Kezdőlap Címkék észak-korea

Címke: észak-korea

Szimbolikus robbantás a két Korea határán

“A hadseregre bízom, hogy reagáljon e korcs kutyák kihívására” – jelentette ki néhány napja a diktátor húga. Észak Korea beváltotta Ki Jodzsong minapi  fenyegetését és ma megsemmisítette a két Korea közötti határmenti városban, Kaesongban lévő közösen használt hivatalt. – irja a Reuters.

Mint azt korábban a fuhu.hu megírta Kim Jodzsong fenyegetését az váltotta ki, hogy a déliek rendszeresen propaganda anyagokat szórnak az Észak Koreához tartozó településekre amiben az észak-koreai vezető Kim Dzsong Un-t támadják és az emberi jogok megsértésével vádolják.

A koreai közötti összekötő irodát 2018-ban hozták létre egy olyan projekt sorozat részeként, mely a párbeszéd szimbóluma volt a két Korea között.

Az épületben normál esetben mindkét oldal emberei dolgoztak. A dél-koreaiak hetente utaztak északra.

Az iroda január óta bezárt a koronavírusos félelmek miatt.

Szöul védelmi minisztériuma felszólította Phenjant a 2018. évi megállapodás betartására, amelyben mindkét fél katonasága megígérte, hogy megszünteti az „ellenséges cselekedeteket”   demilitarizált zónát hoz létre.

„Komolyan vesszük a helyzetet” – mondta Choi Hyun-soo a minisztérium szóvivője. “Katonáink készenlétben, hogy bármilyen helyzetre reagálni tudjanak.”

A dél-koreai elnök, Moon Jae-in hétfőn sürgette Phenjant, hogy tartsa fenn a két vezető által megkötött békemegállapodásokat, és térjen vissza a párbeszédbe.

Megszakadt a forró drót a két Korea között

  • Luftballon média
  • A diktátor húga, aki jelenleg kabinetfőnök és esetleges mentor, de utód nem lehet
  • Trump most nem ér rá, így a nyomorról a Dél Koreával megszüntetett forró dróttal takarják el az esztelen fegyverkezést és az emberek nyomorát

Észak Koreában ezt azzal indokolták, hogy Délről továbbra is röplapokat küldenek luftballonnal. A világtól elzárt nemzeti kommunista rendszer alattvalóit így próbálják meg felvilágosítani arról, hogy sokkal rosszabbul élnek mint honfitársaik Dél Koreában. Szöulban megerősítették a kapcsolatok megszakadását, de nem tudják mire vélni a dolgot hiszen a léggömbös propaganda évek óta tart…

Műhiszti

A duci diktátor távollétében húga, Kim Jodzsong vetette fel: tűrhetetlen a léggömbös propaganda! Kim Jodzsong jelenleg bátyjának kabinet főnöke és a propaganda legfőbb felelőse Észak Koreában. Ő az egyetlen a Kim dinasztiából, aki politikai szerepet játszik jelenleg Észak Koreában, ahol a Kim család több mint hetven éve uralkodik. Az első kommunista dinasztia teljes mértékben függ az uralkodótól: jelenleg Kim Dzsong un-tól. Csakhogy az ifjú diktátor bár még csak harmincas éveiben jár, de betegeskedik. Éppúgy keringési problémákkal küzd mint diktátor papája Kim Dzsong il, aki 59 éves korában lett agyvérzés áldozata. Az utóbbi időben Kim Dzsong un nemigen szerepel a nyilvánosság előtt. Még a halálhíre is elterjedt. Sokan találgatják: ebben az esetben ki lehetne a dinasztia negyedik uralkodója? A diktátor fia még túl fiatal ehhez: tíz év körül járhat. Lehet persze, hogy így is trónra léphet, de mindenképp mentorra lesz szüksége. Ezt a szerepet tölthetné be a nagynéni, Kim Jodzsong. Ez nem veszélytelen állás: Kim Dzsong un megölette a mentorát, aki nagynénje férje volt.

Dél Koreában valószínűnek tartják, hogy Északon azért döntöttek a kapcsolatok felfüggesztése mellett, hogy eltereljék a figyelmet a problémákról: minthogy a nemzeti jövedelem jó részét fegyverkezésre költik, a lakosság jó része nyomorog. A diktátor eltűnt a nyilvánosság elől. Ha elő is kerül, akkor sem számíthat arra, hogy hamarosan Trump elnökkel együtt fényképeztetheti magát habár az USA elnöke szereti a látványos PR alkalmakat éppúgy mint a duci diktátor. Addig marad a durcás szakítás a világgal, amely fütyül Észak Koreára, ahol mindennek a 24 milliós lakosság issza meg a levét.

Előkerült a duci diktátor

Kim Dzsong un kövérebb mint valaha azon a fényképen, melyet a hivatalos hírügynökség tett közzé róla. Húsz napig nem látta senki. Haláláról illetve súlyos betegségéről terjedtek el hírek.

A szakértők persze utaltak arra, hogy korábban is voltak eltűnései az ifjú generálisnak, melyek összefügghettek egészségi állapotával, de akár a politikai helyzettel is. Most sokan a koronavírusra gyanakszanak, mely hivatalosan nincs jelen Észak Koreában, de azért elszántan harcolnak ellene. Dél-koreai értesülések szerint a fegyveres erők és a pártapparátus soraiban is vannak halálos áldozatok …

A diktátor húga premier plánban

Kim Jodzsong bátyjának legbizalmasabb tanácsadója és egyben kabinetfőnöke. A diktátor távollétében ő irányítja a legfontosabb testületeket: a védelmi bizottságot, mely a hadsereget felügyeli, a belügyi bizottságot és az agitációs és propaganda bizottságot, melynek a diktátor húga az elnöke is. Ha valamilyen oknál fogva a diktátor nem elérhető, akkor húgán keresztül ad utasításokat a párt és kormányzati vezetőknek illetve a tábornokoknak. Most komoly válság lehetett hiszen Kínából nemcsak orvosokat küldtek, de a kommunista párt nemzetközi osztályának vezetője is Phenjanba látogatott. Peking rajta keresztül tudatja akaratát a külföldi kommunista pártok elitjével. A kínaiaknak nagyon óvatosan kell játszaniuk hiszen korábban nyíltan támogatták az ifjú diktátor mentorát, aki fegyverkezés helyett gazdasági reformot javasolt. Kim Dzsong un kitartott apja politikája mellett: minden pénzt a hadseregre költött, hogy tárgyaló asztalhoz kényszerítse az amerikai elnököt. Mentorát kivégző osztag elé küldte…

Trump és Kim

Az USA elnökének legnagyobb diplomáciai sikere az volt, hogy tárgyalt Kim Dzsong un-nal. A duci diktátor megígérte: leszereli atomfegyvereit és ballisztikus rakétáit, melyekkel állítólag az USA-t is elérheti. A megállapodásból nem sok valósult meg, mert az amerikaiak közölték: csakis akkor vetnek véget az Észak Koreát fojtogató blokádnak, ha a leszerelés már végbement! Kim Dzsong un párhuzamos akciót akar, de ezt Washingtonban nem fogadják el. Trump ennek ellenére újabb csúcstalálkozóra készült az ifjú diktátorral, de közbejött a járvány. Az USA-ban most zajlik a választási kampány, és Trump tanácsadói szerint növelné az elnök népszerűségét egy új találkozó Kim Dzsong un-nal. Ellenfele, Joe Biden azzal vádolja Trumpot, hogy összeférhetetlen, és sok mindenkivel veszett össze, ártva ezzel az Egyesült Államok érdekeinek. Egy látványos találkozó talán Trump megkopott presztízsén javítana. Persze az amerikaiaknak ma kisebb gondjuk is nagyobb a külpolitikánál. A munkanélküliek száma meghaladja a 30 milliót! Trumptól a gazdaság megmentését várják nem pedig egy diplomáciai PR találkozót. De minthogy a gazdaság mélyrepülése folytatódik, ezért pótcselekvésnek megteheti egy újabb találkozó Kim Dzsong un-nal, aki húsz napos szünet után újra megjelent a nyilvánosság előtt.

A láthatatlan diktátor

Trump állítja tudja mi van diktátor barátjával, de nem árulja el, a kínaiak orvos-küldöttséget küldtek gyógyításához. Előkerült a diktátor, felavatott egy gyárat, igaz senki nem látta.

Előkerült Kim Dzsong un – a hivatalos hírügynökség szerint felavatott egy műtrágya gyárat. Kíséretében ott volt húga, Kim Jodzsong is, aki távollétében állítólag betöltötte a régens szerepét. Képet a hírügynökség nem közölt. Ezért lehet, hogy ez csak propaganda fogás. A propagandát a diktátor húga, Kim Jodzsong irányítja.

A piramis csúcsán nincs senki?

Észak Koreában több mint hetven éve egyszemélyi vezetés van: a világ első kommunista dinasztiájának három nemzedéke uralkodott eddig. Kim Dzsong un még csak harmincas éveinek a közepén jár, de nem egészséges. Túlsúlyos és sokat dohányzik.

A Covid 19 vírus az ilyen embereket különösen fenyegeti. Észak Koreában hivatalosan nincsen ilyen vírus, de a propaganda azért felszólít arra, hogy “harcoljunk ellene”. Kínából nemrég egy orvos csapatot küldtek Észak Koreába, hogy segítsen Kim Dzsong un egészségi állapotának javításában. Kína a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer egyetlen igazi szövetségese. Peking számára fontos, hogy fennmaradjon a koreai félsziget megosztottsága, mert különben a határ mentén megjelennének az amerikai katonák. Trump elnök úgy nyilatkozott, hogy Kim Dzsong un él, de erről többet nem mondhat. Nyilvánvalóan azért nem, mert az amerikai hírszerzésnek lehet egy informátora Kim Dzsong un környezetében, aki tájékoztatja Washingtont a diktátor állapotáról.

Trump minden jót kívánt Kim Dzsong un-nak

Kérdésre válaszolva az Egyesült Államok elnöke közölte: tudja, hogy milyen Észak Korea ifjú diktátorának állapota, de nem mondhatja meg. Vagyis az amerikai hírszerzésnek informátora lehet a diktátor környezetében, és őt leplezné le Trump, ha elmondaná: milyen állapotban van Észak Korea ifjú vezére?!

Kim Dzsong un , aki harmincas éveinek a derekán jár , hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt. Igazán nagy feltűnés az keltett, hogy nem vett részt Észak Korea legnagyobb nemzeti ünnepén április 15-én. Ekkor emlékeznek meg a rendszer alapítójának születésnapjáról. Kim Ir Szen a jelenlegi diktátor nagyapja volt, aki fiának adta át az első kommunista dinasztia trónját. Kim Dzsongil, akinek eposzi jelzője a kedves vezető volt, közutálatnak örvendett hazájában, mert mindent feláldozott azért, hogy Észak Korea atomhatalom legyen. Fia, Kim Dzsongun folytatta ezt a politikát, mellyel sikerült elérnie, hogy Donald Trump leült vele tárgyalni. Eredménye eddig nem volt a tárgyalásoknak …

A diktátor húga a régens?

A CNN szerint komoly szív műtétet hajtottak végre a túlsúlyos diktátoron, aki jelenleg egy kormányzati vendégházban lábadozik. Húga, Kim Jo Dzsong töltheti be a régens szerepét. A harmincas évei elején járó fiatal nő Kim Dzsongun kabinetfőnöke. Ebben a minőségében két kulcsfontosságú szervezetet ellenőriz. Az egyik az Észak Koreát irányító Munkapárt adminisztratív bizottsága. Ez ellenőrzi a hadsereget és a titkosszolgálatot valamint a rendőrséget és az igazságszolgáltatást. A másik kulcspozíció az agitációs és propaganda bizottság vezetése vagyis az állami média kontrollja (más média nincsen Észak Koreában). A Kim dinasztiából húga áll a legközelebb Kim Dzsong un-hoz, de utód aligha lehet belőle, mert Észak Korea katonás tradíciói miatt csakis férfi töltheti be ezt a tisztet. Ezért ideális régens a diktátor húga, mert semmiképp sem törekedhet a piramis csúcsára, ahol a tábornokok és a pártvezetők nem fogadnának el egy nőt a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer trónján Észak Koreában.

Hol van Kim Dzsong un?

A CNN szerint operációt hajtottak végre Észak Korea ifjú diktátorán, akit már régóta nem láttak a nyilvánosság előtt. Kim Dzsong un nem vett részt az ország legfontosabb ünnepén, melyet nagyapja születésnapján rendeznek meg minden évben.

Kim Ir Szen 108-ik születésnapján az unoka nem volt jelen, pedig legitimitását épp ez adja Észak Koreában, ahol a Kim dinasztia már több mint hetven éve uralkodik. A CNN szerint szívműtétje akadályozta meg az ifjú diktátort abban, hogy részt vegyen a kötelező ünnepségeken.

Dél Koreában szkeptikusak az amerikai információkkal szemben. Nincsenek információink arról, hogy Kim Dzsongunon műtétet hajtottak volna végre – közölte az elnöki hivatal szóvivője Dél Koreában. Észak Koreában semmilyen rendkívüli mozgást sem tapasztalunk – fűzte hozzá.

Észak Korea népét szisztematikusan megkímélik az információktól tehát hogyha valami történt a diktátorral, akkor azt ők tudják meg utoljára. Kim Dzsong un épp nemrégiben erősítette meg húgát a propaganda főnök tisztségében.

A piramis szerű rendszerben minden az első számú vezetőtől függ. A Kim család valamelyik tagja illetve a politikai vezetés egyik erre kijelölt figurája átmenetileg lehet a “király”, de ez életveszélyes pozíció, mert Kim Dzsong un hihetetlen mértékben kényes a hatalmára. Mentorát, aki nagynénje férje volt, családjával együtt halálra ítélte mint hazaárulókat. Nagynénje, aki Kim Ir Szen lánya volt, öngyilkos lett. A véres leszámolások évtizedek óta jellemzik a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert, melynek első számú vezetőjét néhány napja nem látták. Ez már elég ahhoz, hogy a legvadabb kombinációk lássanak napvilágot az ifjú diktátorról, aki vaskézzel irányítja Észak Koreát.

Észak Koreának biológia fegyverei is vannak

Az amerikai külügyminisztérium egyre nyomatékosabban hangsúlyozza, hogy Észak Korea nemcsak tiltott nukleáris kísérleteket folytat, hanem tiltott biológiai fegyverek kikísérletezik.

A japánok kísérleteztek biológiai fegyverekkel Mandzsuriában és Koreában a második világháború idején. Észak Korea ebből örökölhetett valamit bár az amerikai külügy szerint a szisztematikus kutatások csak 1960-ban kezdődtek meg.

1960-ban Észak Korea Kína és a Szovjetunió szövetségese volt, és mindkét nagyhatalmat vádolták az amerikaiak azzal, hogy tiltott biológiai fegyverekkel kísérleteznek. Peking és Moszkva a maga részéről ugyanezzel vádolta az Egyesült Államokat.

Észak Korea nem tartja be a nukleáris stoppot

Ezzel is vádolja Phenjant a washingtoni külügyminisztérium. Kim Dzsong un a múlt év végét jelölte meg határidőnek: ha addig nem jön létre áttörés az USA-észak Korea kapcsolatban, akkor újraindítják a nukleáris és rakéta fejlesztéseket. Kim Dzsong un ezzel a zsarolással próbál meg újabb csúcstalálkozót kierőszakolni Donald Trump-pal. Csakhogy az USA elnökének most épp elég munkát ad a koronavírus, ezért fütyül Kim Dzsong un-ra.

A biológiai fegyverkezésre viszont nem, hiszen az amerikai sajtó egy része Kínát gyanúsítja azzal, hogy a vuhani kisérleti laboratóriumból szabadult el a Covid 19 vírus, amely miatt le kellett zárni szinte az egész világot. Peking természetesen cáfol és az USA fegyveres erőinek vezérkari főnöke is elismerte: nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus mesterséges készítmény lenne!…

Kim Dzsong un Szulejmani tábornok sorsára juthat?

A Fehér Ház terrorista listáján Irán után Észak Korea következik – nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak Adam Mount szakértő, aki szerint Kim Dzsong un komolyan megijedhetett akkor amikor az USA drónokkal kilőtte az iráni tábornokot.

Trump elnök az akciót azzal indokolta meg, hogy Kaszim Szulejmani tábornok terrorista volt. Mindez emlékeztet arra, hogy az ifjabb Bush elnök a Gonosz tengelyről beszélt szeptember 11 után. Három államot említett mint a terrorizmus bástyáját: Irakot, Iránt és Észak Koreát. Nem sokkal később az amerikaiak lerohanták Irakot. Elkapták Szaddám Huszeint, akit felakasztottak.

A jelenlegi diktátor papája, Kim Dzsong il erre hivatkozva gyorsította fel atom és rakéta fejlesztési programját – tartós nyomorúságra ítélve Észak Koreát.

Csúcstalálkozó helyett fegyverkezési verseny?

Trump és Kim Dzsong un Szingapúrban megegyezett abban, hogyha Észak Korea lemond nukleáris és rakéta programjáról, akkor az USA visszavonja a szankciókat a nemzeti kommunista rendszerrel szemben. Kim Dzsong un azt követően állt rá a találkozóra, hogy hírül vette: az amerikaiak elküldték Dél Koreába a haditengerészet híres Seal kommandósait, akik 2011 tavaszán kinyírták Oszama bin Ladent, a világ első számú terroristáját Pakisztánban.

Szingapúr után a második csúcstalálkozó Hanoiban kudarcba fulladt. A harmadik, melyet a két Korea határán tartottak úgyszintén. Az ok: az amerikaiak csak azután akarják feloldani a szankciókat, hogy Észak Korea leszerelte atomfegyvereit és ballisztikus rakétáit. Észak Korea viszont párhuzamosan akarja végrehajtani a leszerelést és a szankciók feloldását. Kim Dzsong un az év végéig adott haladékot Trump elnöknek. Minthogy megállapodni nem sikerült , ezért Észak Korea ifjú diktátora újra fenyegetőzni kezdett. Folytatják az atom programot és a ballisztikus rakéták fejlesztését. Elérhetjük az USA területét nukleáris fegyverekkel- hangsúlyozta Kim Dzsong un.

Ennél jóval kevesebbért vadászták le az amerikaiak Kaszim Szulejmani tábornokot, aki a Közel Keleten volt fontos katonai vezető, de közvetlenül nem fenyegette az Egyesült Államokat.

Észak Korea folytatja – üzent Kim Dzsong Un az USA-nak

Az USA “gengszter módjára követelőzik” – közölte Észak Korea diktátora, aki az év végéig adott határidőt Donald Trumpnak arra, hogy újrakezdjék a tárgyalásokat. Kim Dzsong Un abban bízott, hogy a választási kampány során Trumpnak szüksége lesz egy látványos diplomáciai sikerre, és ezért létrejöhet egy újabb csúcstalálkozó.

Eddig két ilyen csúcstalálkozó volt: az egyik Szingapúrban, a másik Hanoiban. Az elsőn titkos megállapodás született, melynek lényege állítólag az volt, hogy Észak Korea feladja nukleáris és rakéta programját cserében pedig az USA megszünteti a szankciókat, melyek a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert fojtogatják. Mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy nem teljesíti ígéretét. Ezért a második csúcstalálkozó kudarcba fulladt Hanoiban.

Kim Dzsong Un-ban nem szabad megbízni – mondják tábornokai Trumpnak

A Pentagon szerint Észak Korea kijátssza az egyezséget: mindenképp ragaszkodik a nukleáris fegyverekhez és olyan ballisztikus rakétákat fejleszt ki, melyekkel elérheti az Egyesült Államokat is. Ebben számíthat Peking és Moszkva csendes támogatására is.

Az amerikai hírszerzés szerint Észak Korea gazdasága az összeomlás szélén áll: vidéken újra éhség tombol. Emiatt Észak Korea nem lesz képes folytatni fegyverkezési programját.

Kim Dzsongun fenyegetőzik

Megállapodás híján Észak Korea diktátora újra azzal fenyegeti az Egyesült Államokat, hogy rakétáival el tudja érni az USA egyes részeit. Ezeket a rakétákat már el tudják látni miniatürizált nukleáris robbanó fejekkel, melyek óriási károkat okozhatnak, ha célba érnek.

Űrhadviselés

Az orosz hírszerzés információi szerint az amerikaiak épp azért kezdtek új csillagháborús programba, hogy elhárítsák egy ilyen támadás veszélyét. Trump új haderőnemet hozott létre, mely az űrből indíthatna rakétákat a kijelölt célpontokra. Ezek szolgálhatnák az USA rakétavédelmét az olyan feltételezett támadásokkal szemben, melyekkel Kim Dzsong Un most újra megfenyegette Amerikát.

Rakéta kísérlet a tárgyalások bejelentése után

Észak Korea két rakétát lőtt ki – valószínűleg tengeralattjárókról – közölte a védelmi minisztérium Szöulban. Mind Dél Korea mind pedig Japán tiltakozott mondván: Észak Korea a rakéta kísérletekkel durván megsértette a Biztonsági Tanács határozatát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szankciókat alkalmaz Észak Koreával szemben annak érdekében, hogy rábírja a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert nukleáris és rakéta fejlesztési programjának befejezésére.

Szombaton szakértői szinten újrakezdődnek a tárgyalások

Észak Korea és az Egyesült Államok képviselői a hétvégén újrakezdik a tárgyalásokat arról, hogy Észak Korea hajtson végre leszerelési programot. Cserébe az ENSZ fokozatosan megszüntetné a szankciókat Észak Koreával szemben. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista államban jelenleg sokan éheznek, mert a diktátor minden erőforrást a katonai célokra használ fel.

Kim Dzsong Un és Donald Trump legutóbb a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalon találkozott egymással. Sőt Trump át is lépte a vonalat, így ő volt az első amerikai elnök Észak Korea területén. Korábban két csúcstalálkozót tartottak. Tavaly Szingapúrban Donald Trump és Kim Dzsong Un megállapodott a leszerelésben. Ez meg is kezdődött, de azután leállt, mert az amerikaiak közölték: a szankciókat csakis akkor szüntetik meg, ha a leszerelés teljes mértékben megtörtént és azt nemzetközi ellenőrök igazolták. Észak Korea ezt nem fogadja el: szerintük a két folyamatnak párhuzamosan kellene haladnia. A második csúcstalálkozó ezért nem is sikerült: idén tavasszal úgy ért véget Hanoiban, hogy tulajdonképp el sem kezdődött. Trump közölte: ilyen körülmények között nem tárgyal. Azóta tart a harmadik csúcstalálkozó előkészítése. Trump időközben kirúgta nemzetbiztonsági tanácsadóját John Boltont. Aki azután bírálta az elnök Észak Koreával kapcsolatos politikáját.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK