Ez volt ma – 2017. október 10.

0
835
Hadházy Ákos MTI Fotó: Kovács Tamás

Katalónia még vár a függetlenséggel; Hadházy Ákos feljelenti a miniszterelnököt a tegnap parlamenti válasza miatt, amelyben Orbán Viktor vizsgálatot követelt az LMP-s politikus ellen; a Fidesz riposztja: „Hadházy Ákosnak kell arra a kérdésre válaszolnia, hogy miért képvisel nyíltan egy külföldi céget szemben a magyar cégekkel a parlamentben”; közben a Kúria döntött: lehet népszavazás a római-parti mobilgátról.

A katalán elnök felfüggesztette a függetlenség kikiáltását a dialógus reményében

Carles Puigdemont felvázolta az október elsejei népszavazás után előállt helyzetet és a Katalóniát ért sérelmeket, de mégis a halasztás mellett döntött. Nagy kérdés, hogy erre mit válaszol a központi kormányzat Madridban.

Hadházy feljelenti Orbánt

Hétfőn az Országgyűlésben Orbán Viktor, Hadházy Ákos kérdésére válaszolva azzal vádolta a képviselőt, hogy korrupt módon egy konkrét cég érdekében lobbizik a parlamentben és ez maga a korrupció.

A miniszterelnök ennél tovább is ment: vizsgálatot követelt az LMP-s politikus ellen.

A FÜGGETLEN HÍRÜGYNÖKSÉG KEDDEN MEGKERESTE A KÉPVISELŐT: MIKÉNT PRÓBÁL REAGÁLNI A KORMÁNYFŐ KIJELENTÉSÉRE.

Hadházy Ákos
MTI Fotó: Kovács Tamás

Hadházy elmondta: senki mellett nem lobbizott, és elfogadhatatlannak tartja Orbán kirohanását. „Nem tehetek egyebet, kénytelen vagyok feljelenteni a miniszterelnököt, ő sem vádolhat senkit alaptalanul, márpedig engem korrupcióval vádolt”. Hozzátette, hogy ő még ilyet a magyar parlamentben nem tapasztalt.

 

Ezt válaszolta a Fidesz Hadházy Ákosnak

Közleményben reagált a kormánypárt arra, hogy Hadházy Ákos feljelenti Orbán Viktort.

A Fidesz közleményében azt írta:

„HADHÁZY ÁKOSNAK KELL TISZTÁZNIA MAGÁT”.

A párt szerint „Hadházy Ákosnak kell arra a kérdésre válaszolnia, hogy miért képvisel nyíltan egy külföldi céget szemben a magyar cégekkel a parlamentben”. Azt is kérdezik tőle, hogy „parlamenti felszólalása előtt találkozott-e külföldi üzletemberekkel vagy külföldi követségek munkatársaival”, illetve, hogy „munkatársai találkoztak-e külföldi cég vagy követség képviselőivel a felszólalása előtt”.

Lehet népszavazás a római-parti mobilgátról

Nincs jogi akadálya budapesti népszavazásnak a római-parti mobilgátról. A Kúria megváltoztatta a Fővárosi Választási Bizottság döntését és hitelesítette a védmű megépítésével kapcsolatos népszavazási kérdést – olvasható a Kúria internetes oldalán közzétett végzésben.

Az egyik kezdeményező, Pataki Márton a mobilgát egy elemével. MTI Fotó: Kovács Attila

A helyi népszavazást Béres András, a Párbeszéd elnökségi tagja, III. kerületi önkormányzati képviselő és Pataki Márton, az Együtt budapesti elnöke nyújtotta be magánszemélyként. Céljuk az, hogy a főváros helyezze hatályon kívül a mobilgát létesítéséről hozott áprilisi határozatát, mert szerintük a gátat eggyel beljebb, a Királyok útja, Nánási út nyomvonalán kellene megépíteni.

A benyújtott kérdés az, hogy „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyezze hatályon kívül a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmi létesítményének nyomvonalával kapcsolatban hozott 229/2017. (IV.5.) számú határozatát?”

Erdogan Belgrádban: Törökország bojkottálni fogja az USA ankarai nagykövetét

Szerinte felvetődik a kérdés, hogyan tudtak az Egyesült Államokban száműzetésben élő Fethullah Gülen mozgalmának ügynökei beszivárogni a diplomáciai képviseletekbe.

A török tisztviselők és hivatalos szervek a jövőben bojkottálni fogják az Egyesült Államok ankarai nagykövetét – jelentette be kedden Belgrádban Recep Tayyip Erdogan török elnök.

A török államfő így reagált arra, hogy az Egyesült Államok ankarai nagykövetsége bejelentette: felfüggesztik a vízumok kiadását a török állampolgárok részére az összes törökországi diplomáciai kirendeltségen. A nagykövetség indoklása szerint Washingtonnak felül kell vizsgálnia, hogy Törökország mennyire elkötelezett az amerikai diplomaták biztonsága iránt. Válaszul Törökország is felfüggesztette a vízumok kiadását amerikai állampolgárok részére.

Erdogan kedden leszögezte:

WASHINGTONNAK VISSZA KELLENE HÍVNIA ANKARAI NAGYKÖVETÉT,

ugyanis a hivatalos szervek a továbbiakban nem fogják az amerikai kormány képviselőjének tekinteni a diplomatát.

Amerikai védelmi miniszter: „készen kell állnunk”

Jim Mattis tábornok katonák előtt tartott beszédében hangsúlyozta, hogy egyelőre nincs szó katonai akcióról Észak Koreával szemben, de “készen kell állnunk a katonai tervekkel, ha az elnök úgy határoz, hogy ez szükségessé válik!”

Trump elnök a múlt héten találkozott katonai vezetőkkel és utána azt írta a Twitteren: vihar előtti csend van! Ezt sokan úgy értelmezik, hogy Trump mégis fontolóra veszi a katonai megelőző csapást Észak Koreával szemben, noha saját katonái igyekeznek lebeszélni erről. Másrészt, Kína és Oroszország tárgyalásokat javasol Washingtonnak, de az amerikaiak nem hajlandók közvetlenül párbeszédet folytatni Észak Korea ifjú diktátorával.

Közben Észak Korea tovább folytatja nukleáris és rakéta programját, amely már nemcsak a térséget, de az USA egyes részeit is fenyegetheti.

KIM DZSONGUN ÁLMA ÁLLÍTÓLAG AZ, HOGY AZ AMERIKAI ELNÖK FOGADJA ŐT A FEHÉR HÁZBAN.

Donald Trump erre vajmi kevés hajlandóságot mutat. Őt viszont a washingtoni szenátus külügyi bizottságának az elnöke vádolta meg azzal, hogy valóság show-nak tekinti a politikát és ezzel a harmadik világháborúba taszíthatja az Egyesült Államokat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .