Kezdőlap Címkék Séf

Címke: séf

Koronás mellékhatás: Michelin csillagos séf a konyhámban

Havi 14 ezer dollár fölött kereshetnek a világ legjobb szakácsai, ha otthagyják a Michelin csillagos éttermeket és a szupergazdagoknak főznek – otthon.

15000-17750 dollárt fizetne havonta egy mesterszakácsnak egy orosz család Monacóban – idéz a Business Insider egy friss hirdetést, melyben az a legfontosabb kikötés, hogy a séfnek olyan éttermet kell otthagynia, melynek legalább egy Michelin csillagja van.

Bárt a Michelin szigorú ellenőrei nem a mesterszakácsot hanem az éttermet díjazzák, de azért ez olyan fontos referencia, melyet az igazi ínyencek nagyon is komolyan vesznek.

Az Amandine International Chef Placement évek óta foglalkozik a mesterszakácsok közvetítésével az egész világon, de az utóbbi időben annyira megnőtt az érdeklődése a Michelin csillagos szupersztárok iránt, hogy külön részleget terveznek indítani Amandine Stars néven.

Kate Emery, az Amandine főnökasszonya brit ugyan, de 2011 óta Nizza mellett él. A francia Riviéra a szupergazdagok kedvenc helye, mely a vírusválság idején felértékelődött hiszen sokkal jobban el lehet itt szigetelődni mint a nagyvárosokban. Az étterembe járás is kockázatossá vált a Covid-19 vírus miatt szinte az egész világon. A szupergazdagok megtalálták a megoldást:

“Volt egy kliensem, aki négy Michelin csillagos sztár séfet kért egy hathetes periódusra”- mesélte az Amandine főnökasszonya a Business Insider tudósítójának.

“Egyre nő az igény arra, hogy Michelin csillagos mesterszakácsok készítsék el az ételeket – otthon. Exponenciálisan növekedett az emberek érdeklődése a táplálkozás iránt az elmúlt 10-15 évben. A sok televíziós főző műsor illetve az instagram ráerősített erre.”

Justine Murphy megerősíti ezt: ő hat évig volt szupergazdagok szakácsa jachtokon, majd ügynökséget alapított, mely az egész világon közvetít séfeket.

“A klienseimnek nagyon fontos, hogy megmutathassák: nekik olyan szakács főz, aki egy nagy presztízsű étteremből érkezett.”

30-35 ezer dolláros napidíj

Ha valaki egy napra bérel egy Michelin csillagos séfet, akkor minimum ennyivel kell számolnia, de lehet jóval több is. “A határ a csillagos ég!” – mondta az Amandine főnökasszonya a Business Insider tudósítójának.

Vajon miért vállalják ezt a mesterszakácsok?

“Kétféle döntés van. Az egyik az, hogy valaki megunja az étterem vezetését és a nagy stresszt. Egy családnak főzni jóval egyszerűbb mint egy egész étteremnek, ahol naponta változik a közönség.

A másik változat az, hogy a Michelin csillagos mesterszakács tovább folytatja híres éttermének vezetését, de egy kis szünetet tart. Általában azért, mert szüksége van pénzre!”

Pénzért váltott az első Michelin csillagos séf

Neil Snowball olyan híres volt mint egy rock sztár amikor a Petrus éttermet vezette Londonban. Négy éve váltott, azóta szupergazdagoknak főz.

“Azért váltottam, mert saját éttermet akartam. /a londoni Petrus Gordon Ramsay tulajdona/.”

Nem egészen ez történt, de majdnem. Két társával együtt létrehozta az Opus Provisions céget, mely Michelin színvonalú ételekkel látja el a világ tengerein kóborló szupergazdagokat.

Nemcsak a presztízs miatt akarnak Michelin csillagos séfeket a szupergazdagok hanem azért, hogy azok pontosan nekik és a családjuknak főzzenek. Nem akarnak étel költeményeket minden nap: ” nem kívánnak 25 féleképp elkészített paradicsomot, egyszerűen csak finom paradicsomot szeretnének enni” – magyarázta a szupergazdag kliensek elvárásait Neil Snowball, a mesterszakács, aki elsőként váltotta fel az éttermi sztár szerepet a magán konyhafőnök kevésbé elismert, de annál jobban megfizetett pozíciójáért.

Szankciók Amerikában “Putyin séfje” ellen

0

Jevgenyij Prigozsin média birodalmat működtet Oroszországban és beavatkozik külföldön is: katonailag Ukrajnában, Szíriában és Afrikában, troll gyárai révén az Egyesült Államokban és Nyugat Európában. Ezért sújtják ezentúl őt is szankciók  az Egyesült Államokban – értesült a Bloomberg hírügynökség New Yorkban.

Kicsoda valójában “Putyin séfje”?

A megtisztelő eposzi jelzőt azzal érdemelte ki Jevgenyij Prigozsin, a titkosszolgálat kipróbált tisztje, hogy az ő cégei szállítanak ételt és italt minden olyan rendezvényre, ahol Vlagyimir Putyin is megjelenik. Minden oroszok uralkodója ugyanis tart attól, hogy nem mindenki lelkesedik Oroszhonban érte, ezért csakis akkor eszik és iszik nyugodtan, ha megbízható egykori KGB-s tiszt társa garantálja nem mérgezett a menü, melyet az elnök megkóstol!

Ez tehát az első számú funkciója a megbízható bajtársnak, aki hűséges szolgálataiért még két további elnöki keggyel gyarapodott. Az egyik a külföldön ügyködő orosz fegyveres erők, melyek  nem hivatalosan vannak jelen az illető országban.

Wagner hadsereg

Többnyire leszerelt katonákból toborozta Jevgenyij Prigozsin azt a sereget, mely Putyin elnök parancsára külföldön ténykedik és be nem vallott missziókban vesz részt. Két fő hadszíntéren már bizonyítottak: Kelet Ukrajnában és Szíriában. Az amerikaiak élénken kifogásolták mindkettőt. Mostanában Afrikában nyomulnak a Wagner hadsereg katonái- főként a Közép Afrikai Köztársaságban. Emiatt a franciák dühösek, mert ez az ő vadászterületük.

Putyin nyomulna, de elfogyott a pénze

A Deutsche Welle közszolgálati portál szúrta ki a kis hírt, mely szerint a Wagner hadsereg egyes katonái és tisztjei nemzetközi bírósághoz fordultak, mert az orosz állam nem fizette ki őket! Főként azt sérelmezik a veterán harcosok, hogy nincs sem egészség sem pedig nyugdíj  biztosításuk vagyis a saját számlájukra harcolnak külföldön miközben Putyin parancsait hajtják végre. A nemzetközi bíróság meglepődött a beadványon, de végülis befogadta azt. Kérdés persze, hogy mikor lesz ebből ítélet és mennyiben érdekli majd az Putyin elnököt? A Wagner hadsereg hány katonája és tisztje éri meg, hogy tisztes egészségbiztosítása és nyugdíja legyen miközben Putyin parancsára tette kockára az életét? De mit érdekli ez Putyin hű oligarcháját, Jevgenyij Prigozsint? Az viszont érdekli, ha nem engedik be Amerikába és a média cégeit is kitiltják onnan.

Prigozsin perli a Facebookot és az Egyesült Államokat

Oroszország e jogszerető polgára sérelmezi, hogy áprilisban a Facebook kitiltotta őt! Az indok: beavatkozás az USA belső ügyeibe. Egy troll farmról van szó, mely az amerikai kémelhárítás szerint igen aktív volt 2016-ban amikor Putyin elnök Donald Trump megválasztását támogatta. Legalábbis ezt állítja Hillary Clinton, aki elveszítette a választást, és ezután nyomoz Mueller különleges ügyész. Akinek a vizsgálatai újabb és újabb szankciókra adnak alkalmat. A Bloomberg természetesen igyekezett meghallgatni a másik felet is. A FAN hírügynökség amerikai tudósítja “megtiszteltetésnek” nevezte, hogy ő is felkerült a listára, melyen már Vlagyimir Putyin oly sok barátja és üzletfele van rajta. A FAN hírügynökség Jevgenyij Prigozsin média birodalmának a zászlóshajója, amely igen jó kapcsolatokat ápol a GRU-val a katonai hírszerzéssel. Ma már átkeresztelték Moszkvában a jeles intézményt, melyet mindenki még a régi néven emleget. Most az amerikaiak egy sor GRU tisztet is feltettek a szankciós listájukra – írja az általában jól értesült Bloomberg hírügynökség. A FAN főszerkesztője, aki minden bizonnyal a jeles testület munkatársa is, Moszkvában nyilatkozott az őket ért szankciókról. Természetesen fel van háborodva és bizonyítékokat követel a troll farm üzemeltetéséről. A jog tisztelet ilyenkor rendkívül megnövekszik Putyin szankció sújtotta emberei között. Akik otthon szó nélkül teszik el láb alól a Putyinnak nem tetsző politikusokat vagy újságírókat.

Putyin dörzsöli a markát

Miközben néhány emberét az amerikaiak szankciókkal sújtották, Donald Trump bejelentette: kivonják csapataikat Szíriából. Ahol az amerikaiak – Szaúd Arábiával, néhány helyi milíciával és Izraellel együtt megpróbálták megbuktatni Asszad elnököt. A nyolcadik éve tartó polgárháborúban Oroszország és Irán az államfőt támogatta, aki maradt, míg az amerikai mennek! A Wagner hadsereg sikert aratott hiszen azután is küzdött Szíriában, hogy az oroszok hivatalosan kivonták onnan a csapatokat – megtartva néhány támaszpontot. Kis gondot jelent, hogy Putyinnak továbbra sincs elég pénze. Kérdés, hogy ki tudja-e fizetni hű katonáit, akik a Wagner hadsereg kötelékében érte küzdöttek Szíriában? Tudja-e anyagilag támogatni Asszad elnök bukdácsoló rendszerét? Vagy pedig példát vesz újdonsült barátjáról, Mohamed bin Szalman trónörökösről, aki elfogatta az oligarchák nagyrészét, és csak akkor engedte őket szabadon, ha önként és dalolva lemondtak vagyonuk jelentős részéről. Putyin séfjét valószínűleg nem fenyegeti ilyen veszély, mert magánhadsereget vagy média birodalmat bárki tud kreálni a mai Oroszországban, ha megvan rá az elnöki engedély, de olyan embert, akinek “a főztjét” nyugodtan megeheti nem könnyen találna minden oroszok ura, akinek a népszerűsége már korántsem a régi a világ legnagyobb országában.

A Vatikán legjobb séfje

0

„A pápa szívesen készít töltött tintahalat, fehér rizst hagymával és parmezánnal, valamint csirkét is, különböző módokon. Az olasz konyha találkozik nála az argentin ízekkel, ami izgalmas fogásokkal kecsegtet.”

Ferenc pápáról eddig kevesen tudták, hogy Buenos Aires-i évei alatt gyakran és szenvedélyesen főzött, azt pedig még kevesebben, hogy nagyszüleinek étterme volt az olaszországi Asti közelében, mielőtt 1929-ben kivándoroltak Argentínába. Pápává választása előtt remek szakács hírében állt, gyakran látott vendégül egyházi vezetőket – írja Juhász Katalin a pozsonyi Új Szóban.

„A könyv Ferenc séf címmel jelenik meg,

és a milánói Mondador, Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő kiadója adja ki. Állítólag a pápának az étkezéshez fűződő viszonyát tárja fel, és bőven lesznek benne olyan fotók, melyeken az egyházfő fakanállal a kezében látható.  Az ötlet zseniális, egy nagyon is aktuális trend meglovagolása, hiszen manapság százával jelennek meg a konyhaművészetnek szentelt könyvek, nem csak híres séfek tollából.”

Az Új Szó publicistája szerint

„jó látni, hogy a katolikus egyház ennyire halad a korral.

Botorság lett volna nem meglovagolni ezt a trendet, főleg, ha van egy kiváló szakácsművész a Vatikánban. A könyvről szóló hírekből sejteni lehet, hogy többnyire egészséges fogások szerepelnek majd benne, hiszen ’Ferenc séf’ állítólag ifjú korától ezeket kedveli. A hívek (és nem csak ők) pedig nyilván kíváncsiak, milyen lehet például a Bagna Cauda nevű piemonti specialitás, egy szardellával összefőzött fokhagymás mártogatós, amelyben zöldségeket fürösztenek. A pápa szívesen készít töltött tintahalat, fehér rizst hagymával és parmezánnal, valamint csirkét is, különböző módokon. Az olasz konyha találkozik nála az argentin ízekkel, ami izgalmas fogásokkal kecsegtet.”

„Eddig is tudtuk, hogy Ferenc pápa, amellett, hogy vallási kérdésekben gyakran forradalmian modern nézeteket vall, nem akármilyen egyéniség, a ’munkáján’ kívül más is érdekli, és két lábbal áll a földön. Most remélhetőleg azt is demonstrálja nekünk, hogy jókat enni és a konyhában pepecselni nem ördögtől való dolog. Kíváncsian várjuk az 2018-as tavaszi könyvtermés talán legizgalmasabb kötetét!”

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK