Az észak-koreai hackerek jobbak, mint gondolnánk

0
782

A Fehér Ház várhatóan hamarosan kibocsát egy hivatalos nyilatkozatot is arról, hogy a világméretű hacker kampány mögött nem más, mint Észak Korea diktátora áll. Tom Bossert, az elnök belbiztonsági tanácsadója a Wall Street Journalnak nyilatkozott.

Tom Bossert, az elnök belbiztonsági tanácsadója.

Az amerikai hírszerzés szerint Észak-Koreában a titkosszolgálat megkapta a feladatot Kim Dzsong Un-tól, hogy zavarja meg a nagy rendszereket Amerikában és másutt a nyugati világban. A zsaroló vírusok kórházak, bankok és más intézmények rendszerét blokkolta. A cél nemcsak az volt, hogy Észak Korea megmutassa: immár képes az informatikai hadviselésre is hanem pénzt is akartak szerezni.

A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert számtalan szankció sújtja nukleáris és rakétafejlesztési programja miatt. Ez a fegyverkezési program méregdrága.

A titkosszolgálat egyik fő feladata az, hogy bármi áron pénzt szerezzen a diktátor kedvenc programjának a folytatásához.

Az észak-koreai hackerek már megmutatták a tudásukat, amikor 2013-ban blokkolták a Sony kaliforniai informatikai rendszerét. A Sony ugyanis filmet készített Kim Dzsong Un diktátor meggyilkolásáról. A japán cég kénytelen volt egyezkedni sz észak-koreaiakkal, hogy újrainduljon az informatikai rendszer. Azóta az Egyesült Államokban, Japánban vagy Dél Koreában nagyon is komolyan veszik Észak Korea informatikai felkészültségét.

Korábban lesajnálták a világtól elzárkózó rendszert, ahol még az internet is csak kevesek kiváltsága, de aztán kiderült:

Észak-Korea informatikusai képesek arra, hogy megbénítsanak nagy rendszereket a nyugati világban.

Legutóbb a bitcoin-biznisz kapcsán derült ki: Észak Korea titkosszolgálata többmillió dollárt szerzett úgy, hogy megcsapolta a rendszert, mely pedig az informatika élvonalában halad…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .