Vigyázó szemetek Vásárhelyre vessétek! – FRISSÍTVE 18.42-kor!

0
1036

A február 25-i hódmezővásárhelyi polgármester-választást sokan  az április 8-i országgyűlési választás főpróbájának tartják. A most vasárnapi választáson a Fidesz és a KDNP jelöltjeként Hegedűs Zoltán jelenlegi alpolgármester, a Fideszből indult, ám azóta egykori pártjától elfordult, Márki-Zay Péter közgazdász, valamint a nemrég még az MSZP színeiben politizáló, ám függetlenként induló Hernádi Gyula orvos indul. Cikkünk végén a V18! csoport nyilatkozata a Független Hírügynökségnek!

Nem véletlenül tartják az országgyűlési választás főpróbájának a mostani voksolást. Márki-Zay Péter mögött a teljes ellenzék – a Jobbikot is beleértve – felsorakozott. Ez a választás tehát megmutathatja, működik-e az ellenzéki pártok összefogása, van- e realitása az ellenzéki pártok győzelmének olyan településeken, amelyekben korábban soha, vagy csak elvétve tudtak nyerni.

Mindezt figyelembe véve, érthető a feszültség és a felfokozott várakozás. A politikai kampányba beszállt a katolikus egyház is:

a vásárhelyi plébános nyíltan a fideszes polgármesterjelölt mögé állt.

Németh László azzal indokolta, hogy miért a fideszes jelöltre kell szavazni, és miért nem Márki-Zay Péterre – aki amúgy a helyi plébánia világi vezetője is -mert, „a második világháború óta a magyar népnek és a magyar egyházaknak, nem csak a katolikus egyháznak, nem volt olyan lehetősége, hogy ilyen támogatást élvezzen, mint a jelenlegi kormány által, amit kap. Az oktatásban, az egészségügyben, szociális téren, könyvkiadásban, és lehetne sorolni. Hódmezővásárhelyen már itt van a pénz a számlán, most kezdjük építeni a kertvárosban a harmadik katolikus templomot”.

„Itt van a pénz a számlán” – ez a kulcsmondat. A plébános beszédéhez kapcsolódott ugyanis a fideszes jelölt, aki pénzzel akarja megnyerni a hódmezővásárhelyieket. Egy pénteki fórumon arról beszélt, hogy a település 150 milliárd forint fejlesztési forrást használhat fel a Modern városok programban.

Az elmúlt napokban szórólapokat dobtak be a vásárhelyiek postaládáiba, melyeken – ki tudja milyen forrásból származó információk alapján – megjelölték azokat, akik Márki-Zay Pétert támogatták. A listázás már önmagában is megkérdőjelezi a választás tisztaságát, az pedig különösen visszatetsző, hogy a helyi zsidó hitközség is szerepel rajta. (Akik egyébként kijelentették, hogy ők egyik jelöltet sem támogatták.) Ugyancsak rajta volt a listán egy 92 éves egykori tanárember is, akinek egyetlen „bűne” az volt, hogy részt vett Márki-Zay Péter egyik kampányrendezvényén.

A városban téma egyébként a hódmezővásárhelyi kötődésű, és korábban a város polgármestereként dolgozó Lázár János miniszter kapcsolata Tiborcz Istvánnal és az Elios-szal, de sokakat foglalkoztat a Lázár család földjei közé ékelődött titokzatos kastély is.

Márki-Zay Péter kampányzáró beszédében

a gyanús hódmezővásárhelyi közbeszerzéseket és a közfoglalkoztatottak letolvajozását

vetette Lázár János miniszter és Hegedűs Zoltán alpolgármester szemére.

Hogy mi lesz a választás eredménye, az estére kiderül. A Facebookon egy hódmezővásárhelyi kötődésű, ám jó ideje Budapesten élő újságíró úgy látta, hogy Márki-Zay Péter kampányzáróján nagyon sokan voltak. Köztük olyanok is, akik korábban ilyen rendezvényre nem mentek volna el, mert féltették a saját és családtagjaik egzisztenciális biztonságát. Az újságíró szerint ezek az emberek azért lettek bátrabbak, mert úgy érzik, hogy nincs vesztenivalójuk.

Egyelőre magas a részvétel

Délelőtt 11 óráig a hódmezővásárhelyiek 28,14 százaléka vett részt az időközi polgármester-választáson. Ez a szám igen magas, 2014-ben eddig az időpontig az országgyűlési választáson 25,6 százalék, az önkormányzati választáson 15,9 százalék vett részt.

Forrás: www.valasztas.hu

Márky-Zay Péter korábban azt nyilatkozta, hogy hatvan százaléknál magasabb részvételi arány esetén van esélye a győzelemre.

15 órakor közel 40 százalék szavazott

A valasztas.hu honlapon olvasható adatok szerint 13- óráig a választásra jogosultak 39.21 százaléka szavazott.

Délután 3-kor közel ötven százalékos volt a részvétel

Délután 3 óráig a hódmezővásárhelyiek 49.11 százaléka szavazott az időközi polgármester-választáson.

Közelít a részvétel a 60 százalékhoz

Délután 5 órakor a Hódmezővásárhelyiek 67,47 százaléka szavazott.

18.30-kor meghaladta a 60 százalékot a részvétel

Fél órával az urnák lezárása előtt, 18.30-ig a hódmezővásárhelyiek 61.35 százaléka szavazott az időközi polgármester-választáson.

A V18! csoport nyilatkozata a Független Hírügynökségnek

A Válasszunk! 18! az eredménytől függetlenül sikeresnek tartja a hódmezővásárhelyi választás magas részvételét – közölték a Független Hírügynökséggel.

Mint ismert, a V18 csoportot azért hozta létre a hat korábbi kormány tagjaiból álló társaság, hogy pártpreferenciáktól függetlenül, minél magasabb részvételre buzdítsa az állampolgárokat a 2018-as országgyűlési vélasztáson.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .