Kezdőlap Címkék Trump

Címke: trump

A diktátor bocsánatot kért a gyilkosságért

0

Kim Dzsong un gyalázatos esetnek nevezte azt, hogy észak-koreai határőrök lelőttek egy dél-koreai tisztviselőt, aki hajójával északi vizekre tévedt. A hivatalos indoklás szerint azért végeztek a 47 éves dél-koreai férfivel, mert az megtagadta az igazoltatást. Az észak-koreai hatóságok tagadták, hogy elégették volna a férfi holttestét.

Dél Korea elnöke, aki már vendégeskedett korábban Északon és a párbeszéd híve, sokkolónak nevezte az észak-koreai határőrök brutális eljárását.

A duci diktátor először kért bocsánatot

Észak Koreában azt hangsúlyozzák a szörnyű gyilkosság kapcsán, hogy először fordult elő, hogy az első számú vezető bármiért is elnézést kért volna Dél Korea államfőjétől. A két Korea határán évtizedek óta vannak incidensek, melyek nemegyszer gyilkossággal végződnek. Észak Koreában a határőröknek parancsuk van arra, hogy minden eszközzel akadályozzák meg a határok átlépését, amely csak különleges engedéllyel lehetséges. A rokonok olykor évtizedekig nem láthatják egymást, ha a család egyik része Északon, a másik Délen él.

Korábban a Dél Koreában megrendezett téli olimpia alkalmából Szöulba látogatott a diktátor húga. Kim Jodzsong volt az első, aki az Észak Koreát vaskézzel vezető família tagjai közül Délre látogatott. Látogatást tett Phenjanban Mun Dzsein dél-koreai elnök is. A kezdeti sikerek után elapadtak a remények, mert nem sikerült áttörést elérni az USA és Észak Korea között annak ellenére, hogy Trump elnök többször is találkozott a diktátorral. Miután Dél Korea biztonságát az USA szavatolja, ezért a két Korea nem állapodhat meg, amíg Kim Dzsong un és Trump nem jut dűlőre. Ebben a helyzetben született meg a diktátor bocsánatkérő levele, amely a maga műfajában újdonság a két Korea között, melyeket még amerikai-szovjet megállapodás választott ketté 1945-ben.

Világ autokratái egyesüljetek!

Trump újraválasztásáért szurkol minden autokratikus vezető a világon – állapítja meg a Financial Times. Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök már 2016-ban is letette a voksát Donald Trump mellett, most sietett megújítani ezt a támogatást.

Az USA elnöke nyíltan dicsekszik, hogy milyen jó a személyes kapcsolata olyan vezetőkkel mint Vlagyimir Putyin, Recep Tayip Erdogan vagy épp Kim Dzsong un. Akik a maguk részéről szintén nagy elismeréssel nyilatkoznak az USA elnökéről. Ezzel szemben az USA európai szövetségesei ugyancsak visszafogottak: Merkel kancellár és Trump viszonya közismerten fagyos. Bár Richard Grenell, az USA ex berlini nagykövete úgy nyilatkozott, hogy a saját szemével látta amint Donald Trump elbűvöli Angela Merkelt, ennek a Rómeó és Julia sztorinak kevesen adnak hitelt. Miért e furcsa kettősség?

Trump a kétoldalú kapcsolatok híve

America First elképzelése mögött az az elképzelése áll, hogy a világon mindent az Egyesült Államok érdekeinek kell alárendelni. Ez nem különbözik oly nagyon a korábbi elnökök nézeteitől, de azok udvariasabbak voltak és igyekeztek elfedni ezt a szándékot. Trump nyíltan felvállalja ezt a nacionalizmust. Ezért követi őt oly lelkesen az autokraták serege. Ha ugyanis át lehet lépni a nemzetközi szerződéseket a nemzeti érdekre hivatkozva, akkor ez felhatalmazást ad minden autokratának és diktátornak, hogy rugalmasan értelmezze a törvényeket külföldön és belföldön egyaránt.

Káosz

Mindez kaotikus világhoz vezethet el, amely a Covid-19 vírus járvány következtében amúgy is súlyos válságban van. Az autokrata vezetési stílus ugyanis gyors önkényes döntések sorozatát jelentheti. Jól látszott ez akkor amikor Trump elnök, aki Kína ellenes kampánnyal nyert választást 2016-ban, díszvendég lett Pekingben a Tiltott városban, majd brutális kereskedelmi háborút indított Kína ellen. Közben megüzente Hszi Csinping elnöknek: mindez csak a választási kampány része. November után újra békülhetnek…

Csodák nincsenek, csak csodálatos teljesítmények

A világjárvány elején, amikor egyes tudósok azt jósolták, hogy koronavírus elleni vakcina 12-18 hónapon belül elérhető lesz hozzáértők csak  forgatták a szemüket.

Az új betegségek elleni oltások nem készülnek el 12-18 hónap alatt. Évekbe telik.
Már 40 éve azt jósolják, hogy egy HIV/AIDS ellenes vakcina elkészítésének küszöbén állunk. Ez az optimizmus, ez a rendíthetetlen tudományba vetett töretlen hit a hajtóereje minden új kutatásnak…

Eltelt nyolc hónap. Nincs vakcinánk.

Donald Trump elnök állandó megnyugtatása ellenére rendkívül valószínűtlen, hogy az amerikai elnökválasztás napjáig vakcinával merne előrukkolni bárki, legalábbis nem olyan jó, szilárd, megbízható adatokkal, amelyek azt mutatják, hogy egyszerre biztonságos és hatékony.

Mára igencsak egyöntetű a szakemberek véleménye, hogy széles körben elérhető oltóanyag piacra kerülése egészen a következő év elejéig eltart.

De mára már nem szerforgató állítás, hogy hónapokon belül elkészül.

Elképesztő teljesítményt láthattunk az elmúlt nyolc-kilenc hónapban. A kutatók képesek voltak az egész tudományos világ összefogásával olyat alkotni, amelyre korábban azt hittük lehetetlen.

Sok előre nem látható probléma még adódhat – mint az Oxford-AstraZeneca tesztelésének közelmúltbeli rövid leállása -, de mindez mit sem változtat azon, hogy több mint fél tucat  hatékonynak ígérkező oltóanyag van, amelyek közül hárommal már előrehaladott (III. fázisú) klinikai vizsgálatokat végeznek.

Talán egyik sem fog működni, vagy talán kevésbé lesz hatékony, mint reméltük. Ezek valódi lehetőségek, amelyeket tudomásul kell vennünk és készülnünk kell, hogy több terápiás kutatással a kipróbált közegészségügyi intézkedésekkel is hatékonyan védekezzünk, olyanokkal, mint a tesztelés és az érintkezés nyomon követése.

De minden egyes nappal közelebb kerülünk az oltóanyaghoz

Az eredmény részben a kutatócsoportok odaadásának és elkötelezettségének, kemény munkájának és hatalmas tudásának köszönhető egészen a laboratóriumi asztaltól a klinikai tesztelésig. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a koronavírus nem mutálódott olyan mértékben, hogy a tudósoknak el kellett vetniük az egyik hipotézist vagy oltási célt a másik után.

A Covid-19 még mindig Covid-19

Az oltás nem varázslat. Ez a betegség egy ideig velünk lesz, még akkor is, ha oltást kapunk. Lesznek disztribúciós hibák, ellátási hiányok, hibák – és félelmek és összeesküvés-elméletek. A legjobb esetben az emberek milliárdjainak immunizálása a világon időbe telik.

De egy vakcina, még akkor is, ha az elsők nem olyan erősek, mint szeretnénk, segíthet a vírus visszaszorításában, a halálozások csökkentésében. Ezt megkönnyítheti a közegészségügy utasításainak szigorú betartása és betartatása.

És bár egy oltóanyag feltételezve, hogy egy vagy több érkezik, nem közvetlenül politikai ígéretek, vagy egyetlen elnök sajátos nemzeti képessége vagy fellépésének következménye, de bármennyire nem szeretjük Trump elnököt az is igaz, hogy a Warp Speed had​​művelettel a Fehér Háznak eddig többnyire igaza volt.

A Trump-adminisztráció támogatta a vakcinakutatás előmozdítását, és pénzt adott az ipar számára a gyártás megkezdéséhez.

Az összes állítás és viszontkereset arra vonatkozóan, hogy mikor készül el az oltóanyag, és mennyire biztonságos lesz – némelyek magától Trumptól származnak -, a rendszeres oltásellenes érzelmeken túlmenően nagy nyilvános tétovázást váltottak ki.

Joe Biden azt mondta:

“Bízom az oltásokban, bízom a tudósokban, de nem bízom Donald Trumpban.”

Jól hangzik, de ez már tisztán politika.

Az elsőszámú ellenség

Gretchen Whitmer, a michigani demokrata kormányzó csütörtökön Trump elnököt “az amerikai nép legnagyobb fenyegetésének” nevezte a koronavírus-járvány kezelésével kapcsolatos megnyilvánulásai miatt.

Whitmer asszony sajtótájékoztatón jellemezte az elnököt, válaszul Bob Woodward újságíró Trump-adminisztrációról készülő, nemrégiben elérhető könyvének kivonataira.

Azzal vádolta meg a Trump-adminisztrációt, hogy „vakmerő”, „tudatlan” és „megtévesztő”  nyilatkozatokat tesz a koronavírus okozta járvány  elleni küzdelemről.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az Elnöktől eredő félretájékoztatás. Úgy gondolom, hogy az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta Whitmer asszony az újságíróknak.

Míg februárban Trump nyilvánosan összehasonlította a COVID-19-et a közönséges influenzával, ugyanekkor magánemberként elmondta Woodwardnak, hogy ez sokkal veszélyesebb – derült ki a kivonatokból.

Trump zárt térben tartott kampánygyűlések után mondta Woodwardnak, hogy a betegség levegőben is terjed és veszélyes. Később azt is elismerte, hogy lebecsülte  a járvány veszélyességét.

„Úgy gondolom, hogy az állam legnagyobb ellensége jelenleg az elnöktől és környezetétől való félretájékoztatás. Az amerikai népet fenyegető legnagyobb veszélyt az amerikai elnök jelenti jelenleg. ”

– mondta a michigani demokrata kormányzó asszony az újságíróknak.

Trump ex ügyvédje: az elnök gyakran tett rasszista és szexista kijelentéseket

Börtönből szabadult Michael Cohen, ahova azért került, mert Donald Trump piszkos ügyeinek intézése közben nemegyszer átlépte a törvény határait. Most könyvvel örvendeztette meg volt főnökét, akinek a választási kampány idején a legkevésbé erre volt szüksége. A Wall Street Journal megjelenés előtt megszerezte a könyvet, és néhány pikáns részletet sietett is közzétenni.

Körülbelül egy tucat nő vádolta meg Trumpot szexuális zaklatással. A kényelmetlen ügyeket Michael Cohen ügyvéd intézte el általában úgy, hogy egy tekintélyes summa fejében titoktartási szerződést íratott alá a lányokkal. Csakhogy a szebbik nem képviselői időközben észrevették: egykori zaklatójuk immár az USA elnöke. Elkezdtek házalni szaftos történeteikkel a szerkesztőségekben. Michael Cohen ügyvéd embereivel a nyomukban, akik megfenyegették őket illetve újabb pénzt ígértek a hallgatásért cserébe.

“De jó popó, szívesen megismerkednék vele közelebbről!”

“Az a 15 éves lányom!” – válaszolta a megdöbbent Michael Cohen a teniszpályán. Donald Trump nem jött zavarba: “mikor lett ilyen dögös?” – kérdezte ügyvédjét. Akinek lánya, Samantha felháborodott az egyáltalán nem kétértelmű bókokon.

Donald Trump egy ideig a Miss Universe szépségverseny tulajdonosa volt, és ott sietett személyesen is tesztelni a résztvevőket. Már akit lehetett. A korábbi és későbbi tulajdonosok valószínűleg ugyanígy cselekedtek, de egyikükből sem lett az Egyesült Államok elnöke. Aki ráadásul azt szeretné, ha nyolc év után lánya, Ivanka Trump követné őt a Fehér Házban mint az USA első elnökasszonya. Ivanka jelenleg főtanácsadó a Fehér Házban éppúgy mint a férje, Jared Kushner. Mindnyájan ott is voltak a republikánus konvención, ahol a showt Melania Trump vitte el a zöld ruhájával. A First Ladyt mindenki megcsodálta annak ellenére, hogy Szlovéniából érkezett miközben a republikánusok Trump vezetésével a migránsok ellen uszítják az amerikai közvéleményt.

Trump adócsaló

Ez is kiderül az ex ügyvéd könyvéből, melyben felidézi amint főnökével együtt vizsgálnak egy csekket, melyet az adóhivatal küldött 10 millió dolláros visszatérítéssel. “Ezek aztán a nagy hülyék!” – kommentálta elégedetten Trump az esetet. Ő volt az első elnök, aki nem mutatta meg az adó papírjait az amerikai népnek a választási kampány idején miközben nyíltan dicsekedett azzal, hogy 16 éve nem fizet adót!

Trump, a fajgyűlölő

Az USA elnöke gyűlöli és lenézi elődjét, Barack Obamát – elsősorban azért, mert fekete! Gyakran mondogatta ügyvédjének: “mondj egy olyan országot, melynek fekete az elnöke, és nem egy szarkupac!”

Trump, a szexista

Az USA elnöke lenézi a nőket és mindegyiket megvásárolhatónak tekinti. 2016-ban személyesen hagyta jóvá, hogy 130 ezer dollárt fizessen ki az ügyvédje egykori szex partnerének, a pornó sztár Stormy Daniels-nek. “Ez még mindig sokkal olcsóbb mint az a pénz, melyet Melania-nak kellene fizetnem!” – jegyezte meg Trump cinikusan nejére utalva. Utána pedig azt fejtegette, hogy “a szavazók imádják az olyan jelölteket, akikről elhiszik, hogy pornó sztárokkal szexeltek!”

Trump: szupertitkos nukleáris fegyvereink vannak

“Olyasmink van, amiről Putyin vagy Hszi Csinping nem is álmodhat!” – közölte Bob Woodward sztár újságíróval Donald Trump. A Nixon elnököt megbuktatott újságíró most könyvében összegezte azt a 18 hosszú interjút, melyet az USA elnökével készített az elmúlt félév során.

Kiderül a könyvből, hogy Trump egyáltalán nem amatőr viszont szisztematikusan hazudik az amerikai közvéleménynek. A Covid-19 vírust például hónapokig igyekezett elviccelni miközben már februárban pontosan tudta: halálos veszélyről van szó! Jelenleg több mint 190 ezer halottja van már a Covid-19 vírusnak az Egyesült Államokban, mely ebben a tekintetben messze világelső.

Szupertitkos nukleáris fegyver

Trump imád dicsekedni: egyes szám első személyben beszél egy olyan új forradalmi fegyver rendszer létrehozásáról, mely alkalmas arra, hogy biztosítsa az USA hosszútávú stratégiai fölényét a világban. Mindezt Észak Korea kapcsán közölte Trump a sztár újságíróval, aki persze érdeklődött a Kim Dzsong un-nal folytatott tárgyalásokról. A válasz kissé meglepő volt: “olyan volt mint egy randevú, már az első pillanatban éreztük, hogy lesz a találkozóból valami. Pont olyan ez mint a nőkkel: nem kell hozzá hat hét, egyetlen szempillantás elég ahhoz, hogy megérezzük: lehet köztünk valami!” A duci diktátor nyilván megörült amikor Trump szavait olvashatja az új botrány könyvben.

Trump kedveli a diktátorokat

Bob Woodward könyvéből kiderül az is, hogy az USA elnöke kedveli a diktátorokat , az autokrata vezetőket. Számára Kim Dzsong un, Putyin vagy Erdogan erős vezető, aki egy kicsit hasonlít hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök is eldicsekedett, hogy felhívta őt Donald Trump. Aki nagy bajban lehet, ha már a magyar miniszterelnök támogatásában bízik az amerikai választásokon. Ellenfele, Joe Biden vezet a népszerűségi listákon és augusztusban lényegesen több pénzt szerzett a választási kampányához mint Trump. Akinek viszont fogyóban a kampánypénze. Trump mindenáron maradni akar a Fehér Házban, hogy azután átnyújtsa a stafétabotot saját lányának. Ivanka Trumpot szánja az USA első női elnökének. De talán akkor nem kellett volna 18 interjút adnia a Nixont megbuktató sztár újságírónak, Bob Woodward-nak.

Megúszták a halálbüntetést a szaúdi újságíró gyilkosai

Két évvel ezelőtt fojtották meg szaúdi kommandósok Dzsamal Khasogdzsi ellenzéki újságírót Isztanbulban Szaúd Arábia főkonzulátusán. A hatvanéves Khasogdzsit csapdába csalták: hazája washingtoni nagykövete becsületszóra ígérte, hogy nem lesz bántódása.

A washingtoni nagykövet akkor nem volt más mint Szalman király fiatalabb fia. Az idősebb, Mohamed bin Szalman rendelte el a gyilkosságot. Azután persze mosta kezeit.

Szaúd Arábiában egy bíróság most hirdetett ítéletet másodfokon az ügyben: nyolc embert ítéltek életfogytiglanra. Első fokon még öten kaptak halálos ítéletet. Időközben azonban Dzsamal Khasogdzsi családját rávették: bocsássanak meg a gyilkosoknak. Erre hivatkozva enyhítettek a gyilkos kommandó ítéletén Szaúd Arábiában. Sokan úgy vélik, hogy a gyilkosok előbb szabadulnak majd hiszen parancsot teljesítettek: a trónörökös utasítását hajtották végre.

Trump: Szaúd Arábia fontosabb mint az igazság

A Washington Post, amelynek az ellenzéki újságíró dolgozott, szorgalmazta, hogy az USA vonja felelősségre Mohamed bin Szalman trónörököst. Válaszul a trónörökös egyik bizalmasa nyíltan megfenyegette Amerikát: amennyiben beperelik Mohamed bin Szalmant, akkor szakítanak Washingtonnal és Putyinnal kötnek szövetséget. Erre a fenyegetésre hivatkozva közölte azt Trump, hogy nekünk fontosabb Szaúd Arábia mint az, hogy mi az igazság az ellenzéki újságíró halála körül. Később kiderült: a Trump kormányzat előre rábólintott a gyilkosságra! Mohamed bin Szalman trónörökös megbeszélte az ügyet Jared Kushner-rel. Trump veje, aki az elnök közel-keleti főtanácsadója megnyugtatta a trónörököst: a vihar csak pár napig tart majd, azután minden marad a régiben. A bizalmas beszélgetést lehallgatta az orosz titkosszolgálat, amely megosztotta az információt Törökországgal. Erdogan elnök sietett megzsarolni Trumpot, aki jó arcot volt kénytelen vágni ahhoz, hogy korábbi szövetségeseit, a kurdokat kitegye a törökök támadásának Szíriában.

Trump Orbántól is tanul a politikai manipulációban

Az USA elnöke mindenáron szeretne nyolc évig a Fehér Házban maradni, ezért alaposan tanulmányozza az olyan hatalomtechnikusok praktikáit mint Vlagyimir Putyin, Recep Tayip Erdogan vagy épp Orbán Viktor – állapítja meg Mark Leonard brit politológus a Project Syndicate portálon.

Trump piszkos trükkjei a cikk címe, amely azokat a hatalom technikai manipulációkat ismerteti amelyeket az USA elnöke a legutóbbi fejleményekből levont Magyarországon, Lengyelországban, Törökországban és Oroszországban. Mi a legfontosabb a brit politológus szerint:

A közvélemény megosztása, a polarizálódás

Míg korábban a politikai vezetők a konszenzus középutas nyelvét használták, Trump az imént felsorolt vezetőkhöz hasonlóan nem fél egyes választói csoportok szembenállásától, ha azzal saját választói bázisát bővítheti és erősítheti. Orbán és társai a történelmet használják fel: a magyar miniszterelnök Trianonról beszél, Putyin a második világháborús győzelemről, Erdogan a török szultánok idejéről.

Álhírek a médiában

Ebben is jeleskedik az egész csoport. Közvetlenül akarják megszólítani a választókat, és nem a szakértőkön keresztül, akik tényekkel fárasztják a befogadó közönséget.

Deep State

A háttérhatalom kifejezés használata is elterjedt ebben a csoportban. Erdogan kezdte el. Az állítólagos puccskísérlet idején hágott a csúcsra ez a propaganda, melyet azután mások is átvettek, Trumppal az élen. A lényeg: a vezér saját államapparátusa ellen is politizál mondván én képviselem a közérdeket nem ők. Ennek értelmében megpróbálják kizárni a szavazásból a nekik nem tetsző szavazókat: Erdogan a kurdokat, Trump a feketéket a levél szavazás korlátozásával. Végül pedig itt a nevezetes politikai technológia, melyet az orosz titkosszolgálat fejlesztett ki és Ukrajnában nap mint nap alkalmazza is. Itt van a nevezetes kompromat, amely az ellenjelöltet próbálja meg a sárba rántani. Lásd Trump kísérletét Joe Biden és fia ukrajnai ténykedésével kapcsolatban.

Törvény és rend

Ez is régi és jól bevált trükkje az autokrata hatalomnak, melyet Trump és a többi hasonló vezető szívesen alkalmaz. A törvényes rend védelmében gyengítik a demokráciát: Putyin csecsenföldi rendcsinálása, Erdogan brutális letartóztatási kampánya az állítólagos puccskísérlet után. Trump ugyanígy jár el a Fekete élet is számít kampánnyal szemben. A káoszt erősíti, mert abban bízik, hogy sokan épp azért szavaznak majd rá novemberben, mert a rend és a törvényesség védelmezőjének tartják őt.

Warp Speed ​​hadművelet

Újabb problémával kell szembesülni a Trump kormányzatnak amiatt, hogy erőltetett ütemben már októberre, azaz a novemberi elnökválasztást megelőzően piacra akarja hozatni  a COVID-19 elleni védettséget biztosító vakcinát.

Dupla adag egy-két ütéshez

A szövetségi kormány arra irányuló törekvése, hogy mihamarabb oltóanyagot hozzon piacra, hat gyógyszercégnek adott pénzt.
E társaságok közül kettő, a Moderna és a Pfizer, most a 3. fázisnál tart a tesztelésben, Folynak a nagyszabású klinikai vizsgálatok. Az egyes vizsgálatokban a 30 000 önkéntes két adagot kap, a Moderna a két oltás között 28 napos, a Pfizer pedig 21 napos időközt hagy.
Az AstraZeneca várhatóan ebben a hónapban kezdi meg a 3. fázisú vizsgálatokat. Az 1. és 2. fázisú kísérleteikben két dózist használtak, 28 napos különbséggel.
A Novavax még nem kezdte meg a 3. fázisú vizsgálatokat, de korábbi dózisa során két adagot használt.
A Johnson & Johnson közelgő, 3. fázisú kísérleteiben egyes résztvevők egy, mások kettő adagot fognak kapni.
A Sanofi nem tett bejelentést arról, hogy oltásuk egy vagy két adagban lesz-e hatékony.
Nem meglepő, hogy a koronavírus elleni vakcinának valószínűleg két adagra lesz szüksége a kíván védelem eléréséhez. Sok oltáshoz – beleértve a bárányhimlő és a Hepatitis A gyermekkori oltóanyagát, valamint a felnőttek övsömör elleni vakcinájához is két adag szükséges.
Egyesek még ennél is többet igényelnek – a gyermekek öt adag DTaP vakcinát kapnak, amely megvédi őket a diftéria, a tetanusz és a pertussis ellen.
A tömeges oltási programok rövid időn belüli kidolgozására is már korábban is volt példa. 2009 tavaszán, amikor egy új influenzatörzs jelent meg, az oltási program 161 millió amerikait vakcinázott hónapokon belül – derült ki az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központjából.

Ez azt jelenti, hogy a közelgő koronavírus elleni vakcinaprogramot nehéz lesz – de nem lehetetlen – végrehajtani.

Logisztikai kérdések

Először is, 660 millió adag elkészítése 330 millió amerikai számára nehéz teljesítmény.
“Kettős felvételeket nézünk. Ez kétszer akkora összeg” – mondta Nada Sanders, az Northeastern University menedzsment professzora.

Nem csak maga az oltások előállítása a feladat

“Meg kell duplázni mindent az ellátási láncban” – mondta Sanders. “A fecskendők megduplázódhatnak, az injekciós üvegek, megduplázódhatnak az üvegcsét lezáró dugók, az injekciós tűk. Mindennek meg kell duplázódnia, és időben el kell szereznie készülnie, hogy készletezni lehessen.”
Sanders szerint aggódik, mivel az Egyesült Államokban a Covid-19-járvány története eddig logisztikai problémákkal küzdött, ideértve a késedelmes tesztek piacra juttatását, valamint az egészségügyi dolgozók védőfelszereléssel történő ellátásának nehézségeit.

Már a pandémiát megelőzően hiány volt a Shingrix, egy övsömör elleni vakcinából is.

“Ilyen pontosságról beszélünk, és nem tudtuk helyrehozni az egyéni védőeszközöket, ezért aggódom” – mondta Sanders. “Ebben az ellátási láncban számos gyengeség található. Ha ezt most nem kezeljük, akkor a kudarc valószínűsége nagyon magas.”

Emberi kérdések

Úgy tűnik, nehéz lesz elérni, hogy az amerikaiak többsége csak egyszer jelenjen meg egy oltásnál, nemhogy kétszer.
A CNN ebben a hónapban végzett felmérése szerint az amerikaiak 40% -a azt mondja, hogy nem kéri az oltást, még akkor sem, ha ingyenes és könnyen beszerezhető.
Még azok számára is, akik szeretnék az oltást, nagy a kérésnek számít, hogy kétszer jelenjenek meg.
Az embereknek emlékeztetnünk kell arra, hogy másodszor is eljönnek. Lehet, hogy kétszer is szabadságot kell venniük a munkából. Lehet, hogy hosszú sorokban kell várniuk – és azt is kétszer. És esetleg kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatnak, például lázat – és azt is kétszer.
Vannak módok ezeknek az akadályoknak a kezelésére, például a mobil klinikák az oltások eljuttatásához az emberekhez, nem pedig fordítva.

“Ezek olyan dolgok, amelyeken gondolkodnunk kell annak biztosítására, hogy tudjuk ösztönözni az embereket, hogy jöjjenek vissza, hogy a lehető legkönnyebben megtarthassák a kétoltásos rendszert” – mondta Dr. Nelson Michael, a Walter Reed Hadsereg Kutatóintézetének Fertőző Betegségkutatási Központjának igazgatója, akit a Warp Speed ​​művelet munkájával bíztak meg.

Michael, aki korábban már dolgozott oltási kampányokon, még így is elmondta, a kihívások nagyon valósak.

“Azt hiszem, ha megadják a közegészségügyi közösségnek ezt a feladatot, akkor megtalálják a módját” – mondta. – De a feladat nagyon nehéz lesz.

Ha Trump nyer, akkor a NATO-nak lőttek

Ez a véleménye az USA egyik legtapasztaltabb diplomatájának, aki sokáig Berlinben is dolgozott. Daniel S. Hamilton Richard Holbrooke-nak volt a jobbkeze amikor a legendás amerikai diplomata nagykövet volt Berlinben illetve amikor elrendezte a balkáni konfliktust.

Hamilton az Aspen Intézet igazgatója is volt Berlinben, ahol ez a kutatóintézet pontosan Goebbels egykori villájának helyén épült újjá. Jól ismeri tehát Európát, ahol most a
COVID-19 vírus marasztalta. A Politico tudósítójával megosztotta aggodalmait:

Még soha nem voltak ilyen rosszak az USA-német kapcsolatok

Formálisan ugyan mindkét oldal elismeri, hogy stratégiai fontosságú viszonyról van szó, de mind Washington mind Berlin másképp ítéli meg a világpolitikát. Különösen a Kínához és Oroszországhoz fűződő viszonyt, melyet a németek fenn kívánnak tartani miközben az USA mindkét nagyhatalmat stratégiai ellenfélnek tekinti.

Berlinben csak mulatnak azon, amit Richard Grenell, Trump egykori nagykövete mondott: ő látta amint az amerikai elnök elbűvöli a kancellár asszonyt. Trump vonzereje, ha van ilyen, egyáltalán nem hatásos Merkel esetében, aki kőkemény racionalitással képviseli a német és az uniós érdekeket.

Trump büntetésből kivonja az amerikai csapatok egy részét Németországból. Ez felveti a NATO jövőjének kérdését.

Ha Trump nyer, akkor a NATO-nak vége

Daniel S. Hamilton szerint az amerikai elnök teljesen kiüresíti a NATO-t, amelyet meg kellene reformálni, hogy kifejezze a huszonegyedik század gyorsan változó viszonyait. Ez persze nem azt jelenti, hogy Trump megszüntetné a NATO-t. Ez nagyon is kényelmes neki, mert ezen a címen amerikai fegyvereket adhat el a szövetségeseknek. Ami megváltozna, az a védelmi garancia. A NATO ötös cikkelye szavatolja, hogy az USA úgy védelmezi a szövetséges államok határait mint a sajátját. Csakhogy ebben egyre kevesebben hisznek. Márpedig ha megszűnik a garancia, akkor mi értelme marad a NATO-nak?

Jöhet az európai hadsereg

Merkel kancellár és Macron már régebb óta töpreng ezen, de Washingtonból eddig mindig leintették őket. Ha Trump marad az elnök a következő négy évre, akkor felerősödik az európai hadsereg gondolata, mellyel a magyar diplomácia is egyetért.

Daniel S. Hamilton jelenleg a Johns Hopkins egyetem professzora. Ha a demokraták visszatérnek a Fehér Házba, akkor stratégiai tanácsadóként őt is meghallgathatják. A demokrata párt szövetségesnek és nem vetélytársnak tekinti az Európai Uniót vagyis egészen másképp viszonyul kontinensünkhöz mint Trump, aki nyíltan törekszik az unió gyengítésére és belső ellentéteinek a kihasználására.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK