Orbán négy öngólja

0
2672

Négy öngólt is lőtt Orbán Viktor miniszterelnök, ezt mondta a FüHü-nek Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. A politikus, ahogy korábban írtuk, feljelenti Orbánt.

Hadházy Ákos MTI Fotó: Kovács Tamás

„Az a kérdés, hogy azok, akik kihozták az egyébként később felfüggesztett és megbírságolt döntést, azok melyik büntetést érdemlik?”

A fej, fül vagy egyéb testrész levágást, na, ez a kérdés.

Nem a rendszer a rossz, félreértés ne essék, mert a rendszer megvédte az államérdeket vagy a költségvetést. Az a kérdés, hogy akik a döntést hozták, amit a Közbeszerzési Hatóság fölfüggesztett, azoknak a kollégáknak mi lesz a sorsa, na, azt kell megvizsgálni” – nyilatkozta Lázár János.

„Nyolcszázmillió forintért nagyon sok lélegeztetőgép hiányozhat, ha éppen nem Budapesten lesz rosszul, önnek is hiányozhat a készülék. Én mindenesetre a két miniszter vagy államtitkár közi megoldást választom,

nem kell levágni a kezüket, de hogy le kell ültetni a börtönbe, az biztos”

– hangoztatta Hadházy Ákos.

„Föláll a magyar parlamentben egy képviselő, és az egyik cég mellett lobbizik. Mennyi pénzt kapott ön ezért? Hát hogy képzeli ezt?!

Hát hogy képzeli, hogy a közbeszerzési eljárásban valamelyik cég érdekében a magyar parlamentben lobbizik?

Hát, ennél korruptabb ügyet, itt ülök már jó néhány év óta, szégyellje magát!” – reagált a miniszterelnök.

Három idézetet látnak itt, kettő közülük, Hadházy Ákosé illetve Orbán Viktoré a parlamentben hangzott el. (Hadházy egy negyedik megszólalóra, Rétvári Bencére utal.) A harmadik idézetet Lázár János a kormányinfón mondta, és szemben áll, mint Rétvári, mind pedig Orbán szavaival.

Az ügy maga pedig arról szól, hogy

az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közbeszerzést írt ki lélegeztetőgépekre,

mint olvasható, nyolcszázmillió forintért. A pályázatból kizárta a legjobb árajánlattal jelentkező General Electricet. A cég a közbeszerzési döntőbizottsághoz fordult, amely igazat adott neki, és megsemmisítette a végeredményt, ráadásul 50 millió forintra büntette az ÁEEK-t.

Orbán Viktor az Országgyûlésben
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Ezért is nehezen érthető, miért támadt rá Orbán olyan brutálisan Hadházy Ákosra, korrupcióval vádolva őt, amiért különben – ahogy a Független Hírügynökség róla elsőként beszámolt – Hadházy fel is jelenti Orbánt.

Négy öngólt lőtt Orbán Viktor – nyilatkozta a FüHü-nek Hadházy Ákos. Azt mondta: először is válaszával felhívta a figyelmet, még erőteljesebben, hogy mi is történt valójában.

“Annak pedig kifejezetten örülnék, ha mondjuk parlamenti vizsgálóbizottság előtt próbálnánk tisztázni a helyzetet.”

De Hadházy szerint öngólt lőtt a miniszterelnök azzal is, hogy folyamatban lévő ügyről beszélt, miközben a közbeszerzési döntőbizottság október 6-án lezárta azt és megbüntette a kiírót.

Azt is mondta: “A harmadik öngóljaaz volt Orbánnak, hogy állítása szerint én minősítettem a közbeszerzést, egy cég mellett kiállva. Nos, én ilyet nem tettem, épp hogy megkérdeztem a miniszterelnököt: vajon kinek van a történetben igaza, hiszen Lázár nekiment az ÁEEK-nak, Rétvári viszont kijelentette, hogy semmi törvénytelen nem történt.

Azt kérdeztem: kinek van igaza a két kormányzati szereplő közül.”

Végül Hadházy szerint a negyedik öngól a korrupciós vád, ami miatt feljelenti.

Hadházytól megtudtuk azt is, hogy a miniszterelnöknek nincs arra jogosítványa, hogy ellene vizsgálatot kérjen. Ráadásul pont az LMP-s képviselő volt az, aki lobbitörvényt akart előterjeszteni a parlamentben, mert ma ezt semmi nem szabályozza Magyarországon, ám a tervezetet a Fidesz lesöpörte az asztalról.

A Fidesz reakcióját itt olvashatja.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .