Kezdőlap Címkék Börtön

Címke: börtön

Magyar börtönből az Európai Parlamentbe

Ilaria Salis bekerült az Európai Parlamentbe, mert a Zöldek – Olasz Baloldal Szövetség (AVS) 6,7%-ot szerzett a hétvégi választáson. Ez a párt jelölte parlamenti képviselőnek Ilaria Salist, aki magyar börtönben ül előzetesben.

Az antifasiszta aktivistát erőszakos fellépéssel vádolja a magyar ügyészség. Olaszországban többször is tiltakoztak Ilaria Salis fogva tartása ellen, és végül azért jelölték Európa Parlamenti képviselőnek, hogy ily módon hozzák ki börtönéből, ahol 15 hónapot töltött. Orbán Viktor ezek után aligha akadályozhatja meg Ilaria Salis szabadon bocsátását.

Orbán jóslata bejött: a szélsőjobb (kissé) előretört Európában, de nem Magyarországon

A szélsőjobboldali pártok és mozgalmak előre törtek szinte mindenütt az Európai Unióban, de Magyarországon Orbán Viktor nem ünnepelhet, mert veszélyes kihívója akadt Magyar Péter személyében, aki éppúgy mint Donald Tusk Lengyelországban, megfordíthatja az események menetét. Donald Tusk az országgyűlési választások után simán legyőzte Orbán szövetségesét, a PiS-t.

Donald Tusk, az Európai Néppárt korábbi elnöke, azé a pártszövetségé, melyből Orbán Viktor távozott mielőtt kirúgták volna. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője  máris lelkesen üdvözölte Magyar Péter eredményét, és közölte: szívesen látja a hét képviselőt az Európai Néppártban.

De hol látják szívesen Orbánt?

Egyelőre sehol. Szélsőjobboldali szövetségesei, Giorgia Meloni és Marine Le Pen ugyanis fontos szerepet kívánnak játszani az Európai Unióban nem pedig háborúzni vele mint Orbán Viktor. Korábban a francia és az olasz szélsőjobboldal erősen euroszkeptikus és Amerika ellenes volt, komoly oroszbarát tendenciákkal. Ámde Giorgia Meloni és Marine Le Pen váltott: immár jó kapcsolatra törekszenek Brüsszellel, melyet belülről kívánnak megváltoztatni. A váltás nem véletlen: mind Olaszországnak mind Franciaországnak nagy szüksége van az Európai Unió pénzére. Macron elnök és Giorgia Meloni együtt lobbiznak azért, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank ex elnöke fontos szerepet kapjon az új brüsszeli bizottságban.

“A teremtésben nincs más vesztes csak én!”

– kiálthat fel Orbán Viktor mint az egyetlen olyan uniós tagállam vezetője, aki nem kapta meg az uniós eurómilliárdok jórészét, amely nagyon hiányzik a magyar költségvetésből. Ráadásul a Fidesz továbbra is pária szerepben Brüsszelben, ahol Orbán Viktor Piszkos Frednek számít, akiről tudjuk, hogy “az ő barátsága öl.”

Letartóztatták a katonai korrupció királyát Moszkvában

Timur Ivanovot katonai egyenruhában mutatta a közszolgálati televízió amint az FSZB emberei a börtönbe kísérik a hadügyminiszter helyettesét. Ki volt ő? A katonai infrastruktúra főnöke, ez pedig szinte korlátlan lopási lehetőséget jelent különösen háború idején.

Mariupol városát Ukrajnában hosszú harc után foglalta el az orosz hadsereg. Timur Ivanov ellenőrizte az ukrajnai város “újjáépítését”. Rubel milliók tűntek el nyomtalanul. Már Putyin elnöknek is feltűnt, hogy hűséges katonái lopnak mint a szarka. Ez nem újdonság: Zsukov marsall, aki elfoglalta Berlint 1945-ben, Németország oroszok által megszállt részéből vonatszám vitte haza a zsákmányt. Putyin utasította az FSZB-t: leplezze le a korrupciót a hadseregben!

Ez nem ígérkezik könnyű feladatnak, de valószínűleg nem is az a cél. Putyin példát akar statuálni. Ezúttal sikerült: Timur Ivanov ugyanis a hadügyminiszter, Sojgu jobbkeze volt. Sojgu pedig a legrégebbi minisztere Putyinnak: 2012 óta hadügyminiszter, előtte a katasztrófavédelem minisztere volt. Ő nem katona hanem ex KGB-s éppúgy mint Putyin, aki tart a hadseregtől. Geraszimov tábornok, a vezérkar főnöke és Nariskin tábornok a külföldi hírszerzés főnöke állítólag nem támogatta az ukrajnai háború ötletét 2022-ben. Ennek ellenére mindketten a helyükön maradtak. Nariskin a hírek szerint rendszeresen egyeztet William Burns-szel, a CIA igazgatójával, aki korábban az USA nagykövete volt Moszkvában. Geraszimov tábornok pedig tárgyalt Zaluzsnij akkori ukrán vezérkari főnökkel egy lehetséges fegyverszünetről. Azóta Zaluzsnijt leváltották, jelenleg ő Ukrajna londoni nagykövete.

“Nem sokra megy Ukrajna a 61 milliárd dolláros USA segéllyel”

Sz. Bíró Zoltán az Aréna vendége volt az Inforádióban, ahol kifejtette, hogy nem várhatunk csodákat a hatalmas összegű amerikai támogatástól.

“Ez a csomag, amelynek viszonylag nagy része gyorsan az ukránokhoz, a frontra kerül, valószínűleg alkalmas lehet arra, hogy feltartóztassa az orosz támadást, és megváltoztassa a most már nagyon kritikus helyzetet, amely a front több szakaszán is kialakult. Segítség lehet abban, hogy esetleg bizonyos helyeken az ukránok visszaszerezzék a kezdeményezést, de nagy átfogó támadás indítására az év vége előtt aligha lesz alkalmas”

– hangsúlyozta a jeles Oroszország szakértő.

A háború megnyerhetetlen – ebben a katonai szakértők zöme egyetért. Diplomáciai megoldásra lenne szükség, de erre sem Moszkvában sem Kijevben sem pedig Washingtonban nem mutatkozik semmilyen hajlandóság. Putyin Trumpra vár, aki azt ígérte: egyből tárgyalásokat kezdene az orosz elnökkel az ukrajnai háború lezárásáról.

8 év börtön az Orbán kormány egy korrupt államtitkárának?

Völner Pál a jogi karon jó ismerőse volt Orbán Viktornak. Így nem csoda, ha országgyűlési képviselő és államtitkár lett a nemzeti együttműködés rendszerében, ahol Orbán rokonai, barátai és üzletfelei remekül boldogulnak. Hacsak… nem áldozzák fel mint bűnbakot.

Simicska Lajos Orbán Viktor egyik legjobb barátja volt, és a Fidesz pénzügyi varázslója. Hol van most? Mi lett milliárdos vagyonával?

Valamin összekülönbözhettek, de az is lehet, hogy Orbán Viktor egyszerűen csak meg akart szabadulni tőle. Sztálin elvtárs sok egykori barátja került a főbelövendők nem is oly zártkörű klubjába…

Völner Pali – ahogy Orbán még lebukása után is emlegette, a korrupció ellenes harc áldozata lett. Az Európai Unió, mely évek óta bírálja az általános korrupciót a nemzeti együttműködés rendszerében, megmakacsolta magát: nem fizet! Mindez nemcsak azért katasztrófa Orbán Viktornak, mert minden ellenkező híresztelés ellenére nagyon is hiányoznak az eurómilliárdok a magyar költségvetésből, hanem mert a pénzpiacok ettől függően ítélik meg a magyar forint stabilitását. Jelentős részben ezért lépte át a lélektani 400-as határt a magyar forint az euróval és a dollárral szemben. Miközben a régió többi valutája jól rosszul, de tartja magát.

Vagyonelkobzás

Ez is fenyegeti Völner Pált és Schadl György többi vádlott-társait. A díszes kompánia összesen 22 főt számlál. Köztük az első számú vádlott, Schadl György  számíthat a legsúlyosabb büntetésre – legalábbis az ügyészség szerint: 10 év börtön és 200 milliós pénzbüntetés. Völnernek 8 év börtönt és 25 milliós forintos pénzbüntetést javasol az ügyészség. No meg vagyonelkobzást jogtalan gazdagodásuk erejéig. Schadl bizonyíthatóan 83 millió forintot adott át Völner Pálnak. Cserébe az államtitkár végrehajtói megbízásokat adott.

Piti ügy ez a nemzeti együttműködési rendszer milliárdos gépezetében, de arra pont jó, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter erre hivatkozzon Brüsszelben. Azt senki sem kérdi meg, hogy mit tudott a miniszter asszony államtitkárának korrupciós ügyeiről? Ha tudott erről és nem jelentette, akkor az a baj. Ha nem tudott róla, akkor meg lehetne tőle kérdezni: milyen a belső ellenőrzés az igazságügyi minisztériumban?

Erre a korrekt válasz az lenne, hogy Orbán belső rendőrsége mindenről tud, de csak akkor veszik elő az ügye , ha az “aktuálissá válik.”

Völner Palinak peche volt. Orbán őt választotta ügyeletes bűnbaknak.

Ha én egyszer kinyitom a számat

Egyáltalán nem biztos, hogy olyan nagyon szigorú ítélet születik Völner Pál ellen mint ahogy azt az ügyészség javasolja. Mindig lehet enyhítő körülményeket találni. Ezekre főként azért lehet szükség, mert Völner Pál zsarolási potenciálja meglehetősen nagy lehet. Államtitkárként nagyon sok korrupciós ügyre lehetett rálátása. Nem kizárt, hogy félre is tett néhány dossziét a nehéz időkre.

Betartja-e az omerta-t, a maffia hallgatási törvényét? A maffiózók azért tartják be, mert tudják, hogy amennyiben kitálalnak, akkor nemcsak őket, de a családjukat is likvidálják. Orbán Viktor még nem tart itt, de Putyin már igen…

RAMIL SAFAROV (a baltás gyilkos) MAGYARORSZÁG MEGMENTŐJE – II. rész

Visszakanyarodva Ramil történetéhez, rengeteget beszélgettünk az alatt a három év alatt, amíg együtt voltunk, és számtalanszor vetődött fel a gyilkosság. Látszott rajta, hogy nyomasztja, még ha próbálta titkolni is. De egyszer mondott valamit, ami nagyon elgondolkodtatott.

Azt mondta: „Nem csináltam mást, mint amit a zsidók csinálnak. Vagy az amcsik. Csak ők profi gyilkosok, és nem kapják el őket. Én csak a nemzetem ellen elkövetett bűntetteket bosszultam meg, még ha amatőr módon is.”

A szemem előtt vált egyre radikálisabb, szélsőségesebb iszlamistává. A barátságunk olyan ponthoz érkezett, amikor már teljesen őszinték voltunk egymáshoz, nem voltak titkaink. Főleg, hogy angolul vagy oroszul beszélgettünk, nem fenyegetett bennünket az a veszély, hogy mások esetleg beledumálnak. 2010-ben, amikor a Koszi klán tagjai (Szövő, Joe és Kukker) házi őrizetbe kerültek, majd a többi Rezervátumlakó is követte őket, egyedül maradtam a Rezervátumban, és ez idő tájt a napból hat-hét órákat beszélgetéssel töltöttünk.

A rácshoz vittem a stokimat, arra ültem, Ramil pedig közel ült a vasalt ajtajához. 3 méterre voltunk egymástól, két jó barát, mégis egy vastag rács és egy tömött vasalt ajtó választott el bennünket egymástól.

Ha a Gyűjtő B épületének az alagsorát egy szóval kellene jellemeznem, csak egyetlen szó jut az eszembe: „mészárszék”.

Soha nem tapasztalt brutalitás folyt. Már említettem más írásomban is, hogy alig volt olyan nap, hogy a smasszerok ne verjenek félholtra vagy ne kínoznának valakit. Az áldozatok többsége cigány volt, 10-ből 9 biztos. A barbarizmus 16.00 óra után kezdődött, amikor az intézményvezetők hazamentek, és reggelig tartott. A hétvégék még ennél is durvábbak voltak. 2009-ig egyedül próbáltam harcolni a brutalizmus ellen, nem túl nagy sikerrel, majd 2009-ben tudtom nélkül Ramil is ringbe szállt.

Egyetlenegy magyar fogvatartott sem merte felemelni a szavát az ellen, ami ott folyt. Sőt! Ha rám rontottak a fekete kutyák, inkább még őket támogatták. Aztán Ramil érkezésével már ketten lettünk. Pont az ő ajtaja előtt rugdostak vagy hatan-heten egy szerencsétlen cigányt, amikor egy hatalmasat rúgott az ajtajába, majd kiüvöltött, hogy: „Stop it!” (Abbahagyni!)

Csak pár napja volt ott, és egyáltalán nem jó referenciával érkezett. Az, hogy „beszólt” a smasszeroknak, csak rontott a helyzetén.

Egy kívülálló valószínűleg nem lát abban semmi kockázatot, ha egy fogvatartott rászól a smasszerokra, miközben azok éppen egy másik fogvatartottat vernek. Pedig óriási kockázattal jár. A magyar börtönökben a smasszerok egy része úgy viselkedik, mintha kiskirályok lennének. Nem tűrnek el semmilyen kritikát. Ez egy zárt világ, ahol a jelvény az úr.

Ramilt a „beszólása” után folyamatosan szívatták. Az aktájából és a napi teendőiből is tudták, hogy szorosan kötődik az iszlámhoz, ezért ezen a ponton támadták. Tudták, hogy nála veréssel és egyéb más szokásos fenyítésekkel nem érnek el semmit, mi több, féltek is tőle, ezért olyan pontot kerestek, ahol a legtöbbet árthatnak neki úgy, hogy az ő testi épségük ne kerüljön veszélybe. A pszichikai terror sokszor hatékonyabb, mint a fizikai fenyegetések.

A cellájának kamerájából jól látták, hogy mikor imádkozik, és ekkor zavarták, hogy ne tudja a napi ötszöri imáját végigcsinálni. Hetente többször végeztek zárkaellenőrzést nála, és ezek alkalmával arra próbálták kényszeríteni, hogy vetkőzzön le meztelenre. Idegen férfiak előtt meztelenre vetkőzni egy muszlim férfi számára a legmegalázóbb dolog. Homoszexuális tartalmú képeket és cikkeket dugdostak be a cellájába, vagy éppen örmény napi- és hetilapokat. A börtön két transzvesztitáját – Erzsit és Jennifert – arra kényszerítették, hogy menjenek oda Ramil cellájának ajtajához, lenyitották a tátikát, és udvaroljanak neki, valamint pikáns dolgokat kérjenek és ajánljanak fel. Az iszlámnak olyan a homoszexualitás, mint kereszténynek az ördög.

Egyik alkalommal sikerült Jennifert elkapnom, és úgy rántottam a rácsnak, hogy hetekig a rács mintáját viselte az arcán. Aztán közöltem vele, ha még egyszer meglátom a Ramil közelébe, kitépem a nyelvét és feldugom a szétkúrt seggébe. Többet nem jött le az alagsorba, pedig a smasszerok keményen követelték tőle. Erzsi attól kezdve nagyon vigyázott, hogy se én, se Ramil el ne kaphassa. Távolról mutogatta műmellét és perverzkedett.

Ramil egyedül volt egy idegen országban, amelynek a nyelvét sem beszélte. Egy rakás elfajzott, embertelen smasszer gyűrűjében. Az ügyvédje, aki hatalmas munkadíjat vágott zsebre, le sem szarta a bírósági ítéletet követően. Minden perc az életében pokol volt.

Hetek, hónapok teltek el úgy, hogy nap mint nap megalázták. Mégis minden nap reggel 9.00 órakor úgy lépett ki a cellájából letudni a napi egy órás szabad levegőn eltölthető köröket, mint egy igazi férfi: felemelt fejjel. A legtöbb embert már maga a magánlét is megtöri. Saját magamról tudom, nem könnyű éveken át napi 23 órában egyedül bezárva lenni egy cellában, hogy minden nap, amikor arra az egy órára kinyitják a cellád ajtaját, ahonnan megbilincselve, egy rohadt döggel a sarkadban, akit legszívesebben cafatokra tépnél, férfihoz méltóan lépj ki a sétaudvarra vezető ajtón. Erre csak nagyon kevesen lennének képesek, és nagyon kevesen is képesek.

Amikor Ramilt odahozták, én már túl voltam azon, hogy megvívjam a saját háborúmat a jelvényesekkel. Nekem sem volt egyszerű, mégis óriási előnyöm volt vele szemben: beszéltem a nyelvet, és volt egy rohadt jó ügyvédem, aki minden fenyegetés ellenére makacsul ragaszkodott hozzám. Ha csak csúnyán néztek rám, már ment is a feljelentés. Ha egy nap nem hívtam, már hívta a BV-t, mi van az ügyfelével, beszélni akar vele.

De Ramil egyedül volt, és ezt ők is tudták, mint ahogy azt is, hogy aki egyedül marad a Roncsgyárban, az bármilyen erős is, bedarálják. Főleg, ha a társadalom is teljes egészében megveti, ahogy őt is megvetették. Ramil egy elvetemült gyilkos volt a magyar társadalom szemében, és a kutyát sem érdekelte, hogy mit tesznek vele.

A smasszerek intelligensebb részével ez idő tájt már kimondottan jó volt a viszonyunk. Belátták, sokkal jobban járnak, ha kompromisszumot kötünk, és amiben tudunk, inkább segítünk egymásnak. A korrupciónak vannak jó oldalai is.

Sokáig rágódtam azon, hogy szóljak-e Ramil érdekében pár szót, és a már-már fanatikus kitartása az elvei mellett végül meggyőzött. Tetszett a srác tökössége.

Nehéz döntés volt, és fennállt a veszély, hogy sokkal többet veszítek vele, mint amit nyerhetek. A börtönben az ember, ha valaki mellé odaáll, az azt jelenti, hogy a jövőben osztoznia kell annak a tetteivel, és tettei következményeivel is.

De tetszett, ahogy kiállt a maga elvei mellett, és még így is maradt ereje, hogy azokért is kiálljon, akiket az alagsorban bántalmaztak. A viselkedéséből és tetteiből azt szűrtem le, hogy nem rossz ember. Teljesen más, mint azt a sajtó sugallja. Az elvetemült gyilkos mögött szerintem egy érző emberi szív van, óriási bátorsággal. Ezért úgy döntöttem, megéri szólni pár szót az érdekében.

Figyelmeztettem az osztályvezetőt, akivel számos igen komoly csatán voltunk már túl, hogy ha nem fejezik be a „baltás gyilkos” – így hívta Ramilt a sajtó, a politika, a börtönigazgatótól a legutolsó smasszerig mindenki – megaláztatását, fel fogom jelenteni az intézményt. Ha valaki, akkor ő jól tudta, hogy nem viccelek, és minden ehhez szükséges feltétel a rendelkezésemre áll. Aztán szóltam azoknak a smasszeroknak, akikkel jóban voltam, hogy szeretném, ha Ramilt békén hagynák. „Persze”, mondták, „semmi gond”. A rohadékokkal nem volt mit tenni, vagyis a jelvények azon részével, melyeknek egyetlen erényük volt a jelvényükön kívül, a primitívségük. De így is lényegesen csökkent a Ramilt ért atrocitások száma.

Közben együtt léptünk fel az alagsorban zajló verések és kínzások ellen, amelynek eredményeként azok száma is lényegesen csökkent. Hosszú évek után volt olyan hét, hogy senki sem üvöltözött a verések fájdalmától, nem könyörgött az életéért a kínzások alatt. A csönd és nyugalom a legdrágább kincs itt benn, és végre megkaphattuk.

Persze az osztályvezető és csatlósai nem nézték jó szemmel, hogy immár ketten vagyunk, akik bármikor feljelenthetjük őket azért a brutalitásért, amit itt az alagsorban folytatnak, de be kellett látniuk, ketten már pont elegek vagyunk, hogy a vád megállja a helyét, és lapátra tegyék őket. Nem volt más választásuk, engedniük kellett, és a határokat, ameddig csak lehetett, ki kellett tolniuk. Ramil engedélyt kapott heti kétszer sportra és napi 10 perc telefonálásra. Máshol Európában ez szégyen lenne, Magyarországon ez jutalom, kiváltság volt.

2010-ben Ramilnak meghalt az édesanyja. Kért plusz fél órát, hogy hazatelefonálhasson. Nem kapott. Eljött a barátnője, Sebnem, meglátogatni. Hat év után az első látogatója. Kérte, hogy kapjon az egy óra beszélő helyett két órát, mégiscsak messziről jött, és nagyon ritkán van beszélője. Nem kapott. Kapott viszont plexis beszélőt. Még egymás kezét sem tudták megérinteni, egymás illatát sem érezhették. Rohadtul fájt neki, de nem látszott rajta, csak nekem mondta, mennyire rossz neki. Napokkal később mondta el. Egymagában gyászolt, semmivel sem volt az a nap más, mint a többi. Legalábbis az intézményi élet részéről.

Láttam, hogy mennyire szenved, hogy nem tud hazatelefonálni, hogy a család mellett legyen, ha másképpen nem megy, legalább telefonon. Estére rendeztem neki egy mobilt, amin egész reggelig a pokróc alatt, hogy a kamerában ne lássák, beszélhetett az édesapjával és a testvéreivel. Ez volt az a nap, amikor már nem barátok voltunk, hanem – ahogy ő mondta – „soul brother’s”-ek, lélektestvérek. A magyar börtönben, amit két ember tud, az már nem számít titoknak, ezért azt, hogy van mobilom, eddig nem említettem neki sem. De ennyi idő után már 100%-ban megbíztam benne, és ő hálás volt, hogy a családjával „lehetett” az anyja halálának idején..

Az imádkozás lett végképpen a legfontosabb dolog a számára, és soha, semmiért sem szakította félbe. Mindenkinek meg kellett várnia, míg befejezi, ha éppen az idő tájt keresték, de ha én szóltam neki, hogy „Arkadas”, miattam félbeszakította, és jött az ajtóhoz meghallgatni, mit szeretnék. Ez volt a legnagyobb megtiszteltetés a részéről, amit valakiért megtett. Sőt, egy idő után nem múlt el nap, hogy ne imádkozott volna értem és a családomért. Én voltam az egyetlen „hitetlen”, akiért imádkozott.

Kettőnk közös harcának köszönhetően egy ideig nyugalom telepedett az alagsorba. Mármint ahhoz képest, amilyen általában volt. Azt mondtuk, hogy a kora esti órákban barbárkodjatok, miután hazamentek a fejesek, de késő estére álljon vissza a rend, mert aludni szeretnénk. Nagy nehezen megértették, és így is lett.

Pár hónapig be is tartatott ez a „szabályzat”, de aztán egyik éjjel arra ébredtünk, hogy ismét valakit csépelnek kíméletlenül. Zengett az egész alagsor az ordítástól.

Másnap reggel megtudtuk, hogy P. Zoltánt hozták át az A épületből hozzánk, a B épületbe.
P. Zoltán volt az a barom, aki állítólag a Keletinél szándékosan halálra gázolt egy rendőrt menekülés közben. Hetekig verték, kínozták napjában vagy tucatszor. A többiekkel már abba kezdtünk el fogadni, hogy meddig bírja, mikor fogják megölni, mert azt, amit vele műveltek, nagyon kevés ember élte volna túl. Sem előtte, sem utána nem láttam, hogy valakit ilyen kegyetlenséggel bántalmaztak volna ilyen hosszú ideig.

Pár nap után, mint régebben, most is tiltakozni kezdtünk Ramillal. Az a kutyás smasszer, aki a cigány származása okán is igyekezett jól megfelelni kollégái elvárásának, és az extrém brutális smasszerok közé tartozott, nemtetszését fejezte ki Ramilnak, amiért szóvá tette, hogy reggel fel fogja őket jelenteni. Attól a naptól kezdve folyamatosan szapulta Ramilt, aki nem volt az a panaszkodós fajta, ezért napokig nem is tudtam az esetről. Az utolsó pillanatban szereztem tudomást az egészről, amikor Ramilt agyonvasalva éppen sétára kísérték, és várakoznia kellett pár percet, hogy fent megtisztítsák a terepet. Pont az a kutyás volt szolgálatban, és Ramilra uszította a kutyáját, csakhogy a hatalmas kaukázusi grizzly nem ijedt meg, hiába csaholt habzó szájjal milliméterekre tőle a véreb.

Azzal az ártatlan arckifejezésével előbb a kutyára mosolygott, majd a gazdájára, aztán felém fordult és annyit mondott angolul, hogy most megbassza a kutyát is, meg a gazdáját is. Nem szó szerint értette, de akkorát rúgott a kutyába, hogy az métereket repült a pórázt fogó smasszerral együtt.

A kutyás rögtön, bátor férfi módjára megnyomta az övén lévő riasztót, ami riasztotta társait, akik rohanva érkeztek az alagsorba. A kutyás akkora patáliát csapott, mint egy hisztis öregasszony, hogy ez a faszszopó köcsög megtámadta és megrúgta a kutyáját. Valószínűleg a kollégái tudták, hogy ő sem az az ártatlan fajta, mert Ramilt visszazárták a cellájába úgy, hogy még csak nem is szidták. Ettől sokkal kevesebbért már elcsattant egy-két saller, de általában az ilyesmiért a szart is kiverték az emberből.

Aznap délután az osztályvezető felkeresett, és megkérdezte, mi történt pontosan? Elmeséltem neki azt, amit láttam, hogy a kutyás ok nélkül Ramilra uszította a kutyáját, Ramil pedig arrébb rúgta. Majd azt is elmondtam, amit Ramil azután mesélt el, hogy visszazárták a cellájába, hogy már napok óta szívózik vele ez a kutyás, és a türelme a végét járta. Nagy Pista az első idők konfliktusai után többször is meghallgatott, ha valami „extrém” dolog történt az alagsorban.

Egy jó darabig aztán nem láttuk ezt a kutyást, majd az egyik volt kollégája elmondta, hogy áthelyezték a rendőrség kötelékébe! Rendőr lett belőle.

Az egész ügyből semmi sem lett, pedig nagyon vártuk Ramillal, hogy legyen belőle bírósági per, hogy beszámolhassunk, mi folyik itt az alagsorban, és úgy általában a BV intézményben. Sajnos eltussolták ezt is, mint oly sok minden mást is.

Az alezredes felismerte a helyzetet, hogy csak veszthet, és mivel választások előtt állt az ország, amikor a helyezkedés ideje van, nem hiányzott neki egy per, amiből biztos vesztesként jönne ki.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy jól gondolkodott, minthogy miután Kaposváron a smasszerok halálra vertek egy fogvatartottat, és leváltották az intézmény parancsnokát, ő kapta meg a zsíros állást.

Folytatjuk…

Előző rész >>>

Újabb kilenc év börtön Orbán barátjának

Kilencéves börtönbüntetésre ítélték Észak Macedónia egykori miniszterelnökét, aki jelenleg Magyarországon él. Nikola Gruevszkit ezúttal hatalommal való visszaélés miatt ítélték el. Már több jogerős bírósági ítélet van ellene, így hazatérése esetén csaknem húsz évet kellene rács mögött töltenie. Emiatt menekült Magyarországra – a magyar diplomácia segítségével. Azóta vállalkozással próbálkozik.

Szijjártó Péter külügyminiszter rendszeresen konzultál vele balkáni ügyekben.

Putyin és Orbán a Balkánon

Évek óta versenyfutás folyik a Balkánon az Európai Unió és Oroszország között. Az Európai Unió balkáni ügyekkel foglalkozó biztosa a magyar Várhelyi Olivér. Putyin Ukrajna elleni agressziója óta a balkáni államok is mindinkább választás elé kényszerülnek: az EU vagy Oroszország. Szerbiának ezt meg is mondták a németek. Vucsics szerb államfő úgy válaszolt, hogy Szerbiának fontosabb az Európai Unió.

Orbán Szerbiában

A magyar miniszterelnök az újvidéki mezőgazdasági vásáron találkozik ezúttal Vucsics szerb elnökkel. Mindketten kényes helyzetben vannak hiszen jó kapcsolataik Putyin orosz elnökkel közismertek. Ugyanakkor Magyarország és Szerbia számára lehetőséget is jelent Putyin Ukrajna elleni háborúja. Mind Oroszország mind Ukrajna igen fontos gabona exportőr volt a háború előtt, most óriási a hiány, és ez lehetőséget teremthet a magyar és a szerb mezőgazdaságnak. Magyarországon a kormánynak elvben elővásárlási joga van a gabona exportban, de ezzel eddig egyszer sem éltek vagyis a magyar kivitel akadály nélkül eljuthatott a megrendelőkhöz. Természetesen a jócskán megemelkedett világpiaci áron. A magyar mezőgazdaság a turizmussal együtt fontos szerepet játszhat abban, hogy az ország elkerülje a gazdasági válságot, amely egyre jobban fenyegeti az Európai Uniót.

Hároméves börtönbüntetést kaphat Kurz kancellár

Fennáll a gyanú, hogy az osztrák kancellár hamis vallomást tett egy parlamenti bizottság előtt, mely az Ibiza botrányt vizsgálta. Az Ibiza videó ügybe belebukott a kormány 2019-ben Bécsben.

„Tudtam, hogy a törvény előírja, hogy az igazat kell mondanom a parlamenti bizottság előtt, és ezért igazat is mondtam” – jelentette ki Sebastian Kurz, aki megerősítette: nemcsak ő, de kabinetfőnöke, Gerhard Bonelli is korrupciós vizsgálat alatt áll.

Miért? Kurz kancellár tagadja, hogy bizalmasát, Thomas Scmidet ő nevezte volna ki az ÖBAG élére, de a hatóságoknak bizonyítékuk van az ellenkezőjére. Az ÖBAG irányítja az állami holdingokat Ausztriában. Ennek vezére Thomas Schmid úgy kapta meg az állást, hogy elintézett egy fontos politikai ügyet Kurz kancellárnak. A katolikus egyház ellenállt annak a kormányzati elképzelésnek, hogy migránsokat gyanú alapján is őrizetbe lehessen venni. Schönborn bíboros szerint ez a náci időket idézi. Scmid megfenyegette a katolikus egyházat, hogy a jövőben csökkentik az állami támogatást, ha ellenállnak.

Ezek után igérte meg Sebastian Kurz Thomas Schmidnek: bármit megkaphatsz amit akarsz! (Érdemes megemlíteni, hogy a törvényjavaslatból nem lett semmi, mert végülis Schönborn érsek a fenyegetések ellenére nem hátrált meg.)

Ibiza videó

2017-ben a Szabadságpárt vezére találkozott egy nővel, aki egy olyan orosz oligarcha lányának  mondta magát, aki Putyin bizalmasa volt.

Heinz-Christian Strache, aki a botrány kirobbanásakor 2019-ben alkancellár volt Kurz kormányában, kissé becsípve kínos részleteket árult el a pártok pénzügyeiről. Nem véletlenül, mert pénzt akart kérni Putyin feltételezett bizalmasától egy olyan sajtó birodalom megteremtésére „mint amilyen Orbán Viktornak van Magyarországon”.

A nőről kiderült, hogy nem is orosz, és pénzért vállalta a szerepet. Az ügybe a kormány belebukott. Heinz Christian Strache a perifériára sodródott, de Sebastian Kurz ma is kancellár – igaz, hogy immár a zöldekkel együtt.

Csakhogy Strache sokféle ügyet említett, és a vizsgálat eljutott az ÖBAG-hoz is. A sarokba szorított Thomas Schmid elnök vezérigazgató megígérte, hogy megbízása lejártakor távozik tisztségéből.

Egy másik kínos ügyben Kurz másik bizalmasa, a pénzügyminiszter érintett. Gernot Blümel a Novomatic botrányban játszott szerepet: ez a szerencsejáték cég sok pénzt adott a Néppártnak. Vajon mit adott cserébe Kurz kancellár? A gyanú szerint adókedvezményeket.

A pénzügyminiszter nem akarta kiadni a számukra kellemetlen dokumentumokat, de van Bellen államfő megfenyegette: ha kell, akkor karhatalommal veszik azokat el tőle. A pénzügyminiszter engedett, és most Sebastian Kurz-cal együtt nyakig ül a pácban.

Három év börtön

Ennyit kaphat Kurz kancellár, ha rábizonyítják a hamis vallomást a parlamenti bizottság előtt. A még mindíg csak 34 éves kancellár azt állította szerdán, hogy elferdítik szavait, melyeket a parlamenti bizottság előtt mondott. Semmiképp sem kíván lemondani bárhogyan is végződjön a vizsgálat.

A korrupciós vádak ellenére Sebastian Kurz kancellár népszerűsége változatlan Ausztriában – írja a közszolgálati Deutsche Welle.

Navalnij éhségsztrájkját követően megjelent a bíróságon

A Kreml kritikusa az első nyilvános megjelenése azóta, hogy bejelentette, hogy fokozatosan befejezi az éhségsztrájkot. Navalnij illuzórikusan vékonynak, de lelkesnek tűnt a bírósági tárgyalás során melyet rágalmazási miatt indítottak ellene. A pert politikailag motiváltnak nevezte.

A bíróság által közzétett fényképen látható volt, hogy Navalny videolink formájában jelenik meg, borotvált fejjel és börtöndzsekit viselve.

„Hátborzongató csontváz vagyok”

– mondta Navalnij, aki egy videofelvételen jelent meg a tárgyalóban. – „Ilyen súlyú voltam 7. osztályos koromban.”

Navalnij, akit februárban 850 000 rubel (8 200 font) pénzbírsággal sújtottak egy második világháborús veterán rágalmazása miatt, aki támogatta Vlagyimir Putyin elnöki feltételeinek „visszaállítását”, kijelentette, hogy az ellene indított ügyet azért králták, hogy tovább rontsák hírnevét az oroszok polgárok körében.

Navalnij tárgyalótermi beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy „oroszokat rabszolgákká” változtatotta, és Vlagyimir Putyint „meztelen királynak” nevezte, utalva Andersen A császár új ruhái című népmeséjére.

„Azt akarom mondani, kedves bíró úr, hogy a királya meztelen, és nem csak egy fiú kiabál emiatt, emberek milliói kiabálnak”

– mondta.

„Terméktelen uralmának húsz éve vezetett ehhez az eredményhez: egy korona hullott le a fejéről, mert billiónyi rubelt pazaroltunk el, és hazánk továbbra is szegénységbe süllyed.”

Nem meglepő, hogy elvesztette a fellebbezést.

A meghallgatását arra az időpontra időzítették, amikor Navalnij országos regionális központhálózatát bezárják, és a kormányzati korrupciót kivizsgáló Korrupcióellenes Alapítványát valószínűleg szélsőséges szervezetnek nevezik, ami súlyos börtönbüntetést fenyeget azok számára, akik továbbra is támogatják őt.

Csütörtökön Navalnijt és két segédjét, Leonyid Volkovot és Ivan Zhdanovot nevezték meg gyanúsítottként egy olyan büntetőeljárásban amit az állampolgárok jogainak veszélyeztetése és nem kormányzati szervezet megnyitása miatt indítottak. Ennek alapján pénzbüntetést vagy akár négy év börtönt is kaphatnak.

Az új vádak azt jelzik, hogy Navalnijt és követőit továbbra is börtönnel fogják fenyegetni, s politikai szervezetüket törvényen kívül helyezve feloszlatják.

Csütörtökön Volkov bejelentette, hogy felszámolják a több mint 35 regionális központ székhelyét, további fenntartását „lehetetlennek” nevezve. Korábban azt mondta a Guardiannak, hogy

a szélsőségesség megnevezése, amelyet eddig olyan csoportokra alkalmaztak, mint az al-Kaida, „tömeges letartóztatásokhoz” vezetne.

Navalnij felesége, Julia is részt vett a meghallgatáson. Elmondta, hogy Navalnij csütörtökön 450 kalóriát fogyaszthat, mivel az éhségsztrájk után lassan visszatér a normális étrendhez, amelyet az orvosi ellátása ellen tiltakozva jelentett be a Vlagyimir régió börtönében.

Navalnij két és fél éves büntetését tölti melyet „sikkasztás” miatt kapott.

Januárban tartóztatták le röviddel azután, hogy visszatért Németországból, ahol novichok-mérgezéssel kezelték, amelyet ő és a Bellingcat nyomozó kollektíva egyértelműen az FSB által elkövetett gyilkossági kisérletnek nevezett.

Illegális kampány pénzekért börtön az ex román elnök lányának

Ioana Basescu-t és Elenda Udrea egykori turisztikai minisztert börtönbüntetésre ítélték, mert meg nem engedett módszerekkel szereztek pénz Traian Basescu elnök választási kampányához.

A miniszterasszony több vállalkozót is arra kényszerített, hogy százezer eurós nagyságrendben utaljanak át pénzeket az elnöki kampányhoz még 2009-ben. Az elnök lánya pedig – közjegyzőként – arra akarta rávenni az egyik nagy állami vállalat vezetőjét, hogy százezer euróval csökkentse Basescu elnök kampány adósságait. A korrupció ellenes ügyészség szerint az állami vállalat igazgatója csak a kért összeg egynegyedét utalta át a megjelölt számlára. Ezt a pénzt azután Ioana Basescu és élettársa arra fordította, hogy luxus útra mentek Kubába.

Basescu elnök a romániai elnökválasztás második fordulójában 2009-ben minimális különbséggel győzött: alig fél százalékkal kapott többet mint az ellenfele.

Ioana Basescun és Elenda Udrea ex miniszteren kivül mások is 3-6 éves börtönbüntetést kaptak. Az ítélet ellen a Legfelső Bíróságon lehet fellebbezni, így az ex elnök lányának aligha kell börtönbe vonulnia Romániában.

Házkutatás és a COVID szabályok

Maszkos kommandósok rohanták le Navalnij lakását. Erről számolt be az orosz ellenzéki politikus korrupcióellenes alapjának vezetője.

Ivan Zsdanov azt írta Twitteren, hogy sok álarcos kommandós lepte el Navalnij moszkvai lakását.

Maga az ellenzéki politikus börtönben ül. Biden amerikai elnök amikor Putyinnal beszélt telefonon, akkor Navalnij szabadonengedését kérte, és hangsúlyozta: nem szeretné ha az ellenzéki politikus váratlanul életét veszítené a börtönben.

Válaszul Nyikolaj Patrusev, Putyin főrendőre azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy Navalnij révén akarja destabilizálni Oroszországot. Patrusev illegális tevékenységgel vádolta meg Alekszej Navalnijt, akit korábban a titkosszolgálat megpróbált megmérgezni.

A Covid tilalmak megszegésével gyanusítják Navalnij embereit

Ivan Zsdanov írt arról, hogy a kommandósok házkutatási parancsot lobogtattak amikor betörtek Navalnij moszkvai lakásába. A korrupcióellenes alap sok munkatársát érte hasonló rendőri meglepetés: a Covid szabályok megsértésére hivatkozva vegzálták őket. A kommandósok abba a stúdióba is betörtek, ahol Navalnij emberei a You Tube videókat készítik.

Zsdanov azt is leírta, hogy Navalnij lakását is átkutatták, otthon volt, holott azóta nem járt ott, mióta tavaly nyáron, amikor megmérgezték, el kellett szállítani Németországba.

Ez a stúdió azért zavarja módfelett a hatóságokat sőt személyesen Putyin elnököt is, mert már több mint 87 millióan nézték meg azt a videót, mely az orosz államfő luxus palota komplexumát mutatja be a Fekete tenger mellett.

Putyin ugyan cáfolja, hogy a palota az övé lenne, de ennek igen kevesen adnak csak hitelt Oroszországban, ahol az elnök népszerűségi mutatója egyre lejjebb csúszik.

Eddig a tüntetések miatt közel négyezer embert tartóztattak le, több, mint egy tucat ellen indult eljárás, ennek ellenére már tervezik vasárnapra a következő tüntetést.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK