Kezdőlap Címkék Mattis

Címke: mattis

Mattis: Észak-Korea még nem képes csapást mérni az Egyesült Államokra

0

A novemberi rakétakísérlet után Kim Dzsongun büszkén közölte: immár képesek nukleáris csapást mérni az USA szárazföldi területére is! Jim Mattis tábornok az újságírókat arról tájékoztatta a Pentagonban, hogy amerikai értékelés szerint Észak-Korea rakétái még nem képesek arra, hogy nukleáris robbanófejjel olyan nagy távolságot tegyenek meg, amely elválasztja a koreai félszigetet az Egyesült Államoktól.

Az amerikai védelmi minisztertől megkérdezték, hogy miért nyilatkozik össze-vissza Észak-Korea ügyében Trump elnök és Tillerson külügyminiszter. Mattis diplomatikusan csak annyit mondott: az elnök és a külügyminiszter intézi a diplomáciát, a fontos az, hogy legyen diplomáciai csatorna.

Közben Rex Tillerson az ENSZ-ben azt állította, hogy Kína és Oroszország nem segít az észak-koreai válság rendezésében. Az amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal vádolta meg Oroszországot és Kínát, hogy miattuk nem hatékonyak az ENSZ szankciók Észak-Korea ellen. Az USA arra szeretné rávenni Pekinget és Moszkvát, hogy alkalmazzanak olajembargót Észak-Koreával szemben, de erre sem Oroszország sem pedig Kína nem hajlandó. Sőt Moszkva még fokozta is olajszállításait Észak-Koreába. Donald Trump csütörtökön beszélt telefonon Putyin orosz elnökkel és az észak-koreai válságról is szó volt. Ezt követően az USA elnöke kijelentette: Észak-Korea ügyében Kína segít, de Oroszország nem! Ehhez képest külügyminisztere mind Kínát mind Oroszországot megvádolta a Biztonsági Tanácsban.

Az amerikai diplomácia cikk-cakkjait különben is nehéz követni: Tillerson pár napja még azt mondta, hogy készek feltétel nélkül tárgyalni Észak Koreával. Most viszont visszatért a régi nóta: csak akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha Észak-Korea leállítja nukleáris és rakétakísérleteit méghozzá huzamosabb időre. Észak-Korea ENSZ képviselője viszont azt állította, hogy a nukleáris és rakétafejlesztési tervek az ország önvédelmét szolgálják az amerikai agresszióval szemben. Vagyis továbbra is patthelyzet van, mert sem Trump sem pedig az ifjú diktátor, Kim Dzsongun nem akar engedni. Közben Kínában egy nyugdíjas főtiszt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy bármelyik percben kitörhet a háború a koreai félszigeten. Ezért már épülnek a menekült táborok a határszélen arra az esetre, ha az amerikai támadás miatt tömegesen menekülnének az emberek Észak-Koreából Kínába.

Folytatódik a szavak háborúja Washington és Phenjan között

0

Észak-Korea egyre növeli csapásmérő erejét és ez veszélyes irányt vehet- hangsúlyozta Jim Mattis hadügyminiszter Szöulban. „Sosem fogadjuk el, hogy Észak Korea nukleáris hatalom legyen!”- erősítette meg a régi washingtoni alapelvet.

Ugyanakkor Jim Mattis tábornok jelezte: nem akarnak háborút! De gyorsan hozzátette: ha Észak Korea nukleáris csapással próbálkozna, akkor masszív ellencsapással kell számolnia! Azt nem fejtette ki, hogy ez pontosan mit jelent. Donald Trump korábban kijelentette, hogy ebben az esetben

az USA eltünteti Észak Koreát a térképről.

A szavak háborúja tehát tovább folytatódik Washington és Phenjan között. Közben pedig mindenki tudja, hogy az ifjú diktátor nem fog leállni : atomhatalommá akarja tenni Észak-Koreát. Azt gondolja, hogy így egyenrangú félként tárgyalhatna Donald Trumppal a Fehér Házban. Az USA egyelőre hallani sem akar erről…

Közben Kína és Oroszország azt tanácsolja Trumpnak: tárgyaljon Észak-Koreával. Csütörtökön Trump telefonon beszélt Hszi Csinping elnökkel. Először is gratulált neki ahhoz, hogy a kommunista párt kongresszusán újjáválasztották. Szóba került Észak Korea is. Később erről Trump annyit mondott, hogy Kína segíti a válság megoldást, de Oroszország inkább hátráltatja.

Trump szemmel láthatóan még nem tudja, hogy miképp kezelje az észak-koreai problémát, de hamarosan kezdődő ázsiai körútja során kiderül majd: mit akar az USA a világnak azon a részén, melyet Obama korábbi amerikai elnök a huszonegyedik század legfontosabb régiójának nevezett.

Amerikai védelmi miniszter: „készen kell állnunk”

0

Jim Mattis tábornok katonák előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs szó katonai akcióról Észak Koreával szemben, de “készen kell állnunk a katonai tervekkel, ha az elnök úgy határoz, hogy ez szükségessé válik!”

Trump elnök a múlt héten találkozott katonai vezetőkkel és utána azt írta a Twitteren: vihar előtti csend van! Ezt sokan úgy értelmezik, hogy Trump mégis fontolóra veszi a katonai megelőző csapást Észak Koreával szemben, noha saját katonái igyekeznek lebeszélni erről. Másrészt, Kína és Oroszország tárgyalásokat javasol Washingtonnak, de az amerikaiak nem hajlandók közvetlenül párbeszédet folytatni Észak Korea ifjú diktátorával.

Közben Észak Korea tovább folytatja nukleáris és rakéta programját, amely már nemcsak a térséget, de az USA egyes részeit is fenyegetheti.

Kim Dzsongun álma állítólag az, hogy az amerikai elnök fogadja őt a Fehér Házban.

Donald Trump erre vajmi kevés hajlandóságot mutat. Őt viszont a washingtoni szenátus külügyi bizottságának az elnöke vádolta meg azzal, hogy valóság show-nak tekinti a politikát és ezzel a harmadik világháborúba taszíthatja az Egyesült Államokat.

Van diplomáciai megoldás az észak-koreai válság rendezésére 

0

James Mattis hadügyminiszter azután mondta a címben idézett mondatot, hogy hosszasan tárgyalt dél-koreai kollégájával a Pentagonban.

„Osztozunk abban a felelősségben, hogy megvédjük a népeket!”- hangsúlyozta az USA hadügyminisztere. Korábban Donald Trump elnök azt közölte: a szavak nem jelentenek választ az észak-koreai fenyegetésre! Ezt sokan úgy értelmezték, hogy az USA megelőző katonai csapásra készül Észak Koreával szemben. Nincs már diplomáciai opció?- kérdezték Mattis hadügyminisztertől Washingtonban. „Az USA sosem fogy ki a diplomáciai megoldásokból!”- válaszolta a hadügyminiszter megnyugtatva a közvéleményt.

Tillerson amerikai külügyminiszter és Lavrov, az orosz diplomácia vezetője telefonon értékelte a válságos helyzetet azt követően, hogy az ENSZ BT egyhangúlag elítélte Észak Koreát az újabb rakéta kísérlet miatt. Lavrov figyelmeztette amerikai partnerét egy katonai megoldási kísérlet beláthatatlan következményeire a koreai félszigeten és az egész térségben. Oroszország határos Észak Koreával és évtizedeken át támogatta a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert.

A rakétákat kifejlesztő észak-koreai hadmérnökök orosz akadémiákon tanultak.

Kína, Észak Korea egyetlen megmaradt szövetségese szintén a diplomáciai megoldás híve. Peking szeretné újra indítani a hatoldalú tárgyalásokat, melyeken a két Koreán kívül, Kína, az USA, Oroszország és Japán vett részt. A helyzet azonban az, hogy jelenleg amerikai-dél-koreai hadgyakorlat zajlik a koreai félsziget déli részén, Észak Korea pedig tovább fenyegetőzik.

Észak Korea óva inti Japánt 

Saját magát semmisíti meg Japán azzal, hogy kitart gazdája, az Egyesült Államok mellett- fenyegetőzik Észak Korea hírügynöksége. A KCNA azt követően fenyegette meg a távol-keleti szigetországot, hogy egy észak-koreai rakéta átrepült Hokkaidó szigete felett, majd attól több mint ezer kilométerre keletre a Csendes óceánba csapódott. A KCNA közleményéből kiderült: sem a célpont sem az időzítés nem volt véletlen. Az ifjú diktátor ugyanis szereti a szimbólumokat. 107 éve írták alá augusztus 29-én azt a szerződést, mely a koreai félszigetet a japánok kezére juttatta.

Tokió tulajdonképp gyarmatként kezelte Koreát egészen 1945-ig, amíg a szovjet csapatok ki nem verték onnan a japánokat.

Akkor érkezett szovjet századosi egyenruhában Koreába Kim Ir Szen, a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer alapító atyja, a jelenlegi diktátor nagyapja.

És miért Hokkaidó volt az észak-koreai rakéta figyelmeztetés célpontja? A KCNA ezt is megírja: mert ott jelentős amerikai támaszpont van! Ennek felszámolását várja Észak Korea Japántól. Tokió elég ideges: Abe Sinzo miniszterelnök súlyos fenyegetésről beszélt hiszen a sikeres rakéta kísérlet egyértelműen megmutatta: Észak Korea immár képes arra, hogy támadást intézzen Japán ellen. Rakétái akár nukleáris robbanófejet is hordozhatnak! Japán az egyetlen ország, mely átélt egy nukleáris támadást 1945 nyarán. Ez annyira sokkolta az addig fanatikuson kitartó japán vezetést, hogy megadta magát az Egyesült Államoknak. Azóta

Japán az USA első számú szövetségese Kelet Ázsiában.

A japánok lemondtak az erős hadseregről abban bízva, hogy Amerika megvédi őket bármilyen külső támadással szemben. Most viszont felmerül a kérdés: képes-e az USA valóban megvédeni Japánt, ha az ifjú diktátor beváltja fenyegetését és támadást indít a szigetország ellen, mely 107 éve a gyarmatává nyilvánította a koreai félszigetet ?!…

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!