Az Orosz-Ukrán háború óta gyengébb a magyar ingatlanpiac

0
1420

Az eredetileg 10 naposra tervezett Orosz és Belarusz hadgyakorlat ma hajnali 4 órakor háborúba torkollt, amikor is az Orosz és Belarusz hadsereg támadást indított Ukrajna ellen. A hajnali támadás hírére a világ tőzsdéi óriási esésnek indultak, a gázárak elszabadultak és a magyarországi ingatlanpiacon azonnali visszaesés tapasztalható az ingatlanok iránti érdeklődésben.

 

Ingatlan keresési kedv csökkenése (google trends adatok)

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is a Google keresője a legnépszerűbb (a részesedése 93%). Az ingatlant keresők jelentős része érkezik a hirdetési portálokra a keresőből. Az ingatlan témakörre szűkítve a statisztikát, azonnal látszik az Orosz-Ukrán háború hatása.

FH

 

Február 23-án napközben 40 napközben 40-50%-os volt az érdeklődés az ingatlan témakörben. Késő este és éjszaka már nagy ingadozások voltak tapasztalhatók, aztán 24-én hajnal óta délig már csak 25%-körül mozgott az ingatlan témakörben keresők aránya, vagyis durván 20-25%-al csökkent az érdeklődés az ingatlan témakör iránt.

Látogatottság visszaesése a megveszLAK.hu ingatlan hirdetési oldalon

A megveszLAK.hu országos ingatlan hirdetési portálon hajnalig hasonlóan alakultak a látogatottsági adatok, mint az előző napon, aztán ahogy egyre több hír érkezett az Ukrán-Orosz háború kitöréséről, 7 óra óta minden órában átlagosan 22-24%-al csökkent az ingatlant keresők száma.

FH

Bizonytalanság az ingatlanosoknál és az ingatlant keresőknél is

Magyarország egyik legnagyobb ingatlanos facebook csoportjában a Kalmár Kantinban, aminek több ezer ingatlanos szakember a tagja, többen számoltak be konkrét esetekről, amik összefüggésben állnak az Orosz-Ukrán válsággal.

Több ingatlanos szakember is jelezte, hogy ma drasztikusan visszaestek a telefonos érdeklődések. Több olyan eset is volt, amikor az ügyfelek halasztást kértek. Látszik, hogy nagyon sokan inkább a kivárást választották.

Ingatlan keresési kedv hasonlóan alakult 2020-ban a korlátozások árnyékában

A 2020 tavaszán életbe léptetett kijárási korlátozás és a bizonytalanság a március és április hónapokra alaposan rányomta a bélyegét.

FH

Ebben az időszakban beállt a földbe az ingatlanok iránti kereslet, ami csak május közepére állt helyre. Július hónapban ehhez képest csúcsra ugrott az ingatlan keresők száma, aminek többek közt az is lehetett az oka, hogy a korlátozások miatt elmaradt ingatlan vásárlásokat sokan szerették volna pótolni mielőbb. Júliustól az év végéig a szokásos folyamatos csökkenés látszott a trendben, ami minden évben így szokott történni.

Volt változás az utóbbi napokban

Az orosz-ukrán háború éppen 10 napja tört ki. A google trends adatokban még nem látható érdemi változás az ingatlanok iránti érdeklődésben, de a megveszLAK látogatottsága 3 napja 5-6%-al magasabb, mint az első 7 napban volt. Ebből látszik, hogy kezd visszatérni az emberek bizalma és megint többen keresgélnek eladó lakást és egyre többen böngésznek az eladó ház hirdetések között is.

A statisztikákat elemezve, szemmel láthatóan az eladó budapesti lakásokat is megint egyre többen kezdték el böngészni, és ahogy közeledik a nyár, már az is látható, hogy az eladó nyaraló hirdetések is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Konklúzió

2020-ban a kijárási korlátozás és a bizonytalanság a március és április hónapokra alaposan rányomta a bélyegét. Hasonló hatása van a szomszédban kialakult háborús helyzetnek is.

Valószínűleg, ha rendeződik a válság (reméljük mielőbb), az élet is visszatér a normál kerékvágásba és az ingatlanpiac is tovább folytatja a szárnyalását, amit az utóbbi egy évben tapasztalhattak az ingatlant eladni szándékozók és a keresők.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .