A hivatal közölte, hogy összesen 28 vádlottat állítanak bíróság elé, köztük Le Pent és édesapját, Jean-Marie-t. A jövő év március 27-ére kitűzött előzetes tárgyalást októberben és novemberben egy alaposabb tárgyalás követi.

A 2016-ban indult vizsgálat célja annak kiderítése volt, hogy az akkori Nemzeti Front felhasználta-e az uniós parlamenti asszisztenseknek szánt pénzeket a pártnak dolgozó munkatársak fizetésére. Az EU törvényhozóinak forrásokat juttatnak a kiadások fedezésére, beleértve az asszisztenseiket is, de nem a pártok költségeire fordíthatják.

„Formálisan vitatjuk az európai parlamenti képviselőink és parlamenti asszisztenseink ellen felhozott vádakat” – mondta Le Pen Rassemblement National (RN) pártja.

A párt hozzátette, Marine Le Pen nem követett el jogsértést, és parlamenti asszisztenseinek foglalkoztatásában sem az Európai Parlament szabályozása, sem a francia törvény értelmében nem történt szabálytalanság. Az RN élén 2021-ig Marine Le Pen indult Emmanuel Macron ellen a 2017-es és 2022-es elnökválasztáson, majd 2027-ben ismét benyújthatja jelöltségét.