Hódmezővásárhely: kinek jó a magas részvételi arány?

0
1360

Délután 5 óráig a Hódmezővásárhelyiek 57,47 százaléka szavazott az időközi polgármester-választáson.

A magas részvételi arány a választásokon rendszerint az ellenzéki jelöltnek szokott kedvezni, merthogy azt jelzi, hogy a szavazók változást akarnak. Hódmezővásárhelyen azonban a helyzetnek több értelmezése is lehetséges. Elképzelhető, hogy itt is érvényes lesz az általános szabály, vagyis, hogy a polgárok felálltak a foteljeikből és a szavazóurnáknál is kifejezik elégedetlenségüket a fennálló vezetéssel, és úgy általában a kornányzó Fidesz politikájával szemben.

De létezik egy olyan olvasat is, miszerint a magas részvétel annak köszönhető, hogy a Fidesz – mely pártnak kiváló adatbázisa van -, mozgósítani tudja az embereket, és a sokszor kiszolgáltatott közmunkásokat is rá tudja bírni, hogy elmenjenek szavazni.

Lázár János számára azért is különösen fontos, hogy a Fidesz győzzön Hódmezővásárhelyen, mert Orbán Viktor elvárja tőle, hogy ebben a hagyományosan jobboldali városban hozza a kötelezőt. Kis arányú Fidesz-győzelem nem jár dicsőséggel, a vereségről már nem is szólva. Orbán elismerését csak azzal tudja kivívni Lázár, ha jelöltjük nagy, de legalábbis meggyőző győzelmet arat az összes ellenzéki párt által támogatott rivális ellen.

Lázár János, aki már korábban bejelentette, hogy vissza kíván vonulni az országos politikától, április 8-án az országgyűlési választáson egyéni képviselő-jelöltként indul Hódmezővásárhelyen, és egyáltalán nem mindegy neki, hogy milyen előjelekkel vág neki a másfél hónap múlva esedékes újabb megmérettetésnek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .