Katalán meghátrálásra erősödött az euró

0
995

Jól fogadta a piac a katalán elnök bejelentését a függetlenség „hetekre szóló” elhalasztásáról. Az euró végül erősödött a beszéd hatására.

Megnyugvással fogadta a pénzpiac Carles Puigdemont katalán elnök kedd esti parlamenti beszédét, amelyben „hetekre” felfüggesztette a katalán függetlenség kinyilvánításának kikiáltását.

Az euró/dollár árfolyama végigkövette a beszédet, 1,1806-on állt a katalán elnök barcelonai tartományi parlamenti beszédének kezdetén. Amikor Puigdemont „bekeményített” a szövegben, és nem lehetett tudni, milyen kimenetele lesz a sorsdöntő szónoklatnak, a kurzus 1,1816-ig futott fel. A beszéd vége felé az árfolyam folyamatos süllyedéssel lényegében visszaállt a korábbi szintre, sőt, még a szónoklat előtti index alá is lefutott.

A kis mértékű kilengés alighanem annak tudható be, hogy a várakozások valamilyen kompromisszumot tartottak valószínűbbnek a szélsőséges bejelentés helyett.

Nem volt meglepő a kimenetel azért sem, mert az egyoldalú függetlenség veszélye miatt napok alatt felsejlett a katalán gazdaság lehetséges szétesése , és egyértelművé vált: nem kap nemzetközi elismerést az önálló Katalónia.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .