A néppártosodástól a pártszakadásig?

0
3913
Budapest, 2018. április 19. Budaházy György (k) vádlott beszélget Toroczkai Lászlóval, a Jobbik alelnökével, Ásotthalom polgármesterével az ellene és társai ellen terrorcselekmény bûntette miatt másodfokon indult per tárgyalása elõtt a Fõvárosi Ítélõtáblán 2018. április 19-én. Hatályon kívül helyezte az elsõfokú ítéletet és új eljárásra utasított az ítélõtábla. MTI Fotó: Kovács Tamás

Sajátos utat járt be a Jobbik, nemcsak a cukiság kampányként elhíresült középre való fordulás óta, hanem akár az elmúlt hónapokban is. A választásokig voltak repedések a Vona-féle irányvonal és a Toroczkai fémjelezte hagyománytisztelő, azaz ebben az esetben szélsőjobboldali radikális, neonáci hívei között. A kudarc azonban elemi erővel hozta fel az ellentéteket.  Sorozatunkban az ellenzéki pártok elmúlt egy évét mutatjuk be.

 

Tavaly novemberben az úgynevezett CEU-törvény vitájában csúcsosodott ki először a Vona-Toroczkai ellentét. Míg a pártelnök a törvény ellen állt ki, Ásotthalom polgármestere és a párt alelnöke igen markáns ellenvéleményének adott hangot.

Vona szerint a Jobbik nem az egyetem (CEU), hanem általában a felsőoktatás mellé állt. „Nekem is megvan a véleményem Soros Györgyről, értékrendjéről, világképéről, de nem hiszem, hogy a CEU beszántása a megoldás. Amúgy is teljesen világos, hogy Soros György csupán ürügy Orbán Viktor számára, hogy elterelje a figyelmet a fontos ügyekről.

Soros György Orbán Viktor démona, győzze le maga,

ha tudja. Ami pedig a törvényjavaslatot illeti: nem fogjuk megszavazni. Aki teljesíti a törvényes feltételeket, s átlátható, joga van működni, ez ennél nem bonyolultabb. Ráadásul, ha a törvény életbe lép, azzal komoly veszélybe kerülhetnek a határon túl, elsősorban Erdélyben működő magyar egyetemek.”

Facebook posztjában egészen más véleményt posztolt a CEU ügyéről Toroczkai László:

„Soros egyetemével nem gyáván finomkodni kellene, hanem nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva

betiltani, bezárni, a romjait pedig sóval behinteni.”

Toroczkai szerint a CEU “az elsikkasztott rendszerváltozás óta külföldről mozgatva, de Budapestről mérgezi a levegőt, támadja a nemzet és a társadalom alapjait”.

“Nem csupán elsőként indította el például a régiónkban az elmebeteg, romboló, szélsőliberális gender-elméletet, de fészke és keltetője lett azoknak a politikusoknak, akik tönkretették a hazánkat” – írta tavaly novemberben Toroczkai, példaként említve az itt oktató Bokros Lajost, Kis Jánost és Balázs Pétert.

Ásotthalom polgármestere tehát

már régóta időzített bombaként várta a maga idejét.

A választási kudarc lett a gyújtózsinór vége.

Ez a Toroczkai-féle jobbikos ellenreform vethet véget Vona Gábornak, a Jobbik eddigi elnöke több éves igyekezetének, hogy meggyőzze a közvélemény egy részét: ő és pártja (vagy legalábbis pártvezetősége) véglegesen szakított az antiszemita, cigányellenes, Irán- és oroszpárti múlttal. Ebben nagy segítségére volt a kormányzó Fidesz, hiszen retorikájában és gyakorlatában lenyúlta az eredeti Jobbik ideológiáját, kommunikációját. Persze közben elcsábította a Jobbik szavazóit is. A mostani választások megmutatták, hogy az ilyen radikális hangnemre bőven van befogadó készség az országban. Van rá igény.

Vonáék feltételezése abból indult ki, hogy a Orbán Viktor Európa-ellenességével, Putyin-barátságával és egyre hangosabb háborús retorikájával, jobbról már nem előzhető. Ez, paradox módon, egybeesett a magyar miniszterelnök felismerésével, hogy középen és a baloldalon már nincs mit keresni, ezért a Jobbik szavazótáborát kell megcélozni. Vidéken aratott ezzel a stratégiával a legnagyobb sikert a Fidesz, hiszen az egykori szocialista, egykori kisgazda szavazókat migránsozással és egzisztenciális félelemkeltéssel már megszerezte.

Az Orbán-Vona menetet a miniszterelnök simán nyerte.

A Jobbik, amelynek legfontosabb politikai mentora, Simicska Lajos még hetekkel a választások előtt is bízott a párt győzelmében, a vesztes oldalon találta magát. Erre mehet rá a néppártosodás és a pártvezetés. Vagy jöhet a pártszakadás. A Fidesz szalámi stratégáinak őszinte örömére.

A cikksorozat többi része az alábbi linkeken olvasható:

Ellenzék: Hogy volt, hogy lesz?

https://fuhu.hu/a-neppartosodastol-a-partszakadasig/

https://fuhu.hu/a-nolimpiatol-a-3-szazalekig-ez-volt-a-momentum-bo-egy-eve/

https://fuhu.hu/a-parbeszed-utja-a-sulytalansagbol-a-megmaradasig/

https://fuhu.hu/a-dk-es-a-valasztas-meseje/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .