Szankciók Amerikában „Putyin séfje” ellen

0
895
wikipedia commons

Jevgenyij Prigozsin média birodalmat működtet Oroszországban és beavatkozik külföldön is: katonailag Ukrajnában, Szíriában és Afrikában, troll gyárai révén az Egyesült Államokban és Nyugat Európában. Ezért sújtják ezentúl őt is szankciók  az Egyesült Államokban – értesült a Bloomberg hírügynökség New Yorkban.

Kicsoda valójában „Putyin séfje”?

A megtisztelő eposzi jelzőt azzal érdemelte ki Jevgenyij Prigozsin, a titkosszolgálat kipróbált tisztje, hogy az ő cégei szállítanak ételt és italt minden olyan rendezvényre, ahol Vlagyimir Putyin is megjelenik. Minden oroszok uralkodója ugyanis tart attól, hogy nem mindenki lelkesedik Oroszhonban érte, ezért csakis akkor eszik és iszik nyugodtan, ha megbízható egykori KGB-s tiszt társa garantálja nem mérgezett a menü, melyet az elnök megkóstol!

Ez tehát az első számú funkciója a megbízható bajtársnak, aki hűséges szolgálataiért még két további elnöki keggyel gyarapodott. Az egyik a külföldön ügyködő orosz fegyveres erők, melyek  nem hivatalosan vannak jelen az illető országban.

Wagner hadsereg

Többnyire leszerelt katonákból toborozta Jevgenyij Prigozsin azt a sereget, mely Putyin elnök parancsára külföldön ténykedik és be nem vallott missziókban vesz részt. Két fő hadszíntéren már bizonyítottak: Kelet Ukrajnában és Szíriában. Az amerikaiak élénken kifogásolták mindkettőt. Mostanában Afrikában nyomulnak a Wagner hadsereg katonái- főként a Közép Afrikai Köztársaságban. Emiatt a franciák dühösek, mert ez az ő vadászterületük.

Putyin nyomulna, de elfogyott a pénze

A Deutsche Welle közszolgálati portál szúrta ki a kis hírt, mely szerint a Wagner hadsereg egyes katonái és tisztjei nemzetközi bírósághoz fordultak, mert az orosz állam nem fizette ki őket! Főként azt sérelmezik a veterán harcosok, hogy nincs sem egészség sem pedig nyugdíj  biztosításuk vagyis a saját számlájukra harcolnak külföldön miközben Putyin parancsait hajtják végre. A nemzetközi bíróság meglepődött a beadványon, de végülis befogadta azt. Kérdés persze, hogy mikor lesz ebből ítélet és mennyiben érdekli majd az Putyin elnököt? A Wagner hadsereg hány katonája és tisztje éri meg, hogy tisztes egészségbiztosítása és nyugdíja legyen miközben Putyin parancsára tette kockára az életét? De mit érdekli ez Putyin hű oligarcháját, Jevgenyij Prigozsint? Az viszont érdekli, ha nem engedik be Amerikába és a média cégeit is kitiltják onnan.

Prigozsin perli a Facebookot és az Egyesült Államokat

Oroszország e jogszerető polgára sérelmezi, hogy áprilisban a Facebook kitiltotta őt! Az indok: beavatkozás az USA belső ügyeibe. Egy troll farmról van szó, mely az amerikai kémelhárítás szerint igen aktív volt 2016-ban amikor Putyin elnök Donald Trump megválasztását támogatta. Legalábbis ezt állítja Hillary Clinton, aki elveszítette a választást, és ezután nyomoz Mueller különleges ügyész. Akinek a vizsgálatai újabb és újabb szankciókra adnak alkalmat. A Bloomberg természetesen igyekezett meghallgatni a másik felet is. A FAN hírügynökség amerikai tudósítja „megtiszteltetésnek” nevezte, hogy ő is felkerült a listára, melyen már Vlagyimir Putyin oly sok barátja és üzletfele van rajta. A FAN hírügynökség Jevgenyij Prigozsin média birodalmának a zászlóshajója, amely igen jó kapcsolatokat ápol a GRU-val a katonai hírszerzéssel. Ma már átkeresztelték Moszkvában a jeles intézményt, melyet mindenki még a régi néven emleget. Most az amerikaiak egy sor GRU tisztet is feltettek a szankciós listájukra – írja az általában jól értesült Bloomberg hírügynökség. A FAN főszerkesztője, aki minden bizonnyal a jeles testület munkatársa is, Moszkvában nyilatkozott az őket ért szankciókról. Természetesen fel van háborodva és bizonyítékokat követel a troll farm üzemeltetéséről. A jog tisztelet ilyenkor rendkívül megnövekszik Putyin szankció sújtotta emberei között. Akik otthon szó nélkül teszik el láb alól a Putyinnak nem tetsző politikusokat vagy újságírókat.

Putyin dörzsöli a markát

Miközben néhány emberét az amerikaiak szankciókkal sújtották, Donald Trump bejelentette: kivonják csapataikat Szíriából. Ahol az amerikaiak – Szaúd Arábiával, néhány helyi milíciával és Izraellel együtt megpróbálták megbuktatni Asszad elnököt. A nyolcadik éve tartó polgárháborúban Oroszország és Irán az államfőt támogatta, aki maradt, míg az amerikai mennek! A Wagner hadsereg sikert aratott hiszen azután is küzdött Szíriában, hogy az oroszok hivatalosan kivonták onnan a csapatokat – megtartva néhány támaszpontot. Kis gondot jelent, hogy Putyinnak továbbra sincs elég pénze. Kérdés, hogy ki tudja-e fizetni hű katonáit, akik a Wagner hadsereg kötelékében érte küzdöttek Szíriában? Tudja-e anyagilag támogatni Asszad elnök bukdácsoló rendszerét? Vagy pedig példát vesz újdonsült barátjáról, Mohamed bin Szalman trónörökösről, aki elfogatta az oligarchák nagyrészét, és csak akkor engedte őket szabadon, ha önként és dalolva lemondtak vagyonuk jelentős részéről. Putyin séfjét valószínűleg nem fenyegeti ilyen veszély, mert magánhadsereget vagy média birodalmat bárki tud kreálni a mai Oroszországban, ha megvan rá az elnöki engedély, de olyan embert, akinek „a főztjét” nyugodtan megeheti nem könnyen találna minden oroszok ura, akinek a népszerűsége már korántsem a régi a világ legnagyobb országában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .