Fölényes ellenzéki győzelem Hódmezővásárhelyen – holnaptól Márki-Zay Péter a polgármester

0
2680
Márki-Zay Péter. Forrás: Facebook

Megtörtént, amiben sokan reménykedtek, míg mások elképzelhetetlennek tartották: a bevehetetlennek hitt fideszes fellegvárban, Hódmezővásárhelyen a kormánypártok jelöltje alulmaradt az összes ellenzéki pártot maga mögött tudó ellenzéki jelölttel szemben. Hétfőtől Hódmezővásárhely polgármesterét Márki-Zay Péternek hívják.

A választás végeredménye: Márki-Zay Péter 57,54, Hegedűs Zoltán 41,59, Dr. Hernádi Gyula 0.87 százalékot kapott.

Napközben több cikkben is foglalkoztunk a hódmezővásárhelyi választással, ezek itt és itt olvashatók.

Márki-Zay: Van remény

Miután biztossá vált a győzelme, Márki-Zay Péter azt mondta: a szeretet hatalma és nem a hatalom szeretete aratott győzelmet. Szerinte Hódmezővásárhelyen is kiderült, hogy rendszerváltó hangulat van az országban, és

„nagy igény van arra, hogy megszűnjön a korrupció és a megfélemlítés.”

Arról is beszélt, hogy olyan emberekkel is el kell kezdeni a munkát, akiket „damilon mozgat a hatalom”. Szóba hozta a „migránsokat”, akik közül annyit sem szeretne, „amennyit az Orbán-kormány beenged”. Olyan rendszert akar, ahol nem alázzák meg a közmunkásokat, és nyilvánosak az ügynökakták.

Szerinte van remény a Fidesz legyőzésére, akár mindenhol, hiszen ez neki is sikerült, „az egyik legfideszesebb városban”.

Gyurcsány Ferenc Orbán Facebook-oldalán üzent a miniszterelnöknek

Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor Facebook oldalára küldött üzenetében a következőket írta: Na ugye…Hódmezővásárhely. :)))

Az üzenet nem volt sokáig látható, mert eltávolították az oldalról.

A pártok reakciói Márki-Zay Péter győzelmére

Demokratikus Koalíció: Normális európai ország leszünk

Ez elsősorban Márki-Zay Péter győzelme. Az ő sikere. Minden más csak ezután jön. Neki gratuláljunk. Tudom, hogy Péter erős fenntartásokkal beszél a baloldalról. De nincs ezzel semmi baj. Ma nem az a kérdés, hogy bal- vagy jobboldali demokraták vezetik a városokat, az országot. Egy kérdés van: lesz-e újra Köztársaság, jogállam, demokrácia, európai polgári világ? És ma jobban hisszük, mint korábban: Igen, normális európai ország leszünk. Mert többen vagyunk, akinek elege van Orbán világából. A folyamatos haborúkból, az állandó lázas állapotból, az értelmes beszéd hiányából. Élni akarunk. Egyszerűen csak élni és nem háborúzni.
Persze, hogy a demokraták között vannak viták. Ez a természetes. De a vita nem háború. Márky-Zay győzelme azt mutatja, hogy több dolog köti össze a demokratákat az Orbán elleni harcban, mint ami elválasztja őket.
Így lehet majd győzni áprilisban is.
Harc van. Alku nélkül.
Gyurcsány Ferenc 
elnök
DK

 

Együtt: A Fidesz kisebbségben van és bukni fog

Történelmi győzelem Hódmezővásárhelyen!!!

Gratulálok a minden ellenzéki párt által támogatott, független Márki-Zay Péternek és Vásárhely polgárainak!

A mai nap bebizonyította, hogy ha egyetlen esélyes jelölt áll szemben a Fidesszel, akkor az ellenzéki kétharmad sem lehetetlen 2018 tavaszán. A Fidesz kisebbségben van, és bukni fog.

Minden ellenzéki pártnak változtatnia kell, aki nem akart eddig együttműködni. Ha van együttműködés az egyéni választókerületekben, Orbánnak nem lesz maradása.

Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje

Momentum: nem fog múlni a Fidesz legyőzése

Gratulálunk Márki-Zay Péternek a választási győzelemhez és sok sikert kívánunk neki a település élén elvégzendő munkához. A hódmezővásárhelyi győzelem egyetlen dolgot bizonyít: ha valóban van tétje a választásnak, a bizonytalanok is elmennek. Csak velük lehet rést ütni a Fidesz pajzsán, ezért a Momentum célja, hogy nekik is reményt adjon. Ahogy azt eddig is mondtuk: rajtunk nem fog múlni a Fidesz legyőzése.

Hajnal Miklós, szóvivő

Jobbik: Győzedelmeskedett a népakarat

Hódmezővásárhely bebizonyította: a nép nem betiltható, de a kormány leváltható, Orbán legyőzhető!

A Fidesz bevehetetlennek hitt fellegvárának lakossága adott ma nagy pofont, jelezve a velejéig korrupt, pökhendi és a hatalmuk érdekében a legaljasabb eszközöket is bevető kormánypártoknak, hogy az embereknek elegük van a lopásból, a kiszolgáltatottságból, az agymosásból, a fenyegetettségből és a zsarolásból.

Minden ma még elkeseredett magyar ember ismét reményt kapott, hogy ha kellő létszámban elmennek szavazni és egyéniben a legesélyesebb jelöltre voksolnak, a Fidesznek esélye sincs április 8-án. Mi győzünk, Ti nyertek!

Vona Gábor pártelnök videóüzenete itt látható.

Magyar Liberális Párt: a választók változást akarnak

A Magyar Liberális Párt mindenkinek köszöni, aki részt vett a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson. Különösen nagy örömre ad okot, hogy rekord magas volt a részvétel. Gratulálunk a teljes ellenzék által támogatott Márki-Zay Péternek a győzeleméhez. Márki-Zay sikere azt mutatja, hogy közös erővel sikerülhet a kormányváltás április 8-án. A Fidesz a választási kampányban nem válogatott az eszközökben, hogy győzelemre vezesse jelöltjét, mégis alulmaradt. Az ellenzék által támogatott jelöltet az egész kampány alatt megpróbálták nyomás alatt tartani, őt és támogatóit is nemtelen támadások sorozata érte. Az emberek azonban egyértelműen kifejezték a mai napon, hogy elégedetlenek a kormánypárt politikájával és politikusával is.

A választók változást akarnak, és ha az ellenzék végre meg tud állapodni az együttműködésről, akkor le fogjuk váltani az Orbán-kormányt. Ehhez pedig arra van szükség, hogy a kormánypárt politikusaival szemben mindenhol csak egyetlen ellenzéki jelölt induljon. Hódmezővásárhelyen átszakadt a gát, kiderült, hogy a Fidesz tisztességes politikával legyőzhető. Köszönjük Márki-Zaynak, hogy a Fidesz nemtelen hadjárata ellenére kitartott, és végül fényes sikert aratott. Győzelme jó példát mutat az egész országnak, és hitet ad az ellenzéki szavazók mind szélesebb táborának. Hódmezővásárhelyen elkezdődött a változás, április 8-án pedig ez a lendület majd elsöpri az Orbán-kormányt.

Fidesz: Kiskunhalason fölényesen győztünk, Hódmezővásárhelyen alulmaradtunk

A kiskunhalasi időközi  önkormányzati választáson több mint kétharmados, 68 százalékos támogatással győzött jelöltünk, Juhász György. A hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson férfias küzdelemben alulmaradt jelöltünk egy független jelölttel szemben. A győzteseknek gratulálunk. A Fidesz-KDNP az elmúlt egy évben 17 időközi önkormányzati választáson indult és abból hármat elveszített, 14-et pedig nagy fölénnyel megnyert.

Az MTI így számolt be a hódmezővásárhelyi választásról

Az MTI nem kapkodta el a hír közlését, és akkor sem vitték túlzásba a háttér értelmezését.  21.33-kor szó szerint a következőket írták

Három településen, Hódmezővásárhelyen, Kiskunhalason és Rózsafán tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

A valasztas.hu-n közzétett, 100 százalékos feldolgozottságú adatok alapján a hódmezővásárhelyi polgármester-választást Márki-Zay Péter (független) 13 076 szavazattal (57,49 százalék) nyerte, Hegedűs Zoltánt, a Fidesz-KDNP jelöltjét, a város alpolgármesterét 9468-an (41,63 százalék), Hernádi Gyulát (független) 201-en (0,88 százalék) támogatták. A voksoláson a szavazópolgárok több mint 62 százaléka vett részt.

Hódmezővásárhelyen Almási István (Fidesz-KDNP) polgármester halála miatt kellett időközi polgármester-választást kiírni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .