Két olajszállító hajót ért támadás a Perzsa öbölben

0
21
Pinterest

Mindkét olajszállító hajó kigyulladt és az egyik el is süllyedt. A matrózok a vízbe ugrottak és onnan iráni hajók mentették ki őket. Az amerikaiak szerint iráni torpedó találatok okozták a két olajszállító hajó katasztrófáját.

Mindez akkor történt amikor Abe Sinzo japán miniszterelnök befejezte teheráni látogatását. Japán kormányfője közvetíteni próbált az USA és Irán között.

Irán nem tárgyal Trumppal

Ezt közölte Ali Khamenei, a teheráni rendszer legfőbb vezetője Abe Sinzo japán miniszterelnökkel. Korábban Abe Sinzo felajánlotta közvetítését a két állam vitájában. Így látogatott el Teheránba több mint negyven év után az első japán miniszterelnök. Minden iráni vezető lelkesen fogadta Japán miniszterelnökét, aki Trump tárgyalási javaslatát hozta Teheránba.

“Trump nem méltó arra, hogy tárgyaljunk vele! Korábban ugyanis keserű tapasztalatokat szereztünk vele kapcsolatban.” – hangsúlyozta Ali Khamenei ajatollah miután tárgyalt Abe Sinzo miniszterelnökkel.

Irán és az USA viszonya azután jutott mélypontra, hogy Trump elnök felmondta hat nagyhatalom atomalkuját Teheránnal. Ezt követően Washington újra szankciókkal sújtotta Iránt és hadihajókat vezényelt a Perzsa öbölbe. Trump tárgyalási javaslatairól nem szivárogtak ki részletek, de az amerikai elnök többször is megerősítette: semmiképp sem engedik meg azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Irán ugyanis nem ismeri el Izrael létjogosultságát. Izrael az első számú stratégiai szövetségese az Egyesült Államoknak a Közel Keleten.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..