A HÁBOTÚ TIZENKETTEDIK NAPJA – Folyamatosan frissülő hírek

  0
  2893
  FMT

  A háború tizenegyedik napján elmondhatjuk, hogy vihar előtti a csönd. A tájkép a végső csata előtt már csupán arról szól mennyi vér, szenvedés és pusztulás kíséri az agressziót, hanem, hogy Putyin öngyilkos vegetációja mekkora pusztítást hoz a civilizált világra.

  Friss információk

  14:10 Az ukrán és az orosz külügyminiszter március 10-én találkozik Törökországban. Dmytro Kuleba külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megegyezett Törökország tengerparti Antalya tartományában – közölte török ​​kollégájuk, Mevlut Cavusoglu.

  14:00 – A Visegrádi Négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnökei kedden Londonban tárgyalnak az ukrajnai háborúról – közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn egy Facebook videóbejegyzésében. Megismételte azt is, hogy Magyarország kormánya rendeletet adott ki, amely egyértelművé teszi, hogy magyar területről nem mehet fegyverszállítmány Ukrajnába – közölte a REUTERS.

  13:40 – 16 órakor kezdődik az ukrán-orosz tárgyalások harmadik fordulója. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök adminisztrációja vezetőjének tanácsadója a Twitteren közölte. Ukrajna nem érte el a kívánt eredményeket az előző fordulókban.

  A Visegrádi Négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnökei kedden Londonban tárgyalnak az ukrajnai háborúról – közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn. egy Facebook videóban.

  10:00 – Klicsko, kijev polgármestere beszámolt arról, hogy heves harcok dúlnak Kijev körül, a város északi területén. 

  09:20 – Dánia növeli védelmi kiadásait és fokozatosan megszünteti az orosz földgázt.

  09:00 – A Hosztomel falu tanácsa március 7-én megerősítette, hogy az orosz csapatok megölték Jurij Prilipko Hosztomel területi közösség vezetőjét.  Két másik emberrel együtt megölték, miközben kenyeret és gyógyszert adott Hostomel lakosainak.

  08:55 – Az Egyesült Királyság 100 millió dollárt injektál Ukrajna gazdaságába, hogy enyhítse a pénzügyi nyomást. Oroszország provokálatlan és illegális inváziója hozta létre – jelentette be az Egyesült Királyság Miniszterelnöksége március 7-én.

  08:35 – Új-Zéland szankciós törvényt készít Oroszország és Fehéroroszország ellen. 

  08:00 – A WJS beszámolója tudósít arról, hogy az orosz tüzérség megölte a Kijev külvárosából menekülő ukrán civileket. Egy férfit, egy nőt és egy gyermeket öltek meg. A három holttest egymás közelébe esett a második világháborúban Németországban elesett katonák emlékműve mellett. A halálos áldozatok az utcán hevernek letakarva.

  07:50 – Az orosz csapatok rakétacsapást mértek az odesszai régióban található Tuzla falu közelében. 

  07:25 – Hajnal előtt hatalmas robbanás történt Mikolajiv tengerparti város szélén, amelynek szemtanúja volt a The New York Times tudósítója. Az oroszoknak egyszer már sikerült a várost megszállni, de az ukrán erők visszafoglalták.Az orosz előnyomuláshoz létfontosságú a kikötőváros, már amennyiben az orosz csapatok valóban Odessza elfoglalására készülnek.

  07:00 – Heves bombázások hétfőre virradóra is Ukrajnában – Zelenszkij: A megbocsátás napja helyett az ítélet napja jön el hamarosan.

  06:30 – Az ukrajnai agressziós háborúban a Kreml továbbra is egymásnak ellentmondó jelzéseket küld. A támadások folytatódnak, és az ukrán hadsereg szerint Oroszország forrásokat gyűjt az ukrán főváros Kijev megrohanására. Ezzel egy időben az orosz hadsereg új tűzszünetet hirdet több város számára humanitárius folyosók létrehozása érdekében.

  06:00 – Egy amerikai sajtóértesülés szerint Oroszország szír harcosokat toborzott az Ukrajna elleni támadáshoz. A Wall Street Journal tegnap négy amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a harcosok egy része már Oroszországban tartózkodik, és Ukrajnában készül az akcióra. A harcosok tapasztalattal rendelkeznek a városi hadviselésben, és segíthetnek az orosz csapatoknak Kijev elfoglalásában.

  05:00 – Az ORF információi szerint már több, mint egymillió ukrán menekült érkezett Lengyelországba.

  04:00 – Az ENSZ-ben dolgozó orosz diplomatákat persona non grata-nak nyilvánították azért, hogy elhagyják állomáshelyüket – állítják orosz híradásokban. 

  03:00 – A hivatalos orosz hírügynökség azt állítja, hogy maguk az ukrán katonaság robbantotta fel a Harkovi Intézet kísérleti atomreaktorát, melyet az ukrán jelentések szerint az oroszok  találtak el lövedékeikkel.

  02:20 – A brit belügyminiszter sürgeti az Interpolt, hogy ezen a héten zárja ki Oroszországot a szervezetből.

  01:55 – Reuters: Egy amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok nem lát küszöbön álló orosz kétéltű támadást Odessza ellen. 

  00:01 – A kijevi Függetlenség terén lévő szökőkutak március 7-én, a tervezett időpont előtt 2 hónappal folytatódnak. A szokásos esti fény- és zeneműsorok helyett Ukrajna himnuszának hangja mellett működnek majd a szökőkutak.

  Majdan tér békeidőben

  2022. március 07.

  23:00 – Vadim Denisenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója szerint Oroszország „elég számú katonát és felszerelést” koncentrált a főváros közelében, és a következő napokban lezajlik a „háború kulcscsatája”.

  21:55 – A TikTok az új cenzúratörvény miatt korlátozza a szolgáltatást Oroszországban. 

  20:11 – 5 ember meghalt, 1 megsérült, amikor orosz csapatok lőttek az ukrán ellenőrzőpontra Kijevtől mintegy 55 kilométerre északra fekvő Jasznohorodka falu egyik ellenőrző pontján géppuskatűzben – jelentette az ukrán Belügyminisztérium.

  18:55 – Az orosz bankok által kibocsátott Visa és MasterCard kártyákhoz az Apple Pay és a Google Pay szolgáltatások a szankciók miatti korlátozások miatt nem érhetők el – közölte az orosz jegybank.

  18:25 – Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt javasolta, hogy kollégája proaktívan dolgozza ki a kijevi hatóságokkal a humanitárius folyosók kérdését a nem harcolók és a külföldiek számára.

  17:45 – Naftali Bennett izraeli miniszterelnök folytatni kívánja közvetítői erőfeszítéseit az ukrajnai háborúban. Bár a siker esélye csekély, küldetését “erkölcsi kötelességnek” tekinti – mondta Bennett ma a kabinet heti ülésén. Amíg van még remény és “minden oldalhoz hozzáférünk”, mindent ki akar próbálni. – Talán van még idő a cselekvésre.

  17:00 – Ezreket tartóztattak le az oroszországi tüntetések során. Aktivisták szerint mára több mint 4.300 embert tartóztattak le Oroszországban az Ukrajna elleni orosz invázió elleni demonstrációk során. 

  16:20 – Zelenszkij: 8 rakétát lőttek ki Vinnicjára, a repülőtér megsemmisült. Az elnök megerősítette, hogy egy orosz légicsapás megsemmisített egy polgári repülőteret a régió fővárosában, Vinnicjában.

  15:50 – Ezrek tüntetnek az orosz megszállás ellen Herszon megyében.  A március 6-i, az oroszok által megszállt Nova Kahovkában, az ukrán zászlókat felvonultató nagygyűlés követi a Hersonban és más ukrajnai városokban zajló hasonló ukrán-barát tüntetéseket.

  15:20 – Volodimir Zelenszkij elnök legutóbbi videóbeszédében azt mondta, hogy „Oroszország polgárai jelenleg a szabadság és a rabszolgaság között választanak”. Hozzátette, Ukrajnának vannak térképei és feljegyzései, amelyeket elfogott orosz katonáktól szereztek be. „Odessza bombázását tervezik” – mondta.

  14:30 – Az orosz erők folyamatos lövöldözése veszélyeztette a civilek evakuálására irányuló erőfeszítéseket az ostromlott Mariupol városból – közölték ukrán katonai tisztviselők.

  10:30 – Az OVD-Info orosz emberi jogi projekt megfigyelői ismét tömeges letartóztatásokról számolnak be az oroszországi tüntetések során. Időközben a rendőrség több mint 2000 embert vett őrizetbe 44 városban tartott megmozdulásokon – jelentette az OVD ma kora délután. 

  09:55 – Ukrán hírforrások szerint a háború tizenegyedik napján több mint 11 000 orosz katona halt meg.  Ukrajna haderőre vonatkozó tájékoztató jellegű becslései szerint Oroszország ezenkívül 285 harckocsit, 985 páncélozott harcjárművet, 109 tüzérségi eszközt, 44 repülőgépet, 48 helikoptert, 447 autót, 2 motorcsónakot, 60 üzemanyagtartályt vesztett.

  09:05 – A washingtoni ukrán nagykövetség képviselője azt mondta a VOA-nak, hogy 3000 amerikai önkéntes válaszolt az ország felhívására, hogy szolgáljanak egy nemzetközi zászlóaljban, amely segít majd ellenállni az orosz megszálló erőknek. Sokkal többen léptek előre más országokból, legtöbben más posztszovjet államokból, például Grúziából és Fehéroroszországból.

  08:15 – Az Egyesült Államok egy olyan megállapodás lehetőségét vizsgálja, amelynek értelmében Lengyelország szovjet kori repülőgépeket küldene Ukrajnába az amerikai F-16-os vadászrepülőgépekért cserébe – közölték szombaton amerikai tisztviselők, hogy segítsenek Ukrajnának reagálni az orosz invázióra.

  07:20 – Az orosz csapatok a Kijevtől mintegy 100 kilométerre délre fekvő Kanivi Vízerőmű felé tartanak – jelentette be az ukrán fegyveres erők vezérkara március 5-én.

  06:45 – Az orosz híradások azzal vádolják Ukrajnát, hogy csak néhány hónapnyira voltak a “nukleáris project” végrehajtásától. Szerintük Ukrajna külföldi cégekhez fordult urándúsító létesítmény létrehozása érdekében.

  05:50 – Az orosz csapatok a Kijevtől mintegy 100 kilométerre délre fekvő Kanivi Vízerőmű felé tartanak.  – jelentette be az ukrán fegyveres erők vezérkara március 5-én.

  05:00 – Ukrajna már 1,4 milliárd dollár sürgősségi finanszírozást kért az IMF-től, amelyet már a jövő héten elbírálnak.

  04:15 – Zelenszkij bejelentette, hogy beszélt Elon Muskkal, aki további Starlink műholdrendszereket fog biztosítani Ukrajna háború sújtotta városai számára.

  03:13 A kijevi tárgyaló lehetőséget lát a humanitárius folyosó megnyitására vasárnap Harkovban.

  00:45 Mariupol polgármestere: Oroszország blokád alá veszi a várost, tagadja a humanitárius folyosót. Vadim Bojcsenko polgármester szerint a város víz és áram nélkül maradt, miközben 400 ezer városlakót tartanak túszként az oroszok. 

  00:12 (Frissítés) Az ukrán légierő szerint 5 orosz repülőgép és 4 helikopter zuhant le. Ukrajna összesen 44 repülőgépet és 44 helikoptert ölt meg. 

  00:05 – Zelenszkij ukrán elnök szombaton segítséget kért az amerikai törvényhozóktól Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozásához, mivel Putyin orosz elnök kijelentette, hogy minden ország, amely ilyen lépést tesz, “katonai konfliktus résztvevőjének” minősül.

  00:02 – A Visa és a MasterCard felfüggeszti tevékenységét Oroszországban.
  A Visa az elkövetkező napokban minden oroszországi tranzakciót leállít, a cég közleménye szerint az orosz kártyák nem működnek az országon kívül.
  A MasterCard követte a példát, és bejelentette, hogy leállít minden oroszországi műveletet.

  2022. március 06.

  23:48 – A fegyveres erők tájékoztatása szerint március 5-én Ukrajna lelőtt két orosz repülőgépet, három pilótát elfogtak, egyet pedig megöltek. Az ukrán erők öt helikoptert és egy ellenséges pilóta nélküli légijárművet (UAV) is megsemmisítettek.

  HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .