvényen kívül helyezve feloszlatják.

Csütörtökön Volkov bejelentette, hogy felszámolják a több mint 35 regionális központ székhelyét, további fenntartását „lehetetlennek” nevezve. Korábban azt mondta a Guardiannak, hogy

a szélsőségesség megnevezése, amelyet eddig olyan csoportokra alkalmaztak, mint az al-Kaida, „tömeges letartóztatásokhoz” vezetne.

Navalnij felesége, Julia is részt vett a meghallgatáson. Elmondta, hogy Navalnij csütörtökön 450 kalóriát fogyaszthat, mivel az éhségsztrájk után lassan visszatér a normális étrendhez, amelyet az orvosi ellátása ellen tiltakozva jelentett be a Vlagyimir régió börtönében.

Navalnij két és fél éves büntetését tölti melyet „sikkasztás” miatt kapott.

Januárban tartóztatták le röviddel azután, hogy visszatért Németországból, ahol novichok-mérgezéssel kezelték, amelyet ő és a Bellingcat nyomozó kollektíva egyértelműen az FSB által elkövetett gyilkossági kisérletnek nevezett.

Borell, a főtárgyaló

Az Európai Unió külügyi főtárgyalója, Josep Borrell a héten Moszkvába látogatott, ahol – személyén keresztül – az orosz rezsim sikeresen megalázta az egész uniót. Meglepő, váratlan fordulat lenne ez? Egyáltalán nem.

Az utazás előtt számosan figyelmeztették Borrellt, hogy egy ilyen látogatást semmi sem indokol közvetlenül azt követően, hogy Alekszej Navalnijt egy moszkvai bíróság, koholt vádak alapján elítélte, a rezsim pedig hihetetlen brutalitással lép fel nap mind nap a tüntető tömegekkel szemben.

Mi több, Borrell moszkvai jelenléte mintegy legitimálja mindazt, ami manapság Oroszországban történik.

Felmerül a kérdés, a főtárgyaló személyes alkalmatlanságáról lenne szó?

Minden bizonnyal, hisz ez már bemutatkozásakor is nyilvánvaló lett, amikor egy lehetséges európai Magnyitszkij-törvényre vonatkozó kérdésre keresetlenül csak annyit válaszolt: fogalmam sincs, mi az a Magnyitszkij-törvény.

De vajon inkompetens lenne az unió egész külügyi adminisztrációja?

Aligha. Viszont közelebb visz az igazság felderítéséhez, ha megnézzük Borrell otthoni – vagyis spanyol – politikai hátterét. A szocialista párt, melynek Borrell is egyik exponense, 2020 óta együtt kormányhoz a szélsőbalos Podemos-szal. Ez a populista pártocska, ahol és amikor csak teheti – Orbánhoz hasonlóan – blamálja, sőt támadja az uniót, valamint abba az irányba próbálja lökdösni a spanyol kormányt, hogy az elnéző legyen olyan diktatórikus és szintén populista rezsimekkel, mint például az orosz, a kínai vagy éppenséggel a venezuelai.

Az eset megint csak azt bizonyítja, hogy a kisstílű, periferiális nemzetállami érdekek mennyit árthatnak az uniónak, s milyen mértékben hátráltathatják az integrációt.

Ha hiszünk az Európai Egyesült Államok eszméjében, márpedig mi másban lenne érdemes hinnünk, akkor nagyon gyorsan és határozottan útját kell álljuk annak, hogy a nemzetállami populizmus aláássa az integrációt.

Ara-Kovács Attila

Navalnij visszamegy Oroszországba

Azok után, hogy az ellenzéki politikus Alekszej Navalnijt megmérgezték hazájában, de Németországban megmentették az életét bejelentette haza kíván térni Oroszországba.

„Sohasem volt kérdés számomra a hazatérés ” – írta Twitteren Navalnij, akit minden bizonnyal az orosz titkosszolgálat próbált meg eltenni láb alól. A Der Spiegel szerint emiatt mélypontra jutottak Németország és Oroszország kapcsolatai.

Moszkva az USA függvényének tekinti Németországot

„A Szovjetunió bukása óta (1991) még sohasem volt ilyen komplikált a két állam kapcsolata” – mondta a Der Spiegel tudósítójának Oroszország egyik vezető külpolitikai szakértője. Andrej Kortunov az Orosz Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatója.

A mélypontot akkor érte el Németország és Oroszország viszonya amikor Merkel kancellár a nyilvánosság előtt megvádolta az orosz kormányzatot azzal, hogy megmérgezték Navalnijt, az orosz ellenzék külföldön leginkább ismert vezetőjét.

„Valaki el akarta némítani Navalnijt!”

– hangsúlyozta a kancellár asszony, és Oroszországban a szakértők leestek a székről: ez fordulópontot jelentett a két állam kapcsolatában – írta Dmitrij Trenyin befolyásos biztonságpolitikai szakértő, aki így folytatta:

„Putyint hátbaszúrták!”

Más szakértők is meg vannak győződve arról, hogy az orosz elnök ezt személyes sértésnek vette. A németeket ez meglepheti – írja a Der Spiegel moszkvai tudósítja, de az oroszok elképedtek: egy orosz polgár mérgezése Szibériában megváltoztathatja a kapcsolatokat Németországgal?!

Ha a németek felháborodtak volna azon, hogy az orosz titkosszolgálat Berlinben meggyilkolt egy csecsen ellenzékit, azt Moszkvában megértették volna. De akkor Berlin nem reagált különösebben. A Navalnij ügyben viszont igen.

Különösen fájdalmasan érintette őket Maas külügyminiszter célzása: reméljük, hogy a

Navalnij ügy miatt nem kell felülvizsgálnunk az északi áramlat kettő egyezményt!

Micsoda?

Egy orosz ellenzéki megmérgezése miatt veszélybe kerülhet egy több milliárd dolláros stratégiai ügylet? Lavrov külügyminiszter sietett is kijelenteni: Maas német külügyminiszter durván és nem diplomatikusan fogalmazott!

Orosz megítélés szerint nem véletlen elszólásról van szó hanem arról:

Németország újra elkötelezte magát az USA mellett.

Lavrov külügyminiszter évvégi értékelése: „az Európai Unió feladta azt a célját, hogy önálló pólust alkosson egy több pólusú világban. Berlin lépései azt mutatják, hogy mindinkább az amerikai álláspontra helyezkedik miközben fenn kívánja tartani vezető szerepét az Európai Unióban.”

Vagyis a németek újra teljesen alávetik magukat az USA irányításának Biden választási győzelmét követően.

Háborús fenyegetés?

A Der Spiegel tudósítója szerint Lavrov külügyminiszter még a galambok közé tartozik Moszkvában míg a héják nyíltan háborús fenyegetésről beszélnek. Ez magyarázza azt, hogy Lavrov külügyminiszter arra kényszerült: három órán keresztül tárgyalt az Alternative für Deutschland vezetőivel holott korábban óva intette Putyint attól, hogy túlértékelje a neonáci mozgalmakat Európában.

Persze minden Putyintól függ: az orosz elnök azt hiszi, hogy jól ismeri Németországot, mert KGB tisztként ott szolgált a nyolcvanas években. Ő sokkal enyhébb stílusban nyilatkozik mint Lavrov külügyminiszter. Putyin potenciális szuperhatalomnak nevezte Németországot és gyakran tárgyal Merkel kancellárral. A Navalnij ügyet a CIA mesterkedésének tudja be. Csakhogy Merkel kancellár idén távozik, és utóda határozza majd meg: mennyire igazodik Berlin Biden elnök diplomáciájához?

Mit szól majd ehhez Moszkva?

Akárhogy is alakulnak majd a dolgok, de Oroszország leértékelődött Németország szemében – állapítja meg a der Spiegel moszkvai tudósítója.

Putyin nyert, de…

Az orosz elnök pártja megnyerte a helyi választások többségét, de néhány helyen érzékeny veszteségeket szenvedett el: Novoszibirszkben és Tomszkban nem úgy alakultak az eredmények, ahogy Putyin szerette volna.

A választási kampány hajrájában épp e két városra koncentrálta erejét Navalnij, akit Szibériában megmérgeztek. Az életét csak egy Merkel-Putyin telefonnak köszönheti. A német kancellár asszony elintézte, hogy a kómában levő ellenzéki vezetőt szállítsák Németországba. Ahol időközben magához tért. Merkel kancellár azzal vádolta meg Oroszország elnökét, hogy a Novicsok idegméreggel próbálta meg eltenni láb alól az ellenzék vezérét.

Novoszibirszk

Oroszország harmadik legnépesebb városában Putyin pártja kisebbségbe került a képviselői testületben, ahova viszont bejutott Navalnij jobbkeze, Szergej Bojko. Ez azért is nagy csapás Putyin számára, mert Novoszibirszk szimbólum Oroszországban: az Akagyemgorodok a Szovjetuniónak azt a törekvését tükrözte, hogy az USA-val egyenrangú tudományos nagyhatalommá váljon. A Szovjetunió bukásával ez a lehetőség végképp elúszott, de az oroszok szemében Novoszibirszk még mindig az elpuskázott jövő szimbólumának számít. Putyin veresége tehát akár jelkép is lehet a jövőt illetően …

Tomszk

Navalnij a Novoszibirszk-Tomszk légijáraton lett rosszul vagyis az utolsó percig küzdött azért, hogy az ellenzék megmutassa erejét Szibériában. Tomszkban Putyin pártja még a szavazatok egynegyedét sem kapta meg! Miközben a legtöbb helyen kényelmes többséget szerzett. A két renitens város megmutatta, hogy a hatalom brutális elnyomó politikája és a kormánypárti sajtónak a szovjet időket idéző propagandája ellenére is lehet eredményes az ellenzék. Főként, hogyha az életét is kockára teszi mint Navalnij, aki csak Merkel kancellárnak köszönheti, hogy nem lett az orosz választási kampány hősi halottja Szibériában.

Megmérgezték Putyin ellenfelét Szibériában

Eszméletlen állapotban vitték kórházba Omszk városában Alekszej Navalnij ellenzéki orosz politikust, aki Szibériában gyűjtött anyagot korrupciós ügyek leleplezéséhez.

A repülőgép, amelyen Alekszej Navalnij utazott Novoszibirszkből Tomszkba tartott, de Omszkban le kellett szállnia, mert az ellenzéki politikus rosszul lett.

Sajtótitkára szerint megmérgezték. Korábban erre már sor került amikor fogházban töltött pár napot. A repülőgépen Alekszej Navalnij csak teát ivott, ez segítette a méreg felszívódását a szervezetébe.

Putyin ellenfelei nem ritkán távoznak ily módon az élők sorából. A katonai hírszerzés egyik emigrált ezredesét poloniummal mérgezték meg Londonban. A hosszas szenvedés után elhunyt Litvinyenko ezredes is teázott és utána lett rosszul.

Putyin egy másik ellenfelét, Borisz Nyemcovot a Vörös téren lőtték agyon. Prágában erről az agyonlőtt ellenzéki politikusról nevezték el azt a teret, ahol az orosz nagykövetség működik. Az orosz diplomácia tiltakozott , de hiába …

Milliókat keresett pedig nem volt állásban

Hogy kereshetett milliókat az orosz kormányfő neje, ha nem is volt állásban? Eziránt tudakozódik Alekszej Navalnij ellenzéki vezető, aki szerint rendkívül értékes ingatlanok is vannak Mihail Misusztyin birtokában.

Az új orosz miniszterelnök eddig az Adóhivatal főnöke volt, de korábban dolgozott az Állami vagyonügynökségen is. Vlagyimir Putyin – általános meglepetésre – jelölte ki az Oroszországban is alig ismert Mihail Misusztyint a kormány élére. A parlament fegyelmezetten meg is választotta az új miniszterelnököt. Aki eddig nem volt reflektorfényben, de nagyon gyorsan kiderült róla, hogy ő is szépen meggazdagodott az elmúlt húsz évben amíg Putyint szolgálta. Ráadásul ezt igen hatékonyan tette: növelni tudta az adóbevételeket. Egyik évről a másikra 20%-al megemelkedtek az állam adóbevételei, melyekre Putyinnak óriási szüksége is volt és van.

Putyin fő gondja a gazdaság stagnálása

Oroszország dinamikus fejlődését ígérte minden oroszok ura, de az elmúlt években a gazdaság stagnált, az életszínvonal pedig visszaesett. Ezzel párhuzamosan csökkent Putyin népszerűsége is. Maga az elnök is tisztában van ezzel. Ezért újévi üzenetében életszínvonal javító intézkedéseket ígért az oroszoknak, akik elsősorban erre koncentrálnak nem pedig az alkotmánymódosításra vagy a diplomáciai sikerekre.

Képes lesz-e az új kormányfő fordulatra a gazdaságban?

Életpályája nem épp erre mutat: hatékony apparatcsik volt a rendszerben, de egyetlen önálló gondolat sem bántotta egész életében. Viszont jól megszedte magát: hatalmas luxus ingatlant szerzett Moszkva Rubljovka kerületében, mely a legdrágábbak között van. Ráadásul neje is több mint 10 millió dollárral lett gazdagabb 10 év alatt miközben semmiféle állása sincsen! Persze az adóhivatal elnökének nejét sokan kereshetik meg kisebb-nagyobb ajándékokkal Oroszországban.

Putyin kétségkívül stabilitást teremtett Oroszországban, de ez az elmúlt években stagnálást is jelentett. Márpedig pénz nélkül nincsen stabilitás. Az új miniszterelnöknek pénzt kell szereznie ahhoz, hogy Putyin teljesíteni tudja jóléti ígéreteit. Különben nemcsak az új miniszterelnök bukhat, de meggyengülhet Putyin rendszere is, mely túl van a delelőjén Oroszországban.

A „magyar modell” működhetett Moszkvában

Mandátumainak egyharmadát elvesztette Putyin pártja Moszkvában, de a jelek szerint a „magyar modellt” választották. A kormánypárt „függetlenként” indította jelöltjeit, az ellenzék koordináltan a legerősebb támogatását kérte. A számok alapján Putyin simán hozta országosan az önkormányzati választást.

Végleges adatok még nincsenek, de az eddigi számok alapján Vlagyimir Putyin Egységes Oroszország (JeR) pártja valószínűleg mind a 16 most megrendezett oroszországi kormányzóválasztást megnyerte. A nem hivatalos eredmény szerint a moszkvai képviselő-testületben azonban a kormányerőnek csak mandátumai mintegy harmadát elveszítve sikerült megőriznie többségét. Jól látható a tendencia: Putyin népszerűsége lefelé tart országszerte.

A moszkvai városi dumában a Reuters jelentése szerint képviselői helyeinek egyharmadát elvesztette a JeR. Öt éve 28 helyet szerzett saját nevében, további tízet támogatott függetlenekkel. Most a 45-ből valószínűleg 26 helye lesz a JeR-nek.

Mintha minket másolnának

A brit hírügynökség felhívja a figyelmet arra, hogy működött az Alekszej Navalnij vezette ellenzék taktikája. Azt javasolták híveiknek, hogy azokra a jelöltekre szavazzanak, akik képesnek látszanak legyőzni a JeR embereit. Akik nem is voltak olyan könnyen azonosíthatók, mert a kormánypárt jelöltjei színleg „függetlenként” indultak Moszkvában.

A JeR helyzetét erősíti azonban a Kommunista Párt és a Tisztességes Oroszország, amelyek Putyin szövetségeseinek tekinthetők. Előbbi 5 helyett valószínűleg 13, utóbbi három helyet kaphat. Három képviselője lehet a Liberális Jabloko pártnak.

Az eredmény annak tükrében azért figyelemre méltó, hogy

Putyin nem válogatott a módszerekben, hogy lehetetlenné tegye ellenzéke indulását és szereplését.

A választási bizottságok sorra zárták ki a jelölteket, letartóztatások és börtönbe zárások kísérték a hetek óta tartó tüntetéssorozatot.

A kormányzóválasztások győztesei közül hárman teljes jogkörrel, tízen pedig ideiglenes ügyvivőként az általuk elnyert tisztséget eddig is betöltötték. A szavazatok 89,61 százalékának megszerzésével a Bajkálontúli területet irányító Alekszandr Oszipov aratta a legnagyobb győzelmet, a leggyengébben pedig a távol-keleti Szahalinon Valerij Limarenko szerepelt 56,15 százalékkal. A nyertesek között van a Szentpétervárt eddig kinevezettként kormányzó Alekszandr Beglov is, aki függetlenként, de az Egységes Oroszország támogatásával állt rajthoz.

Az oroszországi választások keretében 16 régió vezetőjéről, 13 regionális törvényhozás képviselőiről, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőiről és 3 ilyen központ vezetőjéről döntöttek. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartottak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeztek.

Őrizetbe vették Navalnij orosz ellenzékit és több mint ezer követőjét

0

Alekszej Navalnij a hatóságok által nem engedélyezett tüntetést szervezett Moszkva belvárosában két nappal Vlagyimir Putyin elnöki beiktatása előtt. Az ellenzéki politikus YouTube csatornáján ma közzétett videóban elmondta: az éjszakát egy konspirációs lakáson töltötte, hogy a tüntetés előtt ne kerüljön a hatóságok kezére. Egy másik felvételen látható volt, amint Navalnijt kezénél és lábánál fogva elrángatják a rendőrök a Puskin térről.

„Navalnij megjelent a Puskin téren, ahol gyorsan őrizetbe is vették. Ez teljesen törvénytelen” – sérelmezte Leonyid Volkov ellenzéki politikus.

Navalnij, akit korábban ismételten őrizetbe vettek hasonló tiltakozó akciók szervezéséért, több mint 90 orosz városban – így Moszkvában és Szentpéterváron is – hirdetett meg kormányellenes tüntetéseket.

Az ellenzéki politikus YouTube csatornáján ma közzétett videóban elmondta: az éjszakát egy konspirációs lakáson töltötte, hogy a tüntetés előtt ne kerüljön a hatóságok kezére. Egy másik felvételen látható volt, amint

Navalnijt kezénél és lábánál fogva elrángatják a rendőrök a Puskin térről.

A híradás időpontjában a rendőrség könnygázt vetett be a Moszkvában tüntetők ellen. Az orosz belügyminisztérium szerint mintegy 1500 aktivista vett részt a Puskin téren szervezett ellenzéki megmozduláson. Korábban a rendvédők hangszórókkal szólították fel a tüntetés helyszínén összegyűlt tüntetőket a távozásra, ellenkező esetben fizikai erőszakkal és különleges eszközök bevetésével fenyegettek.

Oroszország második legnagyobb városában, Szentpéterváron mintegy ezren vonultak fel a központi fekvésű Nyevszkij sugárúton akadályozva a forgalmat. A rendőrség a sugárút egy hosszabb szakaszát lezárta, s értesülések szerint itt is rendőri intézkedésekre került sor.

Az OVD Info jogvédő szervezet legfrissebb információi szerint eddig

az ország 19 városából összesen 1029 őrizetbe vételről kaptak jelentést.

Csak Moszkvában 475 embert állítottak elő, Cseljabinszkban 163-at, a szibériai Jakutszkban 74-et. A hatóságok egyelőre nem közöltek adatot. Több városban a tüntetéseket viszont előzetesen sikerült a szervezőknek egyeztetniük a hatóságokkal.

Az ellenzéki politikus Putyin kihívójaként akart indulni a márciusi elnökválasztáson, de kizárták büntetett előélete miatt a megmérettetésből.

„Ha úgy véled, hogy ő nem a cárunk, menj ki tüntetni városod utcáira.

Kényszeríteni fogjuk a csalókból és tolvajokból álló hatóságokat, hogy számoljanak a több millió állampolgárral, aki nem szavazott Putyinra” – bátorította az embereket utcákra vonulni Navalnij a tüntetéseket megelőzően.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK