Tiltakozások kísérik Putyin látogatását

0
1673

Hétfőn érkezik Budapestre Vlagyimir Putyin orosz elnök, látogatásának az apropóját a hétfőn kezdődő cselgáncs-világbajnokság adja, de – természetesen – találkozik Orbán Viktor kormányfővel, s a programjában szerepel egy debreceni villámlátogatás is, a Debreceni Egyetem díszdoktorává avatják. Nagy a tiltakozás.

A Putyin-Orbán találkozót munkamegbeszélésként jelentették be, az orosz elnökkel tart több miniszter is, köztük a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnöke is, ezért plenáris munkamegbeszélést is tartanak a két kormány tagjai.

Tiltakozások a díszdoktori cím miatt

Civis honoris causa, azaz díszpolgári címet ad az orosz elnöknek a debreceni egyetem – számolt be róla korábban a FÜHÜ. Kitüntetését azzal indokolták, hogy

“mind a magyar kormányzat, mind az Orosz Föderáció jelentős szerepet szán a Debreceni Egyetemnek a Paks 2 beruházásban”.

A fuhu.hu körbekérdezte az ellenzéki pártokat, mit gondolnak a kitüntetésről. Nem árulunk el titkot, hogy nagyon felháborodtak. Részletesen itt olvashatják a kemény szavakat.

 

Megmozdulások Budapesten

Ha Putyin-látogatás, akkor az nem múlhat elő tiltakozások nélkül. Ezúttal nem csak az Együtt hívta kifütyülős tiltakozásra a budapestieket arra az útvonalra, ahol az orosz konvoj mozgása  várható. A korábbi hasonló akcióval ellentétben ráadásul ezúttal már nem csak egy helyszínen lesz a megmozdulás, Putyin útvonalán végig mozognak és sípolnak majd.

 „Putyin országa nem Magyarország, és Putyin ma már gyakrabban jár ide, mint Brezsnyev járt Kádárhoz.

Orbán, úgy tűnik, hogy már sokkal elkötelezettebb neki, mint Kádár volt Brezsnyevnek” – mondta Juhász Péter, az Együtt elnöke Facebook felhívásában.

Tiltakozásra készül az LMP is: a Kossuth térre jelentett be tüntetést hétfőn estére. Mint a legnagyobb közösségi portálon is fellelhető felhívásukban emlékeztetnek rá: Putyin idén már másodszor látogatja meg Orbán Viktort Magyarországon. Nem véletlenül: Paks2-ről, az orosz hitelről és az ország kiárusításáról tárgyalnak.

„Orbánnak pénz kell, Putyin hódítani akar.”

Szabadtéri mozizást tartanak a Parlament előtt, egy animációs filmet mutatnak Putyin munkásságáról és dokumentumfilmeket a paksi beruházás veszélyeiről.

A Momentum Európamenetet hirdetett  – az első ilyet a sorban -, amelyre világnézettől függetlenül várnak mindenkit, aki tiltakozik a Putyin Oroszországa felé való közeleennek keretében este a Citadellára terveznek fáklyás felvonulást, s ott, a Szabadság szobornál tartanak performanszot, illetve hangzanak el beszédek.

Ismét káosz lehet Budapesten

Habár Vlagyimir Putyint majd csak hétfőre várják Budapestre, már vasárnap is érezhető volt a látogatás kellemetlen előszele, útlezárások és egyéb forgalmi korlátozások miatt. Hétfn ez majd csak fokozódni fog.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közétett közlemény részletesen és térképpel is illusztrálva tudatja, pontosan hol kell számítani lezárásokra és korlátozásokra hétfőn.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .