BuzzFeed.news: Pompeo útja

0
257
facebook.com

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közép-európai utazást fontolgat, és külügyminiszterként ez lenne az első ilyen útja – jelentette az amerikai portál. Hozzátette: ha lesz ilyen út, akkor azt jelezheti, hogy a Trump-kormányzat élénkíteni akarja a kapcsolatait azokkal az államokkal, amelyek nem állnak viszályban az EU-val.

Pompeo útja Szlovákiába vezethet február 15-én, a lemondott Wess Mitchell miniszterhelyettes utolsó munkanapján. Előzőleg az amerikai miniszter 13-14-én várhatóan külügyminiszterekkel találkozik Lengyelországban egy kétnapos rendezvényen, amelynek vendéglátója az Egyesült Államok. A miniszterek tanácskozásáról Pompeo már korábban is szólt, és s várakozások szerint részt vesz rajta.

A szlovákiai látogatás célja az lenne, hogy hangsúlyozza: az Egyesült Államok nagyra értékeli Közép-Európa egészét, nem csak Lengyelországot – mondta a portálnak egy jól tájékozott illető. Szlovákia is Közép-Európában van, de Lengyelországtól és Magyarországtól eltérően nem csapott össze olyan komoly mértékben az EU-val a jogállamiság kérdéseiben.

A jelentés emlékeztetett rá, hogy Pompeo tavaly némi megdöbbenést váltott ki, amikor Brüsszelben a szuverenitás tiszteletben tartásának fontosságáról beszélt, és ezt sokan Magyarországnak és Lengyelországnak tett gesztusként értékelték. „Az út célja, hogy megmutassuk: az Egyesült Államok hatékonyan el tudja kötelezni magát az Európa-párti közép-kelet-európai kormányok mellett is, nem csak az EU-ban bajt keverők mellett” – mondta az idézett nyilatkozó. A cikk szerzője szerint egy ilyen üzenetet különösen üdvözölne Európa egy olyan időpontban, amikor közeleg a brexit, és Trump elnök célzott arra, hogy fontolgatja a NATO elhagyását.

Egy másik forrást idézve azonban a portál azt írta, hogy a szlovákiai látogatás egyelőre opció, döntés még nincs. A BuzzFeed hozzátette: egy szlovákiai látogatás azt jelezhetné, hogy a Trump-kormányzat barátilag akarja kezelni Európa egészét. Erre utal az is, hogy a varsói miniszteri találkozó témáját megváltoztatták: az eredeti tervek szerint az az Iránnal szembeni fellépésről szólt volna, de ezen Európa nagy része nem akart részt venni. Az új téma a Közel-Kelet, amely várhatóan nagyobb részvételt vonz.

Az utazás mindemellett jelezheti azt is, hogy az Egyesült Államok Közép-Európával a Mitchell kijelölte úton akar tovább dolgozni. Mitchell tevékenységének középpontjában Közép-Európa állt: változtatott az Obama-kormány politikáját, amely gyakorlatilag nem tartott fenn kapcsolatot Orbán Viktor kormányával, emellett Mitchell a régióval közös érdekekre koncentrált, mert ezt rendkívül fontosnak tartotta az Oroszországgal szembeni fellépés szempontjából.

A Mitchell-vonal folytatásának első jele a cikk szerint az volt, hogy Pompeo telefonon beszélt Orbán Viktorral, és megvitatták „az amerikai-magyar stratégiai kapcsolat, ezen belül a bilaterális katonai kapcsolatok erősítésének fontosságát”. Az értesüléseket az amerikai védelmi minisztérium nem erősítette meg, azzal, hogy majd lesz hivatalos bejelentés.

Ara-Kovács Attila

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .