Börtönbe megy Auschwitz könyvelője

0
843

A most 96 éves Oskar Gröninget a bíróság két évvel ezelőtt négyéves börtönbüntetésre ítélte, mert az SS tagjaként részt vett a zsidók tömeges meggyilkolásában Auschwitzban.

Az idős náci ügyvédje arra hivatkozott, hogy Auschwitz könyvelője öregember, aki nem tudná elviselni a börtönt. Hosszas orvosi vizsgálatok után a bíróság úgy döntött, hogy a 96 éves férfi képes elviselni a börtönt.

Németországban az ügy komoly vitákat váltott ki hiszen Auschwitz könyvelője megbánta bűneit és utólag elnézést kért áldozataitól.

Oskar Gröning a Waffen SS, Hitler elit alakulatának a tagja volt, mely brutalitásával kitűnt a második világháború idején. Auschwitzban a könyvelésen dolgozott, de néha más területre is beosztották. Megtörtént például, hogy Mengele, a halál angyala nem ért rá, és ezért Gröning és társai válogatták ki a zsidó foglyok közül azokat, akik még munkaképesek voltak. Akit nem ítéltek munkaképesnek, az azonnal a gázkamrákba került Auschwitzban, ahol több mint 1,1 millió zsidót gyilkoltak meg a második világháború idején. Gröning esetében az ítélet úgy szólt, hogy „bűnrészes 300 ezer ember meggyilkolásában”.

Gröning elismerte, hogy bűnös szervezet tagja volt, de állítása szerint ő csak könyvelő volt. Elmondta azt is, hogy a saját családja számára összeállított egy emlékiratot, mely részletesen beszámolt a szörnyűségekről, melyek Auschwitzban történtek. A bíróság mindennek a figyelembevételével ítélte négy év börtönre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .