Kezdőlap Címkék Andrej Babis

Címke: Andrej Babis

A miniszterelnök cégei nem kaphatnak uniós pénzeket

Erről értesítette Csehországot az Európai Unió brüsszeli központja. Az ügy előzménye az, hogy Andrej Babis cseh kormányfő, aki egyáltalán nem mellesleg dollár milliárdos és az ország egyik leggazdagabb embere, nem adta el cégeit amikor hatalomra jutott hanem vagyonkezelő alapokra bízta azokat. és itt kezdődött a probléma.

A kormánykoalíció pártjainak támogatásával a Babis-kormány olyan törvényt hozott, amely lehetővé tette azt a furcsa megoldást, mellyel Andrej Babis az összeférhetetlenséget akarta formálisan elkerülni. Miniszterelnökként így a saját zsebébe rakhatta a pénzt.

Brüsszelben most reagáltak csak Babis kormányfői periódusának végén tudatva, hogy ezentúl olyan célokra nem adnak uniós pénzeket, amelyekben valamilyen formában a miniszterelnök cégei is érintve vannak.

A visegrádi hármak

A négy visegrádi országból így három került olyan helyzetbe, hogy Brüsszel jelezte: nem finanszíroz a jövőben olyan tagállami beruházásokat, melyeket a helyi elit nyíltan lenyúl!

A cseheket a kérdéses törvény módosítására szeretnék ily módon kötelezni, Magyarországon és Lengyelországban pedig a jogállami normák betartását kívánják meg az uniós pénzek visszatartásával adva hangsúlyt a kérésnek.

Ha Scholz lesz a kancellár, akkor…

Németországban jelenleg a legesélyesebb a kancellári posztra a mostani szociáldemokrata pénzügyminiszter, aki igen alaposan megvizsgálja azt, hogy mire is költik az uniós euró milliárdokat hiszen a legnagyobb befizető és az EU hitel felvételének legfőbb garanciát nyújtó állama Németország. Ha ő kerülne a német kormány élére, akkor távolról sem kezelnék oly elnézően Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc villámgyors gyarapodását az uniós pénzekből mint Angela Merkel idejében.

Olaf Scholz már jelezte, hogy hamarosan vissza kell állítani a pénzügyi szigort, melyet csakis a pandémia miatt függesztettek fel. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a tagállamoknak újra vissza kell fogniuk a költségvetést annak érdekében, hogy a hiányt 3% alatt tartsák hanem azt is, hogy alaposabban kell ellenőrizni a kiadásokat!

Orbán Viktor előrelátóan távol tartja Magyarországot az Európai Ügyészségtől, de egy szigorúbb német kormány ráveheti arra, hogy elfogadja: csakis akkor kaphat uniós pénzeket, ha csatlakozik az Európai Ügyészséghez.

Persze akkor sincs minden veszve Orbán Viktor szempontjából hiszen a Magyarországnál is korruptabb Románia csatlakozott az Európai ügyészséghez miközben az elit vígan folytatja az uniós pénzek lenyúlását. Ehhez persze háttéralkuk kellenek, de ebben nemcsak a bizánci tradíciókon nevelkedett román elit jeleskedik hanem Orbán Viktor is, aki az elmúlt harminc évben alaposan kitanulta Brüsszel rejtekútjait.

Prágai titkos alku: hallgatásért cserébe orosz vakcina

Intenzív tárgyalásokat folytatott a cseh kormány nevében Hamacek belügyminiszter az oroszokkal Szputnyik vakcina importjáról. A leleményes cseh belügyminiszter azzal az ajánlattal állt elő: nem hozzák nyilvánosságra az orosz titkosszolgálat hét évvel korábbi robbantásos akcióját, ha Moszkva villamgyorsan egymillió Szputnyik vakcinát szállít Csehországba.

Akkor Csehország még megelőzte Magyarországot a százezer főre jutó Covid-19 halálozások terén. Moszkva nemet mondott. A botrány kipattant: a csehek 18, az oroszok 20 diplomatát utasítottak ki. A cseh belügyminiszter természetesen mindent tagad. Még a parlamenti vitát is titkosították.

Mi történt április 15-én?

Hamacek belügyminiszter szigorúan titkos tanácskozást hívott össze, melyre meghívta Oroszország moszkvai nagykövetét is! Kik vettek részt a tanácskozáson? A rendőrség és a titkosszolgálatok főnökei.

Miért ajánlott alkut Hamacek Putyinnak? Azért, mert kiváló orosz kapcsolatai miatt az ő helyzete is meggyengült volna a szeptemberi választások előtt, ha kiderül: az orosz titkosszolgálatok robbantott fel egy lőszerraktárat Csehországban az ukrajnai konfliktus kezdetén 2014-ben.

Mindez Andrej Babis miniszterelnökre is furcsa fényt vetett volna, mert az ellenzék szerint ő maga is aktívan együttműködött az orosz titkosszolgálattal még a rendszerváltás előtt. Vagy talán utána is?

Mi lesz a választáson?

Babis pártja sem áll nagyon jól a közvélemény kutatók szerint: 22%, de igazán nagy bajban a szociáldemokraták vannak – idetartozik Hamacek – akik kipottyanhatnak a parlamentből is. Akkor pedig Babis miniszterelnöknek főhet a feje: kivel alakít koalíciós kormányt a választások után?

A szerencsétlen Hamaceknek az is megfordult a fejében, hogy a tervezett Biden-Putyin találkozót hozzák Prágába, ezzel emelve a rogyadozó kormány koalició népszerűségét. Végülis április 15-én a józan titkosszolgálati főnökök lebeszélték Hamaceket a moszkvai útról.

Az út elmaradt, és helyette kirobbant az orosz titkosszolgálat botránya. A NATO államok siettek szolidaritásukról biztosítani Csehországot.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont minden Oroszország számára kínos mondatot kihúzott abból a közös közleményből, melyet a visegrádi államok csúcstalálkozójáról adtak ki épp ezzel a kacifántos üggyel kapcsolatban.

Andrej Babist elmeszelte Brüsszel

Több száz milliós uniós támogatást jogtalanul vett fel a cseh miniszterelnök cége 2017-ben. Az Agrofert, melyet Andrej Babis még Csehszlovákiában alapított meg, nem sokkal a rendszerváltás előtt, hivatalosan egy vagyonkezelő irányítása alatt áll amióta a tulaj Csehország miniszterelnöke.

Andrej Babis szerint a brüsszeli jelentés mögött a prágai ellenzék jelenleg legerősebb pártja, a Kalózpárt áll. Ez nem kizárt, de a brüsszeli jelentés egyertelműen elmarasztalja a cseh miniszterelnököt amiatt, hogy a saját cégének uniós pénzeket juttatott.

Brüsszel kéri vissza azt a pénzt, melyet Babis mint miniszterelnök az Agrofertnek juttatott.

Az Európai Bizottság a Transparency International jelentése alapján kezdte meg a vizsgálatot az Agrofert ellen még 2018-ban.

Csehországnak 15,5 millió eurós (400 millió koronás) uniós pénzt kellene visszafizetnie. Babis még fordulhat az Európai Bírósághoz.

Kormányválság Prágában

A kommunisták már kihátráltak Babis mögül, de a szociáldemokraták kitartanak bár úgy gondolják: az Európai Uniónak igaza van. Csehországnak – pontosabban Babisnak –  vissza kell fizetnie a pénzt! A miniszterelnök dollármilliárdos és Csehország egyik leggazdagabb embere, de nem akar fizetni. Egyrészt azért, mert az EU egy másik vizsgálatot is folytat az Agrofert ellen, másrészt pedig azért nem, mert októberben választások lesznek. Babis nem áll jól, mert a korrupciós ügyek mellett a közvélemény felrója neki azt is, hogy a járvány kezelés nem volt épp sikeres. A százezer főre jutó koronavírus halálozások tekintetében csak Magyarország előzi meg Csehországot.

Az orosz kártya

Andrej Babis azért is játszotta most ki a Moszkva elleni kártyákat, hogy elterelje a figyelmet a kínos ügyekről. Az ellenzék ugyanis felmelegítette azt a korábbi vádat is, hogy Babis fiatal korában a csehszlovák titkosszolgálat tisztje volt, aki összekötötte az StB-t a szovjet KGB-vel.

Egy 2014-es robbanásra hivatkozva ezért utasított ki Babis orosz diplomatákat. Válaszul Moszkva hasonlóképp járt el.

Ilyen körülmények között szó sem lehet az orosz Szputnyik V importjáról pedig Prágában erre korábban sokan gondoltak.

Az orosz összekötő orosz diplomatát utasít ki?

Andrej Babis cseh miniszterelnök személyesen jelentette be a hírt, amely igencsak fagyossá teheti a két állam kapcsolatát. Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki. Miért most reagált ily hevesen a cseh kormány? A 2014-es ügy felmelegítése mitől vált hirtelen időszerűvé? 

Kapóra jött, hogy Biden elnök a napokban tíz orosz diplomata kiutasítása mellett döntött, mert szerinte az oroszok kétszer is beavatkoztak az elnökválasztásba az USA-ban: 2016-ban és 2020-ban. Mindkét alkalommal Donald Trumpot támogatták.

Lengyelország az atlanti szolidaritás nevében három orosz diplomatát utasított ki.

A csehek most ehhez 18-al csatlakoztak

A másik ok az a heves cseh reakcióra, hogy az ellenzéki sajtó újra előhozta: Babis miniszterelnököt szoros szálak fűzték az orosz titkosszolgálathoz. A cseh miniszterelnök a Szovjetunióban tanult, és állítólag ott szervezték be.

Hazatérése után összekötő tisztként szolgált az orosz és a csehszlovák titkosszolgálat között.

Babis természetesen mindent cáfolt, de 18 orosz diplomata kiutasításával nyomatékosította: nem fűzi különleges kapcsolat Moszkvához.

A robbanások 2014 őszén történtek.  A 2014-ben az orosz titkosszolgálat robbantásokat hajtott végre egy morvaországi lőszerraktárban. Ketten meghaltak és többen megsérültek. Az anyagi kár igen jelentős volt. Több száz lakost ki kellett telepíteni a környékről.

Oligarchák fogságában vagy oligarchák fogságban

Európa keleti részén oligarchák teremtik a hatalmat, vagy a hatalom oligarchákat teremt, és a jelenséget erősítik az uniós pénzek. Ennek ideje véget vetni – írta Boris Kálnoky, aki többnyire Orbán Viktor eltökélt támogatója. A cikket eredetileg a Deutsche Welle közölte, és most a konzervatív Focus című hetilap átvette.

Kálnoky felhozta, hogy Prágában százezrek tüntettek Andrej Babiš miniszterelnök ellen, aki egyben az ország leggazdagabb embere, és részletezte Babiš meggazdagodásának történetét, valamint az ellene felmerült gyanúkat, és azt, hogy az ügyészség június eleje óta nyomoz ellene. „Babiš megtestesíti azt a módot, ahogyan Európa keleti és délkeleti részén politizálnak.

A pénz hatalom, akinek pénze van, az hatalmat is akar, és akinek hatalma van, az tudja, hogy ennek biztosításához megint csak pénz kell, például sajtóorgánumok megvásárlására” – írta Kálnoky.

Ezt a fordulat után elsőként átállt kommunisták értették meg. Az állami és pártvagyonból sötét utakon magánvagyon lett, az újgazdagok a régi kommunisták voltak, és arra használták fel a pénzt, hogy éveken át valamiféle új szociáldemokratákként hatalmon maradjanak – például Romániában, vagy Bulgáriában. Az utánuk felemelkedett új pártok, amelyek polgárinak, vagy konzervatívnak határozták meg magukat – mint Orbán Viktor Fidesz pártja Magyarországon –, nagyon hamar megtanulták, hogy hogyan működik a dolog.

Megteremtették a saját oligarcháikat, úgy hogy az állami megrendeléseket uniós támogatásokkal erősen megfűszerezve saját híveiknek adták. Magyarországon is megvan a leghomályosabb oligarcha, Mészáros Lőrinc, akit egyszerűen „a nemzet gázszerelőjének” neveznek. Kicsi, a csőd szélén álló gázszerelő vállalkozása volt, de Orbán Viktor régi barátja. Ma Mészáros, akárcsak Babiš, az ország második leggazdagabb embere. Babiš kezében ott a hatalom, Mészárosnak viszont egyáltalán nincs hatalma: Orbán a kedvezményezettjeinél nem tűri meg a politikai ambíciókat: fiatalkori barátja, Simicska Lajos egyszer megpróbálta. Mindenesetre

Magyarországon nem az oligarchák határozzák meg a politikát, hanem a politika határozza meg az oligarchákat.

Az oligarcha-átok egyik gyökere az EU kohéziós alapja: ezek célja a gazdasági konvergencia, és azzal az értékek – a demokrácia, a szabad piacgazdaság és a jogállamiság – konvergenciájának elősegítése. Ám közelebbi vizsgálattal kiderült, hogy ezeknek az eszközöknek a jelentős részét gyakran infrastrukturális projektekre költik, és végső soron azokhoz a nyugat-európai konszernekhez folynak vissza, amelyeknél megvan a know how, a versenyképesség és a kapacitás a közbeszerzések elnyerésére. Ilyen értelemben tehát a kelet-európai oligarcha-járvány kialakulásának egyik oka az, hogy igyekeznek a pénzt az országban tartani.

Magyarországon célzatosan építette fel a kormány azokat a politikailag lojális nagy üzletembereket, ha úgy tetszik, ez afféle „hazafias korrupció” is egyben – írta Kálnoky. Hozzátette:

„Ez nekem nem tetszik, és nem hiszem, hogy hosszú távon egy versenyképes gazdaság kialakulását szolgálja, ha a döntéshozók energiái teljesen arra irányulnak, hogy szubvenciókat szerezzenek”.

A szerző szerint úgy tűnik, hogy mostanra az EU-ban úgy látják, hogy az érték-konvergencia elképzelés nem működik, és a következő költségvetésben nem a legszegényebb országokat támogatják majd, hanem azokat, amelyek politikailag korrekten lépnek fel, és például befogadnak menekülteket. „Zárjuk el teljesen a pénzesőt. Mert az ellenőrizhetetlen pénzforrás eszköz ahhoz, hogy Brüsszel fontosabbnak tűnjön, mint amennyire feltétlenül szükséges, és nagyon eltorzítja sok tagállamban a gazdasági és politikai struktúrákat. Mi itt Kelet-Közép-Európában már majdnem felzárkóztunk a Nyugathoz, igaz, részben ezeknek a pénzeknek köszönhetően. De eljött az ideje annak, hogy leváljunk ezekről, és olyan vállalkozási kultúrát alakítsunk ki, amely az innovációt és a merészséget díjazza, nem pedig a hatalomsóvárságot és a politikai lojalitást” – írta Kálnoky.

Ara-Kovács Attila

Az EU, a fejőstehén

0

Délkelet-Európában az uniós tagság nagyon is jól látható: alig épül híd, utca, iskola, kék zászló nélkül, sárga csillagokkal. Az EU milliárdokkal támogatja a projekteket – hangzott el a ZDF csaknem harminc perces dokumentumfilmjében.

A pénz nagy részét a mezőgazdaságra, a strukturális fejlesztésekre, a szociális és oktatási projektekre nyújtja az Unió. De olyanok, mint Andrej Babis, Orbán Viktor és Liviu Dragnea is arra használják az uniós forrásokat, hogy saját hatalmukat erősítse, bővítse. Ezzel az EU közvetetten támogatja az európai autokratákat.

A “ZDFzoom” készítői, a három országon keresztüli utazáson, Britta Hilpert és Eva Schiller azt vizsgálták, hogyan használták az uralkodó politikusok az uniós forrásokat magukra, a pálya szélén vagy a jogszerűségen túl. Magyarországon például a jobboldali populista, Orbán Viktor csak környezetének osztja szét az uniós pénzeket. Csak és kizárólag ők nyernek, és ebből finanszírozzák a politikai célokat szolgáló média birodalmukat is. Ahogy a Cseh Köztársaságban, Andrej Babis, a liberális miniszterelnök, az egyik leggazdagabb ember az országában, csak személyes hasznát támogatja és bővíti. Romániában, a szociáldemokrata pártvezető, Liviu Dragnea a szegények legszegényebbjeitől származó uniós forrásokat vonja el pártja bázisára átirányítva.

Az EU-ban mindenekelőtt maguknak a tagállamoknak kell szervezniük és ellenőrizniük a pénzeszközök elosztását – de ha egy ország kormánya nem érdekelt abban, hogy magát alávesse szigorú ellenőrzésnek, akkor nehéz lesz. “Nem tudunk sokat tenni ezzel kapcsolatban” – mondja Ingeborg Gräßle, a Parlament hosszú távú költségvetés-ellenőrzője. „Ezzel az EU elősegíti ezekben az országokban a demokrácia lebontását is” – mondta Gräßle. Ezért van szükség sürgősen az európai ügyészségre. Az uniós költségvetésért felelős biztos, Günther Oettinger követeli, hogy a jogállamiságot az uniós finanszírozás feltételeként biztosítsák. A jogállamiság csökkentése pénzügyi elvonással járna, de ennek megszavazásához  egyhangú döntésre lenne szükség, amit ezek a populista kormányok megakadályoznak.

Kanada kormányfője kirúgta pekingi nagykövetét

0

John McCallum nagykövet a kínaiaknak úgy nyilatkozott, hogy a Huawei Kanadában őrzött örökösnője, aki egyben a cég pénzügyi igazgatója, joggal kéri, hogy ne adják ki az Egyesült Államoknak.

Meng Vanzsou asszonyt december elsején vették őrizetbe Vancouverben az Egyesült Államok kérésére. Washington azzal gyanúsítja a Huaweit, hogy megsértette az Irán elleni embargót. Peking szerint csak a kereskedelmi háború egyik eleméről van szó: a kínaiak mindenképp meg akarják kímélni a Huawei örökösnőjét az amerikai kiadatástól. Három kanadait gyorsan őrizetbe is vettek, hogy legyen kit kicserélni Meng Vanzsou asszonyra.

Az amerikaiak a Huaweit azzal gyanúsítják, hogy információkat juttat el a pekingi hírszerzésnek. Ezért nemcsak az USA-ban akarják korlátozni a Huawei tevékenységét hanem az összes NATO tagállamban is. A Vodafone vállalta, hogy egyelőre

nem használja a Huawei technológiáját a hálózat fejlesztésében

A cég vezérigazgatója kijelentette: szüneteltetik a Huawei technológia alkalmazását, mert problémák merültek fel a kínai céggel kapcsolatban. Trump elnök már régóta azzal vádolja a Huaweit, hogy kémkedésre használja fel technológiáját és ezért nemzetbiztonsági kockázatot jelent a nyugati világ számára. A Huawei természetesen cáfol. Vezetőivel Davosban találkozott sok európai állam és kormányfő, köztük Andrej Babis cseh miniszterelnök.

Cseh kormányfő szerint az EU-nak meg kellene vitatnia az informatikai biztonság kérdését

Andrej Babis miniszterelnök azt követően nyilatkozott így a CTK hírügynökségnek, hogy Davosban találkozott a Huawei vezetőivel. Washington azt szeretné, ha NATO szövetségesei egységesen kizárnák a Huaweit az ötödik generációs verseny tárgyalásokból.

Lengyelországban időközben letartóztatták a Huawei helyi kereskedelmi igazgatóját. A vád a kínai állampolgárral szemben: kémkedés! Peking azonnal elhatárolta magát az ügytől és leváltotta a börtönbe csukott kereskedelmi igazgatót.

Csehországban a NUKIB – informatikai biztonsági hatóság – szintén nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a Huaweit, amely jelentős szerepet játszik az országban. Milos Zeman köztársasági elnök – Kína nagy barátja – arra buzdítja a kormányt: hagyja figyelmen kívül a NUKIB döntését! Andrej Babis kormányfő óvatosabb, figyel a nyugati véleményekre is. Nagy Britannia már korlátozta szerepét, Németország pedig ezt fontolgatja. Márpedig Nyugaton egyre többen óvakodnak a Huawei-től.

Trump mindenütt fúrja a Huaweit – vita Prágában és Jeruzsálemben

0

Kötéltáncot jár az USA és Kína között Izrael, de nagyon komolyan kell venni az amerikai figyelmeztetéseket – írja Ephraim Halevy. A Moszad ex főnöke az ynetnews portálnak írta meg a véleményét arról, hogy Izrael nagyon sokat kockáztat, ha nem reagál gyorsan és egyértelműen az amerikai felhívásra. John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó jeruzsálemi tárgyalásairól ugyan nem közöltek sokat hivatalosan, de az ex Moszad főnök szerint az üzenet teljesen világos: Izraelnek nem szabad megbíznia az olyan kínai óriásokban mint a Huawei!

Annál is kevésbé, mert a kínaiak igen jó kapcsolatokat ápolnak Izrael ősi ellenségével Iránnal. A Huawei örökösnőjét épp azzal gyanusítják Amerikában, hogy cége megsértette az embargót Iránnal szemben. Izrael nagyon büszke a technológiai fejlődésére az informatikában, de ha a nyugati világ gyenge pontnak tekinti ezentúl a kínaiak nyomulásával szemben, akkor kedvezőtlen változásokra kell számítania – hangsúlyozza Ephraim Halevy, aki egykor a világhírű izraeli hírszerző szolgálat, a Moszad főnöke volt.

Amerikai kérésre Lengyelországban és Csehországban is a titkosszolgálat kezdte el vizsgálni a problémát

A kémelhárítás Varsóban el is csípte a Huawei kereskedelmi igazgatóját. A kínaiak azonnal magára hagyták saját állampolgárukat, a Huawei pekingi központja kirúgta lengyelországi emberét. Csehországban politikai vita alakult ki a Huawei ügyek miatt az államfő és a kormányfő között

A NUKIB (nemzeti informatikai biztonsági hivatal) még decemberben arra az eredményre jutott, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelenthet a Huawei és a ZTE Csehországban. Pillanatok alatt belpolitikai dráma bontakozott ki: Milos Zeman elnök kerek-perec közölte, hogy nem kell tartani a kínaiaktól. Idézte a német kémelhárítás fejét, aki szintén nem látott kockázatot abban, ha a Huawei építi ki esetlegaz 5G rendszert Németországban vagy más európai országban. Zeman arra is célzott, hogy a NUKIB jelentése mögött Amerika áll. A baloldali államfő a keleti nyitás embere: kiváló kapcsolatokat ápol Moszkvával és Pekinggel. Négyszer járt Kínában az elmúlt évtizedben. Csehország leggazdagabb emberét, Petr Kellner bejuttatta az 1,4 milliárdos kínai piacra. Babis miniszterelnöknek jók a kapcsolatai Moszkvával, de a kínaiakkal kevésbé. A kormányfő mindennél fontosabbnak tartja az EU és az Egyesült Államok véleményét. Trump pedig egyértelműen arra szólítja fel NATO szövetségeseit ne bízzák a titkaikat a kínaiakra! Andrej Babis miniszterelnök ezért fogadta a kínai nagykövetet, aki élénken kifogásolta a NUKIB jelentését, mely nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a Huaweit és a ZTE-t. A titkos találkozó után a nagykövet kiadott egy közleményt, melyből az derült ki, hogy a cseh kormány nem veszi igazán komolyan a saját titkosszolgálatának álláspontját, és ezért továbbra is bízik a kínaiakban. Babis kormányfő feldühödött és hazugsággal vádolta meg Kína nagykövetét. Mindez nem a legjobb előjel a Huawei közép és kelet-európai terveit illetően. A BBC úgy értesült, hogy a németek is változtatni készülnek az álláspontjukon: nem bízzák a kínaiakra az 5G rendszert! Korábban Berlinben azt hangoztatták: nem kérünk az amerikaiak véleményéből. Saját ügyeinkben magunk kívánunk dönteni! Az amerikai nyomás miatt ők is változnak lassan de érezhetően…

Davosban nem lesz amerikai-kínai tárgyalás

Korábban Pekingben abban bizakodtak, hogy Vang Csisan alelnök szót ért Donald Trumppal Davosban. Ám Trump lemondta a látogatást. Steve Mnuchin ment volna helyette. A pénzügyminiszter a büntető vámok egy részének elengedését sürgette, hogy megnyerjék a kínaiak jóindulatát. A tőzsdék kedvezően reagáltak, de Trump nem. Közölte: nem lesz amerikai küldöttség Davosban! Vagyis nincs esély az áttörésre a hetek óta húzódó amerikai-kínai kereskedelmi háborúban, melyben Washington egyre inkább választásra kényszeríti szövetségeseit: aki Amerikát szereti, az nem szeretheti a Huaweit és általában a kínaiakat …

Orbán, Magyarország koronázatlan királya – Így látták a választásokat Csehországban és Szlovákiában

0

A cseh és a szlovák média egyaránt kiemelt figyelmet szentelt a magyarországi választásoknak. Még most is a fő hírek között vagy a címoldalon jelennek meg a témával kapcsolatos cikkek: egyesek az eredményt magyarázzák, mások egy sokkal szélesebb kontextusba helyezik az egészet, de vannak olyanok is, akik jóslatokba bocsátkoznak. Ezekből válogattunk össze most párat.

Azt, hogy Csehországban mekkora figyelem övezte a magyarországi választásokat, jól szimbolizálja, hogy Andrej Babiš cseh miniszterelnök, aki még mindig nem tudott kormánykoalíciót alakítani, csehül és magyarul is gratulált Orbán Viktornak. 

A Babišhoz tartozó médiumokban (Lidové noviny, Mladá fronta DNES) szintúgy ez jelentette a legfőbb külföldi témát. Luboš Palata, a MFD főszerkesztője négy pontban foglalta össze a Fidesz kétharmados győzelmét:

hatalom, migrációs válság, gazdaság, alternatíva hiánya. 

A Fidesz az elmúlt nyolc évben olyan hatalomkoncentrációt hajtott végre, amelynek következében nem volt kérdés, hogy ki arat majd győzelmet. Az egyetlen bizonytalansági tényezőt az újabb kétharmad jelentette. Ám most kiderült, hogy bár a Fideszre csak a magyar választópolgároknak kevesebb, mint a fele szavazott, ez elegendőnek bizonyult a kétharmadhoz. A migrációs válság esetében viszont a szerző elismerte,  hogy bár Nyugat-Európához képest elenyésző a muszlimok száma Magyarországon, a kelet-közép-európai országok közül mégis ezt az országot viselte meg leginkább a 2015-ös válság. A Fidesz ezeket a félelmeket tudta könnyen kihasználni. 

Annak ellenére, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások már lényeges csökkenést mértek a Fidesz esetében, különösen nagy volt a bizonytalanok vagy válaszolni nem akarók száma, mégis az utolsó pillanatban a kormánypártra adták le a szavazatukat. Ám Palata még ennek tükrében is úgy vélte, hogy

“így is jobb, mert ha az ultrajobboldali Jobbik került volna hatalomra, az egy valódi katasztrófával ért volna fel”

Végül pedig a gazdaság, ami elsőre gyengének tűnhet, de amennyiben összehasonlítják a szomszédos országokéival – köztük Csehországgal -, akkor Magyarország az elmúlt években többet fejlődött és jobb eredményeket mutathat fel, mint a többi szomszédos állam. 2010-ben Budapest ugyanott állt, ahol Athén, de a Fidesz (korántsem fájdalommentes) intézkedéseivel mára stabilizálták a gazdaságot, átlagosan 3-4 százalékos GDP-növekedést értek el, befektetések száma megnövekedett, illetve az államadósság is csökkent. 

Ugyanúgy gazdasági okokkal magyarázza a Fidesz győzelmét Pavol Kohout, a Lidové noviny újságírója is. Meglátása szerint,

“még a tradicionális országok sem tudták úgy stabilizálni a szociális államot, mint Magyarország” 

Pedig először úgy tűnt, hogy Orbán receptje, az “unortodox gazdaságpolitika” biztos bukással és összeomlással fenyegetett, de mégsem történt meg. A bankok megadóztatása és a energetikai cégek visszavásárlása már középtávon sikerrel járt, pedig  mindenki bírálta – különösen európai szinten – az elképzeléseket. Ráadásul egy olyan gazdasági mintát állított a sokkal erősebb Németország vagy Franciaország elé, amelynek követését már ott is többen felvetették. 

Zbyněk Petráček, szintén ugyanannak a cseh lapnak az újságírója, egy másfajta kontextusba helyezte az eredményt: 

Orbán győzelme nem a magyarországi, hanem az európai baloldal bukását jelenti.

Gyakorlatilag minden előzetes szcenárió megbukott. A magas részvételi arány nem hozta nehéz helyzetbe a Fideszt, mint ahogyan a fiatalok nagy száma sem jelentett áttörést. Nem az a probléma, hogy nem értik Magyarországot, hanem képtelenek felismerni és megfelelő tanulságot levonni a nyugati világban zajló változásokról. 

Lehetett gúnyolódnia azon, hogy Orbán  Európa “iszlamizációjával” riogatott, de Brüsszel már-már pánikszerű kirohanásai Európa “orbanizációjáról” szintén nem vezettek semmiféle eredményre, sőt mi több inkább taszító hatással voltak. Az elmúlt hónapok választási eredményei, legyen szó akár Ausztriáról, Németországról vagy Olaszországról, mind azt mutatja, hogy a tradicionális bal meggyengült vagy összeomlott, egyedül csak a sebtében létrehozott, még friss újdonságnak számító pártoknak van esélye (lásd Franciaország).  

Rudolf Schuster a magyar-uniós kapcsolatok jövőjére helyezte a hangsúlyt az elemzésében. A következő időszak 

“illiberális demokráciák versus Brüssze”l-ről fog szólni 

Korántsem tartja véletlennek, hogy a választási győzelem bejelentésekor Orbán az 1848-as szabadságharc egyik legnépszerűbb dalát énekeltette el a híveivel, a Kossuth-nótát. Ez ugyanis jelzés volt a Nyugaton lévő  „Habsburgoknak” (Európai Uniónak), hogy az „igazi szabadságharc csak most következik, de nem a zsarnokság, hanem a migrációs kvóták ellen”. Ugyanúgy már többször tanújelét adta annak, hogy “nem lesz könnyű partnere az Európai Uniónak”. 

A szlovák médiában még a cseheknél is sokkal kritikusabbak voltak. A SME napilapban Beata Balogová főszerkesztő szerint bár azt senki nem várta, hogy Orbán elveszti a vasárnapi szavazást, de újabb kétharmaddal kevesen számítottak. Mostantól semmi nem állhat az útjába, minden maradék ellenállást legyűr és lebont. 

A következő négy évet meg fogják fizetni a magyar generációk, de már nem biztos, hogy uniós állampolgárként

Lukáš Onderčanin, aki gyakran ír elemzéseket a SME-be, hat pontban szedte össze a Fidesz győzelmének okait. 

1. A magas választási részvétel segített… Orbánnak. 

2. A rengeteg hamis információ és ellenkampány, amelyet a menekültekre, uniós kvótákra és Soros Györgyre hegyeztek ki, s ezek ellen semmiféle ellenszert nem tudott kitalálni az ellenzék (kevés volta korrupciós ügyek felemlegetése). 

3. Az ellenzék fragmentáltsága és az illúziók, amelyekben ringatták magukat Hódmezővásárhely után. 

4. Stabilitás és védelem – a Fidesz által biztosított stabilitás, nemcsak Soros ellen, hanem gazdasági téren.

5. Szabad, de tisztességtelen választás. 

6. Korlátlan hatalom

Peter Javůrek a szlovák Pravda oldalán arról írt, hogy miközben a magas részvételi arány 2002-ben megbuktatta Orbánt, addig 2018-ban az ellenkezője történt:

bebetonozta a hatalmát.

Ezt azonban nem tartja meglepőnek az ellenzékben uralkodó állapotok és a folyamatos botrányaik miatt. Vona Gábor ugyan próbálta „tisztára mosni” a Jobbikot, de a magyar választók erre nem voltak vevők. Orbán életpályája azt mutatja, hogy a legnagyobb érték a hatalom, amelynek eléréséért mindent meg lehet és meg is kell tenni. A nézeteit fokozatosan ehhez igazítja, s nem rettenti meg, ha közben sok szövetségét elveszíti. Így volt ez az Európai Unió vagy Soros György esetében is, akik csak addig voltak hasznosak, amíg pénzt adtak neki. Végül Javůrek arra jutott, hogy Orbán 

a választással egy új mozdonyt kapott, és már felesleges rajta bármiféle féket keresni.

Egy kommunista miatt nehéz helyzetben a cseh miniszterelnök

0

Hosszú idő után Zdeněk Ondráček volt az első kommunista, aki magas pozíciót tölthetett be Csehországban. Azonban nem élvezhette sokáig a posztját és a lemondásának komoly belpolitikai következményei lehetnek Andrej Babišra nézve. 

A negyvennyolc éves Zdeněk Ondráčeket, Csehország és Morvaország Kommunista Pártjának (KSČM) képviselőjét múlt héten pénteken nevezték ki a cseh parlamenti alsóház fegyveres szerveket ellenőrző bizottság (GBIS) elnökévé. Ő volt az első kommunista, aki a szocializmus bukása óta ilyen magas és jelentős pozícióba kerülhetett az országban.

Azonban vele kapcsolatban

nemcsak a kommunista párttagság jelentett problémát.

Ugyanis Ondráček a csehszlovák Nemzetbiztonsági Testület rohamrendőreként szolgált. Sőt, 1989 januárjában részt vett prágai tüntetések szétverésében, és büszkén nyilatkozott arról a televízióban, hogy gumibottal ütött meg egy nőt.

Emiatt Ondráček ellen már a kinevezése napján petíciót indítottak, amelyre keddig 15 ezer aláírás gyűlt össze. Hétfőn este Prágában, Brnóban és több csehországi városban tartottak tüntetéseket: körülbelül 40 ezren követelték Ondráček lemondatását, és egyben Andrej Babiš miniszterelnök távozását.

A cseh politika szintén felbolydult a kinevezés hírére. Babiš vasárnap kijelentette, hogy nem értett egyet Ondráček személyével és szeretné, ha minél előbb távozna a posztjáról. Kedden a cseh képviselőházban a jobboldali Polgári Demokratikus Párt javasolta Ondráček menesztését. Végül a több mint egyórás vita után a képviselő bejelentette önkéntes távozását a GBIS éléről.

Az eset komoly belpolitikai következményekkel járhat Csehországban, különösen Andrej Babišra nézve. Ugyanis a pártja (az ANO) a tavaly októberben tartott választásokon hiába gyűjtötte be a legtöbb szavazatot,

még mindig nem tudott kormányt alakítani.

Az egyik legfontosabb támogatójának a KSČM számít, amely korábban többször jelezte: hajlandó a Babiš-kormányt – még ha kívülről is – támogatni és a jövőben megszavazza a kormányprogramjukat.

Most viszont, hogy Babiš nem állt ki Ondráček mellett, sőt távozásra szólította fel, kiverte a biztosítékot a kommunista pártban. A KSČM vezetése közölte, hogy  “felülvizsgálják a korábbi, ANO-t támogató politikájukat”, de még a miniszterelnök pártjában is többen kritizálták Babiš kijelentéseit, hiszen ezzel tovább csökkent egy esetleges cseh kormányalakítás esélye.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK