A háború 36. napja – (folyamatosan frissítjük)

0
1119

“Senki sem különálló sziget; minden ember a kontinens része, a szárazföld egy darabja; ha egy göröngyöt mos el a tenger, Európa lesz kevesebb, éppúgy, mintha egy hegyfokot mosna el, vagy barátaid házát, vagy a te birtokod; minden halállal én leszek kevesebb, mert egy vagyok az emberiséggel; ezért hát sose kérdezd, kiért szól a harang: érted szól.

 

18:35 –  Irpin már ismét az ukrán hadsereg ellenőrzése alatt állt, de a polgári lakosságot nem engedélyezték visszatérni az ágyúzás veszélye miatt.

17:45 – A Sumy régióban a mentők a területvédelmi harcosokkal együtt húzták ki az orosz harckocsit, amely az orosz  legénységével együtt süllyedt a folyóba.

pravda.ua

17:00 – Az orosz külügyminisztérium bejelentette, hogy szankciókat vezetnek be az uniós tagállamok képviselői, az Európai Unió legfelsőbb vezetése és a képviselők többsége ellen.

15:50 – Jens Stoltenberg NATO-főtitkár brüsszeli újságíróknak azt mondta, hogy „Oroszország megpróbálja átcsoportosítani, utánpótlást és megerősíteni offenzíváját a Donbász térségében”, és „Oroszország többször is hazudott a szándékairól”.

15:25 – Legalább 20 ember meghalt a Mikolajiv regionális adminisztráció épületét ért orosz csapásban. 

14:05 – Az ukrán szárazföldi erők azt írták, hogy az ukrán csapatok ismét ellenőrzésük alá vonják a Zaporizzsjától keletre fekvő  Zatishia, Malinivka, Vesele, Zelenyi Hai és Chervone falvakat.

13:30 – Az orosz erők katonai bázisra csaptak le Dnyipropetrovszk megyében. A megye kormányzója, Valentyin Reznichenko szerint a támadás következtében ketten meghaltak és öten megsérültek.

12:00 – Az orosz csapatok harkovi ágyúzása következtében egy közepes nyomású földalatti gázvezeték megsemmisült, így mintegy 34 ezer fogyasztó maradt gáz nélkül.

11:50 – Joe Biden amerikai elnök tájékoztatta Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy az Egyesült Államok 500 millió dollár közvetlen költségvetési támogatást kíván nyújtani az ukrán kormánynak.

11:20 – Az orosz katonaság éjjel tovább lőtte Donyeck régió középső részét, Marjinkában, Krasznohorivkában és Novomihailivkában foszforlövedékeket használtak. Két ember megsebesült – olvasható az ukrán Pravda portálján.

10:35 – A BBC a GCHQ brit hírszerző ügynökség vezetőjére, Jeremy Flemming nyilatkoztra hivatkozva közli: Vlagyimir Putyin orosz elnök valószínűleg nem kapott teljes körű valós  tájékoztatást az ukrajnai helyzetről.

09:00- Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes szerint a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága megerősítette, hogy Oroszország beleegyezett egy humanitárius folyosó megnyitásába Mariupolból Zaporizzsjáig. Ukrajna 45 buszt küldött ki, hogy evakuálja az embereket az ostromlott városból. A megszállt Melitopoltól és Enerhodartól Zaporizzsjáig vezető humanitárius folyosókról is előzetesen megállapodtak.

08:50 – Az orosz erők továbbra is megtartják pozícióikat Kijevtől keletre és nyugatra, annak ellenére, hogy korlátozott számú egységet kivonnak. A következő napokban heves harcok bontakoznak ki a város szélén” – áll a brit hírszerzés közleményében.

08:05 – Németország szerint Putyin beleegyezett abba, hogy euróban kapja a gázdíjat az EU-tól, de nem világos, hogyan fog működni a mechanizmus.

08:00 – Németország kész garantálni Ukrajna biztonságát, egyelőre a háború folytatódik, és a béketárgyalásokon még nem történt áttörés.

07:45 – A brit GCHQ kémszolgálat vezetője azt mondta, hogy a megfigyelések azt mutatják, hogy „Oroszország kiberszakértői azokban az országokban keresnek célpontokat, amelyek ellenzik akcióikat” Ukrajnában. Fleming felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukrán kormányzat és katonai rendszerek Oroszország általi „tartós” megzavarása a környező országokra továbbgyűrűző hatásokat okozhatnak.

06:30 – Az ENSZ bizottságot hozott létre az ukrajnai háborús bűnök kivizsgálására.

05:25 – Harkovban a háború 35 napja alatt összesen 1531 létesítmény semmisült meg, köztük 1292 lakóépület. Az orosz hadsereg 76 iskolát, 54 óvodát, 16 kórházat rombolt le és romokban  van 239 irodaház – nyilatkozta az Ukrinformnak Ihor Terekhov, Harkov polgármestere.

04:20 – Az Azov-ezred 3 harckocsi és 64 orosz katona megsemmisítéséről számolt be a Mariupolért vívott harcokban, köztük a GRU különleges erőivel.

03:10 – Brit hírszerzés: oroszok lőtték le saját gépüket Ukrajnában.

02:00 – Az Egyesült Államok még az orosz invázió előtt kivonta a hajókat a Fekete-tengerről.

00:55 – Az oroszok megváltoztatták  légitámadásaik taktikáját, de az ukrán hírforrások szerint a tegnapi napon ismét elvesztettek 4 repülőgépet.

00:25 – Ukrajna tárgyalásokat folytat Lengyelország és Fehéroroszország határának teljes lezárásáról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .