Lapszem – 2018. február 26.

0
488

Ma a Sándorok ünneplik a névnapjukat, de mellettük lehet gratulálni az Izabelláknak, Viktoroknak és Győzőknek is. Ma igazán téli hideg lesz: a nappali csúcshőmérséklet is fagypont alatt marad országszerte, -1 és -8 fok között valószínű, kivéve talán keleten. Késő estére -5 és -11 fok közé hűl le a levegő. Kisebb felhősödés, hószállingózás és helyenként erős szél is lehetséges. Próbáltunk a Hódmezővásárhelyről szóló publicisztikák közül válogatni – furcsa módon az országos napilapok közül sem közölt  mindegyik ilyet ma.

 

Magyar Nemzet – Van más választás

Nem billegő választókörzet a hódmezővásárhelyi. Tegnap sem billegett: a Fidesz jelöltjét, Hegedűs Zoltánt simán elverte független kihívója. A demokrácia ünnepe volt a választás: döntött a nép, és megtörtént a csoda. Persze ennek a csodának nem is volt olyan bonyolult a receptje. Az ellenzék az egyetlen olyan stratégiát választotta, amely egy ilyen helyen a győzelem – akkor még – halvány reményével kecsegtetett. Pártjai beálltak egy köztiszteletben álló független jelölt mögé. Márki-Zay Péter azért is volt jó választás a komoly antikommunista hagyománnyal rendelkező alföldi városban, mert előélete, családi körülményei és a katolikus közösségben elfoglalt helye alkalmassá tették a Fideszből kiábrándultak megszólítására is – írja Szerető Szabolcs.

A magas részvétellel a hódmezővásárhelyiek üzenni akartak. A hatalomnak és az országnak.

Ami vasárnap történt, engem arra emlékeztet, amikor 2009-ben, egy évvel a kétharmados diadala előtt a Fidesz győzni tudott az addig szocialista fellegvárként számon tartott Pécsett. Ám tegyük világossá: az ellenzék nem nyerte meg, a Fidesz nem veszítette el az áprilisi választást Hódmezővásárhelyen. Mindkét oldalt mozgósíthatják a városban történtek, hiszen kiderült, valóban van tétje április 8-ának.

A legfontosabb következmény az, hogy a küzdelem nyílttá vált, ami rég nem tapasztalt érzéssel, reménnyel töltheti el a kormányváltást akaró sokaságot. Oda a Fidesz legyőzhetetlenségének mítosza.

Nem igaz, hogy ne lenne leváltható az Orbán-kormány. Ehhez csupán annyi kell, hogy az abban érdekeltek menjenek el szavazni, az ellenzéki pártok pedig nőjenek fel a feladathoz. Van még rá néhány hetük.

Magyar Idők – Felült a halott

Csak azt ne csináljuk, hogy most elkezdjük megmagyarázni – kezdi cikkét Bayer Zsolt. Ez most tizenkét éve az első komoly vereség. Szimbolikus térben, szimbolikus időben, szimbolikus városban. Fölöttébb elgondolkodtató, hogy éppen most következett be a vereség, szimbolikusan magas részvétel mellett, úgy hogy Hódmezővásárhely mindent megkapott az elmúlt években, amit meg lehetett kapni.

Az ellenzékünk halott volt (vagy tetszhalott?), és most felült. A lehető legrosszabb és a lehető legjobb pillanatban. Felült és ránk vigyorog éppen, torz pofával.

Hódmezővásárhelyen valami el lett rontva. Mondhatnánk, hogy nincs semmi nagy baj, hiszen kicsit odébb, Kiskunhalason ugyanazon a napon nagyon nagyot nyertünk. Ezek a tények. Mégse mondjuk csak ezt. Hanem egészséges ösztöneinkkel nézzünk szembe ezzel a nagyon rosszkor jött vereséggel, ami nagyon jókor jött. Ugyanis jöhetett volna április 8-án is. Előjelek nélkül. És akkor már hiába néztünk volna szembe vele.

Most viszont van még negyven nap. És amit mondok, megint hosszú-hosszú hetek óta: nem dőlhetünk hátra.Nem rólunk van szó. Hanem a hazánkról. Amelyre most nemcsak kívülről fenekednek, de felült a halott is, amelyik már ezerszer tönkretette.

Magyar Hírlap – Polgármestert választanak Hódmezővásárhelyen

A lap nem hogy publicisztikát nem közöl, de jószerivel nem is számol be a hódmezővásárhelyi ellenzéki választási győzelemről, az erről szóló hírt eldugva tálalja a fenti idézett címmel, s csak az alcímmel jelzi, hogy „Márki-Zay Péter nyerte a voksolást – A Fidesz megőrizte szavazóit”.

Az új polgármester beszédéből egy szó annyit nem idéz, helyette ott van Lázár és a vesztes fideszes Hegedűs véleménye, illetve az ellenzéki pártok első nyilatkozatainak szemlézése. Slusszpoénként pedig Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetőjének a pestisracok.hu portálon megjelent kommentje áll: az ellenzék egy napig örömünnepet fog tartani, a következő nap viszont “vezetői várhatóan összevesznek azon, mi következik a vásárhelyi eredményekből. “Logikusan minden ellenzéki jelöltnek vissza kellene lépnie, s a maradék néhány napban szimpatikus független jelölteket kellene állítani 106 választókerületben” – vélekedett az elemző.

A koordináció megoldásához ma egy lépéssel sem került közelebb az ellenzék – tette hozzá.

Népszava –  Félelemkampány után is tódul szavazni Hódmezővásárhely népe

A Népszava bőségesen foglalkozik a tegnapi hódmezővásárhelyi történésekkel, publicisztika viszont nincs, pontosabban csak vasárnap napközbeni van, amely a magas szavazói részvételre reflektál. Ez a többi között megállapítja, hogy protestszavazás zajlott.

A dél-alföldi városra sokan lakmuszpapírként tekintenek, joggal. Ha sikerül megverni a kormánypárt egyik legfontosabb emberének szűkebb pátriájában a fideszes jelöltet, az azt üzeni: nem lefutott a tavaszi választás. Illetve az is elválhat, mennyire sikeres a hatalom nyomásgyakorlása:

amennyiben vásárhelyet nem veszi vissza az ellenzék, akkor a Fidesz joggal gondolhatja, hogy a félelemkeltés a sikerrecept, így borzasztóan eldurvulhat a kampány – írta még az eredmény ismerete nélkül a lap.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .