Nyílt levél Bokros Lajosnak

5
5401

Kedves Lajos,

hallom, 32 helyen önállóan indultok a választáson. (Már amennyiben minden jelöltetek össze tudja gyűjteni a szükséges számú ajánlást.) Tételezzük fel, hogy sikerül, és mind a 32 jelölteteknek meglesz az ötszáz ajánlója.

Te magad is tudod, hogy egyetlen helyen sem fogtok nyerni. Viszont sok helyen a Fideszt hozzátok helyzetbe, az ő győzelmüket segítitek elő.

Nálunk, a hétkerben az MSZP által is támogatott DK-s, Oláh Lajos az esélyes. Nagy valószínűséggel ő nyerne a Fidesz jelöltjével szemben, de miután te is itt indulsz, és ha nem is sok, de a Fidesz győzelméhez épp elegendő szavazatot elviszel majd, így helyette Bajkai István fog nyerni.

Tudod, ő az a Bajkai, aki tojásos dobozokra festette a nevét, s ezeket aztán szétosztogatta a kerületi lakosok között. Bajkai István osztogathat akárhány tojást a kerületben, krumplit, bármit, csak külső segítséggel tud nyerni.

Külső segítség lettél, Lajos.

Amennyiben te is itt indulsz, a következő végeredmény várható ebben a választókörzetben. Bajkai István lesz az első, Oláh Lajos a második, a jobbikos jelölt a harmadik, te pedig a negyedik.

Ha az LMP is külön indul, akkor ötödik leszel, Lajos.

Vannak versenyek, ilyen például az olimpia, ahol az eredeti elképzelés szerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Persze, ott sem igaz már ez a mondás, ez a mostani választás pedig végképp nem ilyen verseny lesz. Itt a részvétel nem ér semmit, és még az ezüstre sem mondhatjuk, hogy szépen csillog.

Nem mondom, hogy áruló vagy, még kevésbé, hogy Fidesz-bérenc.

Eszembe sem jut egyik sem. Egykori egyetemi társként azt tudom mondani, hogy  jó közgazdász vagy. Jó közgazdász és rossz politikus.

A sértettség beszél belőled, amikor úgy döntöttél, hogy 32 helyen romba döntöd az ellenzék amúgy sem vaskos esélyeit.

Lelked rajta, te tudod, hogy miért teszed.

Szerintem azért, mert nem vettek be az MSZP-DK együttműködésbe. Vagy, nem úgy vettek volna be, ahogyan te szeretnéd, és ezen megsértődtél.

Nekem is rosszul esik, ha kihagynak valamiből. De én magánember vagyok, az én esetleges sértettségem magánsértődés. A te sértődésednek más a tétje. Ezen múlhat például, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek, vagy az, hogy tud-e nyerni egyáltalán.

Sok kis részletből áll majd össze a nagy egész, vagyis, a demokratikus ellenzéki oldal veresége. Nem te leszel ennek a vereségnek az egyedüli okozója, sokan és sokat tesznek ezért, de mostantól le sem tudod tagadni, hogy te is részt vettél ebben a gyalázatban.
Nem mondom, hogy gondold végig újra, mert tudom, hogy már végiggondoltad. Tudod, hogy mit és miért teszel – annál rosszabb nekünk, hogy tudod. Nem egy rossz mozdulat, egy félreértett gesztus, hanem tudatos döntés áll a külön indulásotok mögött.

Nem mondhatod, mert nem hinné el senki, hogy azért indultok, mert győzni akartok és bejutni a parlamentbe. Nemhogy a győzelemhez, még a vereséghez is kevesek vagytok. Veszíteni is lehet szépen és méltósággal – a ti vereségeteket észre sem fogja venni senki.

A miénk – a kormányváltást valóban akaró többségre gondolok – annál láthatóbb és fájóbb lesz.

5 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Alig hiszem, hogy Bokros Lajost az MDF brüsszeli képviselőjét észérvekkel meg lehetne győzni. Mert az MDF egy olyan ….
  Tényleg, milyen is? Hiszen MDF nincs is! De van Bokros Lajos, havi alig pár millióért.
  Na, hát ez az, ami Bokrost meggyőzi
  Mert rossz politikus
  DE NAGYON JÓ KÖZGAZDÁSZ !
  (Nem akartam viccelődni Istenem Földes Péter mellett? )

 2. B. L.-nak nem kellett a listás hely, merthogy azzal nem mentette volna meg a MoMa jövőbeli pártstátuszát, aminek a nagysága szinte el sem éri a mérhetőség szintjét…’gyúcsánahibás’!

  Nos ezek ismeretében : B. L. valóban meg-/kiérdemelte volna az esélyt a képviselői tisztségre?

  És az nem mentség erre a nemtelenségre, hogy sokak legalább ugyanannyira érdemtelenek rá…

 3. Kedves Péter!
  Miután a kettejük közül Bokros a jobban kvalifikált, talán Oláh Lajosnak kellene visszalépnie az ő javára. Nem gondolod?

  • Az egyéni képviselőségnél eleve nem a kvalifikáltság, hanem a helyi elfogadottság diktál. De amúgy sem lehet ilyen egyedi megfontolásból kívülről belenyúlogatni egy olyan rendszerbe, amelyiket tárgyalásos egyeztetések nyomán építettek ki a demokratikus erők, azaz az esélyeket súlyozva koordinálták az indulók személyét.

 4. “Sok kis részletből áll majd össze a nagy egész, vagyis, a demokratikus ellenzéki oldal veresége. Nem te leszel ennek a vereségnek az egyedüli okozója, sokan és sokat tesznek ezért…”

  Ugyanúgy, ahogy egyik hópehely sem felelős a lavináért és egyik esőcsepp sem az árvízért. 🙁

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .