A Jobbik útja – 7. Vona Gábor találkozása Simicska Lajossal

0
634

Vona Gábor pártelnök és Simicska Lajos először 2015. november 27-én, az A38 hajón találkoztak, a Magyar Nemzet Szalon nevű rendezvényen. Bár közös fénykép nem készült róluk – vagy legalábbis nem került nyilvánosságra – a találkozás tényét egyikük sem tagadta.

Vona Gábor elmondása szerint mintegy negyedórán keresztül beszélgettek egymással. A Jobbik elnöke azt állította, hogy Simicska Lajos ment oda hozzá, bemutatkozott, és beszélgettek. Más források úgy értesültek, hogy Vona volt a meghívott vendég, Simicska Lajos a közönség soraiban ült, majd a vitaest házigazdája a vacsoraszünetben odakísérte Vonáék asztalához, és bemutatta őket egymásnak.

Vona elmondása szerint nem négyszemközt, hanem egy kisebb társaságban röviden beszélgettek Orbán Viktor egykori barátjával, melynek során Simicska elmondta a nevezetes G-nap előzményeit, vagyis, hogy miért szakítottak Orbán Viktorral.  Vona erről utóbb úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy „nyugtalanító dolgokat hallhattunk a kormány és a Fidesz háttérbeli működéséről”.

A Vona szerint „nyugtalanító dolgok” az oroszokkal kapcsolatos információk lehettek.

Legalábbis, ezt valószínűsíti, hogy Simicska Lajos, aki köztudottan nem kedveli az oroszokat, az őt ismerők szerint ezért szakított Orbán Viktorral.

Vona szerint nem maradtak semmiben Simicskával, nem állapodtak meg egy következő beszélgetésben, és „semmilyen együttműködés lehetősége nem vetődött fel”.

S bár a Jobbik mindmáig tagadja, hogy támogatói kapcsolatban állnának Simicska Lajossal, nemcsak a kormánypárti sajtó, de egyes kormánytagok, sőt maga Orbán Viktor miniszterelnök is tesz arról, hogy ez a kapcsolat téma legyen a közbeszédben.

2016. áprilisában Lázár János egy sajtótájékoztatón, mintegy mellékesen megjegyezte: „nagy a szerelem Simicska és a Jobbik között.” Orbán Viktor pedig tavaly, az Országgyűlésben kérdezte meg egy jobbikos politikustól: “…én csak annyit kérdeznék öntől: hogy ízlik a zsoldoskoszt?”.

Simicska Lajos, aki hosszú éveken át a Fideszben a láthatatlan ember szerepét játszotta,

az Orbán Viktorral való látványos szakítás után felhagyott a rejtőzködő életmóddal, és több alkalommal is megjelent a nyilvánosság előtt.

Fotó: Facebook

Néhány alkalommal nyilatkozott is a sajtónak, s bár a Jobbikkal való együttműködést soha nem ismerte el, annyit több alkalommal is elmondott, hogy leginkább a Jobbikkal szimpatizál.

Ha nem mondta volna, akkor is számtalan jel utal erre.

Tavaly ősszel került nyilvánosságra, hogy a Jobbik szeptember 19-én összesen 1019 plakáthelyet vásárolt Simicska két cégétől, a Publimont Kft.-től és az Euro Publicity Kft.-től. A párt ezzel próbálta meg kijátszani a parlament fideszes többsége által elfogadott, egyértelműen a jobbikos hirdetések miatt hozott plakáttörvényt, amelynek előzménye egy fideszes parlamenti trükk volt. A nagyobbik kormánypárt ugyanis un. feles csomagban szavaztatott meg egy kétharmados többséget igénylő törvényjavaslatot, a települések látképére hivatkozva.

Nem tartott sokáig a Jobbik és Simicska Lajos öröme: az Állami Számvevőszék december elején tiltott pártfinanszírozásra való hivatkozással brutális méretű – a megvont pártfinanszírozással együtt mintegy 660 millió forintos – bírságot szabott ki a Jobbikra. A tiltott pártfinanszírozás ez esetben azt jelentette, hogy – az ÁSZ állítása szerint – a Jobbik törvénytelenül, vagyis, a piaci árnál olcsóbban jutott plakáthelyekhez.

A Jobbik ezt mindmáig tagadja, azt állítja, hogy az ÁSZ nem engedte, hogy átadják az ezt cáfoló bizonyítékaikat, az ÁSZ viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Jobbik kijátszotta a törvényeket.

Amit biztosan lehet tudni: 2017. december 15-én a Jobbik bejelentette, hogy visszaadták a plakáthelyeket. Hogy kinek, az egyértelmű volt: annak, akitől vásárolták, vagyis, Simicska Lajos cégeinek.

Jelenleg tehát javában dúl a háború a Fidesz és a Jobbik között. Valószínűleg nem túlzó az a megállapítás, hogy Orbán Viktor ezzel két legyet  ütött egycsapásra:

egyszerre támadhatja egykori barátját és üzlettársát, Simicska Lajost, valamint a Jobbikot, amely a Fidesz legveszélyesebb vetélytársává nőtte ki magát.

Hol vannak már azok az idők, amikor Orbán Viktor 2008-ban azt mondta: ha kormányra kerül, úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal: kioszt nekik két pofont, és hazazavarja őket.

Hogy Vona és a Jobbik jó lóra tett.-e, amikor Simicska barátságát és támogatását választotta, ma még nehezen megítélhető. Ami biztos: a kormánypárt politikusai olyan csicskapártnak nevezik a Jobbikot, akik egy nagyvállalkozó zsebében vannak.

A harcoló felek nem válogatnak az eszközökben: mindkét fél látványos erődemonstrációt tart, s ebben kétségkívül a Fidesz van előnyösebb helyzetben.

Nemcsak a közmédia áll a kormány befolyása alatt, de a Fidesz.-közeli vállalkozók megszerezték a megyei sajtót, valamint több napilapot, rádió- és tévécsatornát. Simicskának „csak” az amúgy nem lebecsülendő Magyar Nemzet és a Hír TV áll a rendelkezésére. Meg persze az a rengeteg információ, melyek napvilágra kerülésétől a Fidesz és Orbán Viktor okkal félhet. Hogy tényleg így lesz-e és Simicska – sokak várakozását beteljesítve – valóban ledobja-e az atombombát egykori barátjára, Orbán Viktorra, még a jövő zenéje.

Nem a távoli jövőé: a választásig bizonyára ez is kiderül.

A sorozat következő részében a Jobbik un. cukiságkampányáról írunk.

A Jobbik útját bemutató sorozatunk előző része itt olvasható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .