Az új cseh kormány a kistermelőknek adja az uniós pénzek javát

0
984
KISZO

Korábban Brüsszelben bírálták Babis akkori cseh miniszterelnököt, mert az ország egyik legnagyobb agrár vállakozójaként szép pénzeket vett fel az agrár alapból. Az ex kormányfő pofára eshet hiszen ő az ország egyik legnagyobb agrár vállalkozója, de az új cseh kormány a kistermelőknek adja az uniós pénzek javát.

„Babis úr és a cégei nem fognak profitálni az új agrár stratégiából” – nyilatkozta a brüsszeli Politiconak Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter. Brüsszel azt írja elő, hogy az agrár pénzek legkevesebb 10%-a jusson a kistermelőknek, de Csehország esetében ez eddig nemigen ment. Megmaradtak ugyanis a nagy gazdaságok a rendszerváltás után is, és az egyik legnagyobb agrár vállalkozó maga Andrej Babis lett. Aki azután az ország egyik leggazdagabb embereként pártot alapított, és a választások megnyerése után kormányfő lett.

Ez felvetette az összeférhetetlenség problémáját. Babis formálisan átadta cégeinek irányítását rokonainak és bizalmasainak, de mindenki tudta, hogy valójában ő irányít. Miniszterelnökként lobbizott a nagy agrár vállalkozások érdekében Brüsszelben. A legutóbbi választáson Babis elbukott, mert szövetségesei a parlamentbe se kerültek be. Az új kormánykoalíció sokszínű, de egyben megegyeznek a pártok: nem működnek együtt Babis ex miniszterelnökkel.

Az új agrár stratégiai pedig, mely jövőre lép életbe, azt jelenti, hogy a kistermelők kapják majd az uniós agrár pénzek 23%-át! Mindezzel együtt az új agrár stratégia nem szab meg felső határt az uniós pénzek szétosztásánál. Az új mezőgazdasági miniszter abban is különbözik elődjétől, hogy nagy figyelmet szentel a környezetvédelemnek. Erre az Európai Unió is nagyon odafigyel. Az agrár alapból elkülönítettek egy környezetvédelmi részt. Erre külön lehet pályázni. Itt van felső határ, de elég magas: a maximális kiutalás 1,2 millió euró lehet.

Az új agrár stratégia arra irányul, hogy támogassa a kistermelőket, de a nagy gazdaságokat sem kívánja lenyomni.

„A cél a kistermelők támogatása, de azt sem akarjuk, hogy a nagy agrár gazdaságok csődbe menjenek” – hangsúlyozta a cseh mezőgazdasági miniszter, aki civilben különben méhész.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .