Kezdőlap Címkék Wagner hadsereg

Címke: wagner hadsereg

Proxy háborúban a Wagnerrel

Ukrajna katona hiánnyal küszködik, ezért meglepő a hír, hogy a titkosszolgálat fegyveres alakulata szabályos háborút folytat az orosz Wagner hadsereggel Szudánban. Mit keresnek ott az ukránok? Milyen ukrán érdekeket védelmeznek?

Szudánban a hadsereg két része hadakozik: a polgárháborúban a Nyugat az egyik felet támogatja, a Kelet a másikat. Vagyis proxy háborúról van szó amikor a felek másokért hadakoznak, és halnak hősi halált. Mi a tét? Szudán ásványi kincsei mindenekelőtt az aranybányák, melyek többsége jelenleg kínai kézen van. A Wagner zsoldosok küzdenek a kínai érdekekért. A Wagner hadsereg fellázadt Putyin ellen, és akkor szóba került, hogy fel is oszlatják a zsoldos sereget, melynek főnökét az FSZB felrobbantotta. A Wagner hadsereget ujjászervezték, a parancsnok ma már az FSZB egyik altábornagya. Putyin ma már nyíltan felvállalja a Wagner hadsereget, amely nem is nagyon titkolja, hogy csodálja a nácikat. Eredetileg Hitler lett volna a nevük, de Putyin még a békeidőkben úgy döntött, hogy a náci vezér túlzás. Így aztán a náci érzelmű zsoldosok Hitler kedvenc zeneszerzőjét, Richard Wagnert választották névadónak.

Miért harcolnak az ukránok Szudánban? Mert óriási szükségük van az USA pénzügyi támogatására és fegyverszállításaira.

“Ukrajna vereséget szenved, ha nem kapja meg az USA támogatást”

Kínos igazságról beszélt vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki azt fejtegette, hogy a több mint két éve harcoló Ukrajna vereséget szenvedhet a nála sokkal erősebb Oroszországtól amennyiben hamarosan nem kapja meg azt a 60 milliárd dolláros amerikai támogatást, melyet Biden elnök szívesen átutalna a kijevi kormánynak, de Trump republikánus barátai ezt megakadályozzák.

Mire hivatkoznak a republikánusok?

Arra, hogy a háború megnyerhetetlen Ukrajnában.

“Miért finanszírozzunk egy megnyerhetetlen háborút?”

– kérdi Donald Trump, aki rámutat arra, hogy a demokraták már jóval Putyin ukrajnai agressziója előtt – 2022 február 24 – az Egyesült Államok stratégiai ellenfelének nyilvánították Oroszországot Kínával együtt. Felrúgták ezzel a republikánusok kedvenc külpolitikai gondolatát: ne kerüljünk szembe egyszerre Oroszországgal és Kínával! A republikánus Kissinger ezért hozta össze Nixon elnököt Mao Ce-tunggal 1972-ben Pekingben. A 100 éves Kissinger még tavaly is elrepült Pekingbe, hogy megpróbálja helyreállítani a mélypontra jutott amerikai-kínai kapcsolatot.

Jelenleg Pekingben tárgyal Yellen amerikai pénzügyminiszter, hogy valamiféle modus vivendit teremtsen a világ két legnagyobb gazdasági hatalma között.

Lavrov orosz külügyminiszter is Pekingbe készül miután többször is úgy nyilatkozott, hogy a kínai béketerv alkalmas kezdet lehet az ukrajnai helyzet rendezésére.

Miért nem lehet Putyinnal tárgyalni?

Donald Trump azt ígéri, hogy vígan megállapodna Putyin elnökkel Ukrajna feje fölött hogyha újra a Fehér Ház lakója lenne. Zelenszkij elnök épp Washingtonban jelentette ki, hogy “Biden elnök öt perc alatt megállapodhatna Putyinnal a fejünk felett, de ezzel mi nem értenénk egyet.”

A NATO főtitkára 100 milliárd eurós ukrajnai támogatási alapot szeretne létrehozni, de kevés tagállam szeretne ebbe befizetni. A tartózkodást látva Stoltenberg NATO főtitkár úgy fogalmazott, hogy

“Ukrajnát erős tárgyalási pozícióba kell hozni Oroszországgal szemben. Azután az ukrán kormányzaton múlik, hogy a tárgyalások során mit fogad el és mit nem.”

Ez finom figyelmeztetés arra, hogy nem lehet fenntartani azt az elvet, melyet Zelenszkij elnök és a NATO jelenleg hangsúlyoz:

”Csakis akkor tárgyalunk, ha minden orosz katona elhagyta Ukrajna 1991-es határait!”

Az ukrán hadsereg ugyanis nem képes az oroszok teljes kiszorítására még akkor sem, ha megkapja a nyugati támogatásokat. Ha pedig nem kapja meg, akkor el is veszítheti a háborút – ahogy erre Zelenszkij elnök vasárnap rámutatott.

Putyin légvédelmi rendszert küld a Hezbollahnak

Az Izraellel szembenálló síita szervezet Libanonban állandó fenyegetést jelent a zsidó államnak annál is inkább, mert a Hezbollah mögött ott áll Irán, amely Izraelnek még a létét sem ismeri el.

Az izraeli légierő jelenleg is rendszeresen bombázza Szíria két legfontosabb repülőterét – Damaszkuszt és Aleppo, mert az iráni fegyverek ezeken keresztül érkeznek el a Hezbollah síita milíciához Libanonba.

Oroszország – Irán mellett – az Asszad rendszer legfőbb támogatója Szíriában. Az amerikai hírszerzés most úgy értesült, hogy Putyin elnök a Wagner hadseregen keresztül orosz légelhárító rendszert ígért a Hezbollah milíciának. Ennek a légelhárító rendszernek a szállítása hamarosan meg is történik – írja a Wall Street Journal magukat megnevezni nem kívánó titkosszolgálati forrásokra hivatkozva.

Moszkva ezzel egyértelműen elkötelezné magát az Izraellel szembenálló erők mellett.

Sok kétség persze nem maradhat hiszen Putyin elnök meghívta a Hamász delegációját Moszkvába azt követően, hogy a palesztin terrorista szervezet brutális támadást hajtott végre Izrael ellen október hetedikén. Putyin ugyan nem fogadta a Hamász küldöttséget a hivatalos közlések szerint, de a palesztin delegáció hosszasan tárgyalt Bogdanovval, az orosz elnök közel-keleti tanácsadójával, és később bekapcsolódott a tárgyalásokba Irán külügyminisztere is. Oroszország és Irán együttműködése a szíriai polgárháború idején vált szorossá amikor mind Moszkva mind pedig Teherán Asszad elnököt támogatta fegyverrel is.

“Ha a Hezbollah támad, akkor ugyanúgy jár mint a Hamász”

Erre figyelmeztette a síita szervezetet Benjamin Netanjahu miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Tzachi Hanegbi közölte az izraeli sajtóval, hogy

“amennyiben a Hezbollah megtámadja Izraelt, akkor elpusztítjuk!”

A Hezbollah rendszeresen lő ki rakétákat Izraelre, és emiatt gyakoriak az izraeli válaszcsapások: a légierő bombázásokkal illetve rakéta támadásokkal próbálja meg likvidálni a Hezbollah rakétakilövő helyeit. Ezért fontos a Hezbollahnak az a légvédelmi rendszer, melyet Putyin elnök a Wagner hadseregen keresztül juttathat el neki. A Wagner hadsereg igen aktív Szíriában, ahol brutális módszereivel keltett feltűnést. Putyin számára a Wagner hadsereg kényelmes álcázást jelentett amíg Prigozsin fel nem lázadt ellene. A Wagner hadsereg ezt követően részben Fehéroroszországba távozott részben pedig beolvadt az orosz hadseregbe. Prigozsint és vezérkarát az orosz titkosszolgálat meggyilkolta felrobbantva azt a repülőgépet, melyen utaztak.

Niger: az oroszok már a spájzban vannak!

Mint a „Tizedes és a többiek”-ben mondta Szása: az oroszok már a spájzban vannak! Erre figyelmeztette a világot a koldusszegény afrikai állam puccsal megbuktatott elnöke. Mohamed Bazoum a puccsisták őrizetében van, de sikerült eljuttatnia írását a Washington Postnak.

“A Szahel övezet orosz befolyás alá kerülhet, mert a Wagner hadsereg igen aktív a térségben“

– hangsúlyozza a demokratikusan megválasztott elnök.

Az elnök arra célzott, hogy a szomszédos Maliban ugyanilyen forgatókönyv szerint zajlottak az események: megbuktatták a nyugatbarát kormányzatot, és az új hatalom a Wagner hadseregre bízta magát. A franciák ki, az oroszok bevonultak Maliba. Niger fővárosában a puccsista rendszer támogatói jelenleg azzal a jelszóval tüntetnek, hogy: éljen Putyin! Le Franciaországgal!

Prigozsin, a Wagner hadsereg vezére máris közölte:

“A nép a régi gyarmatosítók, a franciák ellen lépett fel Nigerben.”

Miért fontos a világ harmadik legszegényebb állama Putyinnak?

Niger a világ hetedik legnagyobb urán termelője

Alig kevesebb uránt termel ki mint a hatodik helyen álló Oroszország. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Kazahsztán a világ legnagyobb urán termelője és Üzbegisztán is az élvonalban van, akkor érthető, hogy a Washington Post is aggódik amiatt, hogy Putyin lenyúlhatja a globális urán piacot. Az USA jelenleg is Oroszországból importálja a nukleáris fűtőelemek egyharmadát. Ez az ukrajnai háború idején sem változott meg noha az Egyesült Államok sok szankcióval sújtotta Oroszországot, de jelenleg nem tud meglenni az orosz nukleáris fűtőelemek nélkül. Putyin viszont megmutatta: kész fegyverként használni az orosz exportot. Európa megtapasztalhatta ezt a földgáz esetében. A világ gabona piacain hiány alakult ki, mert Putyin felmondta az Ukrajnával megkötött gabona egyezményt, melyet az ENSZ és Törökország is garantált. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa emiatt válság tanácskozást tartott, melyen részt vett Tony Blinken amerikai külügyminiszter is. Aki felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin fegyverként használja az éhezést. Nigerben a tüntetők azt skandálják: a franciák miatt éheztünk most majd Putyin ad nekünk enni! Az orosz elnök kedvezményes áron kínált gabona szállítást a szegény afrikai országoknak miután a gabona egyezmény felmondása után az árak jócskán megemelkedtek a világpiacon.

Orosz Windows program: most egy 28 éves bankárlány esett ki az ablakon

0

Krisztyina Bajkova a Loko Bank alelnöke volt, aki a hivatalos magyarázat szerint kilépett tizenegyedik emeleti lakásának ablakán, és szörnyethalt Moszkvában.

A rendőrségi vizsgálat szerint Krisztyina Bajkova öngyilkos lett, de vajon miért? Nem kizárt, hogy halálának köze van a Prigozsin puccshoz hiszen a Wagner hadsereg főnöke óriási vállalat birodalmat működtetett nemcsak otthon hanem Afrikában is, ahol részesedést szerzett a szudáni aranybányászatban éppúgy mint az olajkitermelésben Líbiában. A vállalat birodalmat Prigozsin neje üzemeltette. Mi történt vele, és a vállalat birodalommal? Rejtély. Lavrov külügyminiszter mindenesetre sietett közölni, hogy a Wagner hadsereg folytatja működését Afrikában.

Tavaly szeptemberben a Lukoil vezérigazgatója esett ki egy moszkvai kórház hatodik emeletéről. Ravil Maganovot, a második legnagyobb orosz olajtársaság vezetőjét két markos kommandós megragadta, és kihajította az ablakon. Miért? Mert korábban kapcsolatban állt a Gazprombankkal. Ez a pénzintézet finanszírozza Putyin külföldi barátait. Erről megszerzett egy listát a brit hírszerzés, amely átpasszolta azt a CIA-nek. „Egyelőre” magyar nevet nem találtunk rajta – közölték Washingtonban az Orbán kormány lázas érdeklődésére.

A rejtélyes halálesetek ezzel természetesen nem érnek véget hiszen Putyin birodalmában bevett szokásnak számít az ellenfelek legyilkolása. Putyin titkosszolgálata mindenkit árulónak tekint, aki gyenge láncszemnek bizonyul a vertikális rendszerben. Marina Jankina a nyugati katonai körzet pénzügyeit felügyelte a hadügyminisztériumban: az év elején ő is kiesett az ablakon.

A Novatek gázkitermelő cég egyik vezetője még rosszabbul járt: a Gazprom holdinghoz tartozó vállalat egyik főnöke, Szergej Protoszenyja a hivatalos verzió szerint “kiirtotta családját, majd öngyilkos lett”!

Ezek látványos ügyek, amelyek figyelmeztetik az orosz elitet arra, hogy a maffia aranyszabálya, az omerta, a hallgatás törvénye rájuk nézve is kötelező.

Külföldön is könnyen meg lehet halni Oroszország ügyfelei közül: Mihail Watfordot, az ukrajnai származású orosz milliárdost a saját házában találták meg holtan idén februárban Nagy Britanniában. Régebben a brit cégek veszélyességi pótlékot fizettek azoknak, akik Oroszországban üzleteltek. Ma már csak nagyon kevés nyugati cég maradt meg Moszkvában.

Prigozsin mikor esik ki az ablakon?

Putyin egyik legrégibb barátjáról van szó, akit még szülővárosából Leningrád – Szentpétervárról ismer: az első dollármilliót akkor szerezték amikor a Szovjetunió bukása után megindult a rabló kapitalizmus Oroszországban. Putyin 10 évvel ezelőtt bízta rá Jevgenyij Prigozsinra a Wagner hadsereg megszervezését. A cél az volt, hogy Ukrajnában olyan fegyveres osztag működjön, amelynek cselekedeteiért Oroszországnak nem kellett vállalnia a felelősséget. Putyin csak most ismerte el, hogy az állami költségvetésből is finanszírozták a Wagner hadsereget. Csakhogy ez Prigozsin bevételeinek a kisebbik része volt, a nagyobbik rész már saját vállalatbirodalmából származott. Most mindenki lázasan keresi ezt a pénzt.

Jevgenyij Prigozsin életét Lukasenka, belorusz elnök garantálta, Putyin nem! Az orosz elnök morális okból aligha habozna, de előbb meg kell vizsgálnia saját hatalmi apparátusát, mert

a döntő pillanatban szinte senki sem állt ki mellette viszont rengetegen pattantak repülőgépre, hogy külföldön vészeljék át a nehéz órákat.

Medvegyev, Oroszország egykori elnök, a majd mindenható Védelmi Tanács alelnöke például Dubajba ment magángéppel. Vajon miért? Netán benne volt az összeesküvésben? Szurovikin tábornokot, az ukrajnai orosz csapatok egykori parancsnokát állítólag letartóztatták, mert szoros kapcsolatban állt Prigozsinnal.

A 23 éve hatalmon levő Vlagyimir Putyin ország – világ előtt lelepleződött amikor a puccskísérlet idején hosszú órákra eltűnt. Ahelyett, hogy erőt mutatott volna sokkal inkább nevetségessé vált. Diktátorok esetében a nevetségesség gyakran öl. Ha a hatalom emberei úgy döntenek, hogy Putyin nélkül jobban mennének a dolgok, akkor az orosz elnök könnyen járhat úgy mint Nicolae Ceausescu, akit saját emberei állítottak kivégző osztag elé, hogy a rendszert, és benne persze saját magukat mentsék. Ezért

immár Putyinnak sem életbiztosítás túl sok időt tölteni az ablak közelében.

Jövőre elnökválasztás lesz Oroszországban, de valószínűleg már csak egyedül Orbán Viktor biztos abban, hogy az orosz elnököt 2024-ben is Vlagyimir Putyinnak hívják majd.

Wagner Afrikában – az orosz zsoldosok az aranybányákért gyilkolnak

A világ egyik legszegényebb országában, a Közép Afrikai Köztársaságban 2019 óta védelmezi a korrupt kormányzatot Putyin zsoldos hadserege, amelyet arannyal fizetnek, mert az államkassza régóta kiürült.

“A kormánynak egy vasa sincs. A Wagner hadseregnek az a feladata, hogy ellenőrizze az arany és gyémánt bányákat, de ezért harcolnia kell a helyi lázadókkal. Akik szintén az aranybányákból akarnak megélni, ezért egyesítették erőiket az orosz zsoldosok ellen” – nyilatkozta a londoni Guardian tudósítójának a Crisis csoport közép afrikai igazgatója.

Enrica Picco elmondta, Faustin-Archange Touadéra elnök vaskézzel kormányozza koldusszegény államát. A Wagner hadsereg több mint ezer katonával van jelen az országban, ahol ők tartják fenn a rendet, és védelmezik a népszerűtlen elnököt, aki 2016 óta irányítja a Közép Afrikai Köztársaságot.

Az ellenzék az elnök lemondását követeli:

“Vesztésre áll, mert senki sem akarja, hogy továbbra is elnök maradjon. Le kellene mondania. Tudom, hogy nem fog, de észre kellene már végre vennie, hogy az ország egy csődtömeg: sokan éheznek, nincs víz és villany hálózat” – nyilatkozta a Guardian tudósítójának Marie-Reine Hassen, aki korábban diplomata volt, de most az ellenzék egyik vezetője a Közép Afrikai Köztársaságban.

“Csapdát állítottunk  az oroszoknak, akik bele is estek. Egy vagy két tucat el is esett közülük. Csak velük harcoltunk. Kormány katona egy se jött ide, hogy szembeszálljon velünk “ – mondta egy helyi lázadó vezér a Guardian tudósítójának, még hozzátette:

“az oroszok mindenre ráteszik a kezüket nálunk.”

A csatára Szudán határának közelében került sor, ahol több aranybánya is van.

Prigozsin aranyat gyűjt Putyinnak

A Wagner hadsereget Putyin “szakácsa” Prigozsin alapította meg azzal a céllal, hogy Ukrajna keleti területein segítsék a Kijev ellen lázadó orosz milíciákat. Putyin agressziója óta a Wagner hadsereg, amely veterán katonákból toborzott zsoldos ezredeket jelent, fontos szerepet játszik Ukrajnában. Ők végzik a piszkos munkát, a lakosság megfélemlítését és legyilkolását. Az Egyesült Államok a múlt hónapban nemzetközi bűnszervezetnek nyilvánította a Wagner hadsereget, amely évek óta jelen van Afrikában Líbiától Mozambikig. A Közép Afrikai Köztársaság most a legfontosabb Putyin és a Wagner hadsereg számára Afrikában, mert az arany és a gyémánt felértékelődött  az oroszok számára azóta, hogy kizárták őket a nemzetközi fizetési rendszerből, a swiftből az Ukrajna elleni agresszió miatt.

Mit keres Putyin Wagner hadserege Szudánban?

Putyin zsoldos hadseregének katonái nem a demokráciát őrzik Afrika országaiban, hanem a Putyin érdekeit kiszolgolgáló rezsimek fennmaradását segítik elő minden (akár piszkos) eszközzel. Igaz, az aranybányászatból eredő haszon sem mellékes tényező a rezsim védelmére.

Prigozsin emberei nyíltan grasszálnak Khartum belvárosában. Ők őrzik az aranybányákat, amelyeknek a kitermelési adatai szigorúan titkosak. Annál is inkább, mert Szudán ezzel az arannyal fizet Oroszországnak a fegyverekért. A Le Monde információi szerint az oroszok 2017-ben érkeztek Szudánba, és hamarosan részesedést szereztek az aranybányákban. Azóta néhány bánya teljesen átment az oroszok tulajdonába. Épp akkor amikor az arany ára a csúcsra érkezett Putyin Ukrajna elleni agressziójának kezdete után.

Szudán Afrika harmadik legnagyobb arany termelője  Ghána és Dél Afrika után.

Mihail Potyemkin Putyin embere Szudánban

Putyin pártjának ifjúsági tagozatáról startolt Szentpétervárról, Putyin szülővárosából. Jelenleg az M Invest aranybányászati tröszt névleges tulajdonosa. A profit 100%-át megtarthatja holott a helyi törvények szerint annak egyharmadát be kellene fizetnie az államkincstárba. Miért? Mert az oroszok nemcsak fegyvert szállítanak, de a Wagner hadsereg biztosítja az igencsak bizonytalan szudáni hatalmi rendszer megmaradását.

Prigozsin, Putyin szakácsa a háttérben

Prigozsint azért nevezik Putyin szakácsának, mert ő kóstolta meg az orosz elnök kosztját. Ma is csak Prigozsin cége szállíthat a Kremlbe élelmiszert az elnöknek. Putyin megbízta Prigozsint, hogy továbbszolgáló katonákból toborozzon zsoldos hadsereget, amely a “gyarmati háborúkban” képviselheti az orosz elnök érdekeit. Szudánon kívül sok afrikai államban jelen vannak: Líbia, Közép Afrikai Köztársaság, Mali, Mozambik.

Igen aktívak Ukrajnában is, ahol sokszor rájuk bízzák a piszkos munkát. A Le Monde videó tanúsága szerint Szudánban ők képezték ki a különleges biztonsági erőket, amelyek pillanatok alatt teszik el láb alól a hatalom ellenfeleit. Míg a kínaiak gazdaságilag nyomulnak Afrikában, az oroszok katonailag – fogalmazta meg aggodalmait egy francia diplomata.

Putyin náci rabló – mondja egy holokauszt túlélő

A 83 éves Roman Gerstein a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozott Krivoj Rogban. Abban a városban, ahol Volodimir Zelenszkij elnök is született, aki szintén zsidó. Mégis Putyin azon a címen támadja Ukrajnát, hogy “ki kell onnan űzni a nácikat.”

“Itt nincsenek nácik” – mondja a 83 éves holocaust túlélő, aki szerint “Putyin náci rabló “. Gerstein visszaemlékezik arra, hogy a szovjet időkben volt diszkrimináció a zsidókkal szemben. Roman Gerstein testvérei hiába voltak kitűnő tanulók, a származásuk miatt mégsem mehettek egyetemre.

“A szovjet korszakban óriási volt a diszkrimináció, de ma Ukrajnában nem létezik. Nézzen csak rá az elnökünkre”

– mondta a zsinagógában Krivoj Rog városában a holokauszt túlélő az AFP tudósítójának.

Holokauszt Ukrajnában

A nácik szinte minden zsidót megöltek Ukrajna területén, melyet 1941-ben elfoglaltak. A gyilkosságokban részt vettek az ukrán milíciák is. A nácik Waffen SS ezrdeket szerveztek belőlük. Ezeket az ukrán SS ezredeket is felhasználták a varsói gettó lázadás leverésére. Ezért is hivatkozik Putyin a náci múltra. Ezenkívül ott az Azov zászlóalj, amely idén nyáron hősiesen védelmezte Mariupol városát, de soraiban sok ukrán náci is harcolt. Arról már nem beszél Putyin, hogy saját Wagner hadserege is tele van nácikkal. Prigozsin, Putyin szakácsa, épp a napokban vallotta be először nyilvánosan, hogy ő szervezi a Wagner hadsereget, amely kitűnik brutalitásával Ukrajnában is. A Wagner hadsereg történetírói arra emlékeztetnek, hogy eredetileg Hitler nevét akarta felvenni Putyin zsoldos serege. Csak az elnök kérésére tekintettek el ettől. Wagner nevét azért vették fel, mert ő volt Hitler kedvenc zeneszerzője. A haláltáborokban az SS előszeretettel játszatta Wagner muzsikáját. Az orosz nácik egyébként nem szlávnak tekintik magukat hanem a jelenlegi ukrán és orosz területeket elfoglaló skandináv harcosok utódainak (varégok). A kijevi Oroszország első uralkodója Rurik volt, a cárok tőle származtatták magukat.

Börtönből a hősi halálba

Putyin a börtönökből tölti fel hadseregét, mert nem mer általános mozgósítást elrendelni hiszen nincs is háború csak “korlátozott hadművelet” Ukrajnában.

Három elítélt hősi halált halt a fronton Ukrajnában. Olga Romanova a Börtönben ülő Oroszország alapítvány egyik vezetője számolt be erről. Nemes Gábor a Magyar Rádió egykori moszkvai tudósítója talált rá az érdekes beszámolóra a You Tube-on.

A toborzás önkéntes alapon megy, mert Putyin elég népszerű az orosz börtönökben. Számukra érthető nyelven beszél, olyan mint ők. Érdekes, hogy

a toborzó tiszteket először az olyan lágerekbe küldték ahol lecsukott belügyesek raboskodnak. Mindannyian nemet mondtak. Egyikük sem akar hősi halált halni.

A második hullámban a csecsen csapatokat töltötték fel rabokkal. Most eljött a harmadik hullám: már teljesen nyíltan toboroznak a börtönökben és lágerekben. Rjazany városában például a láger 330 elítéltje közül 300 jelentkezett. Őket rövid kiképzés után kiküldték az ukrán frontra (ahol február 24 óta folyik a háború és mindkét félnek nagy ember veszteségei vannak.)

Miért vállalják a hősi halált? Van, ahol a börtön vagy láger parancsnokság ösztönzi erre a rabokat, de az is előfordul, hogy lebeszélik őket erről. Dehát ezeken a helyeken nem öröm az élet, és a front szolgálatért kiemelt zsold jár: magyar forintban 1,4 millió egy hónapban. Ebbe persze benne van az, hogy a háború kitörése óta a rubel árfolyama emelkedett az amerikai dollárhoz képest míg a magyar forintban 400 fölé ment. (Prigozsin, a Wagner zsoldos hadsereg szponzora szervezi a toborzást. A raboknak az ő nevében azt ígérik a toborzók, hogy a háború után Prigozsin kegyelmet kér majd nekik személyesen Putyintól.”)

Prigozsint Putyin szakácsának nevezik a külföldi bulvárlapok. Nem mintha főzött volna Putyinnak. Ő kóstolta viszont meg az elnöknek szánt étkeket vagyis száz százalékig élvezi Putyin bizalmát. Az elnök rábízta a Wagner hadsereg megszervezését. Ez olyan zsoldos hadsereg, amely többnyire leszerelt katonákból áll, akik külföldön harcolnak Putyin parancsára. Sokan bírálják őket példátlan brutalitásuk miatt. Putyin hivatalosan mindig elhatárolódik tőlük mondván nem orosz reguláris alakulatok. Nagy szerep jut nekik az ukrajnai “korlátozott hadműveletben” éppúgy mint a csecseneknek, akiknek földjén Putyin hihetetlen brutalitással teremtett korábban rendet.

Szíria hóhéra Putyin utolsó reménye Ukrajnában

Míg korábban az amerikai hírszerzés szerint nem volt főparancsnoka az Ukrajnában harcoló orosz erőknek, és ezzel is magyarázható volt a gyenge teljesítmény, most Putyin változtatott ezen.

Alekszandr Dvornyikov hadseregtábornokot, az orosz Dél Régió parancsnokát nevezte ki az Ukrajnában harcoló mintegy 200 ezer katona vezetésére. A tábornok Szíriában irányította korábban az orosz csapatokat. Brutális hatékonysággal lépett fel a felkelőkkel szemben. A légierő és a tüzérség együttes alkalmazásával törölt el városokat a föld színéről. A leghíresebb példa Aleppo, amelyből szinte semmi sem maradt miután az oroszok elpusztították, a szír elit csapatok pedig legyilkolták azokat, akik a tüzérségi tűz után is életben maradtak a városban. Most az oroszok Szíriában toboroznak zsoldosokat. 7.000 dollárt kap egy katona egy hónapra, ha aláír az oroszoknak. Egyes hírek szerint több mint 10 ezer szír harcos írta már alá a szerződést. A közel-keleti harcosok híresek a brutalitásukról, ráadásul számukra az ukránok távoli „hitetlen népség”, akikért nem kár. Az érdekes az, hogy Putyin ily módon akarja „felszabadítani” a Donbaszt, ahol a lakosság nagyobb része orosz. Ilyen hadművelet után vajon ki áll Putyin oldalára?

„Győzelem” a győzelem napjára

Egy hónap múlva a moszkvai díszszemlén akar eldicsekedni Putyin elnök az ukrajnai vállalkozás sikerével. Ezért összpontosítják most az oroszok erőiket Ukrajna keleti részén Harkov és a Donbasz ellen. Harkovnak több mint egymillió lakosa volt a háború előtt, többségük orosz anyanyelvű. Ha a város Aleppo sorsára jut, akkor borzalmas vérfürdő várható. Ukrajna vezetői ezért is szólítanak fel mindenkit a menekülésre. Közben persze az ukrán hadsereg is felkészül. A nyugati világ pedig ontja a fegyvereket, amelyeket az ukránok egyre hatékonyabban használnak fel. Jelenleg még csak török és kínai drónokat használnak orosz célpontok ellen, de most már megkapták a legkorszerűbb amerikai drónok egy részét is. Szlovákia átadta Patriot rakétavédelmi rendszerét Ukrajnának, cserébe az amerikaiak nekik újabbat szállítanak.

Ukrajna védője, Zaluzsnij tábornok

A 48 éves tábornok dolgozta ki Kijev védelmi stratégiáját, mellyel végül is sikerült megállítani az oroszokat, akik felhagytak a főváros ostromával.

Zaluzsnij tábornok már januárban arról tájékoztatta a NATO katonai vezetőit, hogy Ukrajna felkészült az orosz támadásra. Erről pontos információik voltak, mert az amerikai hírszerzés szinte mindent megosztott velük.

Az ukrán katonai vezetésnek volt ideje, hogy felkészüljön az orosz támadásra hiszen 2014 óta háborús helyzet áll fenn Ukrajna keleti részén, ahol Putyin támogatásával orosz milíciák nyíltan megkérdőjelezik Kijev fennhatóságát. Itt harcolt először Putyin zsoldos hadserege, a Wagner alakulat is, amely a bucsai mészárlást elkövette Kijev környékén a mostani háborúban.

Zaluzsnij tábornok katona családban született, és egész életét a seregben töltötte. Odesszában és Kijevben végezte el a katonai akadémiát.

2014-ben már ő vezette azt az ukrán alakulatot, amely a legvéresebb csatákat vívta az orosz milíciákkal a Donbaszban.

„Mi nem olyan háborúra készülünk mint 1943-ban” – jelentette ki az ukrán csapatok főparancsnoka nem sokkal Putyin agressziója előtt. Az ukránok amerikai mintára szervezték át a hadsereget: kis és hatékony alakulatok ezek, amelyek nem a térképről tájékozódnak. „Az ukrán elit alakulatok olyanok mint az amerikaiak” – mondta elismerően egy amerikai főtiszt, aki látogatást tett Ukrajnában.

Az ukrán hadsereg az alakulatok parancsnokainak egyéni kezdeményezésére épít – éppúgy mint az amerikai. Az ukrán hadsereg tisztikarának jelentős részét az amerikaiak képezték ki Lvov környékén. Sokan közülük az USA-ban is megfordultak. „A mai hadnagyok már nem olyanok mint mi voltunk” – hangsúlyozza Zaluzsnij tábornok. Az oroszok második világháborús stratégiát alkalmaznak, az ukránok a huszonegyedik század amerikai harcmodorát vették át.

„Mi vagyunk Európa pajzsa” – hangsúlyozza az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, aki élete legnagyobb próbájára készül amikor megpróbálja megvédeni Kelet Ukrajnát az orosz agresszióval szemben.

Az oroszok már a spájzban vannak

Kilenc év után kivonják a francia  és szövetséges csapatokat Maliból. Macron elnök jelentette be a döntést  az uniós Afrika csúcs előtt. Az iszlamista erőket épp a franciák űzték ki 2013-ban Maliból, amelynek korábban az északi részét elfoglalták.

Maliban a franciák mellett más uniós katonák sőt kanadaiak is jelen vannak – köztük kis számban magyarok is. Mindenki távozik. Jönnek az oroszok.

„A Task Force Takuba számára jelenleg nincsenek meg a működési feltételek. Ezért összehangoltan kivonják erőiket Mali területéről”

– fogalmaz a közlemény, amely arra utal, hogy Mali kormányával immár oly rossz a viszony, hogy nincs mód a katonai együttműködésre.

Macron elnök nem tartja kudarcnak a kivonulást

„Ha nem avatkozunk be 2013-ban, akkor mi lett volna Maliból?”

Akkoriban a tuareg törzsek az iszlamista lázadókkal együttműködve átvették a hatalmat az ország északi részén, és előrenyomulásuk már a fővárost, Bamakot fenyegette. A gyors francia katonai akció kisöpörte az iszlamista lázadókat, akiknek vezetője felrobbantotta magát. Azóta is a francia csapatok, és a később hozzájuk csatlakozó szövetségesek biztosították az észak-afrikai ország rendjét és garantálták biztonságát. Aztán két puccs következett gyors egymás utánban, és a kapcsolat nagyon megromlott Párizs és Mali kormányzata között. A mostani hatalom jó kapcsolatokat ápol Moszkvával.

Kivonulás

Augusztust jelölte meg távozási dátumként a francia vezérkar, amelynek 2400 katonát és jelentős mennyiségű hadfelszerelést kell elszállítani. Ezenkívül fel kell számolni három támaszpontot is. Semmit sem akarnak hátrahagyni, mert egyáltalán nem bíznak Mali mostani rendszerében.

Mali nemrég kiutasította Franciaország nagykövetét, hogy teljessé tegye a szakítást.

Franciaország az iszlamista terrorizmus elleni harc székhelyét Maliból Nigerbe helyezi át – közölte Macron francia elnök.

Az oroszok már a spájzban vannak

Macron azt is elmondta, hogy „a katonai vezetés Bamakoban együttműködik a Wagner hadsereggel, amely üzleti érdekeket védelmez.”

A Wagner hadsereg Putyin zsoldosainak elnevezése, Afrikában sok országban jelen vannak például Líbiában vagy a Közép Afrikai Köztársaságban. Az elmúlt évben Maliban is megjelentek, ezt nemcsak Franciaország, de az Európai Unió is elítélte.

A Wagner hadsereg először 2014-ben került be a hírekbe amikor Ukrajna keleti részén a szakadár tartományokban katonai akciókat hajtott végre. Jevgenyij Prigozsin, Putyin „szakácsa” szervezte meg ezt a magán hadsereget leszerelt elit katonákból, akik a világ minden részén szerepet vállalnak – jó pénzért. 2014 óta felbukkantak Szíriában, Mozambikban, Líbiában, a Közép Afrikai Köztársaságban és tavaly már Maliban is.

Az Európai Unió felmérte nemrég az oroszok nyomulását Afrikában, és azt találta, hogy „stratégiai vetélytársaink egyre nagyobb szerepet játszanak a Szahel övezettől a Horn fokig.” Az EUobserver utal arra is, hogy az orosz érdeklődés leginkább Afrika ásványi kincseinek szól: Oroszországban képzett geológusok kutatásait védelmezi a Wagner hadsereg Maliban – ahogy erre Macron francia elnök is célzott.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK