Kezdőlap Címkék Oroszoerszág

Címke: Oroszoerszág

Az orosz agresszió 21. napja (folymatosan frissítjük)

A huszonegyedik napja tartó orosz agresszió Ukrajna ellen egyre több véráldozattal folytatódik, de a tegnapi nap tárgyalások halvány fényt csillantottak fel az alagút végén. 

 

21:00 – Joe Biden amerikai elnök először nevezte „háborús bűnösnek” Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

20:20 – Az ukrán vezetőnek a törvényhozókhoz intézett videóbeszéde után Biden elnök 800 millió dolláros új katonai segélyt jelentett be.

20:10 – A NATO védelmi miniszterei osztoznak abban, hogy támogassák Ukrajnát és fegyverekkel látják el az Oroszország elleni védekezéshez, de kerülik a Szövetség közvetlen részvételét a háborúban – ezt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a szövetséges védelmi miniszterek találkozóját követő sajtótájékoztatón.

19:00 – Kiszabadították az orosz fogságból Melitopol polgármesterét.

18:55 – Az orosz megszállók szándékosan rombolták le a mariupoli drámaszínházat, ahol több száz gyermekes lakos bujkált. A halottak számát megállapítják. Körülbelül 1000 ember tartózkodott a színházban, de nem lehetett azonnal tudni, hányan élték túl – mondta Pjotr ​​Andryuscsenko, a polgármester asszisztense.

18:45 – Az Egyesült Államok Zelenszkij kérésére légvédelmi rendszereket biztosít Ukrajnának.

16:30 – A megszállt Herszon megye szkadovszki lakosai oroszellenes tiltakozást tartanak. Az orosz megszállók tüzet nyitottak és könnygázt vetettek be a városi tanács előtti téren összegyűlt békés tüntetőkre, hogy követeljék a letartóztatott helyi vezetők szabadon bocsátását.

15:50 – Oroszország feltört egy ukrán tévécsatornát, hamis „nyilatkozatot” sugároz Zelenszkij nevében. A hírlapon továbbított hamis üzenet szerint Volodimir Zelenszkij elnök „feladná a harcot és letenné a fegyvert”. Zelenszkij később egy kijevi videobeszéddel válaszolt, amelyben „gyerekesnek” nevezte a provokációt.

14:50 – Ukrán elnöki hivatal: Ukrajna semlegessége csak ukrán feltételekkel lehet. Mikhajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök vezérkari főnökének tanácsadója kijelentette, hogy Ukrajna csak „törvényesen hitelesített biztonsági garanciákkal” egyezhet meg, hozzátéve, hogy az új megállapodás értelmében az aláíró államoknak jogilag kötelezővé kell tenniük Ukrajna védelmét.

14:25 Az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága szerdai rendkívüli ülésén a szervezet alapokmányának 8. cikke alapján indított eljárás keretében úgy határozott, hogy azonnali hatállyal megszűnteti Oroszország tagságát a szervezetben.

12:30 – Suspilne (Ukrán közszolgálati média): Orosz csapatok megöltek legalább 10 kenyérért sorban álló civilt Csernyihivban.  A Suspilne helyszíni tudósítója szerint a támadás délelőtt 10 óra körül történt.

11:00 – Fitch: Az USD-szelvények orosz rubel fizetése megegyezik az alapértelmezett fizetéssel. A Fitch hitelminősítő ügynökség szerint ha Oroszország két amerikai dolláros kötvényszelvényt fizetne be rubelben, március 16-án, az államcsődöt jelentene a türelmi idő lejárta után. Ukrajna orosz inváziója szankciókat váltott ki, amelyek ténylegesen korlátozták Moszkva készpénzhez való hozzáférését és elosztását.

09:00 – Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szerint Oroszország autóbusz-konvojokra, településekre és kiürítési pontokra lő. Ukrajna nem kapott visszaigazolást a Vöröskereszttől a humanitárius folyosók március 16-i megnyitásáról.

08:10 – „Oroszország egyre inkább arra törekszik, hogy további csapatokat állítson fel, hogy megerősítse és pótolja személyi veszteségeit” – idézi a CNN a brit védelmi minisztérium értékelését. Szerintük Oroszország a „tartós ukrán ellenállás mellett” támadó hadműveletek végrehajtásával küzd.

07:00 – Március 15-én Oroszország szankciókat vezetett be Joe Biden amerikai elnökkel és számos amerikai tisztviselővel szemben, válaszul az Oroszország Ukrajna elleni háborújával kapcsolatos nyugati szankciókra. Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője gúnyolódott az amerikai tisztségviselők, köztük Joe Biden elnök elleni orosz szankciókon:”Egyikünk sem tervez turistat Oroszországbaviszont egyikünknek sincs olyan bankszámlája, amelyhez ne férnénk hozzá.”

06:00 – Az Egyesült Államok szenátusa egyhangúlag határozatot fogadott el Vlagyimir Putyin orosz elnök háborús bűnösként való kivizsgálására.

05:00 – “A NATO-nak békefenntartó missziót kell küldenie Ukrajnába” – jelentette ki Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes és a kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke, miután találkozott Volodimir Zelenszkij elnökkel.

04:00 – Több nagyvárosban és régióban légiriadót adtak ki. A szirénákat Cserkaszi, Dnyipro, Lviv, Kijev, Ivano-Frankivszk, Odesa, Vinnica, Kirovohrad és Hmelnickij megyékben, valamint Kijev, Izyum, Kremencsuk, Bila Cerkva, Nikopol, Mikolajiv, Kijev és Izmail városokban aktiválták. Odesa, Poltava és a Kryve Ozero terület. A CNN jelentése szerint a helyszínen tartózkodó munkatársaik szerint hangos robbanások hallatszottak Kijev külvárosában.

02:15 – Blinken:  A CNN-nek adott interjújában március 15-én Anthony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy Független Ukrajna “sokkal tovább lesz, mint Vlagyimir Putyin”.

A HÁBOTÚ TIZENKETTEDIK NAPJA – Folyamatosan frissülő hírek

0

A háború tizenegyedik napján elmondhatjuk, hogy vihar előtti a csönd. A tájkép a végső csata előtt már csupán arról szól mennyi vér, szenvedés és pusztulás kíséri az agressziót, hanem, hogy Putyin öngyilkos vegetációja mekkora pusztítást hoz a civilizált világra.

Friss információk

14:10 Az ukrán és az orosz külügyminiszter március 10-én találkozik Törökországban. Dmytro Kuleba külügyminiszter és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megegyezett Törökország tengerparti Antalya tartományában – közölte török ​​kollégájuk, Mevlut Cavusoglu.

14:00 – A Visegrádi Négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnökei kedden Londonban tárgyalnak az ukrajnai háborúról – közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn egy Facebook videóbejegyzésében. Megismételte azt is, hogy Magyarország kormánya rendeletet adott ki, amely egyértelművé teszi, hogy magyar területről nem mehet fegyverszállítmány Ukrajnába – közölte a REUTERS.

13:40 – 16 órakor kezdődik az ukrán-orosz tárgyalások harmadik fordulója. Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök adminisztrációja vezetőjének tanácsadója a Twitteren közölte. Ukrajna nem érte el a kívánt eredményeket az előző fordulókban.

A Visegrádi Négyek – Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia – miniszterelnökei kedden Londonban tárgyalnak az ukrajnai háborúról – közölte Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn. egy Facebook videóban.

10:00 – Klicsko, kijev polgármestere beszámolt arról, hogy heves harcok dúlnak Kijev körül, a város északi területén. 

09:20 – Dánia növeli védelmi kiadásait és fokozatosan megszünteti az orosz földgázt.

09:00 – A Hosztomel falu tanácsa március 7-én megerősítette, hogy az orosz csapatok megölték Jurij Prilipko Hosztomel területi közösség vezetőjét.  Két másik emberrel együtt megölték, miközben kenyeret és gyógyszert adott Hostomel lakosainak.

08:55 – Az Egyesült Királyság 100 millió dollárt injektál Ukrajna gazdaságába, hogy enyhítse a pénzügyi nyomást. Oroszország provokálatlan és illegális inváziója hozta létre – jelentette be az Egyesült Királyság Miniszterelnöksége március 7-én.

08:35 – Új-Zéland szankciós törvényt készít Oroszország és Fehéroroszország ellen. 

08:00 – A WJS beszámolója tudósít arról, hogy az orosz tüzérség megölte a Kijev külvárosából menekülő ukrán civileket. Egy férfit, egy nőt és egy gyermeket öltek meg. A három holttest egymás közelébe esett a második világháborúban Németországban elesett katonák emlékműve mellett. A halálos áldozatok az utcán hevernek letakarva.

07:50 – Az orosz csapatok rakétacsapást mértek az odesszai régióban található Tuzla falu közelében. 

07:25 – Hajnal előtt hatalmas robbanás történt Mikolajiv tengerparti város szélén, amelynek szemtanúja volt a The New York Times tudósítója. Az oroszoknak egyszer már sikerült a várost megszállni, de az ukrán erők visszafoglalták.Az orosz előnyomuláshoz létfontosságú a kikötőváros, már amennyiben az orosz csapatok valóban Odessza elfoglalására készülnek.

07:00 – Heves bombázások hétfőre virradóra is Ukrajnában – Zelenszkij: A megbocsátás napja helyett az ítélet napja jön el hamarosan.

06:30 – Az ukrajnai agressziós háborúban a Kreml továbbra is egymásnak ellentmondó jelzéseket küld. A támadások folytatódnak, és az ukrán hadsereg szerint Oroszország forrásokat gyűjt az ukrán főváros Kijev megrohanására. Ezzel egy időben az orosz hadsereg új tűzszünetet hirdet több város számára humanitárius folyosók létrehozása érdekében.

06:00 – Egy amerikai sajtóértesülés szerint Oroszország szír harcosokat toborzott az Ukrajna elleni támadáshoz. A Wall Street Journal tegnap négy amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy a harcosok egy része már Oroszországban tartózkodik, és Ukrajnában készül az akcióra. A harcosok tapasztalattal rendelkeznek a városi hadviselésben, és segíthetnek az orosz csapatoknak Kijev elfoglalásában.

05:00 – Az ORF információi szerint már több, mint egymillió ukrán menekült érkezett Lengyelországba.

04:00 – Az ENSZ-ben dolgozó orosz diplomatákat persona non grata-nak nyilvánították azért, hogy elhagyják állomáshelyüket – állítják orosz híradásokban. 

03:00 – A hivatalos orosz hírügynökség azt állítja, hogy maguk az ukrán katonaság robbantotta fel a Harkovi Intézet kísérleti atomreaktorát, melyet az ukrán jelentések szerint az oroszok  találtak el lövedékeikkel.

02:20 – A brit belügyminiszter sürgeti az Interpolt, hogy ezen a héten zárja ki Oroszországot a szervezetből.

01:55 – Reuters: Egy amerikai tisztviselő szerint az Egyesült Államok nem lát küszöbön álló orosz kétéltű támadást Odessza ellen. 

00:01 – A kijevi Függetlenség terén lévő szökőkutak március 7-én, a tervezett időpont előtt 2 hónappal folytatódnak. A szokásos esti fény- és zeneműsorok helyett Ukrajna himnuszának hangja mellett működnek majd a szökőkutak.

Majdan tér békeidőben

2022. március 07.

23:00 – Vadim Denisenko, Ukrajna belügyminiszterének tanácsadója szerint Oroszország „elég számú katonát és felszerelést” koncentrált a főváros közelében, és a következő napokban lezajlik a „háború kulcscsatája”.

21:55 – A TikTok az új cenzúratörvény miatt korlátozza a szolgáltatást Oroszországban. 

20:11 – 5 ember meghalt, 1 megsérült, amikor orosz csapatok lőttek az ukrán ellenőrzőpontra Kijevtől mintegy 55 kilométerre északra fekvő Jasznohorodka falu egyik ellenőrző pontján géppuskatűzben – jelentette az ukrán Belügyminisztérium.

18:55 – Az orosz bankok által kibocsátott Visa és MasterCard kártyákhoz az Apple Pay és a Google Pay szolgáltatások a szankciók miatti korlátozások miatt nem érhetők el – közölte az orosz jegybank.

18:25 – Vlagyimir Putyin orosz elnök az Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt javasolta, hogy kollégája proaktívan dolgozza ki a kijevi hatóságokkal a humanitárius folyosók kérdését a nem harcolók és a külföldiek számára.

17:45 – Naftali Bennett izraeli miniszterelnök folytatni kívánja közvetítői erőfeszítéseit az ukrajnai háborúban. Bár a siker esélye csekély, küldetését “erkölcsi kötelességnek” tekinti – mondta Bennett ma a kabinet heti ülésén. Amíg van még remény és “minden oldalhoz hozzáférünk”, mindent ki akar próbálni. – Talán van még idő a cselekvésre.

17:00 – Ezreket tartóztattak le az oroszországi tüntetések során. Aktivisták szerint mára több mint 4.300 embert tartóztattak le Oroszországban az Ukrajna elleni orosz invázió elleni demonstrációk során. 

16:20 – Zelenszkij: 8 rakétát lőttek ki Vinnicjára, a repülőtér megsemmisült. Az elnök megerősítette, hogy egy orosz légicsapás megsemmisített egy polgári repülőteret a régió fővárosában, Vinnicjában.

15:50 – Ezrek tüntetnek az orosz megszállás ellen Herszon megyében.  A március 6-i, az oroszok által megszállt Nova Kahovkában, az ukrán zászlókat felvonultató nagygyűlés követi a Hersonban és más ukrajnai városokban zajló hasonló ukrán-barát tüntetéseket.

15:20 – Volodimir Zelenszkij elnök legutóbbi videóbeszédében azt mondta, hogy „Oroszország polgárai jelenleg a szabadság és a rabszolgaság között választanak”. Hozzátette, Ukrajnának vannak térképei és feljegyzései, amelyeket elfogott orosz katonáktól szereztek be. „Odessza bombázását tervezik” – mondta.

14:30 – Az orosz erők folyamatos lövöldözése veszélyeztette a civilek evakuálására irányuló erőfeszítéseket az ostromlott Mariupol városból – közölték ukrán katonai tisztviselők.

10:30 – Az OVD-Info orosz emberi jogi projekt megfigyelői ismét tömeges letartóztatásokról számolnak be az oroszországi tüntetések során. Időközben a rendőrség több mint 2000 embert vett őrizetbe 44 városban tartott megmozdulásokon – jelentette az OVD ma kora délután. 

09:55 – Ukrán hírforrások szerint a háború tizenegyedik napján több mint 11 000 orosz katona halt meg.  Ukrajna haderőre vonatkozó tájékoztató jellegű becslései szerint Oroszország ezenkívül 285 harckocsit, 985 páncélozott harcjárművet, 109 tüzérségi eszközt, 44 repülőgépet, 48 helikoptert, 447 autót, 2 motorcsónakot, 60 üzemanyagtartályt vesztett.

09:05 – A washingtoni ukrán nagykövetség képviselője azt mondta a VOA-nak, hogy 3000 amerikai önkéntes válaszolt az ország felhívására, hogy szolgáljanak egy nemzetközi zászlóaljban, amely segít majd ellenállni az orosz megszálló erőknek. Sokkal többen léptek előre más országokból, legtöbben más posztszovjet államokból, például Grúziából és Fehéroroszországból.

08:15 – Az Egyesült Államok egy olyan megállapodás lehetőségét vizsgálja, amelynek értelmében Lengyelország szovjet kori repülőgépeket küldene Ukrajnába az amerikai F-16-os vadászrepülőgépekért cserébe – közölték szombaton amerikai tisztviselők, hogy segítsenek Ukrajnának reagálni az orosz invázióra.

07:20 – Az orosz csapatok a Kijevtől mintegy 100 kilométerre délre fekvő Kanivi Vízerőmű felé tartanak – jelentette be az ukrán fegyveres erők vezérkara március 5-én.

06:45 – Az orosz híradások azzal vádolják Ukrajnát, hogy csak néhány hónapnyira voltak a “nukleáris project” végrehajtásától. Szerintük Ukrajna külföldi cégekhez fordult urándúsító létesítmény létrehozása érdekében.

05:50 – Az orosz csapatok a Kijevtől mintegy 100 kilométerre délre fekvő Kanivi Vízerőmű felé tartanak.  – jelentette be az ukrán fegyveres erők vezérkara március 5-én.

05:00 – Ukrajna már 1,4 milliárd dollár sürgősségi finanszírozást kért az IMF-től, amelyet már a jövő héten elbírálnak.

04:15 – Zelenszkij bejelentette, hogy beszélt Elon Muskkal, aki további Starlink műholdrendszereket fog biztosítani Ukrajna háború sújtotta városai számára.

03:13 A kijevi tárgyaló lehetőséget lát a humanitárius folyosó megnyitására vasárnap Harkovban.

00:45 Mariupol polgármestere: Oroszország blokád alá veszi a várost, tagadja a humanitárius folyosót. Vadim Bojcsenko polgármester szerint a város víz és áram nélkül maradt, miközben 400 ezer városlakót tartanak túszként az oroszok. 

00:12 (Frissítés) Az ukrán légierő szerint 5 orosz repülőgép és 4 helikopter zuhant le. Ukrajna összesen 44 repülőgépet és 44 helikoptert ölt meg. 

00:05 – Zelenszkij ukrán elnök szombaton segítséget kért az amerikai törvényhozóktól Ukrajna feletti repüléstilalmi övezet létrehozásához, mivel Putyin orosz elnök kijelentette, hogy minden ország, amely ilyen lépést tesz, “katonai konfliktus résztvevőjének” minősül.

00:02 – A Visa és a MasterCard felfüggeszti tevékenységét Oroszországban.
A Visa az elkövetkező napokban minden oroszországi tranzakciót leállít, a cég közleménye szerint az orosz kártyák nem működnek az országon kívül.
A MasterCard követte a példát, és bejelentette, hogy leállít minden oroszországi műveletet.

2022. március 06.

23:48 – A fegyveres erők tájékoztatása szerint március 5-én Ukrajna lelőtt két orosz repülőgépet, három pilótát elfogtak, egyet pedig megöltek. Az ukrán erők öt helikoptert és egy ellenséges pilóta nélküli légijárművet (UAV) is megsemmisítettek.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK