Kezdőlap Címkék Prigozsin

Címke: Prigozsin

Wagner vezényli a parádét Libiában?

8000 katonája van Putyin titkos hadseregének, mely Wagner Richard nevét vette föl. Miért? Mert Wagner volt Hitler kedvenc zeneszerzője. Líbiában most ők döntenek a polgárháborúban.

Minden halott után 5 millió rubel jár az orosz családnak. Ez körülbelül 63 ezer euró. Természetesen csak akkor, ha a katona a fronton esett el. Mint jelenleg Líbiában. Ahol permanens polgárháború dúl azóta, hogy Kadhafi elnököt dühös népe széttépte 42 éves diktatúra után. Azóta Kadhafi egykori katonái egymás ellen küzdenek. A veterán Haftar tábornok, aki Bengázi ura, már hónapokkal ezelőtt megjósolta a főváros, Tripoli elfoglalását. De valahogy eddig csak nem sikerült. A dühös generális a Wagner hadsereget szidja. A gazdát, Putyin elnököt, nem meri.

Putyin fütyül Líbiára

Az orosz elnök “szakácsára” bízta Afrikát. Prigozsint azért hívják Putyin szakácsának, mert régebben ő volt az előkostoló, azóta pedig csakis  azt eszi meg az elnök, amit ő szervíroz neki. A bizalmi embert Putyin olyan hadsereg szervezésével bízta meg, melyben leszerelt elit katonák harcolnak – zsoldért és Oroszországért. Mindezt titokban. Putyin a nyilvánosság előtt letagadja őket. Parancsnokukat is csak titokban tüntette ki. Amikor harcba küldte a Wagner hadsereget Afrikában, akkor még jól állt Oroszország szénája. Az elnök nagyhatalmi húrokat pengethetett. Ám mostanában ehhez se kedve se pénze. Oroszországban pusztít a koronavírus járvány. A kőolaj ára a mélyben, az orosz költségvetés hiánya aggasztó lehet a jövőben. Az életszínvonal stagnál. Putyin népszerűsége csökken: jelenleg csak 38%! Minden rubelre otthon van szükség.

Eközben a Wagner hadsereg küzd Líbiában – maga sem tudja, hogy miért? A hősi halottakat hazaviszik – a család ötmillió rubelt kap. Ez valóságos vagyon ma Oroszországban. A Wagner hősök a Walhallaba jutottak, Putyin zsoldos katonái csak koporsóba.

Putyin zsoldosa horogkereszttel a vállán harcol

Dmitrij Utkin alezredesként szerelt le a katonai hírszerzés egyik kommandós alakulatának parancsnokaként. Azóta magánhadsereget vezet, melyet Putyin parancsait hajtja végre mindenütt a világon – de még véletlenül sem orosz zászló alatt!

Jelenleg állítólag Líbiában harcol – Haftar tábornok szövetségeseként. Korábban Ukrajnában küzdött az orosz szeparatisták oldalán, majd pedig Szíriában Asszad elnök védelmében. A Wagner hadsereg mindenütt ott van, ahol Oroszország érdekeit nem ortodox módon kell védelmezni.

Hitler helyett Wagner

Dmitrij Utkin nyíltan szimpatizál a nácik eszméivel. Sisakján szavak vannak – utalva varég őseire. Rurich, a skandináv harcosok élén hódította meg Oroszországot, és ott teremtett  először birodalmat. A cárok tőle származtatták magukat. Rosenberg, a náci fajelmélet megteremtője az orosz cár alattvalójaként született a Baltikumban, ahol akkor német volt a hivatalos nyelv. Utkin és tiszt társai Rosenberg fajelméletének lelkes követői: ezért tetováltatják magukra a horogkeresztet. A zsoldos hadsereget eredetileg Adolf Hitlerről akarták elnevezni, de Putyin szakácsa lebeszélte őket erről. Így választották a nácik kedvenc zeneszerzőjét, Wagnert a zsoldos hadsereg névadójának.

Putyin legjobban a mérgezéstől fél

Minden oroszok elnöke ezért különösen bizalmi embert választott ki a Kreml kosztjának ellenőrzésére. Jevgenyij Prigozsint ezért hívják Putyin szakácsának. Ő pénzeli – Putyin megbízásából – a Wagner hadsereget. Neki nincsen komoly katonai tapasztalata. A szovjet időkben ugyanis gengszter volt, akit húszéves fegyház büntetésre ítéltek. Neki igencsak jókor bukott meg a Szovjetunió. A börtönből kikerülve pizzérialáncot hozott létre Szentpéterváron, ahol egy bizonyos Vlagyimir Putyin irányította akkoriban a privatizációt. Innen a szoros személyes kapcsolat, mely összefűzi Putyin elnököt, az egykori KGB tisztet a gengszterrel, aki vállalkozó lett a Szovjetunió bukása után.

Három orosz oknyomozó újságírót meggyilkoltak

A Wagner hadsereg igen aktív Afrikában: nemcsak Líbiában, de Szudánban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Mozambikban is. Három orosz oknyomozó újságíró megpróbált utánajárni annak, hogy a Wagner hadsereg mit is csinál a Közép-Afrikai Köztársaságban, ahol keresztény és iszlamista milíciák gyilkolják egymást – francia felügyelet mellett. Mindhárom oknyomozó újságírót meggyilkolták: a Wagner hadsereg által támogatott egyik milícia végzett velük.

Ezek után nem csoda, ha keveset lehet tudni a Wagner hadsereg valódi méreteiről és céljairól. A három oknyomozó újságíró annyit azért kiderített, hogy Oroszországban a Wagner hadsereg kiképző központjai pontosan ugyanott vannak, ahonnan a parancsnok, Dmitrij Utkin érkezett: a GRU – a katonai hírszerzés laktanyáiban! Magát Utkint Putyin a Bátorság érdemrenddel tüntette ki az ukrajnai harcok idején. Ennek ellenére Putyin mindig tagadja, hogy bármilyen kapcsolat is lenne közte és a horogkeresztes Wagner hadsereg között. Pedig a zsoldosok kizárólag az orosz elit kommandósok közül kerülnek ki…

Törökország katonákat küld Líbiába?

  • Tripolin Erdogan segít

  • Bengázit Egyiptom és Szaúd Arábia támogatja

  • Moszkva “Wagner” hadserege a Haftar tábornok mellett

  • Moszkva elégedett: teljes a káosz

A törvényes kormány segítséget kért, ezek után én döntöm el, hogy a török csapatok megvédik – e Tripolit Haftar tábornok támadásától – közölte Erdogan elnök. Haftar tábornok, akinek Bengázi városa a főhadiszállása élvezi Egyiptom és Szaúd Arábia támogatását. Moszkva is Haftar tábornok támogatói közé tartozik. Nem reguláris csapatokat küldött Líbiába hanem az úgynevezett Wagner hadsereget. Ezt Prigozsin irányítja, aki Putyin egyik legközelebbi bizalmasa. Ő rendezi az elnök ünnepélyes fogadásait, ezért Putyin szakácsának is nevezik Moszkvában. Az orosz elnök őt bízta meg egy afrikai hadsereg megszervezésével. Ebben olyan orosz katonák harcolnak, akik különleges képzést kaptak a hadseregben. A Wagner hadsereg Afrikában a Kreml kinyújtott karmát jelenti. Líbiában például ők a mesterlövészek Haftar tábornok hadseregében.

Moszkva mindkét felet támogatja

Az oroszok érdeke Líbiában az, hogy fennmaradjon a káosz, és az ország minél kevés olajat és földgázt tudjon a világpiacra küldeni. Ennél fogva hivatalosan ők is a külföldön elismert kormányt támogatják Tripoliban. Éppúgy mint Erdogan elnök, aki az utóbbi időben Oroszország szövetségese. Líbiában 2011-ben buktatták meg Kadhafi elnököt, aki 42 évig állt az ország élén. Azóta teljes a káosz, mert Kadhafi katonái különböző milíciákhoz csatlakoztak, és egymás ellen küzdenek a hatalomért és főként az olaj jövedelemért. Ha Erdogan is beavatkozik, akkor nemzetközi válság alakulhat ki, Líbia pedig még mélyebbre süllyedhet a káoszba, ha ez egyáltalán lehetséges.

Szankciók Amerikában “Putyin séfje” ellen

0

Jevgenyij Prigozsin média birodalmat működtet Oroszországban és beavatkozik külföldön is: katonailag Ukrajnában, Szíriában és Afrikában, troll gyárai révén az Egyesült Államokban és Nyugat Európában. Ezért sújtják ezentúl őt is szankciók  az Egyesült Államokban – értesült a Bloomberg hírügynökség New Yorkban.

Kicsoda valójában “Putyin séfje”?

A megtisztelő eposzi jelzőt azzal érdemelte ki Jevgenyij Prigozsin, a titkosszolgálat kipróbált tisztje, hogy az ő cégei szállítanak ételt és italt minden olyan rendezvényre, ahol Vlagyimir Putyin is megjelenik. Minden oroszok uralkodója ugyanis tart attól, hogy nem mindenki lelkesedik Oroszhonban érte, ezért csakis akkor eszik és iszik nyugodtan, ha megbízható egykori KGB-s tiszt társa garantálja nem mérgezett a menü, melyet az elnök megkóstol!

Ez tehát az első számú funkciója a megbízható bajtársnak, aki hűséges szolgálataiért még két további elnöki keggyel gyarapodott. Az egyik a külföldön ügyködő orosz fegyveres erők, melyek  nem hivatalosan vannak jelen az illető országban.

Wagner hadsereg

Többnyire leszerelt katonákból toborozta Jevgenyij Prigozsin azt a sereget, mely Putyin elnök parancsára külföldön ténykedik és be nem vallott missziókban vesz részt. Két fő hadszíntéren már bizonyítottak: Kelet Ukrajnában és Szíriában. Az amerikaiak élénken kifogásolták mindkettőt. Mostanában Afrikában nyomulnak a Wagner hadsereg katonái- főként a Közép Afrikai Köztársaságban. Emiatt a franciák dühösek, mert ez az ő vadászterületük.

Putyin nyomulna, de elfogyott a pénze

A Deutsche Welle közszolgálati portál szúrta ki a kis hírt, mely szerint a Wagner hadsereg egyes katonái és tisztjei nemzetközi bírósághoz fordultak, mert az orosz állam nem fizette ki őket! Főként azt sérelmezik a veterán harcosok, hogy nincs sem egészség sem pedig nyugdíj  biztosításuk vagyis a saját számlájukra harcolnak külföldön miközben Putyin parancsait hajtják végre. A nemzetközi bíróság meglepődött a beadványon, de végülis befogadta azt. Kérdés persze, hogy mikor lesz ebből ítélet és mennyiben érdekli majd az Putyin elnököt? A Wagner hadsereg hány katonája és tisztje éri meg, hogy tisztes egészségbiztosítása és nyugdíja legyen miközben Putyin parancsára tette kockára az életét? De mit érdekli ez Putyin hű oligarcháját, Jevgenyij Prigozsint? Az viszont érdekli, ha nem engedik be Amerikába és a média cégeit is kitiltják onnan.

Prigozsin perli a Facebookot és az Egyesült Államokat

Oroszország e jogszerető polgára sérelmezi, hogy áprilisban a Facebook kitiltotta őt! Az indok: beavatkozás az USA belső ügyeibe. Egy troll farmról van szó, mely az amerikai kémelhárítás szerint igen aktív volt 2016-ban amikor Putyin elnök Donald Trump megválasztását támogatta. Legalábbis ezt állítja Hillary Clinton, aki elveszítette a választást, és ezután nyomoz Mueller különleges ügyész. Akinek a vizsgálatai újabb és újabb szankciókra adnak alkalmat. A Bloomberg természetesen igyekezett meghallgatni a másik felet is. A FAN hírügynökség amerikai tudósítja “megtiszteltetésnek” nevezte, hogy ő is felkerült a listára, melyen már Vlagyimir Putyin oly sok barátja és üzletfele van rajta. A FAN hírügynökség Jevgenyij Prigozsin média birodalmának a zászlóshajója, amely igen jó kapcsolatokat ápol a GRU-val a katonai hírszerzéssel. Ma már átkeresztelték Moszkvában a jeles intézményt, melyet mindenki még a régi néven emleget. Most az amerikaiak egy sor GRU tisztet is feltettek a szankciós listájukra – írja az általában jól értesült Bloomberg hírügynökség. A FAN főszerkesztője, aki minden bizonnyal a jeles testület munkatársa is, Moszkvában nyilatkozott az őket ért szankciókról. Természetesen fel van háborodva és bizonyítékokat követel a troll farm üzemeltetéséről. A jog tisztelet ilyenkor rendkívül megnövekszik Putyin szankció sújtotta emberei között. Akik otthon szó nélkül teszik el láb alól a Putyinnak nem tetsző politikusokat vagy újságírókat.

Putyin dörzsöli a markát

Miközben néhány emberét az amerikaiak szankciókkal sújtották, Donald Trump bejelentette: kivonják csapataikat Szíriából. Ahol az amerikaiak – Szaúd Arábiával, néhány helyi milíciával és Izraellel együtt megpróbálták megbuktatni Asszad elnököt. A nyolcadik éve tartó polgárháborúban Oroszország és Irán az államfőt támogatta, aki maradt, míg az amerikai mennek! A Wagner hadsereg sikert aratott hiszen azután is küzdött Szíriában, hogy az oroszok hivatalosan kivonták onnan a csapatokat – megtartva néhány támaszpontot. Kis gondot jelent, hogy Putyinnak továbbra sincs elég pénze. Kérdés, hogy ki tudja-e fizetni hű katonáit, akik a Wagner hadsereg kötelékében érte küzdöttek Szíriában? Tudja-e anyagilag támogatni Asszad elnök bukdácsoló rendszerét? Vagy pedig példát vesz újdonsült barátjáról, Mohamed bin Szalman trónörökösről, aki elfogatta az oligarchák nagyrészét, és csak akkor engedte őket szabadon, ha önként és dalolva lemondtak vagyonuk jelentős részéről. Putyin séfjét valószínűleg nem fenyegeti ilyen veszély, mert magánhadsereget vagy média birodalmat bárki tud kreálni a mai Oroszországban, ha megvan rá az elnöki engedély, de olyan embert, akinek “a főztjét” nyugodtan megeheti nem könnyen találna minden oroszok ura, akinek a népszerűsége már korántsem a régi a világ legnagyobb országában.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK