Este kiderülhet, mi lesz Katalóniával

0
878

Kedd este szólal fel Carles Puigdemont katalán elnök a helyi parlamentben. Az ülésen Katalónia függetlensége lesz a napirenden.

A spanyol kormány felszólította a katalán elnököt, hogy ne tegyen olyan lépést, amely „visszafordíthatatlan következményekkel jár”. A kormányszóvivő azt kérte:

ne tegyen egyoldalú függetlenségi nyilatkozatot, és kezdeményezéseivel térjen vissza a törvényes keretek közé.

Puigdemont várhatóan hat órakor beszélt a barcelonai parlamentben.

A spanyol rendőrség bejelentette: a várható tüntetések miatt lezárja annak a parknak a bejáratait, amelyben a katalán parlament épülete található.

Az Antena3 tévé szakértői

négy lehetséges forgatókönyvről beszélnek:

  1. A legradikálisabb, hogy a katalán elnök bejelenti Katalónia azonnali egyoldalú elszakadását Spanyolországtól.
  2. Az elnök bejelenti a függetlenséget, de nem azonnal, hanem azt rövid időre elhalasztva, hogy megszerezze a most hiányzó nemzetközi támogatást.
  3. A legvalószínűbb verzió szerint szimbolikus nyilatkozatot tesz, amely szerint a katalánok a referendummal elnyerték a jogot egy önálló katalán állam létrehozásához, de annak kinyilvánítására haladékot javasol a megfelelő felkészülésig.
  4. A legkisebb esélye annak van, hogy az elnök előrehozott választásokat jelent be.

Katalóniában múlt vasárnap tartottak népszavazást a függetlenségről, amelyet a spanyol kormány törvénytelennek nevezett és brutális erőszakkal lépett fel ellene. Ezután Katalóniában hatalmas tüntetéseket és sztrájkot tartottak, Puigdemont pedig bejelentette, hogy a parlamentet kérik majd a függetlenség kikiáltására. Sokan tüntettek a két fél közti párbeszédért is, de erre egyik fél sem tűnik hajlandónak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .