Kezdőlap Címkék Andrej Babis

Címke: Andrej Babis

Az új cseh kormány a kistermelőknek adja az uniós pénzek javát

Korábban Brüsszelben bírálták Babis akkori cseh miniszterelnököt, mert az ország egyik legnagyobb agrár vállakozójaként szép pénzeket vett fel az agrár alapból. Az ex kormányfő pofára eshet hiszen ő az ország egyik legnagyobb agrár vállalkozója, de az új cseh kormány a kistermelőknek adja az uniós pénzek javát.

„Babis úr és a cégei nem fognak profitálni az új agrár stratégiából” – nyilatkozta a brüsszeli Politiconak Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter. Brüsszel azt írja elő, hogy az agrár pénzek legkevesebb 10%-a jusson a kistermelőknek, de Csehország esetében ez eddig nemigen ment. Megmaradtak ugyanis a nagy gazdaságok a rendszerváltás után is, és az egyik legnagyobb agrár vállalkozó maga Andrej Babis lett. Aki azután az ország egyik leggazdagabb embereként pártot alapított, és a választások megnyerése után kormányfő lett.

Ez felvetette az összeférhetetlenség problémáját. Babis formálisan átadta cégeinek irányítását rokonainak és bizalmasainak, de mindenki tudta, hogy valójában ő irányít. Miniszterelnökként lobbizott a nagy agrár vállalkozások érdekében Brüsszelben. A legutóbbi választáson Babis elbukott, mert szövetségesei a parlamentbe se kerültek be. Az új kormánykoalíció sokszínű, de egyben megegyeznek a pártok: nem működnek együtt Babis ex miniszterelnökkel.

Az új agrár stratégiai pedig, mely jövőre lép életbe, azt jelenti, hogy a kistermelők kapják majd az uniós agrár pénzek 23%-át! Mindezzel együtt az új agrár stratégia nem szab meg felső határt az uniós pénzek szétosztásánál. Az új mezőgazdasági miniszter abban is különbözik elődjétől, hogy nagy figyelmet szentel a környezetvédelemnek. Erre az Európai Unió is nagyon odafigyel. Az agrár alapból elkülönítettek egy környezetvédelmi részt. Erre külön lehet pályázni. Itt van felső határ, de elég magas: a maximális kiutalás 1,2 millió euró lehet.

Az új agrár stratégia arra irányul, hogy támogassa a kistermelőket, de a nagy gazdaságokat sem kívánja lenyomni.

„A cél a kistermelők támogatása, de azt sem akarjuk, hogy a nagy agrár gazdaságok csődbe menjenek” – hangsúlyozta a cseh mezőgazdasági miniszter, aki civilben különben méhész.

Andy Landy mosolyalbuma – Kérem a következőt!

„Tavaly Donald Trump amerikai elnök, majd Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök veszítette el a választásokat. Tegnap pedig nem csak Andrej Babiš cseh kormányfőt szavazták le a polgárok, de korrupciós vádak miatt lemondott az Orbán Viktort egyre gyakrabban mentegető Sebastian Kurz osztrák kancellár is.”

AL

Sorban buknak Orbán barátai

Babis cseh miniszterelnök elbukott a választásokon. Két szövetségese kiesett a parlamentből, más pedig nem akar koalícióra lépni vele.

Babis Orbánnal kampányolt: együtt nézték meg a határkerítést Magyarország és Szerbia határán, és együtt szerepeltek Csehországban, ahol kitiltották az ellenzéki újságírókat „helyhiány miatt” a sajtóértekezletükről. A sajtószabadság e populista értelmezése is jól mutatta, hogy Babis milyen irányban kívánta volna folytatni. Persze ő pragmatikus politikus: a Szovjetunióban végezte a tanulmányait és a szocialista Csehszlovákiában alapította meg vállalkozását, mely azután dollár milliárdossá tette.

Korrupciós ügyeit nemrég a Pandora papírok leplezték le.

Mégsem emiatt bukott meg hanem a szakértők szerint a vírusválság kezelése volt az, amely a közvélemény előtt lejáratta őt. Babis kénytelen volt bocsánatot kérni, mert Csehországban a lakossághoz képest a legtöbben haltak bele a koronavírus-járványba. Magyarországgal vetélkedtek e szomorú elsőségért. Csakhogy Magyarországon Orbán Viktor uralja a média nagyrészét, Babis Csehországban nem, pedig neki is van média birodalma.

Orbán barátsága öl

Éppúgy mint piszkos Fred a magyar miniszterelnök sem hoz sok jót barátainak. Először Donald Trump bukott meg azután jött Benjamin Netanjahu Izraelben. Követte őt Salvini Itáliában, Babis Csehországban. Ne feledkezzünk meg Sebastian Kurzról sem. A fiatal osztrák kancellár többször védelmébe vette Orbán Viktort az Európai Néppártban és más európai fórumokon. Most lemondani kényszerült kínos igazságügyi vizsgálat miatt. Lemondása „átmeneti”, de tudjuk, hogy sok hasonló eset bizonyult már véglegesnek.

Ezek után nagy kérdés, hogy Orbán melyik külföldi barátját hívja meg kampányolni tavasszal?

Piszkos Freddel együtt mutatkozni nem épp életbiztosítás …

A miniszterelnök cégei nem kaphatnak uniós pénzeket

Erről értesítette Csehországot az Európai Unió brüsszeli központja. Az ügy előzménye az, hogy Andrej Babis cseh kormányfő, aki egyáltalán nem mellesleg dollár milliárdos és az ország egyik leggazdagabb embere, nem adta el cégeit amikor hatalomra jutott hanem vagyonkezelő alapokra bízta azokat. és itt kezdődött a probléma.

A kormánykoalíció pártjainak támogatásával a Babis-kormány olyan törvényt hozott, amely lehetővé tette azt a furcsa megoldást, mellyel Andrej Babis az összeférhetetlenséget akarta formálisan elkerülni. Miniszterelnökként így a saját zsebébe rakhatta a pénzt.

Brüsszelben most reagáltak csak Babis kormányfői periódusának végén tudatva, hogy ezentúl olyan célokra nem adnak uniós pénzeket, amelyekben valamilyen formában a miniszterelnök cégei is érintve vannak.

A visegrádi hármak

A négy visegrádi országból így három került olyan helyzetbe, hogy Brüsszel jelezte: nem finanszíroz a jövőben olyan tagállami beruházásokat, melyeket a helyi elit nyíltan lenyúl!

A cseheket a kérdéses törvény módosítására szeretnék ily módon kötelezni, Magyarországon és Lengyelországban pedig a jogállami normák betartását kívánják meg az uniós pénzek visszatartásával adva hangsúlyt a kérésnek.

Ha Scholz lesz a kancellár, akkor…

Németországban jelenleg a legesélyesebb a kancellári posztra a mostani szociáldemokrata pénzügyminiszter, aki igen alaposan megvizsgálja azt, hogy mire is költik az uniós euró milliárdokat hiszen a legnagyobb befizető és az EU hitel felvételének legfőbb garanciát nyújtó állama Németország. Ha ő kerülne a német kormány élére, akkor távolról sem kezelnék oly elnézően Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc villámgyors gyarapodását az uniós pénzekből mint Angela Merkel idejében.

Olaf Scholz már jelezte, hogy hamarosan vissza kell állítani a pénzügyi szigort, melyet csakis a pandémia miatt függesztettek fel. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a tagállamoknak újra vissza kell fogniuk a költségvetést annak érdekében, hogy a hiányt 3% alatt tartsák hanem azt is, hogy alaposabban kell ellenőrizni a kiadásokat!

Orbán Viktor előrelátóan távol tartja Magyarországot az Európai Ügyészségtől, de egy szigorúbb német kormány ráveheti arra, hogy elfogadja: csakis akkor kaphat uniós pénzeket, ha csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Persze akkor sincs minden veszve Orbán Viktor szempontjából hiszen a Magyarországnál is korruptabb Románia csatlakozott az Európai ügyészséghez miközben az elit vígan folytatja az uniós pénzek lenyúlását. Ehhez persze háttéralkuk kellenek, de ebben nemcsak a bizánci tradíciókon nevelkedett román elit jeleskedik hanem Orbán Viktor is, aki az elmúlt harminc évben alaposan kitanulta Brüsszel rejtekútjait.

Prágai titkos alku: hallgatásért cserébe orosz vakcina

Intenzív tárgyalásokat folytatott a cseh kormány nevében Hamacek belügyminiszter az oroszokkal Szputnyik vakcina importjáról. A leleményes cseh belügyminiszter azzal az ajánlattal állt elő: nem hozzák nyilvánosságra az orosz titkosszolgálat hét évvel korábbi robbantásos akcióját, ha Moszkva villamgyorsan egymillió Szputnyik vakcinát szállít Csehországba.

Akkor Csehország még megelőzte Magyarországot a százezer főre jutó Covid-19 halálozások terén. Moszkva nemet mondott. A botrány kipattant: a csehek 18, az oroszok 20 diplomatát utasítottak ki. A cseh belügyminiszter természetesen mindent tagad. Még a parlamenti vitát is titkosították.

Mi történt április 15-én?

Hamacek belügyminiszter szigorúan titkos tanácskozást hívott össze, melyre meghívta Oroszország moszkvai nagykövetét is! Kik vettek részt a tanácskozáson? A rendőrség és a titkosszolgálatok főnökei.

Miért ajánlott alkut Hamacek Putyinnak? Azért, mert kiváló orosz kapcsolatai miatt az ő helyzete is meggyengült volna a szeptemberi választások előtt, ha kiderül: az orosz titkosszolgálatok robbantott fel egy lőszerraktárat Csehországban az ukrajnai konfliktus kezdetén 2014-ben.

Mindez Andrej Babis miniszterelnökre is furcsa fényt vetett volna, mert az ellenzék szerint ő maga is aktívan együttműködött az orosz titkosszolgálattal még a rendszerváltás előtt. Vagy talán utána is?

Mi lesz a választáson?

Babis pártja sem áll nagyon jól a közvélemény kutatók szerint: 22%, de igazán nagy bajban a szociáldemokraták vannak – idetartozik Hamacek – akik kipottyanhatnak a parlamentből is. Akkor pedig Babis miniszterelnöknek főhet a feje: kivel alakít koalíciós kormányt a választások után?

A szerencsétlen Hamaceknek az is megfordult a fejében, hogy a tervezett Biden-Putyin találkozót hozzák Prágába, ezzel emelve a rogyadozó kormány koalició népszerűségét. Végülis április 15-én a józan titkosszolgálati főnökök lebeszélték Hamaceket a moszkvai útról.

Az út elmaradt, és helyette kirobbant az orosz titkosszolgálat botránya. A NATO államok siettek szolidaritásukról biztosítani Csehországot.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont minden Oroszország számára kínos mondatot kihúzott abból a közös közleményből, melyet a visegrádi államok csúcstalálkozójáról adtak ki épp ezzel a kacifántos üggyel kapcsolatban.

Andrej Babist elmeszelte Brüsszel

Több száz milliós uniós támogatást jogtalanul vett fel a cseh miniszterelnök cége 2017-ben. Az Agrofert, melyet Andrej Babis még Csehszlovákiában alapított meg, nem sokkal a rendszerváltás előtt, hivatalosan egy vagyonkezelő irányítása alatt áll amióta a tulaj Csehország miniszterelnöke.

Andrej Babis szerint a brüsszeli jelentés mögött a prágai ellenzék jelenleg legerősebb pártja, a Kalózpárt áll. Ez nem kizárt, de a brüsszeli jelentés egyertelműen elmarasztalja a cseh miniszterelnököt amiatt, hogy a saját cégének uniós pénzeket juttatott.

Brüsszel kéri vissza azt a pénzt, melyet Babis mint miniszterelnök az Agrofertnek juttatott.

Az Európai Bizottság a Transparency International jelentése alapján kezdte meg a vizsgálatot az Agrofert ellen még 2018-ban.

Csehországnak 15,5 millió eurós (400 millió koronás) uniós pénzt kellene visszafizetnie. Babis még fordulhat az Európai Bírósághoz.

Kormányválság Prágában

A kommunisták már kihátráltak Babis mögül, de a szociáldemokraták kitartanak bár úgy gondolják: az Európai Uniónak igaza van. Csehországnak – pontosabban Babisnak –  vissza kell fizetnie a pénzt! A miniszterelnök dollármilliárdos és Csehország egyik leggazdagabb embere, de nem akar fizetni. Egyrészt azért, mert az EU egy másik vizsgálatot is folytat az Agrofert ellen, másrészt pedig azért nem, mert októberben választások lesznek. Babis nem áll jól, mert a korrupciós ügyek mellett a közvélemény felrója neki azt is, hogy a járvány kezelés nem volt épp sikeres. A százezer főre jutó koronavírus halálozások tekintetében csak Magyarország előzi meg Csehországot.

Az orosz kártya

Andrej Babis azért is játszotta most ki a Moszkva elleni kártyákat, hogy elterelje a figyelmet a kínos ügyekről. Az ellenzék ugyanis felmelegítette azt a korábbi vádat is, hogy Babis fiatal korában a csehszlovák titkosszolgálat tisztje volt, aki összekötötte az StB-t a szovjet KGB-vel.

Egy 2014-es robbanásra hivatkozva ezért utasított ki Babis orosz diplomatákat. Válaszul Moszkva hasonlóképp járt el.

Ilyen körülmények között szó sem lehet az orosz Szputnyik V importjáról pedig Prágában erre korábban sokan gondoltak.

Az orosz összekötő orosz diplomatát utasít ki?

Andrej Babis cseh miniszterelnök személyesen jelentette be a hírt, amely igencsak fagyossá teheti a két állam kapcsolatát. Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki. Miért most reagált ily hevesen a cseh kormány? A 2014-es ügy felmelegítése mitől vált hirtelen időszerűvé? 

Kapóra jött, hogy Biden elnök a napokban tíz orosz diplomata kiutasítása mellett döntött, mert szerinte az oroszok kétszer is beavatkoztak az elnökválasztásba az USA-ban: 2016-ban és 2020-ban. Mindkét alkalommal Donald Trumpot támogatták.

Lengyelország az atlanti szolidaritás nevében három orosz diplomatát utasított ki.

A csehek most ehhez 18-al csatlakoztak

A másik ok az a heves cseh reakcióra, hogy az ellenzéki sajtó újra előhozta: Babis miniszterelnököt szoros szálak fűzték az orosz titkosszolgálathoz. A cseh miniszterelnök a Szovjetunióban tanult, és állítólag ott szervezték be.

Hazatérése után összekötő tisztként szolgált az orosz és a csehszlovák titkosszolgálat között.

Babis természetesen mindent cáfolt, de 18 orosz diplomata kiutasításával nyomatékosította: nem fűzi különleges kapcsolat Moszkvához.

A robbanások 2014 őszén történtek.  A 2014-ben az orosz titkosszolgálat robbantásokat hajtott végre egy morvaországi lőszerraktárban. Ketten meghaltak és többen megsérültek. Az anyagi kár igen jelentős volt. Több száz lakost ki kellett telepíteni a környékről.

Oligarchák fogságában vagy oligarchák fogságban

Európa keleti részén oligarchák teremtik a hatalmat, vagy a hatalom oligarchákat teremt, és a jelenséget erősítik az uniós pénzek. Ennek ideje véget vetni – írta Boris Kálnoky, aki többnyire Orbán Viktor eltökélt támogatója. A cikket eredetileg a Deutsche Welle közölte, és most a konzervatív Focus című hetilap átvette.

Kálnoky felhozta, hogy Prágában százezrek tüntettek Andrej Babiš miniszterelnök ellen, aki egyben az ország leggazdagabb embere, és részletezte Babiš meggazdagodásának történetét, valamint az ellene felmerült gyanúkat, és azt, hogy az ügyészség június eleje óta nyomoz ellene. „Babiš megtestesíti azt a módot, ahogyan Európa keleti és délkeleti részén politizálnak.

A pénz hatalom, akinek pénze van, az hatalmat is akar, és akinek hatalma van, az tudja, hogy ennek biztosításához megint csak pénz kell, például sajtóorgánumok megvásárlására” – írta Kálnoky.

Ezt a fordulat után elsőként átállt kommunisták értették meg. Az állami és pártvagyonból sötét utakon magánvagyon lett, az újgazdagok a régi kommunisták voltak, és arra használták fel a pénzt, hogy éveken át valamiféle új szociáldemokratákként hatalmon maradjanak – például Romániában, vagy Bulgáriában. Az utánuk felemelkedett új pártok, amelyek polgárinak, vagy konzervatívnak határozták meg magukat – mint Orbán Viktor Fidesz pártja Magyarországon –, nagyon hamar megtanulták, hogy hogyan működik a dolog.

Megteremtették a saját oligarcháikat, úgy hogy az állami megrendeléseket uniós támogatásokkal erősen megfűszerezve saját híveiknek adták. Magyarországon is megvan a leghomályosabb oligarcha, Mészáros Lőrinc, akit egyszerűen „a nemzet gázszerelőjének” neveznek. Kicsi, a csőd szélén álló gázszerelő vállalkozása volt, de Orbán Viktor régi barátja. Ma Mészáros, akárcsak Babiš, az ország második leggazdagabb embere. Babiš kezében ott a hatalom, Mészárosnak viszont egyáltalán nincs hatalma: Orbán a kedvezményezettjeinél nem tűri meg a politikai ambíciókat: fiatalkori barátja, Simicska Lajos egyszer megpróbálta. Mindenesetre

Magyarországon nem az oligarchák határozzák meg a politikát, hanem a politika határozza meg az oligarchákat.

Az oligarcha-átok egyik gyökere az EU kohéziós alapja: ezek célja a gazdasági konvergencia, és azzal az értékek – a demokrácia, a szabad piacgazdaság és a jogállamiság – konvergenciájának elősegítése. Ám közelebbi vizsgálattal kiderült, hogy ezeknek az eszközöknek a jelentős részét gyakran infrastrukturális projektekre költik, és végső soron azokhoz a nyugat-európai konszernekhez folynak vissza, amelyeknél megvan a know how, a versenyképesség és a kapacitás a közbeszerzések elnyerésére. Ilyen értelemben tehát a kelet-európai oligarcha-járvány kialakulásának egyik oka az, hogy igyekeznek a pénzt az országban tartani.

Magyarországon célzatosan építette fel a kormány azokat a politikailag lojális nagy üzletembereket, ha úgy tetszik, ez afféle „hazafias korrupció” is egyben – írta Kálnoky. Hozzátette:

„Ez nekem nem tetszik, és nem hiszem, hogy hosszú távon egy versenyképes gazdaság kialakulását szolgálja, ha a döntéshozók energiái teljesen arra irányulnak, hogy szubvenciókat szerezzenek”.

A szerző szerint úgy tűnik, hogy mostanra az EU-ban úgy látják, hogy az érték-konvergencia elképzelés nem működik, és a következő költségvetésben nem a legszegényebb országokat támogatják majd, hanem azokat, amelyek politikailag korrekten lépnek fel, és például befogadnak menekülteket. „Zárjuk el teljesen a pénzesőt. Mert az ellenőrizhetetlen pénzforrás eszköz ahhoz, hogy Brüsszel fontosabbnak tűnjön, mint amennyire feltétlenül szükséges, és nagyon eltorzítja sok tagállamban a gazdasági és politikai struktúrákat. Mi itt Kelet-Közép-Európában már majdnem felzárkóztunk a Nyugathoz, igaz, részben ezeknek a pénzeknek köszönhetően. De eljött az ideje annak, hogy leváljunk ezekről, és olyan vállalkozási kultúrát alakítsunk ki, amely az innovációt és a merészséget díjazza, nem pedig a hatalomsóvárságot és a politikai lojalitást” – írta Kálnoky.

Ara-Kovács Attila

Az EU, a fejőstehén

0

Délkelet-Európában az uniós tagság nagyon is jól látható: alig épül híd, utca, iskola, kék zászló nélkül, sárga csillagokkal. Az EU milliárdokkal támogatja a projekteket – hangzott el a ZDF csaknem harminc perces dokumentumfilmjében.

A pénz nagy részét a mezőgazdaságra, a strukturális fejlesztésekre, a szociális és oktatási projektekre nyújtja az Unió. De olyanok, mint Andrej Babis, Orbán Viktor és Liviu Dragnea is arra használják az uniós forrásokat, hogy saját hatalmukat erősítse, bővítse. Ezzel az EU közvetetten támogatja az európai autokratákat.

A „ZDFzoom” készítői, a három országon keresztüli utazáson, Britta Hilpert és Eva Schiller azt vizsgálták, hogyan használták az uralkodó politikusok az uniós forrásokat magukra, a pálya szélén vagy a jogszerűségen túl. Magyarországon például a jobboldali populista, Orbán Viktor csak környezetének osztja szét az uniós pénzeket. Csak és kizárólag ők nyernek, és ebből finanszírozzák a politikai célokat szolgáló média birodalmukat is. Ahogy a Cseh Köztársaságban, Andrej Babis, a liberális miniszterelnök, az egyik leggazdagabb ember az országában, csak személyes hasznát támogatja és bővíti. Romániában, a szociáldemokrata pártvezető, Liviu Dragnea a szegények legszegényebbjeitől származó uniós forrásokat vonja el pártja bázisára átirányítva.

Az EU-ban mindenekelőtt maguknak a tagállamoknak kell szervezniük és ellenőrizniük a pénzeszközök elosztását – de ha egy ország kormánya nem érdekelt abban, hogy magát alávesse szigorú ellenőrzésnek, akkor nehéz lesz. „Nem tudunk sokat tenni ezzel kapcsolatban” – mondja Ingeborg Gräßle, a Parlament hosszú távú költségvetés-ellenőrzője. „Ezzel az EU elősegíti ezekben az országokban a demokrácia lebontását is” – mondta Gräßle. Ezért van szükség sürgősen az európai ügyészségre. Az uniós költségvetésért felelős biztos, Günther Oettinger követeli, hogy a jogállamiságot az uniós finanszírozás feltételeként biztosítsák. A jogállamiság csökkentése pénzügyi elvonással járna, de ennek megszavazásához  egyhangú döntésre lenne szükség, amit ezek a populista kormányok megakadályoznak.

Kanada kormányfője kirúgta pekingi nagykövetét

0

John McCallum nagykövet a kínaiaknak úgy nyilatkozott, hogy a Huawei Kanadában őrzött örökösnője, aki egyben a cég pénzügyi igazgatója, joggal kéri, hogy ne adják ki az Egyesült Államoknak.

Meng Vanzsou asszonyt december elsején vették őrizetbe Vancouverben az Egyesült Államok kérésére. Washington azzal gyanúsítja a Huaweit, hogy megsértette az Irán elleni embargót. Peking szerint csak a kereskedelmi háború egyik eleméről van szó: a kínaiak mindenképp meg akarják kímélni a Huawei örökösnőjét az amerikai kiadatástól. Három kanadait gyorsan őrizetbe is vettek, hogy legyen kit kicserélni Meng Vanzsou asszonyra.

Az amerikaiak a Huaweit azzal gyanúsítják, hogy információkat juttat el a pekingi hírszerzésnek. Ezért nemcsak az USA-ban akarják korlátozni a Huawei tevékenységét hanem az összes NATO tagállamban is. A Vodafone vállalta, hogy egyelőre

nem használja a Huawei technológiáját a hálózat fejlesztésében

A cég vezérigazgatója kijelentette: szüneteltetik a Huawei technológia alkalmazását, mert problémák merültek fel a kínai céggel kapcsolatban. Trump elnök már régóta azzal vádolja a Huaweit, hogy kémkedésre használja fel technológiáját és ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent a nyugati világ számára. A Huawei természetesen cáfol. Vezetőivel Davosban találkozott sok európai állam és kormányfő, köztük Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Cseh kormányfő szerint az EU-nak meg kellene vitatnia az informatikai biztonság kérdését

Andrej Babis miniszterelnök azt követően nyilatkozott így a CTK hírügynökségnek, hogy Davosban találkozott a Huawei vezetőivel. Washington azt szeretné, ha NATO szövetségesei egységesen kizárnák a Huaweit az ötödik generációs verseny tárgyalásokból.

Lengyelországban időközben letartóztatták a Huawei helyi kereskedelmi igazgatóját. A vád a kínai állampolgárral szemben: kémkedés! Peking azonnal elhatárolta magát az ügytől és leváltotta a börtönbe csukott kereskedelmi igazgatót.

Csehországban a NUKIB – informatikai biztonsági hatóság – szintén nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a Huaweit, amely jelentős szerepet játszik az országban. Milos Zeman köztársasági elnök – Kína nagy barátja – arra buzdítja a kormányt: hagyja figyelmen kívül a NUKIB döntését! Andrej Babis kormányfő óvatosabb, figyel a nyugati véleményekre is. Nagy Britannia már korlátozta szerepét, Németország pedig ezt fontolgatja. Márpedig Nyugaton egyre többen óvakodnak a Huawei-től.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK