Trump váratlanul lemondta a Kim Dzsongunnal tervezett csúcstalálkozót

0
594
Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Az amerikai elnök levélben mondta le a június 12-re Szingapúrba tervezett csúcstalálkozóját az észak-koreai vezetővel. Ez nem sokkal azután derült ki, hogy Észak-Koreában külföldi megfigyelők jelenlétében leromboltak egy atomlétesítményt. 

 

Donald Trump levelet nyilvánosságra hozta a Fehér Ház, és az áll benne, hogy habár az amerikai elnök “türelmetlenül várta” a találkozót, Kim Dzsongun legutóbbi “fenyegtő” nyilatkozata miatt inkább lemondja azt. “Sajnos a legutóbbi nyilatkozatában megnyilvánuló óriási düh és nyílt ellenségességre miatt

jelenleg nem érzem megfelelőnek a régóta tervezett találkozó megtartását”

– írta.

Az elnök szerint jelenleg mindkét fél érdeke az, hogy ne tartsák meg a találkozót, még ha ez a világ egészére nézve sérelemnek tűnik is.

Hangsúlyozta, hogy egyébként nagyszerű párbeszéd alakult ki a két ország között, és ez az, ami igazán számít.

“Nagyon várom, hogy egy napon találkozzam Önnel”

– írta, illetve azt is megköszönte, hogy hazaengedték Észak-Koreából az amerikai túszokat.

A sajnálkozó hangvételű levél végéről Trump azért azt sem hagyta ki, hogy országa nukleáris erejére utaljon, amely olyan erős, hogy – ahogy fogalmazott – “Istenhez imádkozom, hogy ne kelljen soha használnunk”.

A levelet azzal zárta, hogy amennyiben Kim Dzsongun megváltoztatja véleményét erre a fontos találkozóra vonatkozóan, akkor ne habozzon telefonálni vagy írni neki. “A világ, és különösen Észak-Korea nagyszerű lehetőséget veszített el a tartós békére, a nagyszerű felvirágzásra és a jólétre.

Ez az elszalasztott lehetőség igazán szomorú pillanat a történelemben”

– zárta levelét az amerikai elnök.

A váratlan és hirtellennek tűnő döntés az észak- és a dél-koreaiakat is meglepte. A lemondás két nappal az után történt, hogy a dél-koreai elnök, Mun Dzsein még bizakodóan beszélt a találkozóról a Fehér Házban – írja a Guardian. A bejelentés után válságtanácskozást hívott össze a dél-koreai elnök, majd úgy fogalmazott, hogy próbálják kitalálni, mi volt Trump pontos szándéka ezzel.

A levél nyilvánosságra hozása után Trump sajtótájékoztatót is tartott, ahol arról beszélt, hogy Washington folytatja a maximális nyomásgyakorlást Észak-Koreára, az amerikai haderő pedig készenlétben van arra az esetre, ha vakmerő és felelőtlen lépésre szánná el magát az ország.

Korábban egyébként Mike Pompeo amerikai külügyminiszter is az észak-koreai retorikát okolta a találkozó lemondása miatt. Elmondta, hogy az elmúlt napokban többször is megpróbáltak kapcsolatba lépni Phenjannal a szingapúri csúcs előkészítése miatt, de egyszer sem kaptak választ.

Az eddig szépen haladó tárgyalások után az elmúlt napokban valóban szóváltásba keveredett a két ország, és előfordulhat, hogy amerikai részről megkérdőjeleződött Észak-Korea elköteleződése a nukleáris leszerelés mellett.

Viszont a bejelentést külön érdekessé teszi, hogy

Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében rombolta le nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben.

Az észak-koreai állami hírügynökség szerint ennek célja az volt, hogy Phenjan mindenki számára bizonyítsa, hogy felhagyott a kísérleti atomrobbantásokkal.

António Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki a találkozó elmaradása miatt, és sürgette a feleket, hogy folytassák a megkezdett tárgyalásokat.

A szingapúri csúcs lett volna az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik az észak-koreai vezetővel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .