Kezdőlap Címkék Tillerson

Címke: tillerson

Tillerson menesztve, mert mindig forgatta a szemét

0

Tavaly októberben, amikor kiszivárgott, hogy állítólag lehülyézte Trumpot, már távozni akart posztjáról, de Mike Pence alelnök közbenjárására mégis maradt. A The New York Times szerint Trumpot irritálta Tillerson testbeszéde is. A lap úgy tudja: a külügyminiszter mindig forgatta a szemét, ha a megbeszéléseken valamiben nem értett egyet az elnökkel.

Donald Trump amerikai elnök menesztette Rex Tillerson külügyminisztert, akinek posztjára Mike Pompeót, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi vezetőjét jelöli.

Donald Trump a Twitter közösségi portálon jelentette be döntését. „Mike Pompeo, a CIA igazgatója lesz az új külügyminiszter. Remek munkát fog végezni! Köszönet Rex Tillersonnak a szolgálatáért. Gina Haspel lesz a CIA új igazgatója, az első nő ezen a poszton. Mindenkinek gratulálok” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök.

Gina Haspelt tavaly nevezték ki a CIA igazgatóhelyettesévé.

Mind Pompeo, mind Haspel kinevezését, meghallgatás után, a szenátusnak kell jóváhagynia.

Amerikai sajtójelentések már hónapok óta szóltak arról, hogy Donald Trump szívesen látná Mike Pompeót a külügyminisztérium élén. Tavaly októberben, amikor kiszivárgott, hogy állítólag lehülyézte Trumpot, már távozni akart posztjáról, de Mike Pence alelnök közbenjárására mégis maradt.

A 65 éves Tillersonnak – aki korábban az Exxon Mobil olajcég vezetője volt és közigazgatási tapasztalat nélkül vette át a külügyminisztérium irányítását – többször is nyilvános nézeteltérései voltak Donald Trumppal kulcsfontosságú nemzetbiztonsági kérdésekben. Így például nem értett egyet az elnök álláspontjával az iráni atomalku, az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások vagy a párizsi klímaegyezményből való amerikai kilépés ügyében.

A The Wall Street Journal a Fehér Ház egy névtelenséget kérő tisztségviselőjét idézve azt írta: Donald Trummp még az Észak-Koreával folytatandó tárgyalások előtt biztosítani akarta a cserét az amerikai diplomácia vezetésében. A The New York Times szerint Trumpot irritálta Tillerson testbeszéde is. A lap szerint ugyanis a külügyminiszter mindig forgatta a szemét, ha a megbeszéléseken valamiben nem értett egyet az elnökkel.

Tillerson a múlt héten afrikai körúton volt, és munkatársai szerint a hétvégén nem érezte jól magát, és ezért egy nappal előbb tért vissza Washingtonba. Hétfőn nyilatkozatban támogatta London Moszkvát okoló álláspontját egy Dél-Angliában élő volt orosz kettős ügynök megmérgezése ügyében. Az ideggázzal elkövetett mérgezés „nyilvánvalóan Oroszországból jött és bizonyosan meglesz rá a válasz” – fogalmazott Tillerson, miközben a Fehér Ház nem nyilvánult meg az ügyben.

Az új külügyminiszter-jelöltet, Mike Pompeót, Trump feltétlen híveként tartják számon Washingtonban. Mielőtt a CIA igazgatója lett, keményvonalas republikánus képviselő volt Kansas államból.

Az amerikai külügyminiszter megérti a lengyel döntést a haláltáborokról

0

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csalódottságának, ugyanakkor megértésének is hangot adott amiatt, hogy a lengyel államfő aláírta azt a törvénymódosítást, amely szerint büntető eljárást indíthatnak azok ellen, akik Lengyelországot a náci Németország tetteiben való bűnrészességgel vádolják.

A latin-amerikai körúton tartózkodó külügyminiszter rövid kommünikében reagált arra, hogy Andrzej Duda lengyel elnök bejelentette: aláírja a törvénymódosítást.

Közleményében az amerikai diplomácia irányítója leszögezte: az Egyesült Államok csalódott, hogy Lengyelország államfője aláírta a törvényt, amely „büntetni rendeli, ha náci bűnöket tulajdonítanak Lengyelországnak”. Tillerson hozzátette: Washington tisztában van vele, hogy a törvénymódosítást még a lengyel alkotmánybíróság megvizsgálja, de „e törvény végrehajtása kedvezőtlenül érinti a szólás és a tudományos kutatás szabadságát” – mondta.

A külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta: „az Egyesült Államok újra megerősíti, hogy a ‘lengyel haláltáborok’ kifejezés fájdalmas és félrevezető”. Washington megítélése szerint e történelmi pontatlanságok megviselik Lengyelországot – amelyet a közlemény „erős szövetségesnek nevez” -, és fel kell vennie a harcot ellenük, de oly módon, hogy közben ne sérüljenek az alapvető szabadságjogok. A kommüniké hangsúlyozza, „a megtévesztő nyelvezet legyőzésének legjobb eszköze a nyílt vita, az ösztöndíj és az oktatás”.

Ez történt ma – 2018. január 22.

0

Nyomozást rendelt el az ügyészség az Elios ügyében, több ellenzéki párt üdvözölte a lépést; Ausztria perel, a megyar kormány kitart Paks bővítése mellett; az USA 2019 végéig Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét és aggályosnak tartja Törökország szírii beavatkozását; kiesett Fucsovics, de továbbjutottak Babosék.

Nyomozást rendelt el az ügyészség az Elios ügyében

A Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében. A főügyészség szóvivője, Gyugyi Csilla elmondta: az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. A Legfőbb Ügyészség közlése szerint az OLAF jelentése három – 2009 és 2014 között kibocsátott – KEOP-pályázat vizsgálatáról szól.

Paksi bővítés – Miniszterelnökség: a magyar kormány kitart a paksi kapacitásfenntartás mellett

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen.

Megállapodás született az amerikai kormányzati leállás befejezéséről

A Demokrata Párt megállapodott a republikánusokkal az amerikai kormányzati leállás befejezéséről – jelentette be hétfőn a szenátusi voksolás megkezdése előtt Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője.

Az USA 2019 végéig Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét

Az izraeli hivatalos látogatáson levo amerikai alelnök, Mike Pence jelentett be a Knesszetben, hogy még 2019 vége előtt az amerikai diplomaták Tel Aviv-ból Jeruzsálembe költöznek. Ezzel erősítik meg Donald Trump elnök döntését, hogy Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosaként.

Tillerson Londonban: “aggályos” Törökország szíriai beavatkozása

Az amerikai külügyminiszter aggodalmának adott hangot a szíriai kurd erők ellen kezdett török hadműveletek miatt. Az Egyesült Államok helyi partnerek koalíciójával, köztük kurd vezetésű erőkkel vállvetve lép fel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában, és ezért tartja aggályosnak az észak-szíriai kurd erők elleni török hadműveleteket.

Australian Open: Babosék negyeddöntősök, Fucsovics kikapott Federertől

Bejutott a női párosverseny negyeddöntőjébe a Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A magyar, francia duó két szettben, másfél óra alatt győzte le a Viktorija Golubic, Nina Stojanovic svájci, szerb kettőst. Fucsovics Márton pedig 6:4, 7:6 (7-3), 6:2-re kikapott a 19-szeres Grand Slam-bajnok Roger Federertől a nyolcaddöntőben. A 25 éves magyar teniszező Grand Slam tornán még soha nem jutott el idáig, várhatóan a 62-63. helyre jön fel a világranglistán. (MTI, FüHü)

Levegő útján is terjedhet az influenza egy új kutatás szerint

A betegek puszta kilégzésével is terjedhet az influenza egy új amerikai kutatás szerint, a vírusok továbbadásához köhögés vagy tüsszögés sem szükséges.

 

120 perc – 2018. január 22. 1800

0

Paksi bővítés – Miniszterelnökség: a magyar kormány kitart a paksi kapacitásfenntartás mellett

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium hétfőn jelentette be, hogy Ausztria keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a paksi atomerőmű bővítése ellen.

Molnár Gyula lemond, ha az MSZP nem nyeri meg a választásokat

A Pesti Srácok szerint ezt maga a szocialista párt elnöke jelentette be az Echo-Mérleg című műsorban. Molnár Gyula arról is beszélt, az Együtt-tel nem lesz közös együttműködés, az LMP javára viszont hajlandók lennének bizonyos körzetekről lemondani.

Levegő útján is terjedhet az influenza egy új kutatás szerint

A betegek puszta kilégzésével is terjedhet az influenza egy új amerikai kutatás szerint, a vírusok továbbadásához köhögés vagy tüsszögés sem szükséges.

Tillerson Londonban: „aggályos” Törökország szíriai beavatkozása

Az amerikai külügyminiszter aggodalmának adott hangot a szíriai kurd erők ellen kezdett török hadműveletek miatt. Az Egyesült Államok helyi partnerek koalíciójával, köztük kurd vezetésű erőkkel vállvetve lép fel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellen Szíriában, és ezért tartja aggályosnak az észak-szíriai kurd erők elleni török hadműveleteket.

Mattis: Észak-Korea még nem képes csapást mérni az Egyesült Államokra

0

A novemberi rakétakísérlet után Kim Dzsongun büszkén közölte: immár képesek nukleáris csapást mérni az USA szárazföldi területére is! Jim Mattis tábornok az újságírókat arról tájékoztatta a Pentagonban, hogy amerikai értékelés szerint Észak-Korea rakétái még nem képesek arra, hogy nukleáris robbanófejjel olyan nagy távolságot tegyenek meg, amely elválasztja a koreai félszigetet az Egyesült Államoktól.

Az amerikai védelmi minisztertől megkérdezték, hogy miért nyilatkozik össze-vissza Észak-Korea ügyében Trump elnök és Tillerson külügyminiszter. Mattis diplomatikusan csak annyit mondott: az elnök és a külügyminiszter intézi a diplomáciát, a fontos az, hogy legyen diplomáciai csatorna.

Közben Rex Tillerson az ENSZ-ben azt állította, hogy Kína és Oroszország nem segít az észak-koreai válság rendezésében. Az amerikai külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsában azzal vádolta meg Oroszországot és Kínát, hogy miattuk nem hatékonyak az ENSZ szankciók Észak-Korea ellen. Az USA arra szeretné rávenni Pekinget és Moszkvát, hogy alkalmazzanak olajembargót Észak-Koreával szemben, de erre sem Oroszország sem pedig Kína nem hajlandó. Sőt Moszkva még fokozta is olajszállításait Észak-Koreába. Donald Trump csütörtökön beszélt telefonon Putyin orosz elnökkel és az észak-koreai válságról is szó volt. Ezt követően az USA elnöke kijelentette: Észak-Korea ügyében Kína segít, de Oroszország nem! Ehhez képest külügyminisztere mind Kínát mind Oroszországot megvádolta a Biztonsági Tanácsban.

Az amerikai diplomácia cikk-cakkjait különben is nehéz követni: Tillerson pár napja még azt mondta, hogy készek feltétel nélkül tárgyalni Észak Koreával. Most viszont visszatért a régi nóta: csak akkor kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha Észak-Korea leállítja nukleáris és rakétakísérleteit méghozzá huzamosabb időre. Észak-Korea ENSZ képviselője viszont azt állította, hogy a nukleáris és rakétafejlesztési tervek az ország önvédelmét szolgálják az amerikai agresszióval szemben. Vagyis továbbra is patthelyzet van, mert sem Trump sem pedig az ifjú diktátor, Kim Dzsongun nem akar engedni. Közben Kínában egy nyugdíjas főtiszt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy bármelyik percben kitörhet a háború a koreai félszigeten. Ezért már épülnek a menekült táborok a határszélen arra az esetre, ha az amerikai támadás miatt tömegesen menekülnének az emberek Észak-Koreából Kínába.

Az amerikai elnök fenyegetőzik

0

Donald Trump szerint Washington az elmúlt két és fél évtizedben hiába tárgyalt, Észak-Korea csak a bolondját járatta vele, ezért csak egyféleképpen lehet jobb belátásra bírni a kommunista rezsimet, de hogy hogyan, azt az amerikai elnök nem árulta el.

Az elnök szombaton Twitter-bejegyzésben fogalmazta meg véleményét.

„Elnökök és kormányzataik 25 éve tárgyaltak Észak-Koreával, megállapodásokat kötöttek és rengeteg pénzt költöttek” – írta mikroblog-bejegyzésében, majd hangsúlyozta: „ez nem működött, a megállapodásokat még azelőtt megszegték, hogy a tinta megszáradt volna rajtuk, bolondot csinálva az Egyesült Államok tárgyalóiból.

Sajnálom, de csakis egyetlen dolog fog működni!”.

Donald Trump nem fejtette ki részletesebben, hogy mire is gondol. Elemzők szerint mondatai várható katonai konfliktust sejtetnek. A héten Trump magas rangú katonai vezetőkkel tanácskozott a Fehér Házban, majd a tárgyalásokról faggatózó újságíróknak azt mondta: „vihar előtti csend honol”. Még korábban – az ENSZ Közgyűlése ülésének általános vitáján elmondott beszédében – azt ígérte, hogy amennyiben Phenjan fenyegetése miatt az Egyesült Államok arra kényszerül, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor Észak-Korea a teljes megsemmisüléssel számolhat.

Az elnök nem egyszer foglalt állást amellett, hogy nem nagy híve a párbeszédnek és a diplomáciai megoldásoknak. A múlt vasárnap nyilvánosan is hangot adott annak, hogy szerinte a tárgyalás csak időpocsékolás, miközben Rex Tillerson külügyminiszter Kínában azt hangsúlyozta, hogy Washington elkötelezett a diplomáciai tárgyalások mellett és vannak közvetlen kommunikációs csatornái Phenjannal.

Szombaton helyi idő szerint a kora esti órákban Észak-Karolinába indulva, Trump az újságíróknak sem mondott többet. Közölte: nincs több hozzátennivalója. Hasonlóképpen nyilatkozott Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője is.

Az újságírók arról is kérdezték az elnököt: változatlan-e a bizalma Rex Tillerson külügyminiszterben?

„Nagyon jó a viszony, néhány dologban ugyan nem értünk egyet, néhányszor szívesebben látnám, ha (Tillerson) kicsit keményebb lenne, de ettől eltekintve jó a viszony köztünk” – szögezte le Trump.

Közben az amerikai sajtó arról cikkezett, hogy Rex Tillerson távozhat a külügyminisztérium éléről és helyére Mike Pompeo kansasi republikánus politikus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója kerülhet. „Mike Pompeo külügyminiszterként segíthet rendbe tenni az Obama idején felforgatott külügyminisztériumot” – írta a Breitbart News, hivatkozva Gorka Sebestyén, a Fehér Ház volt tanácsadója egyik rádióinterjújára. „Ez a fickó nagyon lojális az elnökhöz, közülünk való, mesés lenne külügyminiszternek” – nyilatkozta Gorka. Szombaton a CBS rádióban megkérdezték erről Gary Cohnt, a Fehér Ház gazdasági tanácsának vezetőjét is, ő azonban nem kívánta kommentálni a híreket.

MTI/FüHü

Trump ismét elefánt volt a porcelánboltban

0

A diplomáciában igencsak szokatlan módon a nyilvánosság előtt ment neki saját külügyminiszterének Donald Trump, akitől persze láttunk már ennél „szokatlanabb” lépést is. Az amerikai elnök azt üzente Rex Tillersonnak, hogy csak időpocsékolás az észak-koreai féllel folytatott tárgyalás.

 

Mint a Fühü is beszámolt róla, a Pekingben Trump útját előkészítő Tillerson közölte, hogy titkos tárgyalások folynak az Egyesült Államok és Észak-Korea között. „Két-három ilyen csatorna is van. Ezeken folyamatosan tárgyalunk Phenjannal. Egyelőre nincs eredmény. Észak Korea nem akar tárgyalni arról, hogy atommentes övezetté tegyék a koreai félszigetet.” – közölte az amerikai diplomácia vezetője.

„Közöltem  a kiváló külügyminiszterünkkel, hogy csak az idejét fecséreli azzal, hogy tárgyalni próbál a kis rakétaemberrel” – tweetelte az elnök.

Trump ezzel figyelmen kívül hagyja azt is, hogy  nem csak az amerikai diplomácia első számú vezetője igyekezne jobb belátásra bírni Phenjant. Az oroszok, a kínaiak is aktívak a színfalak mögött az ügyben.

Színfalak mögötti tárgyalások

0

Miközben a nyilvánosság előtt éles kardcsörtetés jellemzi a Koreai-Félszigeten kialakult feszült helyzet főszereplőinek a kommunikációját és különféle lépéseit, a színfalak mögött zajlanak a tárgyalások a helyzet csitításáról. Az oroszok és a kínaiak is aktívak.

Titkos tárgyalások folynak az Egyesült Államok és Észak-Korea között – mondta Pekingben Rex Tillerson külügyminiszter. „Két-három ilyen csatorna is van. Ezeken folyamatosan tárgyalunk Phenjannal. Egyelőre nincs eredmény. Észak-Korea nem akar tárgyalni arról, hogy atommentes övezetté tegyék a Koreai-Félszigetet” – közölte az amerikai diplomácia vezetője. Tillerson Donald Trump amerikai elnök várhatóan novemberben sorra kerülő kínai látogatását készíti elő Pekingben.

Koreai sztárdiplomata Moszkvában

Közben az oroszok is jelezték, hogy közvetíteni szeretnének Washington és Phenjan között Son-huj Csoe asszony, Észak Korea első számú Amerika szakértője, egy észak-koreai küldöttség élén két napon át  tárgyalt az orosz fővárosban a Koreai-Félszigeten kialakult válsághelyzetről. Észak-Korea hidrogénbombát robbantott és interkontinentális rakétákkal kísérletezik, sikerrel. Közben Kim Dzsongun rendszeresen atomháborúval fenyegeti meg Amerikát. Trump elnök válaszul kilátásba helyezte Észak-Korea megsemmisítését. A szavak háborúja helyett inkább a diplomáciát ajánlja Amerikának Kína és Oroszország.

Vlagyimir Putyin orosz elnök megüzente Amerikának: Észak-Korea népe inkább füvet eszik majd, de nem adja fel a nukleáris programját. Az ifjú diktátor szeretné elkerülni Szaddám Huszein és Moammer al-Kadhafi sorsát.

Washingtonban kedvezően reagáltak: ha az oroszok előrelépést érnek el, azt semmiképpen sem ellenzik- mondta a külügyi szóvivő. Oroszország – Kínához hasonlóan – megszavazta ugyan a szigorú szankciókat Észak-Korea ellen, de a helyszínen a hatóságok behunyják a fél szemüket. Így Észak-Korea ki tudja játszani az embargót, amellyel kapitulációra akarják kényszeríteni.

Kim Dzsongun Trump elnökkel akar tárgyalni a Fehér Házban.

Erre egyelőre kevés az esély, de az orosz diplomácia most megpróbál közvetíteni Washington és Phenjan között.

 

Ez volt ma – 2017. szeptember 30.

0

Mintha felgyorsultak volna az események idehaza a politikai világban: szombaton lett egy újabb hivatalos miniszterelnök-jelölt az ellenzéki oldalon, a Demokratikus Koalíció minden eddiginél feketébben-fehérebben elutasította az MSZP Gyurcsányt kizáró ajánlatát, a szocialisták pedig ezt elég érdekesen reagálták le. Közben az Együtt ismét országos mozgalmat hirdetett a gyűlöletkampány plakátjainak a leszedésére. Aggasztóan alakul a helyzet Katalóniában a vasárnapra tervezett, utóbb betiltott függetlenségi népszavazás előtt. Ellentmondó – de nem csak rossz – hírek érkeztek a Koreai-Félszigettel kapcsolatban.

Szél Bernadett hivatalos jelölt

Szél Bernadett, az LMP társelnöke, frakcióvezetõje, a párt miniszterelnök-jelöltje. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az LMP a párt történetében először állított miniszterelnök-jelöltet, mégpedig Szél Bernadett társelnök személyében. A párt szombati kongresszusán a immár hivatalosan is megválasztott kormányfő-jelölt a többi között arról beszélt, hogy az országnak új irányra, politikára és vezetőkre van szüksége.

A kongresszus előtt megjelent Facebook posztjában hátpontos programot mutatott be. Ez többek között a korrupció elleni harccal: a bérek emelésével; a hazai kkv-szektor támogatásával; az oktatással, a családközpontúsággal, az ingyenes egészségüggyel és Paks 2 felmondásával, a megújulók helyzetbe hozásával foglalkozik.

 

Az Együtt üdvözölte Szél Bernadett kinevezését az LMP miniszterelnök-jelöltjévé, és reményét fejezte ki, hogy az LMP is részt vesz a jövő szerdára tervezett Új Pólus egyeztetésen.

DK: Saját lista, Gyurcsánnyal az élen

A Demokratikus Koalíció a továbbiakban nem folytatja a közös listáról az MSZP által elindított végnélküli vitát, amely kilenc hónap alatt egyetlen hivatalos tárgyalást sem eredményezett az ellenzéki pártok között. Az MSZP stratégiája és az elmúlt kilenc hónapban követett politikája lehetetlenné teszi a közös listás indulást. A DK saját listát indít, Gyurcsánnyal az élen – tudatt párt közleménye.

A dokumentum leszögezi: tárgyalásokat az egyéni választókerületekben induló jelöltekről kell folytatni. A választási győzelem egyetlen szervezeti előfeltétele, hogy az egyéni választókörzetekben egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon a Fidesz jelöltjével szemben. A DK készen áll ilyen tárgyalásokra valamennyi demokratikus ellenzéki párttal. Az arányosság, a méltányosság szempontjai alapján gyorsan megállapodásra juthatunk.

MSZP: Az álláspontunk nem változott

Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció évek óta másról sem beszél, mint az összefogás szükségességéről. Ehhez képest Gyurcsány Ferenc ma bejelentette, hogy hátat fordít az ellenzéki tárgyalásoknak, és önálló listát állít a 2018-as választásokon – szögezi le a szocialisták közleménye.

A DK álláspontjával szemben a miénk soha nem változott – áll a dokumentumban: az MSZP szerint az országot szétrabló Fidesz-kormány leváltásához közös miniszterelnök-jelöltre, közös ellenzéki listára, és mind a 106 választókerületben egyetlen ellenzéki jelöltre van szükség a két szélsőjobboldali párt, a Fidesz és a Jobbik jelöltjeivel szemben.

Együtt: Ismét leszaggatják a gyűlölet-plakátokat

Az Együtt a kormány újabb gyűlöletkeltő, Soros György-ellenes plakátjait is eltávolítja az utcákról. A kormány újabb plakátjait már országszerte elkezdték kiragasztani. A rendőrségi bejelentést követően az Együtt azonnal hozzákezd a plakátok eltávolításához – tudatta a párt közleménye, amely szerint ezen a linken lehet csatlakozni az országos mozgalomhoz.

Az idén nyáron Vajda Zoltán, az Együtt politikusa kezdte el eltávolítani a kormány előző nemzeti konzultációja keretében kiragasztott gyűlöletkeltő plakátokat. Az akcióból országos mozgalom lett, amihez több párt és számos civil csatlakozott, így vidéken és Budapest számos pontján rendőrségi bejelentés keretében távolították el a kormányzati plakátot.

Katalán népszavazás: mi lesz itt?

Az önálló Katalóniát támogató tüntetők Barcelonában 2017. szeptember 29-én, két nappal a katalán függetlenségről tervezett, és a spanyol kormány által betiltott népszavazás előtt. (MTI/EPA/Alberto Estevez)

Egyre kétségesebb, hogy lehetséges lesz megtartani a népszavazást a 7,5millió lakosú, saját nyelvvel és kultúrával, nagyfokú autonómiával rendelkező, gazdag Katalónia függetlenségéről. A katalán kormány által október 1-jére kiírt referendumot  a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, azaz megtartása illegális.

Többezer spanyol rendőrt rendeltek a helyszínre, miközben a spanyol hatóságok technikailag is ellehetetlenítették a népszavazást. Lezártak 1300 iskolát, a 2315 szavazóhely több mint a felét, s elfoglalták a regionális távközlési központot is, ellehetetlenítve a szavazó- és szavazatszámláló rendszer hátterét és technikáját. A spanyol csendőrség ügynökei emellett átkutatták a katalán kormány kommunikációs központját, és működésképtelenné tették azt a szoftvert, amely a 2300 szavazóhelyiség távközési kapcsolatát, az online szavazást, illetve a szavazatszámlálási adatok megosztását szolgálta volna.

Az USA és Észak-Korea kapcsolatban áll

Kim Dzsong Un a Koreai Munkapárt első titkára l(MTI/AP/KCNA/KNS)

Miközben a dél-koreai média arról számol be, hogy Phenjan környékén észak-koreai rakéták mozgását észlelték, a kínai látogatáson lévő amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy kapcsolatban állnak az észak-koreaiakkal, s tárgyalást fontolgatnak Phenjannal. Ez komoly jó hír a világnak, amely a két ország közötti feszültség éleződésének volt az elmúlt időszakban tanúja.

 

Phenjan és Washington közvetlen kapcsolatban

0

Az Egyesült Államok közvetlen kapcsolatban áll Észak-Koreával – közölte Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Washington fontolgatja annak a lehetőségét, hogy tárgyalásokat kezdjen Phenjannal.

Az amerikai külügyminiszter kínai látogatása alatt azt állította, hogy

„a helyzet nem sötét”.

Mint a FüHü is többször beszámolt róla, a két ország közötti feszültség erőteljesen nőtt az elmúlt hetekben. Phenjan föld alatti nukleáris robbantást és rakétakísérleteket hajtott végre, koreai, amerikai, orosz kínai hadgyakorlatok terepe volt a Koreai-Félsziget, az USA provokatív berepülést végzett a térségben, miközben újabb nemzetközi szankciók születtek az ENSZ Biztonsági Tanácsában, s durva szócsaták voltak legfelsőbb szinteken.

A BBC mostani hírét megelőzően arról érkeztek jelentések, hogy Észak-Korea több ballisztikus rakétájának a mozgását figyelték meg Phenjanban – jelentette a dél-koreai KBS (Korean Broadcasting System) – alátámasztva azokat a véleményeket, melyek szerint a Kim Dzsongun vezette rezsim újabb provokatív lépésre készül.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!