Idén is visznek adományt a Bamako ralival

0
726

Félmillió euró értékű segélyszállítmányt visznek a Budapest-Bamako rali résztvevői, és szokás szerint az autók egy részét otthagyják a helyieknek. Nevével ellentétben nem a mali fővárosban lesz a verseny vége.

Több, mint 400-an, összesen 35 országból vágtak bele idén a Budapest-Bamako rali távjának, az indulók közel fele, 198 magyar – tájékoztatták a Független Hírügynökséget a verseny szervezői. A csaknem két hete elstartolt mezőny négy nap múlva érkezik meg a végállomásra, a gambiai Banjulba. Már persze azok, akik még versenyben vannak, mert körülbelül tíz csapat már feladta különféle műszaki probléma miatt. (De van olyan egység, amely még kedden is Spanyolországban próbálta életre kelteni kocsiját, és eltökélt szándéka, hogy el fog indulni.)

A „flúgos futam” résztvevői ezúttal is mindenféle járgánnyal kísérlik meg legyőzni a 8700 kilométer távot, az elmaradhatatlan Trabantok most is képviseltetik magukat.

Az is a hagyományokat követi, hogy a csapatok

segélyszállítmányokat visznek magukkal,

nagyjából félmillió euró (150 millió forint) értékben. Ennek egy része pénzadomány, amelyből például már két kutat fúrtak Afrikában. A tárgyi adományok nagy része orvosi felszerelés és gyógyszer. Jelentős arányban adományoznak iskolafelszerelést füzettől laptopig, továbbá visznek magukkal ruhaneműket és mindennapi cikkeket.

Az adományozás nem Gambiára korlátozódik, Mauritániában négy nagy alapítványt támogatnak, az egyik képviselője pedig Maliból érkezett Mauritánia fővárosába, hogy a nekik szánt adományokat átvegye.

Elmaradhatatlan „kellék” az autók egy részének otthagyása. Több alapítvány kérte, hogy a falvak közti közlekedést, például az orvosokét segítsék megoldani ezzel.

A Budapest-Bamako rali amúgy nem a mali fővárosig fut, hanem Gambiába. Először hat éve – biztonsági megfontolásból – térítették el a verseny végét Bissau-Guinea fővárosába, Bissauba. Ezután 2014-ben ismét váltottak, akkor lett először a gambiai Banjul a célállomás. Egy évre rá visszatértek a „névadóhoz”, majd az ismét instabillá váló Mali (az iszlamista szélsőségesek egyik „kedvence”) helyett megint Gambiát választotta Szabó Gál András alapító-szervező.

A súlyos balesetet szenvedett német versenyző állapotáról – s arról, hogy sikerült-e hazaszállítani – még nincs új hír.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .