Mattis: Észak-Korea még nem képes csapást mérni az Egyesült Államokra

0
1021
Fotó: MTI/EPA/Dél-koreai légierõ

A novemberi rakétakísérlet után Kim Dzsongun büszkén közölte: immár képesek nukleáris csapást mérni az USA szárazföldi területére is! Jim Mattis tábornok az újságírókat arról tájékoztatta a Pentagonban, hogy amerikai értékelés szerint Észak-Korea rakétái még nem képesek arra, hogy nukleáris robbanófejjel olyan nagy távolságot tegyenek meg, amely elválasztja a koreai félszigetet az Egyesült Államoktól.

Az amerikai védelmi minisztertől megkérdezték, hogy miért nyilatkozik össze-vissza Észak-Korea ügyében Trump elnök és Tillerson külügyminiszter. Mattis diplomatikusan csak annyit mondott: az elnök és a külügyminiszter intézi a diplomáciát, a fontos az, hogy legyen diplomáciai csatorna.

Közben Rex Tillerson az ENSZ-ben azt állította, hogy Kína és Oroszország nem segít az észak-koreai válság rendezésében. Az amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal vádolta meg Oroszországot és Kínát, hogy miattuk nem hatékonyak az ENSZ szankciók Észak-Korea ellen. Az USA arra szeretné rávenni Pekinget és Moszkvát, hogy alkalmazzanak olajembargót Észak-Koreával szemben, de erre sem Oroszország sem pedig Kína nem hajlandó. Sőt Moszkva még fokozta is olajszállításait Észak-Koreába. Donald Trump csütörtökön beszélt telefonon Putyin orosz elnökkel és az észak-koreai válságról is szó volt. Ezt követően az USA elnöke kijelentette: Észak-Korea ügyében Kína segít, de Oroszország nem! Ehhez képest külügyminisztere mind Kínát mind Oroszországot megvádolta a Biztonsági Tanácsban.

Az amerikai diplomácia cikk-cakkjait különben is nehéz követni: Tillerson pár napja még azt mondta, hogy készek feltétel nélkül tárgyalni Észak Koreával. Most viszont visszatért a régi nóta: csak akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha Észak-Korea leállítja nukleáris és rakétakísérleteit méghozzá huzamosabb időre. Észak-Korea ENSZ képviselője viszont azt állította, hogy a nukleáris és rakétafejlesztési tervek az ország önvédelmét szolgálják az amerikai agresszióval szemben. Vagyis továbbra is patthelyzet van, mert sem Trump sem pedig az ifjú diktátor, Kim Dzsongun nem akar engedni. Közben Kínában egy nyugdíjas főtiszt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy bármelyik percben kitörhet a háború a koreai félszigeten. Ezért már épülnek a menekült táborok a határszélen arra az esetre, ha az amerikai támadás miatt tömegesen menekülnének az emberek Észak-Koreából Kínába.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .