Kezdőlap Címkék Orbán Viktor

Címke: Orbán Viktor

Pótvizsgára utalták Várhelyi Olivért

Nem kapta meg a kétharmados támogatást Várhelyi Olivér az EP külügyi bizottságában. Ezután pótlólagos írásbeli kérdéseket fog kapni. A délelőtti meghallgatáson rendre kikerülte a magyar jogállamiságra vonatkozó kérdéseket.

Pótvizsgára küldte az Európai Parlament külügyi bizottsága Várhelyi Olivért, a magyar kormány által jelölt európai bizottsági tagot. Várhelyi a bővítési és szomszédságpolitikai biztosa lenne.

A Népszava Brüsszelben úgy értesült, hogy a 48 bizottsági tagból kétharmad helyett csak 30 támogatását (62,5 százalék) sikerült megszereznie, valamennyien a néppárti, euroszkeptikus és széljobb sorokból. A szocialista, liberális, zöld és szélbal frakció keresztbe feküdt.

Ezután a bizottság tagjai pótlólagos írásbeli kérdéseket tehetnek fel, a válaszok után újabb szavazás következik, esetleg még egy meghallgatást kezdeményeznek.

Donáth Anna (Momentum, liberális frakció) szerint indokolt vesszőfutás újabb állomásához ért a Fidesz, mert a bizottság továbbra sincs meggyőződve arról, hogy képes lenne az őt delegáló párttól függetlenül, a nevében előre „türk üzleteket” bonyolító Orbán Viktor befolyása nélkül dolgozni. Bármi lesz a vége, két következmény teljesen biztos: a Fidesz kettős beszéde lelepleződött, elbukott, pontosan tudják már Európában is, hogy mit kell tőlük kérdezni. Másfelől pedig az idén májusban vállalt feladatunkat az Európai Parlamentben eddig következetesen végrehajtottuk: a szabad, tisztességes és demokratikus Európát, benne Magyarország esélyét védjük az önkényuralmi befolyástól. Erdogantól, Putyintól, és igen, míg előbbiek szolgája, addig Orbán Viktortól is – írta a politikus.

Várhelyi meghallgatása délelőtt zajlott, a diplomata felkészültnek tűnt, pontosan felmondta a bővítéssel járó összes feladatot. Fellépése idejének nagy részében azonban arról faggatták, hogyan vélekedik a hazai jogállamisági helyzetről, Orbán Viktor illiberális felfogásáról, a különösen szoros Putyin-szövetségről, képes lesz-e ellátni a biztosi feledatokat azután, hogy Orbán lényegében felajánlotta (az uniós joggal ellentétesen) a bővítési biztost a kazah, azeri és török közeledéshez. A néppártiak csak a biztosi feladatkörről kérdezték Várhelyit.

A diplomata kisiklott a kényes kérdések elől. Rendre azt hangsúlyozta, hogy a firtatott kijelentések a miniszterelnöktől származnak, azokért ő felelős. Ő azonban biztosként nem fogad el utasítást senkitől, még saját kormányától se, a jogállamiság nem az ő területe, azokra van két más biztos a bizottságban.

Azt azért elismerte egy kérdésre válaszul, hogy ha „lenne olyan jelölt ország”, amelyben ilyen állapotok vannak a bíróságok, a sajtószabadság és mások terén, mint nálunk, azt nem engedhetné be az EU.

Erdogan menekülthullámmal fenyegetett Budapesten

Ha nincs megoldás az EU-val, Törökország kinyitja a kapukat a menekültek elől – ismételte meg fenyegetését Erdogan elnök. Orbán Viktor szerint hazafelé vezessen a menekültek útja. A két politikus a kereskedelmi kapcsolatok megduplázásában állapodott meg.

Ha úgy látják, hogy nincs megoldás az EU-val a menekültekről, akkor ki kell tárni a kapukat előttük, és „nyilvánvaló, hogy merre indul az áradat” – ismételte meg már másutt hangoztatott kijelentését Recep Tayyip Erdogan török elnök az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatóján, miután kétoldalú tárgyalást folytattak délután.

Török-magyar két jóbarát

Nagyon jók a magyar-török kapcsolatok, és a jövőben is ilyen jó együttműködésre van szükség – mondta Erdogan. Csaknem négymillió menekült van Törökországban, közülük sokan mennének tovább Európába, de az együttműködés alapján ők feltartóztatták ezt a tömeget. Biztonsági zónára van szükség, hogy visszaküldhessék őket a hazájukba – közölte.

Magyar álláspont szerint Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt,

ha nincs a török kormány, már itt lennének a menekültek

Orbán szavai szerint. Mi azt szeretnénk, ha ez a kapu hazafelé vezetné a menekülteket. Az ehhez szükséges újjáépítésben Magyarország részt vesz. Megismételte, hogy Magyarország határain nem léphet át egyetlen „illegális migráns” se.

Köszönet Orbánnak a kurdellenes háború támogatásáért

A török elnök a kurdok kapcsán terroristákról beszélt, ezért szerinte szomorú, hogy egyes európai államok szóba állnak velük. Az Iszlám Állammal szemben a török hadsereg harcol a legerősebben, több, mint 1700 fanatikust börtönöztek be. Megköszönte, hogy Orbán támogatta a kurdok elleni hadműveleteket. Idézte az ENSZ adatát, amely szerint országa 40 milliárd eurót költött menekültekre. Az EU azonban a megígért 3+3 milliárd eurónak csak az első felét fizette ki. De ha nem kapják meg a második három milliárdot, a menekülőket akkor is kötelességük ellátni.

Orbán megismételte, hogy Magyarország az Isztambul-Berlin-Moszkva háromszögben fekszik, így szoros együttműködésre kell törekedni mindhárom kormánnyal. Ezért volt itt Putyin, Heiko Maas német külügyminiszter és ezért van itt most Erdogan.

Duplázódó kereskedelmi forgalom

Szó esett a kereskedelmi kapcsolatokról is. Orbán azt mondta, hogy ezt a nagyjából 3 milliárd eurót meg szeretnék duplázni, ezért 15 török és 15 magyar nagyvállalat képviselői is találkozni fognak, az Eximbanknál pedig 200 eurós hitelkeretet nyitnak. Törökország az energetikában is fontos partner, a magyar energiaszuverenitáshoz szükség van a Török Áramlatra, amelynek építése jól halad, legkésőbb 2021 végétől érkezhet gáz.

Orbán meghívta Karácsonyt kormányülésre

Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek megválasztásához, egyúttal meghívta őt a szerdai kormányülésre, ahol a budapesti fejlesztések jövőjéről is tárgyalnak – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő délután.

„Magyarország kormánya nevében ismételten gratulálok a budapesti polgárok döntése alapján elnyert megbízatásához” – írta Orbán. Tudatja, hogy Karácsony október 24-én kelt levelét, melyben találkozót kezdeményezett, köszönettel megkapta. Tudomása szerint a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére november 5-én kerül sor.

Meggyőződése, hogy Budapest fejlesztésének kérdései is haladéktalan döntéseket igényelnek, ezért arra kéri őt, hogy fogadja el meghívását a kormány november 6-án reggel 9 órakor esedékes ülésére, hogy a fővárosi beruházásokkal kapcsolatos álláspontját megismerhessék, és

döntést hozhassanak a kormány által korábban már támogatott budapesti fejlesztések jövőjéről

– írta Orbán.

A kormányülés Budapesttel foglalkozó napirendi pontja „természetesen nem korlátozódik a fejlesztések ügykörére, szívesen megismerjük az Ön álláspontját bármely más Budapest számára fontos ügyben is”.

Miniszterelnöki megbízott lett Tarlós

Közlekedési és közszolgáltatási miniszterelnöki megbízott lett Tarlós István – közölte Orbán Viktor sajtófőnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök országos közlekedési és közszolgáltatási infrastruktúra fejlesztéséért felelős miniszterelnöki megbízottá nevezte ki  Tarlós Istvánt – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.

Az indoklás szerint Budapest volt főpolgármestere Magyarország legtapasztaltabb és legsikeresebb önkormányzati szakembere, akinek tudására és javaslataira a miniszterelnök és a kormány is igényt tart.

Az önkormányzati választás estéjén – amikor már biztossá vált Tarlós veresége – azt mondta Orbán, hogy

„Budapest vesztett egy főpolgármestert, én viszont nyertem egy kiváló tanácsadót”.

Ezután Tarlós meg is erősítette ezt pár nappal később, azzal, hogy aktuális politikai és budapesti ügyekkel nem akar foglalkozni. S főleg nem szeretne vitatkozni az új főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel. Akivel az átadás-átvétel kifejezetten laza és barátságos beszélgetéssel történt meg. Karácsony pedig bejelentette, hogy – Demszky Gáborral egyetemben – Tarlós Budapest díszpolgári címére fogja jelölni.

Orbán üzent: közeleg a vég Borkai számára?

Nincs lezárva a Borkai-ügy, legalábbis erre utalt Orbán Viktor. Pénteki rádiós beszédében azt mondta, hogy még nem jött el az elégtételadás ideje, de el kell jutni ehhez.

Szokásos pénteki állami rádióbeli fellépésén Orbán Viktor arról beszélt, hogy sose fogjuk megtudni, mekkora hatása volt az önkormányzati választás eredményére a Borkai Zsolt körül kirobbant botránynak. Az biztos, hogy „az ilyesmi nem tesz jót”, mellbe vágja az embereket – mondta.

Mindenesetre jó lenne, ha minél hamarabb túl lennénk ezen, mert van abban valami szánalmasan lehangoló, hogy arról kell vitatkozni, meg az emberek is arról beszélnek, hogy egy-egy polgármester, politikus hálószobájában – vagy isten tudja, pontosan hol – mi történik, és az egész ország ott kukkol – fejezte ki véleményét. Hibátlan ember nincs, de „ilyenkor van egy menetrend”: ha bajt csináltál, akkor azt el kell ismerni, aztán meg kell bánni, a büntetést el kell fogadni, majd elégtételt kell adni.

„Még nem jött el az elégtételadás ideje, ide kell valahogy eljutni”.

A jobboldali szavazók közösségének azt javasolta Orbán, ne szállítsák lejjebb a mércét,

a győriek pedig szerinte meg fogják hozni azokat a döntéseket,

amelyek ahhoz kellenek, hogy az egész ország úgy legyen túl az ügyön, hogy „komoly ország vagyunk, és az történt, aminek egy ilyen esetben történnie kell”.

Orbán közhelygyűjteménnyel lépett fel

Aktualitást nélkülöző beszédet mondott zárt körben Orbán Viktor. A forradalom napján magasztos semmitmondás volt a mondanivaló.

Semmilyen napi témát se érintett a Zeneakadémián, zárt körben, kiválasztott meghívottak között tartott beszédében Orbán Viktor, nem úgy, mint hasonló alkalmakkor az elmúlt években. A miniszterelnök a következőkről beszélt:

 • 1956-ban is szabad és független Magyarországot akartunk magunknak a nemzetek Európájában, október 23-án a magyar nemzet ősi jussát követelte vissza, szabadon akart dönteni arról, miként éljen.
 • Szabad és független Magyarországot akartunk a nemzetek Európájában, Európa nyugati fele akkor még valóban a szabad nemzetek közös hazája volt.
 • Akkor a fiatalok úgy érezték, ha folytatódik a szovjet világ, akkor a magyar életből semmi sem marad.
 • Tenniük kellett valamit, fegyvert fogtak, mert úgy látták, nem lesz más kiút. Csak egyetlen út maradt: harcolni a talpalatnyi földért, ami még az övék.
 • Nekünk, magyaroknak csak ez az egy hazánk van, csak itt, a Kárpát-medencében hozhatjuk létre azt a nagy közös alkotást, amit Magyarországnak és magyar kultúrának hívunk.
 • A haza mi vagyunk mind, haza csak addig van, amíg van, aki szeresse, aki áldozatot hozzon érte.
 • Haza csak ott van, ahol hazafiak is vannak.
 • A hitványság mindig összeadódik, a kérdés az, hogy a hazafiak hajlandóak-e összeadódni.
 • 1956-ban összeadódtunk, és hát csodát is tettünk, soha nem látott magasságokba emelkedtünk, és ma is ebből a csodából élünk.
 • Nagy árat fizettünk érte, de a magyar csodát nem adják olcsón.

Az egyetlen, valamelyest a mának tekinthető üzenet az volt, hogy se Európa, se Magyarország nem maradhat meg, ha önmaga ellen fordul, és szembemegy mindazzal, ami élteti, ha saját múltja és ősei ellen fordul, ha szakít a szabadság, függetlenség és keresztény testvériség hármas fundamentumán létrejött életformával, amely Európát és benne Magyarországot a világtörténelem legsikeresebb földrészévé tette.

 • Könnyű természetes állapotnak tekinteni, hogy van egy független, szabad, nemes eszményekre épülő hazánk, de ezt a hazát nem ajándékba kaptuk.
 • A magyar nemzet 1956 őszén “felsőbb osztályba lépett” egy olyan történelmi teljesítménnyel, amelynek erkölcsi kisugárzása érezhető volt az egész Földön.
 • Az ötvenhatosoknak köszönhetjük, hogy a történelem sötét óráiban, a szovjet megszállás alatt is megőrizhettük tartásunkat, felemelhettünk a fejünket, mert volt mire és kikre büszkének lenni.
 • Az ötvenhatosok győztek, mert utódaikra a bátorság és a hősiesség nagyságát hagyták örökül.
 • A mai pesti srácok és lányok is, ha kellene, ugyanolyan fényesen helyt állnának, mint elődeik.
 • Mi, magyarok ezer év alatt nyertük el a tudást, hogy mindig az állandóra és a maradandóra tekintsünk, Istenre, hazára, családra.
 • Ma sem választhatunk ennél jobb vezércsillagot.
 • Dicsőség a hősöknek!

Orbán Putyinnal közösen bábozta Trumpot?

Két vezető amerikai lap szerint Orbán és Putyin hatására fordult Ukrajna ellen Trump a nyáron. A Fehér Házban sokáig blokkolták Orbán fogadását.

Az impeachment (alkotmányos felelősségre vonási eljárás) elkezdődésében – jelenleg előkészítési fázisban van – is szerepe lehet Orbán Viktornak és Vlagyimir Putyinnak – olvasható ki a két vezető amerikai napilap, a The New York Times (NYT) és a Washington Post (WP) írásából, amelyek megállapításait a 444.hu foglalta össze. Eszerint Putyiné mellett Orbán keze is benne van abban, hogy Donald Trump véleménye Ukrajnáról alaposan megromlott.

Egyes tisztviselők szerint az amerikai elnök egyenesen arra is gyanakszik, hogy Ukrajnából akarták aláásni az ő 2016-os elnökválasztási kampányát. Az amerikai cikkek szerint se Orbán, se Putyin nem beszélték rá arra Trumpot, hogy Ukrajnából próbáljon terhelő adatokat kérni Joe Biden ellen, vagy hogy az országnak része lett volna a kampánya megfúrásában. Ugyanakkor becsmérlő leírásuk megerősítette Trump kedvezőtlen nézeteit Ukrajnáról, ami után a Fehér Ház szakértői már nem tudták meggyőzni az elnököt, hogy támogassa Kijevet.

A WP arról ír, hogy Orbán és Putyin meghatározó szerepéről egy zárt ajtós meghallgatáson George Kent, a külügyminisztérium helyettes államtitkára beszélt a múlt héten. Szerinte

Trump a magyar és az orosz vezető hatására döntött úgy, hogy lefolytassa azt a júliusi telefonbeszélgetést

az ukrán elnökkel, amiről aztán kiszivárgott, hogy terhelő adatokat kért a demokrata riválisa ellen.

Ebből óriási politikai botrány támadt Washingtonban, miután egy ismeretlen amerikai hírszerző feljelentést tett. Az derült ki, hogy Trump lényegében megzsarolta Volodimir Zelenszkijt, amikor július 25-ei telefonbeszélgetésükben terhelő bizonyítékokat kért Ukrajnától Joe Biden volt amerikai alelnök, a Demokrata Párt egyik fő elnökjelölt-aspiránsa ellen. (Biden egyik fia, Hunter egy ukrán gázvállalat igazgatótanácsának tagja volt évekig, miközben apja meghatározó szereplője volt az Egyesült Államok Ukrajna-politikájának, és jelentős összegeket keresett Ukrajnában.) Ennek érdekében visszatartott egy nagy összegű katonai segélyt Ukrajnától.

A demokraták

ezután jelentették be az impeachment előkészítését.

Szerintük az elnök hivatali visszaélést követett el, mert Bidenék lejáratásának céljából saját javára használta fel az elnöki hatalmat.

A külügyes Kent a vallomásban beszélt arról is, hogy az amerikai tisztviselők először bizakodtak, hogy Trump azért akar beszélni az áprilisban megválasztott Zelenszkijjel, mert az az Egyesült Államok partnere lehet abban, hogy elhárítsa az orosz agressziót és fellép a korrupció ellen.

Trump azonban Zelenszkij megválasztása előtt beszélt telefonon Putyinnal, majd fogadta Orbánt a Fehér Házban, ezek után pedig hirtelen sokkal rosszabb véleménnyel lett Zelenszkijről. Ennek tudható be, hogy eltávolította az addigi amerikai nagykövetet, nem engedte, hogy Mike Pence alelnök elmenjen Zelenszkij beiktatására, majd a 391 millió dolláros katonai segélyt is felfüggesztette.

A WP azt állítja, hogy

a Fehér Házban sokan ellenezték Trump és Orbán májusi találkozóját,

mert a magyar miniszterelnök leépíti a demokratikus intézményeket és konfliktusos viszonyban van az Egyesült Államok európai szövetségeseivel. Ezért már Trump elnökségének kezdete óta

próbálták blokkolni a találkozót,

mert az legitimálta volna az „Európában gyakran kiközösített” magyar vezetőt, másrészt tartottak attól, hogy Orbán rossz hatással lesz Trumpra.

Az ellenállás az év elején kezdett csökkenni, amikor új arcok jelentek meg az elnök hivatalában. Közülük külön kiemelték Mick Mulvaneyt, Trump kabinetfőnökét, akinek tetszettek Orbán jobboldali nézetei és szkeptikus hozzáállása az Európai Unióhoz.

Az amerikai lap szerint Orbán egy régi határvita és a magyar kisebbség helyzete miatt nincs jó véleménnyel Ukrajnáról. Ugyanakkor Zelenszkijjel szemben ideológiai kifogásai is vannak, mivel az új ukrán elnök a Nyugat szövetségesének tekinti magát.

Orbán: érvényes a Tarlóssal kötött megállapodás

Mégse vonja vissza a Tarlós Istvánnal kötött ezermilliárdos fejlesztési támogatást a kormány, noha Gulyás Gergely korábban ezzel fenyegetőzött, ha Karácsony Gergely nyer. Orbán szerint tudomásul kell venni a választók döntését.

A kormány együttműködésre törekszik Karácsony Gergely megválasztott főpolgármesterrel és a Tarlós Istvánnal megkötött megállapodásokat változatlanul hatályban tartja – nyilatkozta Orbán Viktor a Hír TV-ben. A miniszterelnök exkluzív interjút adott Balatonalmádiban, a kormánypártok kihelyezett frakcióülése előtt.

Pár hete Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egyértelművé tette, hogy az Orbán-Tarlós-paktumban rögzített ezermilliárdos fejlesztési csomag csak akkor marad érvényben, ha a Fidesz jelöltje marad Budapest élén. Szerinte „aki alkalmas főpolgármesternek, az együttműködést keres a kormánnyal, aki alkalmatlan, mint Karácsony Gergely, az pedig elutasítja az együttműködés lehetőségét és hadállásnak tekinti a főpolgármesteri tisztséget” – mondta Gulyás.

Orbán azt mondta, hogy az önkormányzati választást ugyan megnyerték, de érzékeny veszteségeket is elszenvedtek, különösen Budapesten, és néhány más nagyvárosban is. Ugyanolyan

bátor és magabiztos kormányzást vár a következő időszakban,

mint az előző kilenc évben, mert a kapott szavazatok alapján továbbra is megvan a támogatás a kormány programja mögött.

El kell fogadni a budapestiek döntését, neki pedig jelenleg pusztán annyi a dolga, hogy esélyt adjon Karácsony Gergelynek a jó kormányzásra. Neki

az a dolga, hogy együttműködjön Karácsonnyal,

mert Magyarország demokrácia, ahol az emberek azt várják vezetőiktől, hogy az érdekükben működjenek együtt.

Karácsony Gergely tegnap arról beszélt, hogy rajta nem fog múlni az együttműködés, és beiktatása után azonnal találkozót kezdeményez Orbánnal.

Karácsony együttműködne Orbánnal, de oda is vágna

Rajta nem múlik az együttműködés Orbánnal – mondta Karácsony Gergely. A megválasztott főpolgármester azonban olyan dolgoknak is nekimenni készül, amelyek nyílt konfrontációba torkollhatnak. Például a Városligetben, amiben máris üzentek neki.

Karácsony a jövő hétre fog találkozót kérni Orbán Viktortól, aki szerinte nem a működés megnehezítésén fog dolgozni. Legalábbis nem rajta fog múlni az együttműködés – nyilatkozta élő adásban az Indexnek a megválasztott, és pénteken hivatalba lépő főpolgármester. Van B terve szükség esetére, de erről nem árult el semmit. Az állami forrással nem lehet probléma a felújítások kapcsán – mondta. (Kérdés persze, hogy a kormány tényleg felmondja-e a Tarlós Istvánnal kötött ezermilliárdos fejlesztési szerződést.)

Elszokott a versenytől a Fidesz

Rég látott helyzet van a fővárosban, ellenzéki főpolgármesterrel kell megoldania ügyeket Orbánnak. A csata véget ért a választással – mondta Karácsony.

A politikus szerint

a Fidesz elvesztette az önkormányzati választást,

3,5 millió ember nem fideszes vezetés alatt él. Politikailag ez a helyzet változtatási kényszer az ellenzéknek és a kormánynak is.Karácsony szerint Orbán ezért „magához képest békülékeny hangot ütött meg”.

A választási eredményen nem lepődött meg, szerinte a Fidesz elfelejtett kampányolni.

A győzelem azonban nem magyarázható kizárólag a Borkai-videóval,

bár a főpolgármester szerint fontos volt, mert megerősítette az egyébként is létező hétköznapi megítélést. Azt tudja, hogy sok fideszes politikus valóban így él, de neveket nem mondott, mert ehhez nincs videófelvétele. Fontosabb azonban a Fidesz rendszerszintű működése: elfelejtett érdemben kampányolni, mert hozzászokott, hogy az ellenzék „tök hülye”. Amint kiélezett versenyben kellett teljesítenie, gyengének bizonyult a kormánypárt.

Gyors lépéseket ígér

Öt helyett 3-4 főpolgármesterrel tervez Karácsony. Kilencvenkilenc százalék, hogy DK-s is lesz köztük, de konkrét személyekről még nem akar beszélni.

„Feltűnő lesz már az első képviselő-testületi ülés is”

– mondta Karácsony. Minden fővárosi cég élére pályázatot írnak ki. A közlekedést szervező BKK megmarad, és

ha Vitézy Dávid jelentkezne, akkor jó pályázattal nyerhet is.

Annak ellenére, hogy a BKV pénzhiánya közismert, végre akarja hajtani a 14 év alattiak ingyenes tömegközlekedését. Egyelőre csak 7 éves korig. Nem lesz bérletár-emelés, sőt, csökkenteni kéne, elsősorban az éves bérletek számát szeretné növelni. Karácsony áremelést legfeljebb az inkább turisták által használt napi jegyeknél tart elképzelhetőnek.

Kiseprűzné a Lokált, nekimenne a Liget-projektnek

Főpolgármestersége kezdetén szeretné felmondatni a szerződést a Lokállal. Az általa hazugnak nevezett kormánypárti bulvárlap betiltását nem tudják elérni, de az emberekhez eljutást igen. Ezért a lap ingyenes terjesztését a BKV-nak fel kell mondania. Azt elismerte, hogy érvényes szerződése van a lapnak, ennek részleteit azonban nem ismeri.

Komoly harc várható a Városliget ügyében. Mint mondta, az alakuló ülésen módosítják a városépítési szabályokat, a cél az, hogy a Városligetben új épület, amelynek még nincs hatályos építési engedélye, ne is kapjon.

Stratégiai cél az építkezések leállítása a Városligetben.

Mindez nem lesz könnyű, ha igaz, amit a Városliget Zrt. válaszolt a hvg.hu kérdésére. Eszerint már a Liget-projekt minden épületének van építési engedélye, a fővárosnak pedig nincs jogi hatásköre a fejlesztések leállítására.

Kemény falat: egységes parkolási rendszer

Karácsony egységes parkolási rendszert akar Budapesten. A kerületek a meglévő szerződéseket nem hosszabbíthatnák meg, és megtiltanák, hogy a későbbiekben kiszervezhessék a szolgáltatást. (Ez nagyon sok érdeket fog sérteni, ebben az egyben Tarlós se tudott megállapodni az év elején Orbánnal.)

Karácsony megvizsgálja a Tarlós által – szerinte helyesen – leállított közbeszerzést a hármas metró újabb szakaszának felújításán és a Lánchíd esetében is. (Márpedig ezek keresztezhetik Orbán terveit.) A Lánchíd felújítása szerinte jó alkalom arra, hogy kipróbálják, milyen lehet a város közlekedése, ha a hídon megszűnik az autóforgalom. A pesti alsó rakpartot hétvégenként lezárnák, hosszabb távon pedig kiterjesztenék.

„Patkányszerződést” bontana

Azonnal nekiesne a „patkányügynek”. Szerződésbontást javasol, és az új közbeszerzés lezárultáig közegészségügyi veszélyhelyzet esetén visszahívná a Bio Bábolnát. Visszavonják a mobilgát építésére szóló döntéseket is – közölte Karácsony.

Előrelépést szeretne hajléktalanügyben is. Az utcai szociális munkásokért többet tudnak tenni az új polgármesterek, mint eddig, és erre szükség is van, mert államilag a terület alulfinanszírozott. A főváros feladata a befogadóhelyeket javítani és megnyitni más lehetőségeket. Látványos gyors változás nem várható, de azt reméli, hogy a ciklus végére sokkal kevesebb embernek kell utcán élnie.

Nyílt pályázat a színházak élére

A közterek átnevezését Karácsony nem pártolja. A Széll Kálmán neki változatlanul Moszkva tér, de nem látja értelmét újra átnevezni. Ő legalább nem volt náci, vagy kollaboráns – mondta a Wass Albert tér kapcsán, amely nevének ugyan nem örül, de sose lenne vége az átnevezéseknek, ha ebbe belefognának.

A színházak igazgatói pályáztatásai is nyíltak lesznek. Jelenlegi mandátumát minden igazgató kitölti, de szerinte Dörner György a következő pályázaton nem valószínű, hogy nyerni fog az Új Színházban. A főváros igyekszik segíteni azoknak a színházaknak, amelyek a kulturális tao eltörlésének vesztesei. Ezeknek a döntően magánszínházaknak létrehoznak egy alapot, amelyre pályázhatnak az érintettek, de Karácsony hangsúlyozta, hogy nem akarja magát túlvállalni a finanszírozással.

Inkább csak politikailag lenne feszültséget keltő, amit az igazán szimbolikus építés kapcsán mondott Karácsony. Azt tervezi,

hogy nem megy el az új Puskás stadion avatására.

Már szó esett arról, hogy néhány terve nem csak Orbán akaratát keresztezi, hanem a talán legzűrösebb ügyben, a parkolásban „házon belül” is súlyos érdekkonfliktus várható.

Háttéralku vagy kollaboráció?

A kérdés megold(hat)atlanságának oka, hogy – több, mint gyanú szerint – olajozott együttműködés volt mindeddig a Fidesz és az MSZP között a háttérben. Karácsony konkrétan nem beszélt erről, de arról igen, hogy a kampányban az MSZP cáfolta, lennének a soraiban beépített emberei a Fidesznek. Ez nagyon súlyos vád – mondta, nem kizárva, hogy ettől még egyedi esetekben előfordulhattak háttéralkuk, de ez nem azonos a kollaborációval. Se Gyurcsány Ferenc, se az MSZP-ből Molnár Zsolt nem fogja őt irányítani – jelentette ki Karácsony. Nem tart attól, hogy az ellenzéki koalíció ledarálná őt. Megismételte: a választók kikényszerítették az együttműködést, amely végre valóban beérett.

Tarlós: az eredményen el kell gondolkodni

Az eredmény országosan szép, Budapesten el kell gondolkodni – mondta Tarlós István a vereség bejelentésekor. Orbán szerint országosan a Fidesz a legerősebb.

Tarlós István eddigi főpolgármester gratulált és sok szerencsét kívánt Karácsony Gergelynek a főpolgármester-választáson az ellenzék közös jelöltjeként elért győzelméhez vasárnap este Budapesten, a Fidesz-KDNP eredményváróján. Elsőként azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak, “az egész közösségnek”. Ezután megköszönte Budapestnek a 13 évet és Óbudának a 29 évet.

“Országosan az eredmény szép, Budapesten el kell gondolkodni” – értékelte az önkormányzati választást a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje. Nincs mit mondani, Budapest ma így döntött, Karácsony Gergelyt választotta meg a főváros, éjféltől ő Budapest főpolgármestere – jelentette ki Tarlós István, majd úgy fogalmazott: “köszönöm, hogy köztetek lehettem, szép volt ez a 29-30 év számomra, nem feledem. Van ilyen, hetvenéves korban előfordul az emberrel, lesz még szebb is”.

A mai önkormányzati választáson bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap késő este a Fidesz eredményváróján. A kormányfő kiemelte: nehéz választási kampány, nagy és nyílt politikai csata volt, ahogyan annak egy pártok közötti versenyre épülő demokráciában lennie kell. Hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben eddig szokás volt, hogy a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ezúttal a fővárosiak úgy döntöttek, hogy most “valami más következik”. Ezt tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre – közölte.

Orbán Viktor megköszönte a vidéki Magyarország bizalmát, és azt mondta: a jövőben is “számíthatnak ránk”.

FRISS HÍREK

Válik az álo...

Gergő gondja...

Tisztségért ...

Régi harcos ...

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK