Bréking nyúz, október 2. – Tudósítás a másik valóságból

0
910
Fotó: Facebook

Valamit tudhat Muránnyi András: szemmel láthatóan kiverte a biztosítékot, hogy elszegődött a Párbeszéd kommunikációs újságírójának. S nem is csak egy cikkben megy neki a kormánypárti média. Meglepő támadást olvashatunk Ungár Péter ellen a Magyar Időkben – igaz, csak amolyan viccelődőset, mégiscsak Schmidt Mária fiárl van szó. S ha már Murányi és Ungár: jó apropót kínálnak arra, hogy jól megadja Gábor a független sajtónak.

888.hu – A független hatalmi ág vergődése

Úgy látszik, a független és szabad sajtónak nem tűnik föl, hogy épp a független és szabad sajtóból igazol valaki egy párt kommunikációs igazgatói posztjára.

Nem sokkal a Tarháló Párt igazolásának híre után érkezett az, hogy az Index is tarhálni kezdett. Úgy tűnik, a tarhálás a liberálisok, függetlenek védjegyévé vált.

A „független“ sajtó önképe szerint a polgárok megbízásából dolgozik. Ezt a tételt már tesztelte a politis.hu, de sajnos elvérzett rajta.

Úgy tűnik, a polgárok nem kívánnak áldozni a „független“ sajtóra.

A második legfontosabb tétel az, hogy a média a „negyedik hatalmi ág“. Ebből a perspektívából Murányi hatalomból hatalomba jet skizett, legalább a szférát nem hagyta el. Ám a fékezős-ellensúlyozós metafora szerint a hatalmi ágak egymást kell, hogy ellenőrizzék, különben zsarnokság vagyon. Ha a média hatalmi ág, akkor ellenőrzésre szorul, méghozzá a többi hatalmi ág által.

Ezt az ellenőrzési kísérletet azonban toporzékolva, hisztériázva utasította el a „független“ média, hiszen ha ellenőrzik, megszűnik a függetlensége.

Így lesz a média független hatalmi ág, egyedül a világon, kivonva magát a fékezős-ellensúlyozós logika kényszerítő érvei alól.

Hogy a független sajtó sorsa mi lesz, azt – ezt tanultuk a haladóktól! – majd a Piac eldönti.

Figyelő – Mellébeszélésre szerződtette a párbeszéd az exfüggetlenobjektív újságírót

A balliberális (saját terminológiájuk szerint „független”) újságíró egyik legjobb példája Murányi András. A haladó újságíró annyira „független” és „objektív”, hogy simán leigazol egy párt kommunikációs igazgatójának. Igaz, a két beosztás között legfeljebb a fizetés a különbség.

Ha Murányi a saját felfogása szerinti „függetlenség” jegyében látja el feladatait a Párbeszéd kötelékén belül, akkor a párt kommunikációjában nem várható nagy változás, de számára mindenképpen előnyös, hiszen legalább jól megfizetik az „oktatásegészségügy” skandálásáért.

De akármekkora sztárgázsit kap a „függetlenobjektív” újságíróból átvedlett kommunikációs szakember, lendülete már most megtörni látszik. „Mibe keveredtem!” – gondolhatta magában Murányi tegnap az ATV stúdiójában az Egyenes Beszéd című műsor vendégeként. Rónai Egon műsorvezető ugyanis úgy nézett rá, mint egy jószívű tanítóbácsi a nem túl éles elméjű diákjára.

Csak kedvesen mosolygott és közben szókratészi kérdésekkel próbálta rávezetni a zoom.hu exhírigazgatóját, hogy mekkora hülyeséget csinált.

Magyar Idők – Erre költi a pézét Ungár Péter

Ungár Péter, az LMP házi milliárdosa korán felismerte a média erejét. Vásárolt és alapított néhány hírportált, köztük az azonnali.hu-t.

A tartalomelőállítási színvonal meredeken emelkedik, nem kidobott pénz az a sok százmillió forint, amit Ungár az online-ra áldoz. A csupa nagy nevekből álló szerkesztőgárda napról napra erőteljesen tematizálja a közvéleményt, az elsöprő erejű publicisztikáikról zeng a közösségi média, az azonnali.hu már most az egyik legmeghatározóbb médiumnak számít.

Nézzük, miért: Itt van például ez a tényfeltáró cikk, a maga nevében hiánypótló alkotás, a mindenhova f…szokat rajzoló facebookos csávók nélkülözhetetlen tevékenységéről.

Az interjú komoly népművelői kérdéseket feszeget: lehet-e szórakoztatni az internet emberét indokolatlan f..sz rajzolással? És kiderül, hogy igen. A gimis szintű humor átlépi a generációk és a társadalmi különbségek szakadékait, és behatol oda is, ahova nem várnánk.

Ha eddig kétségünk volt, mire veri el a lóvét Ungár Péter, merre tart a médiabirodalma, most már minden világos.

Úgyis mondhatnánk, minden fa..a!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .