Kezdőlap Címkék Ali Khamenei

Címke: Ali Khamenei

Tűz ütött ki Irán legnagyobb politikai foglyokat őrző börtönében

A már szeptember óta tartó tüntetések és zavargások során őrizetbe vett tüntetőket a teheráni Ewin börtönben tartják fogva. Egyelőre tisztázatlan okok miatt a börtönben tűz ütött ki, ugyanakkor lövések is dördültek a falak mögött. Hivatalosan a fogvatartottak közötti konfliktusokat említik okként – de a helyzet teljességgel zavaros.

 

Tűz ütött ki szombaton egy börtönben Irán fővárosában, Teheránban.  A tűz keletkezésének oka tisztázatlan. A közösségi oldalakon nem csupán tűzesetről adnak hírt, de a falak mögül lövések és robbanások hallatszanak. A tűz okát vizsgálják – írja a »Shargh« nevű helyi újság a Twitteren.

A börtön által kiadott információk szerint „huligánok és lázadók” vitába kezdtek a börtönőrökkel, majd felgyújtották a börtön textilraktárát. A tűzoltóság azóta eloltotta a tüzet.

Az IRNA állami hírügynökség közölte a börtön vezetősége azt állítja, hogy a fogolytáborban ismét helyreállt a rend, ugyanakkor egy szemtanú azt mondta a Reutersnek, hogy füst szállt fel a börtön fölött, és mentők szirénáját lehetett hallani. A börtönhöz vezető utakat lezárták.

Eközben a Twitteren továbbra is keringenek a fotók és videók, amelyeken az égő épület látható, bentről lövéseket lehet hallani a videón. Állítólag még szombat este is hallani lehetett lövéseket a börtön falain belülről.

Több száz családtag áll naponta a börtön előtt, és keresi gyermekeit és rokonait.

„A szomszédos épületekben az emberek a „Halál Hamenei”-t skandálják az ablakokból”

– mondta egy szemtanú, Ali Khamenei ajatollahra utalva.

A teheráni ügyész tagadta, hogy bármi köze lenne a folyamatban lévő rendszerkritikus tiltakozásokhoz. Állítása szerint az eset belső konfliktus volt a börtönben elítélt tolvajok között. Az állami hírügynökség jelentése szerint legalább nyolc ember megsérült, de nem haltak meg. Az információ független módon nem ellenőrizhető.

Az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot a helyzet kialakult miatt.

„Irán teljes felelősséggel tartozik az igazságtalanul fogva tartott állampolgáraink biztonságáért, akiket azonnal szabadon kell engedni.”

Iránban csaknem egy hónapja zajlanak kormányellenes tüntetések, és állítólag több mint 200 ember halt meg a tüntetések során

A 22 éves Mahsa Amini múlt hónapi halála óta  sokezren országszerte a kormány elnyomó politikájka és a kötelező fejkendő ellen. Aminit állítólagos »nem szabályos iszlám öltözéke« miatt tartóztatták le. Hogy ezután pontosan mi történt Aminivel, az nem világos. A nő szeptember 16-án kómába esett, és a kórházban meghalt. Világszerte sokszázezres tüntetések erőszakkal vádolják az erkölcsrendőrséget. A rendőrség ezt visszautasítja.

Két olajszállító hajót ért támadás a Perzsa öbölben

Mindkét olajszállító hajó kigyulladt és az egyik el is süllyedt. A matrózok a vízbe ugrottak és onnan iráni hajók mentették ki őket. Az amerikaiak szerint iráni torpedó találatok okozták a két olajszállító hajó katasztrófáját.

Mindez akkor történt amikor Abe Sinzo japán miniszterelnök befejezte teheráni látogatását. Japán kormányfője közvetíteni próbált az USA és Irán között.

Irán nem tárgyal Trumppal

Ezt közölte Ali Khamenei, a teheráni rendszer legfőbb vezetője Abe Sinzo japán miniszterelnökkel. Korábban Abe Sinzo felajánlotta közvetítését a két állam vitájában. Így látogatott el Teheránba több mint negyven év után az első japán miniszterelnök. Minden iráni vezető lelkesen fogadta Japán miniszterelnökét, aki Trump tárgyalási javaslatát hozta Teheránba.

„Trump nem méltó arra, hogy tárgyaljunk vele! Korábban ugyanis keserű tapasztalatokat szereztünk vele kapcsolatban.” – hangsúlyozta Ali Khamenei ajatollah miután tárgyalt Abe Sinzo miniszterelnökkel.

Irán és az USA viszonya azután jutott mélypontra, hogy Trump elnök felmondta hat nagyhatalom atomalkuját Teheránnal. Ezt követően Washington újra szankciókkal sújtotta Iránt és hadihajókat vezényelt a Perzsa öbölbe. Trump tárgyalási javaslatairól nem szivárogtak ki részletek, de az amerikai elnök többször is megerősítette: semmiképp sem engedik meg azt, hogy Irán atomfegyverhez jusson. Irán ugyanis nem ismeri el Izrael létjogosultságát. Izrael az első számú stratégiai szövetségese az Egyesült Államoknak a Közel Keleten.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK