Kezdőlap Címkék Prigozsin

Címke: Prigozsin

Látványosan végzik Putyin ellenségei

Prigozsin egész vezérkarával “repülőgép szerencsétlenség” áldozata lett, korábban Nyemcovot, az orosz elnök utolsó fajsúlyos politikai ellenfelét Moszkvában a Vörös tér sarkán lőtték le. Putyin erős üzenetet küldött mindenkinek: az állam én vagyok! Prigozsin két hónapja furcsa puccsot kísérelt meg a hatalom ellen, tehát vesznie kellett. A kérdés csak az, hogy miért várt eddig Putyin?

Biden amerikai elnök sietett megjegyezni, hogy kevés fontos dolog történik Oroszországban Putyin tudomása nélkül. Az elnök rendőrállama jól működik, de minden más akadozik. Erre mutatott rá Prigozsin, akinek lázadása jelentős szimpátiára számíthatott nacionalista körökben Oroszországban. A Wagner zsoldos hadsereg fura ura arra a nyilvánvaló tényre mutatott rá, hogy Putyin akciója Ukrajnában szánalmas kudarc. Zelenszkij megőrizte hatalmát, és a NATO segítségével sikeresen áll ellen Oroszországnak. Moszkva elszigetelődött, a kibontakozás pedig nem tőle függ hanem Washingtontól.

Mit ér a teljhatalmú vezér, ha impotens

Ezt a kínos kérdést feszegette Prigozsin, akinek már csak ezért is vesznie kellett hiszen a macho magatartás szinte kötelező a vezér számára Oroszországban. A puccs idejére azonban Putyin eltűnt. Kiderült róla, hogy gyáva kukac. Hiába a magántestőrség mégiscsak retteg. Joggal. Mindenki eredményt vár tőle hiszen másfél éve tart a “különleges hadművelet” Ukrajnában. A veszteség óriási, az elszigeteltség egyre riasztóbb, eredmény pedig sehol. Oroszország, ha így folytatja, akkor Kína gazdasági függvényévé válik. Az orosz nacionalisták számára nehéz elképzelni ennél megalázóbb forgatókönyvet. Putyin éppúgy az életével játszik mint Prigozsin. Közben azt is tudja, hogy a CIA elszántan keresi az új vezért Oroszországban, aki visszatérítené a hatalmas országot Nagy Péter cár nyugati útjára. William Burns, a CIA igazgatója Moszkvában volt az USA nagykövete, jól ismeri az orosz elitet. Rendszeresen tárgyal telefonon Szergej Nariskin tábornokkal, az SZVR, az orosz hírszerzés főnökével, aki állítólag nem helyeselte az ukrajnai agressziót. A királycsináló erő Oroszországban a hadsereg és a titkosszolgálat. Ők hozták Putyint az ezredfordulón, és ők is vihetik…

Mi történt a Wagner-sereggel?

Jevgenyij Prigozsin sikertelen államcsínyét követően – aki a történtek ellenére szabadon járhatott Oroszországban és Fehéroroszországban – maga milícia nagyon bizonytalan pillanatot él át. 

Lotos parancsnok felfedte, sok fegyverest küldtek „nyaralni, miután hónapokig nem tették”. Egy helyőrség továbbra is Fehéroroszországban marad, annak ellenére, hogy folyamatosan pletykálnak (amelyeket az OGPU távirati csatorna is újraindított) a kontingensek fokozatos kivonásáról Fehéroroszországból is. Úgy tűnik, Moszkva már nem akarja fizetni a számlákat, és felmerül a probléma, hogy mit lehet kezdeni azokkal, akik a  leginkább „harcra kész” alakulat kamikaze „kosfejei” tagjaival akiket a börtönökből toboroztak és bevetettek az Ukrajna elleni agresszió során.

A brit katonai hírszerzés legfrissebb jelentése szerint Wagner „pénzügyi nyomásra próbál spórolni katonái fizetésén”. Valós a lehetőség, hogy a Kreml már nem finanszírozza a csoportot” – mondják brit hírszerzési tisztviselők. A brit kémek szerint

„Ha az orosz állam már nem fizeti Wagnert, akkor a legvalószínűbb fizető a fehérorosz hatóságok.”

Azonban még ez az eshetőség meglehetősen kétséges.

A Planet Labs által augusztus 9-én gyűjtött műholdfelvételek jelentős számú járművet mutatnak be Wagner üzemi tartományában a fehéroroszországi Misktől délre található Oszipovicsban, Cselben, és arra is utalhatnak, hogy más járművek is érkeztek a bázisra. Ez azonban ellentétben áll Lukasenko bizonyos fokú elszakadásáról Prigozhin zsoldosaival szemben, amelyről különböző források táviratban számoltak be. Ráadásul kifizetésének költsége súlyosan meríti Fehéroroszország szűkös erőforrásait.

Ebben a – és mindenekelőtt gazdasági – bizonytalanságban Wagner megpróbálja átkonfigurálni magát pszicho-háborús, pszichológiai hadviselésre. A csoport csatornái lényegében két spektrumot indítanak újra: Lengyelországot és Nigert. „Tegnap – jelentette be szarkasztikusan a „NeoficialniyBeZsonoV” wagneri csatorna – szükségállapot volt a lengyelországi Krakkóban amiatt, hogy Wagner-szimbólumokkal ellátott matricákat találtak. A lengyel rendőrség és hírszerző ügynökségek nyomoznak. Ha a matricák annyira megijesztik őket, mi lesz, ha Wagnerek Varsóba jönnek turnézni? 

A turné nyilvánvalóan nagyon valószínűtlen, de Wagnerről soha ne mondd, hogy soha. Jelenleg a fehéroroszországi Wagner túl kevés erővel rendelkezik ahhoz, hogy komoly katonai fenyegetésnek lehessen tekinteni (és ezt a lengyelek nagyon jól tudják), ráadásul a náluk lévő fegyverek „nem alkalmasak ilyen katonai célokra” – magyarázta Janis Sarts, a Startcom Központ igazgatója. Sarts szerint azonban

„lehetetlen kizárni a zsoldosokat érintő provokációkat a lengyel határon”.

Emlékeztetett arra, hogy néhány a Wagner alakulat „szabotázsra kiképzett egykori különleges erők”. Ám a zsoldosok

„semmit sem csinálnak, amíg nem fizetik ki őket, és egyelőre úgy tűnik, hogy senki sem hajlandó finanszírozni a szabotázst”.

Végkövetkeztetése az, hogy „a Wagner alakulat által jelentett fenyegetés szintje csökkent”.

Az egyik egykori harcos elmagyarázza a La Stampának, hogy

„jelenleg a Wagner alakulat egy ötletté vált, nem pedig egy csoporttá. 

A Gray Zone, a Wagnerhez legközelebb eső csatorna pedig egy másik ideális választék kínál – Nigerben. Augusztus 12-én, szombaton emberek ezrei érkeztek a francia bázis falaihoz Niger fővárosában – Niameyben. A köztársaság polgárai saját készítésű transzparenseket vittek magukkal, kézzel írt aláírásokkal: „Az ECOWAS Franciaországhoz tartozik”, az ECOWAS vezetői franciabarát politikusok”. A Wagner alakulat örülhet, hogy ilyen ínséges időszakban a tömegben feltűnt a Wagner főnöke, Jevgenyij Prigozsin fotója a következő szöveg kíséretében

„Wagner, védj meg minket”!

Niger: az oroszok már a spájzban vannak!

Mint a „Tizedes és a többiek”-ben mondta Szása: az oroszok már a spájzban vannak! Erre figyelmeztette a világot a koldusszegény afrikai állam puccsal megbuktatott elnöke. Mohamed Bazoum a puccsisták őrizetében van, de sikerült eljuttatnia írását a Washington Postnak.

“A Szahel övezet orosz befolyás alá kerülhet, mert a Wagner hadsereg igen aktív a térségben“

– hangsúlyozza a demokratikusan megválasztott elnök.

Az elnök arra célzott, hogy a szomszédos Maliban ugyanilyen forgatókönyv szerint zajlottak az események: megbuktatták a nyugatbarát kormányzatot, és az új hatalom a Wagner hadseregre bízta magát. A franciák ki, az oroszok bevonultak Maliba. Niger fővárosában a puccsista rendszer támogatói jelenleg azzal a jelszóval tüntetnek, hogy: éljen Putyin! Le Franciaországgal!

Prigozsin, a Wagner hadsereg vezére máris közölte:

“A nép a régi gyarmatosítók, a franciák ellen lépett fel Nigerben.”

Miért fontos a világ harmadik legszegényebb állama Putyinnak?

Niger a világ hetedik legnagyobb urán termelője

Alig kevesebb uránt termel ki mint a hatodik helyen álló Oroszország. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Kazahsztán a világ legnagyobb urán termelője és Üzbegisztán is az élvonalban van, akkor érthető, hogy a Washington Post is aggódik amiatt, hogy Putyin lenyúlhatja a globális urán piacot. Az USA jelenleg is Oroszországból importálja a nukleáris fűtőelemek egyharmadát. Ez az ukrajnai háború idején sem változott meg noha az Egyesült Államok sok szankcióval sújtotta Oroszországot, de jelenleg nem tud meglenni az orosz nukleáris fűtőelemek nélkül. Putyin viszont megmutatta: kész fegyverként használni az orosz exportot. Európa megtapasztalhatta ezt a földgáz esetében. A világ gabona piacain hiány alakult ki, mert Putyin felmondta az Ukrajnával megkötött gabona egyezményt, melyet az ENSZ és Törökország is garantált. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa emiatt válság tanácskozást tartott, melyen részt vett Tony Blinken amerikai külügyminiszter is. Aki felhívta a figyelmet arra, hogy Putyin fegyverként használja az éhezést. Nigerben a tüntetők azt skandálják: a franciák miatt éheztünk most majd Putyin ad nekünk enni! Az orosz elnök kedvezményes áron kínált gabona szállítást a szegény afrikai országoknak miután a gabona egyezmény felmondása után az árak jócskán megemelkedtek a világpiacon.

Wagner Afrikában

Éljen Putyin, le Franciaországgal! Ezzel a jelszóval vonultak tüntetők a francia nagykövetség épülete elé Niameyben, Niger fővárosában, ahol a hadsereg puccsot hajtott végre.

“A nép szembeszáll a gyarmatosítókkal, ez történik most Nigerben“ – kommentálta a hadsereg hatalomátvételét Prigozsin. A Wagner hadsereg nagyszájú főnöke, aki nemrég maga is pancser puccsot kísérelt meg Oroszországban, nagyon is érdekelt Afrikában. A Nigerrel szomszédos Maliban már hasonló recept szerint átvette a hatalmat, mert támogatta a katonai puccsot. A katonák Maliban azután rákényszerítették a francia hadsereget a távozásra Maliból. Nigerben még 1500 francia katona állomásozik, és van ott két amerikai légi támaszpont is. Ez döntő fontosságú, mert az amerikai légierő innen lövi ki a drónokat, melyek az egész Szahel övezetet figyelik. Az információkat azután megosztják a franciákkal.

Blinken amerikai külügyminiszter villámgyorsan elítélte a puccsot Nigerben éppúgy mint Macron francia elnök.

Mi lesz a francia atomerőművekkel Niger urán bányái nélkül?

Franciaország hosszútávú energia terveiben meghatározó szerep jut a nukleáris iparnak, és ez jelentős részben Nigerből importál urániumot. Ezért is érdeklődnek annyira az oroszok Niger iránt. Az oroszok és a kínaiak tandemben dolgoznak Afrikában: Peking csinálja a bizniszt, a Wagner hadsereg védelmezi a bányákat és a helyi elitet, amelyet lefizettek. Ezt módszert már kipróbálták Szudánban, ahol a kínaiak az aranybányák tulajdonosai, a Wagner hadsereg pedig az őrző-védő szolgálat. Prigozsin számára ez nagyon fontos hiszen ebből a pénzből fizeti a Wagner csapatok zsoldját. A gengszterből hadseregparancsnokká avanzsált Prigozsin ügyel arra, hogy a Wagner csapatok megkapják a kiemelt zsoldjukat és a koporsó pénzt is, ha valamelyikük meghal. Magában az orosz hadseregben sokkal rosszabb a helyzet. Ezért is lázadtak fel a Wagner csapatok júniusban, mert Putyin elnök közölte velük: július elsejétől ők is a hadsereg kötelékében harcolnak majd Ukrajnában.

A pancser puccs kudarca után a Wagner csapatok nem tértek vissza az ukrán frontra hanem Fehéroroszországba vonultak. Lavrov külügyminiszter sietett közölni: Afrikában továbbra is számítanak a Wagner hadseregre.

Mi lesz Nigerben?

A francia külügyminiszter cáfolta, hogy a Nigerben állomásozó francia csapatok fellépnek a puccsisták ellen. A nyugat-afrikai gazdasági szervezet, melynek Niger is tagja, bejelentette: a puccsisták egy hetet kapnak arra, hogy visszaadják a hatalmat a demokratikusan megválasztott államfőnek illetve a kormánynak. Ha nem hátrálnak meg, akkor az afrikai országok katonai erővel kényszerítik a puccsistákat erre. Addig is szigorú szankciókat rendeltek el Niger ellen, melyek gyakorlatilag működésképtelenné tehetik a világ harmadik legszegényebb országát, melynek nincs tengeri kijárata. A felhasznált elektromos áram 90%-a például a szomszédos Nigériából érkezik.

Jelenleg Csád ideiglenes elnöke tárgyal Niameyben, és megpróbál közvetíteni a letartóztatott államfő és a puccsal hatalomra került tábornok között. Személyi ellentét okozta a puccsot: az államfő le akarta váltani a testőrség parancsnokát, aki távozás helyett inkább átvette a hatalmat Nigerben.

Nagyfokú instabilitás uralkodik Száhel övezet egész régiójában. Ha nézzük az utóbbi idők  puccsait és az instabilitás terjedését, valamint az iszlamista csoportok térnyerését stb. Nigerben.

A jelenlegi instabil helyzet kialakulásában és a minapi puccsban a Wagner-csoport szerepe egyre inkább nyilvánvaló, persze a maguk destabilizáló szerepét fedve Franciaországot hibáztatják a rossz kormányzásért és az iszlamista csoportok irányításának kudarcaiért.

Volt Putyin-Prigozsin találkozó

Dimitro Peszkov az orosz elnök sajtótitkára megerősítette Vlagyimir Putyin és a  „Wagner” csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin találkozóját, amely csaknem 3 órán át tartott – közölte a TASZSZ orosz hírügynökség.

„Az elnöknek volt egy ilyen találkozója (Prigozsinnal – a szerk.) amelyre 35 embert hívott meg – az összes egységparancsnokot és a felsővezetést, beleértve magát Prigozsint is. Ez a találkozó június 29-én a Kremlben zajlott és majdnem 3 órát tartott.”

Peszkov szerint a találkozón Putyin értékelte a „Wagner” csoport fronton tett lépéseit, valamint a zendülést.

A Wagner parancsnokok nyilvánvalóan elmondták Putyinnak az események saját verzióját, és hangsúlyozták, hogy

” az államfő és a főparancsnok elkötelezett hívei és katonái, és azt is elmondták, hogy készek folytatni a harcot az anyaországért”.

CIA főnök Ukrajnában: az év vége előtt megkezdődhetnek az ukrán-orosz tűzszüneti tárgyalások

0

William Burns titokban látogatott Ukrajnában mint oly sokszor a háború kezdete óta – írja a Washington Post. William Burns nem sokkal azelőtt kereste fel Kijevet, hogy Prigozsin és a Wagner hadsereg szembefordult Putyinnal, így erről nem folytatott tárgyalásokat Ukrajnában.

A magát megnevezni nemkívánó magasrangú titkosszolgálati vezető viszont elmondta, hogy William Burns, aki korábban az USA moszkvai nagykövete volt, a Prigozsin puccs idején felhívta Nariskint, az orosz külföldi hírszerzés vezetőjét, hogy közölje vele: az Egyesült Államoknak semmi köze sincsen a Prigozsin lázadáshoz, és Washington semmiképp sem támogatja a Wagner hadsereget, sőt újabb szankciókat alkalmaz vele szemben. Az Egyesült Államokat nyugtalanítja, hogy a hatalmas atomfegyver készlettel rendelkező Oroszország esetleg a káosz áldozata lehet, és ebben az esetben a nukleáris fegyverek olyan felelőtlen emberek kezébe kerülhetnek mint Jevgenyij Prigozsin.

Miről tárgyalt a CIA igazgató Kijevben?

Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy az offenzíva nem halad olyan ütemben ahogy azt szeretnék, ezért újabb fegyvereket kért.

Elsősorban vadászrepülőgépeket, mert az ukrán vezérkar szerint a légi támogatás hiánya hátráltatja a leginkább az offenzívát. Ukrán részről hangsúlyozták, hogy céljuk az oroszok rákényszerítése a fegyverszüneti tárgyalásokra. Hogy akarják ezt elérni?

Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök szerint addig akarnak előrenyomulni Kelet Ukrajnában, hogy a Himars amerikai rakétavetők közvetlenül fenyegethessék azt a hidat, amely a Krím félszigetet összeköti a szárazfölddel. Ez nemcsak az utánpótlás fenyegetése miatt fontos hanem szimbolikus jelentősége is lenne hiszen Putyin elnök maga avatta fel a hidat annak idején. Ha permanens tűz alá kerülne a híd, akkor ez megértetné az oroszokkal, hogy nincs értelme a háborúnak. Le kell ülni tárgyalni. William Burns egyetértett az ukránokkal abban, hogy

“az oroszok csak akkor tárgyalnak, ha fenyegetve érzik magukat.”

Pekingben ugyanerre céloztak a Prigozsin puccs kapcsán mondván: Putyin rádöbbenhetett, hogy az idő immár nem neki dolgozik. Kissinger egykori amerikai külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a kínai béketerv alapján még az idén megkezdődhetnek a tűzszüneti tárgyalások Ukrajna és Oroszország között.

Donald Trump, aki újra elnök szeretne lenni az Egyesült Államokban, a Prigozsin féle pancser puccs kapcsán kijelentette:

“Most kell kikényszeríteni a békét és véget vetni ennek a nevetséges háborúnak Oroszország és Ukrajna között amikor Putyin meggyengült.”

Orosz Windows program: most egy 28 éves bankárlány esett ki az ablakon

0

Krisztyina Bajkova a Loko Bank alelnöke volt, aki a hivatalos magyarázat szerint kilépett tizenegyedik emeleti lakásának ablakán, és szörnyethalt Moszkvában.

A rendőrségi vizsgálat szerint Krisztyina Bajkova öngyilkos lett, de vajon miért? Nem kizárt, hogy halálának köze van a Prigozsin puccshoz hiszen a Wagner hadsereg főnöke óriási vállalat birodalmat működtetett nemcsak otthon hanem Afrikában is, ahol részesedést szerzett a szudáni aranybányászatban éppúgy mint az olajkitermelésben Líbiában. A vállalat birodalmat Prigozsin neje üzemeltette. Mi történt vele, és a vállalat birodalommal? Rejtély. Lavrov külügyminiszter mindenesetre sietett közölni, hogy a Wagner hadsereg folytatja működését Afrikában.

Tavaly szeptemberben a Lukoil vezérigazgatója esett ki egy moszkvai kórház hatodik emeletéről. Ravil Maganovot, a második legnagyobb orosz olajtársaság vezetőjét két markos kommandós megragadta, és kihajította az ablakon. Miért? Mert korábban kapcsolatban állt a Gazprombankkal. Ez a pénzintézet finanszírozza Putyin külföldi barátait. Erről megszerzett egy listát a brit hírszerzés, amely átpasszolta azt a CIA-nek. „Egyelőre” magyar nevet nem találtunk rajta – közölték Washingtonban az Orbán kormány lázas érdeklődésére.

A rejtélyes halálesetek ezzel természetesen nem érnek véget hiszen Putyin birodalmában bevett szokásnak számít az ellenfelek legyilkolása. Putyin titkosszolgálata mindenkit árulónak tekint, aki gyenge láncszemnek bizonyul a vertikális rendszerben. Marina Jankina a nyugati katonai körzet pénzügyeit felügyelte a hadügyminisztériumban: az év elején ő is kiesett az ablakon.

A Novatek gázkitermelő cég egyik vezetője még rosszabbul járt: a Gazprom holdinghoz tartozó vállalat egyik főnöke, Szergej Protoszenyja a hivatalos verzió szerint “kiirtotta családját, majd öngyilkos lett”!

Ezek látványos ügyek, amelyek figyelmeztetik az orosz elitet arra, hogy a maffia aranyszabálya, az omerta, a hallgatás törvénye rájuk nézve is kötelező.

Külföldön is könnyen meg lehet halni Oroszország ügyfelei közül: Mihail Watfordot, az ukrajnai származású orosz milliárdost a saját házában találták meg holtan idén februárban Nagy Britanniában. Régebben a brit cégek veszélyességi pótlékot fizettek azoknak, akik Oroszországban üzleteltek. Ma már csak nagyon kevés nyugati cég maradt meg Moszkvában.

Prigozsin mikor esik ki az ablakon?

Putyin egyik legrégibb barátjáról van szó, akit még szülővárosából Leningrád – Szentpétervárról ismer: az első dollármilliót akkor szerezték amikor a Szovjetunió bukása után megindult a rabló kapitalizmus Oroszországban. Putyin 10 évvel ezelőtt bízta rá Jevgenyij Prigozsinra a Wagner hadsereg megszervezését. A cél az volt, hogy Ukrajnában olyan fegyveres osztag működjön, amelynek cselekedeteiért Oroszországnak nem kellett vállalnia a felelősséget. Putyin csak most ismerte el, hogy az állami költségvetésből is finanszírozták a Wagner hadsereget. Csakhogy ez Prigozsin bevételeinek a kisebbik része volt, a nagyobbik rész már saját vállalatbirodalmából származott. Most mindenki lázasan keresi ezt a pénzt.

Jevgenyij Prigozsin életét Lukasenka, belorusz elnök garantálta, Putyin nem! Az orosz elnök morális okból aligha habozna, de előbb meg kell vizsgálnia saját hatalmi apparátusát, mert

a döntő pillanatban szinte senki sem állt ki mellette viszont rengetegen pattantak repülőgépre, hogy külföldön vészeljék át a nehéz órákat.

Medvegyev, Oroszország egykori elnök, a majd mindenható Védelmi Tanács alelnöke például Dubajba ment magángéppel. Vajon miért? Netán benne volt az összeesküvésben? Szurovikin tábornokot, az ukrajnai orosz csapatok egykori parancsnokát állítólag letartóztatták, mert szoros kapcsolatban állt Prigozsinnal.

A 23 éve hatalmon levő Vlagyimir Putyin ország – világ előtt lelepleződött amikor a puccskísérlet idején hosszú órákra eltűnt. Ahelyett, hogy erőt mutatott volna sokkal inkább nevetségessé vált. Diktátorok esetében a nevetségesség gyakran öl. Ha a hatalom emberei úgy döntenek, hogy Putyin nélkül jobban mennének a dolgok, akkor az orosz elnök könnyen járhat úgy mint Nicolae Ceausescu, akit saját emberei állítottak kivégző osztag elé, hogy a rendszert, és benne persze saját magukat mentsék. Ezért

immár Putyinnak sem életbiztosítás túl sok időt tölteni az ablak közelében.

Jövőre elnökválasztás lesz Oroszországban, de valószínűleg már csak egyedül Orbán Viktor biztos abban, hogy az orosz elnököt 2024-ben is Vlagyimir Putyinnak hívják majd.

Prigozsin Fehéroroszországban

Jevgenyij V. Prigozsin orosz zsoldosvezér kedden megérkezett Fehéroroszországba – jelentette a fehérorosz állami sajtó, ezzel véget vetett a hollétével kapcsolatos több napos találgatásnak, miután lefújta a hétvégi felkelést, amely a legdrámaibb kihívást jelentette Vlagyimir V. Putyin elnök uralma előtt.

Korábban kedden Putyin méltatta biztonsági erőit egy nagyszerűen koreografált beszédében, amely a lázadást az orosz állam hősi epizódjaként ábrázolta. Három nappal a zendülés után Putyin úgy tűnt, hogy megpróbálta megragadni a kezdeményezést, és közvetve figyelmeztette a következményekre azokat a tisztviselőket, akik segítettek Prigozsin meggazdagodni az ország költségén. Megköszönte továbbá az orosz hadseregnek, hogy „lényegében megállítottak egy polgárháborút” – jelentette az állami média.

Az orosz hatóságok megszüntették a vizsgálatot Prigozsin és Wagner-csoportjának tagjai ellen a fegyveres lázadás miatt. A csoport katonai felszerelések átadására készült az orosz hadseregnek – jelentette az állami sajtó, miközben a Kreml összehangolt erőfeszítéseket tesz a lázadás megszüntetésére.

Lukasenko fehérorosz elnök, Oroszország legközelebbi szövetségese által a felkelés megszüntetésére kötött megállapodás értelmében Oroszország kijelentette, hogy amnesztiát ad Prigozsinnak és harcosainak, és Prigozsin fehéroroszországi száműzetésben mehetett.

Putyin, Prigozsin és a pusztai hadviselés – Az amerikai hírszerzés számított a Wagner-lázadásra

Puccskísérlet, amely kudarcba fulladt vagy hadicsel, amely nem jött be, mert az ellenfél átlátott a szitán? A pusztai hadviselés régi szabálya volt a csel: visszavonulást színlelni, majd egy ellentámadással végzetes csapást mérni a megzavarodott ellenségre – így harcoltak az ősmagyarok is.

A Wagner hadsereg “puccskísérlete” rövid időre meggyengítette a frontot, ahol 10 ukrán dandár várakozik a nagy áttörésre. Kettőt az orosz tüzérség már felmorzsolt. Ha a Wagner hadsereg által üresen hagyott frontszakaszokon az ukrán dandárok előrenyomultak volna, akkor az orosz tüzérség szétlőtte volna őket. Létszámuk éppúgy 40 ezer körül van mint a Wagner hadseregé, amely a frontról elvonulva elfoglalta Rosztovot és Voronyezst, majd Moszkva felé indult. Az ok a lázadásra? Július elsején a vezérkar átvette volna az irányítást a Wagner hadsereg fölött is mondván: nem lehet úgy háborúzni, hogy nincs egységes irányítás.

Putyin hazaárulónak nyilvánította Prigozsint, aki ezt követően tárgyalt Lukasenko belorusz elnökkel. Putyin udvari bohóca levonult a színről egy másik, belorusz bábfigura segítségével. A Wagner hadsereg azon tagjai akik hajlandók betagozódni a hadsereg kötelékébe és nem követtek el közvetlenül aktív szerepet a lázadásban, ők visszatérhetnek a frontra.

A válság elmúlásának jele, hogy Wagner harcosai vasárnap elhagyták a Moszkvától délre fekvő Voronyezs és Lipecki régiókat, a helyi hatóságok szerint a főváros elérésére tett kísérletük felhagyásának bizonyításaként.

Nem történt semmi. Peszkov, Putyin szóvivője közölte: az orosz elnök nem nyilatkozik. A színjáték látványosan megbukott – akár Putyin rendezte akár nem. Az ukrán elit dandárok nem mozdultak, továbbra is készülődnek a nagy offenzívára.

Az ukrán hírszerzés sokkal jobb mint az orosz

A Washington Post megírta, hogy az amerikai hírszerzés már hetek óta tudott a Wagner hadsereg tervezett akciójáról, és ezt az információt természetesen átadta az ukránoknak is.

Az viszont kizárható, hogy ha Nyugat felé már korábban kiszivárgott a puccs terve, akkor bármennyivel is hatékonyabb az Egyesült Államok, vagy akár Ukrajna titkosszolgálata, az orosz szolgálatoknak is tudniuk kellett a készülődésről. Esetleg az elképzelhető, hogy Putyin tudott róla, de időközben annyira megrendült  politikai befolyása, hogy a katonai vezérkar rákényszeríthette a cselekvésre.

Marina Miron, a londoni King’s College katonai szakértője elmondta a Deutsche Wellenek, hogy az ukrán hírszerzés maga is jóval hatékonyabban használja a mesterséges intelligenciát mint az orosz. Az eredmény?

Az ukránok előbb ismerik meg az orosz vezérkar döntéseit mint maguk az orosz katonák, akiknek a parancsot végre kell hajtaniuk!

Emiatt az ukrán vezérkar annak pontos ismeretében dönthet, hogy mit tervez az orosz vezérkar. Amely óriási tűzerőt összpontosított az ukrán frontra. Így sikerült két elit dandárt szétverniük, melyek megkezdték a nagy offenzívát, melyet az ukránok a NATO csúcstalálkozó elé időzítettek. Hiába.

Júliusban Litvániában rendezik meg a NATO csúcstalálkozót, melytől az ukránok azt remélték: meghívót kapnak az észak-atlanti szervezetbe annak ellenére, hogy a NATO alapszabálya szerint háborúban álló államot nem vehetnek fel. Stoltenberg főtitkár sietett lehűteni Ukrajna reményeit: nincs meghívás a NATO tagságra, legalábbis egyelőre nincsen, mert “néhány tagállam ezt ellenzi.” Nyilvánvalóan amerikai döntésről van szó: az USA nem akar nyílt konfliktust Oroszországgal, Franciaország, Németország vagy Magyarország és Törökország még kevésbé.

Az ukránok számára figyelmeztető jel volt, hogy Londonban a helyreállítási konferencián az USA csak 1,3 milliárd dollárt ajánlott föl míg az Európai Unió 50 milliárdot!

Biden választási kampányt folytat, és az amerikai közvélemény mind kevésbé támogatja az ukrajnai háború nagyvonalú finanszírozását. Ezért passzolta át Biden az Európai Uniónak Ukrajna támogatásának oroszlánrészét. Kérdés persze, hogy Ursula von der Leyen asszony honnan szerez 50 milliárd eurót Ukrajna támogatására, mert az uniós tagállamok lelkesedése meglehetősen visszafogott e tekintetben.

A Prigozsin puccs így a béke javára válhat: a 100 éves Kissinger azt jósolta, hogy kínai közvetítéssel az év végéig létrejöhet a tűzszünet Oroszország és Ukrajna között. Putyin látványosan meggyengült, Ukrajna nyugati támogatása erőteljesen mérséklődik, így mindkét fél lemondhat az irreális győzelemről, és elfogadhat valamiféle kompromisszumot.

A Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigodzsin fegyveres lázadást jelent be

A zsoldostársaság főnöke azt állította, péntekről szombatra virradó éjszaka 25 ezer ember kíséretében átlépte az ukrán határt, hogy „felszabadítsa az orosz népet”. Eközben Moszkvában „terrorizmusellenes tevékenységek” zajlanak.

A Wagner-csoport vezetője,  június 24-én, szombaton azt mondta, hogy csapataival azért lépett be Oroszországba, hogy megdöntse a katonai parancsnokságot, és azt mondta, hogy 25 000 emberével készen áll a halálra, hogy „felszabadítsa az orosz népet.

A félkatonai csoport vezetője szombaton arról biztosította, hogy az ukrajnai hadműveletek idegközpontjában, a rosztovi hadsereg főhadiszállásán tartózkodik, és több katonai helyszínt irányít. „A főhadiszálláson vagyunk, reggel 7:30 van.”  – mondta  Prigozsin a Telegram egyik videójában. „A rosztovi katonai telephelyek ellenőrzésünk alatt állnak, beleértve a repülőteret is”. 

Az orosz ügyészség a maga részéről nyomozást hirdetett „fegyveres lázadás” miatt Prigozsin ellen, aki fellázadt, miután megvádolta az orosz reguláris hadsereget, hogy bombázta embereit. A hatóságok megszigorították a biztonsági intézkedéseket Moszkvában és az ország több más részén.

„Folytatjuk, a végére járunk” – indította hangüzenetben a félkatonai csoport vezetője a Telegramon. „Mindent elpusztítunk, ami az utunkba kerül” – fenyegetőzött. „Mindannyian készen állunk a halálra, mind a 25 000. És utána lesz még 25 000.” – tett még rá egy lapáttal.

Bejelentette, hogy az eddig Ukrajnába telepített csapatai átlépték az orosz határt, és behatoltak a dél-oroszországi Rosztov városába. Azt is biztosította, hogy lelőttek egy orosz helikoptert, amely „tüzet nyitott egy civil oszlopra”. Nem szolgáltatott bizonyítékot ezekre az állításokra; Az AFP nem tudta megerősíteni igazukat.

Moszkvában „megerősítették” a biztonsági intézkedéseket az érzékeny oldalak körül a TASZSZ hírügynökség szerint. A közösségi oldalakon és az online médiában megjelent képeken, amelyek valódiságát szintén nem lehetett megerősíteni, katonai járművek láthatók a fővárosban, a Honvédelmi Minisztérium közelében, és a parlament alsóháza, a Duma előtt néhány méterre a Kremltől.

Szergej Szobjanin, Moszkva polgármestere szombaton délelőtt szintén bejelentette, hogy a fővárosban „terrorellenes tevékenység” folyik.  „A hozzánk  eljutott információk miatt terrorellenes tevékenységek folynak Moszkvában a biztonsági intézkedések megerősítése céljából ” – írta a Telegram üzenetében.

A Rosztovi régió kormányzója a maga részéről „otthonmaradásra” szólította fel a lakosságot , a Moszkvától 420 kilométerre délre fekvő Lipeck városa pedig szintén „megerősített biztonsági intézkedéseket” jelentett be. Igor Krasznov orosz főügyész tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt „bűnügyi vizsgálat megindításáról a fegyveres lázadás kísérletével kapcsolatban ” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

„Az igazságosság menetel”

Jevgenyij Prigozsin a nap folyamán több hangüzenetben is azt állította, hogy az orosz csapások „nagyon sok áldozatot” okoztak a soraiban. – Lövéseket, rakétacsapásokat hajtottak végre a hátsó táborainkra. Nagyon sok harcosunk életét vesztette ” – mondta a Wagner-csoport főnöke, azzal vádolva Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy elrendelte ezeket a támadásokat. Ezek a vádak „nem felelnek meg a valóságnak, és provokációnak minősülnek” – vágott vissza a Honvédelmi Minisztérium sajtóközleményében.

Egy befolyásos orosz tábornok, Szergej Surovikin felszólította Wagner harcosait, hogy térjenek vissza laktanyáikba. Arra kérlek, hagyd abba. (…) Mielőtt túl késő lenne, engedelmeskednünk kell Oroszország megválasztott elnökének akaratának és parancsának ” – mondta a Telegram egyik videójában. Az FSZB (orosz biztonsági szolgálatok) szintén felszólította Wagner harcosait, hogy tartóztassák le vezetőjüket. Az orosz törvények szerint Jevgenij Prigozsin-t tizenkét és húsz év közötti szabadságvesztés fenyegeti, ha letartóztatják.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK