Így várja Putyint Budapest

0
1410

Már hektikusan le van zárva Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása miatt a Papp László Sportaréna környéke. Putyint és népes kíséretét – egyes hírek szerint több repülővel jönnek – valamikor kora délután várták a magyar fővárosba. A pártok sorra tiltakoznak, akcióznak.

Nem igazán szokványos helyen találkozik ma Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar kormányfővel. Mint Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a Magyar Időknek elmondta: a Papp László Sportarénában tárgyalnak az megelőzően, hogy a mongol államfővel együtt megnézik a dzsúdó-vébé megnyitóját – idézi az Index. Azt még nem tudni, hogy tartanak-e sajtótájékoztatón a találkozó után.

Több ellenzéki párt is nagyobb akciókkal készült a látogatásra.

Az LMP már tegnap is tiltakozott ,s akciójának egyik elemeként „Magyarország a közeljövőben” címmel készített animációs filmet, amelyet itt lehet megnézni.

Az Együtt, amely ismét kifütyülős akcióra készült Putyin várható mozgásának az útvonalán,  azzal indokolja a Putyin-látogatásra szervezett akciósorozatát, hogy immár a sokadik találkozóra kerül sor Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor között, miközben a legfontosabb nyugati szövetséges állam- és kormányfők nem jönnek Magyarországra. Sőt, Orbánt már meg sem hívják a magyar külpolitika számára kulcsfontosságú nemzetközi csúcstalálkozókra.

„A lassan különlegesnek nevezhető magyar – orosz kapcsolatoknak is köszönhetően Magyarország elszigetelődött az Európai Unióban” –

szögezi le az Együtt közleménye, amely szerint Magyarország értékeivel és érdekeivel is ellentétes az Orbán és a Fidesz által erőltetett különleges magyar-orosz kapcsolat.

A Momentum már éjjel akciózott: Budapest ma reggel arra ébredt, hogy ismét van – a többi között –  Dimitrov terünk, Felszabadulás terünk, Majakovszkij utcánk és Sztálin terünk. Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása előtt a budapestieknek osztogatott szórólapok on olvasható  figyelmeztetés:

Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!

A 24.hu képriportot közöl arról, hogy a Momentum Mozgalom akciócsoportjai hétfő hajnalban Budapest több pontján is átragasztották az utcanévtáblákat, visszaállították a kommunista rendszer régi utcaneveit.

Íme az utcanevek:

a Fővám téren – ebből lett Dimitrov tér,

a Lehel téren – Élmunkás tér,

az Erzsébet téren – Sztálin tér,

a Ferenciek terén – Felszabadulás tér,

a Ludovika téren – Kun Béla tér,

a Nyugati téren  – Marx tér,

az Oktogonnál – November 7. tér,

a Király utcánál – Majakovszkij utca ás

az Erzsébet, valamint Teréz körúton – Lenin körút.

Reggel aktivistáik az aluljárókban szórólapot osztogattak – a többi között FüHü munkatársa is szerzett ezekből egyet.

 

A többi párt szavakkal tiltakozik

Az nem kormányzás, hogy Orbán Viktor focimeccseken és dzsúdó versenyeken nevetgél, miközben a kórházakban teljes osztályokat zárnak be orvoshiány miatt, a családok anyagilag belerokkannak az iskolakezdésbe, az élelmiszerek pedig ismét tovább drágulnak – áll az MSZP közleményében.  Az emberek problémáit nem lehet stadionokban megoldani. Ezért a mai találkozóval kapcsolatban egyetlen érdemi kérdés van: miről akar megállapodni a magyarok feje felett Orbán Putyinnal?

Azzal, hogy kormánytagok is találkoznak Putyin elnökkel, a magyar kabinet egyértelműen kinyilvánította, nem a Nyugatot, hanem a Keletet választotta – ismertette a Demokratikus Koalíció véleményét Ara-Kovács Attila elnökség tag budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: DK

Az orosz elnök olyan sportrendezvényt látogat meg, amilyent akar, de a DK nem ért egyet azzal, hogy emellett politikai és gazdasági tárgyalásokat is folytat – közölte Ara-Kovács Attila.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .