Urbi et Orbi: Jeruzsálemről is beszélt Ferenc pápa

0
606
Ferenc pápa elmondja hagyományos karácsonyi Urbi et Orbi (a városnak és a világnak) szóló üzenetét a vatikáni Szent Péter-bazilika erkélyén, karácsony első napján (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Emberségesebb világot, és a konfliktuszónákban a béke megteremtését sürgette Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondott hagyományos karácsonyi üzenetében.

A pápa arról beszélt, hogy a világban háború szelei fújnak, miközben az emberiség fejlődése társadalmi és környezeti pusztuláshoz vezetett. Olasz nyelven elmondott beszédében kijelentette, hogy a gyermek Jézust láthatjuk korunkban is a közel-keleti gyerekek szenvedésében az izraeliek és palesztinok közötti feszültségek közepette. A pápa békét sürgetett Jeruzsálem városa és az egész Szentföld számára: a párbeszéd újraindítását szorgalmazta, hogy tárgyalásos úton eljussanak a nemzetközileg elismert kétállami megoldáshoz – idézi a beszédet az MTI. A Szenföldön növekvő feszültségek alatt a pápa arra utalt, hogy Donald Trump a nemzetközi nyomás ellenére nemrég elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának.

Ferenc pápa békét kért Szíriának is, hogy etnikai és vallási különbségek nélkül újjáépítsék a társadalmat. Imádkozott azért is, hogy béke legyen Irakban és Jemenben, valamint az afrikai kontinens országaiban, így Dél-Szudánban, Szomáliában, Burundiban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-afrikai Köztársaságban és Nigériában. Imádkozott, hogy csökkenjen a feszültség a Koreai-félszigeten, Venezuelában, és legyen béke a súlyos humanitárius helyzetben levő Ukrajnában.

A pápa kijelentette, a gyermek Jézust látja a szegénységben élő gyerekekben,

és a kisebbségek védelmét is szorgalmazta, például Mianmarban és Bangladesben tett útját említve.

Megismételte az éjféli szentmisén elmondott gondolatait is arról, hogy szívünk ne legyen zárva, mint egykor Betlehem házai voltak Mária és József előtt. Arra szólítva fel, hogy tegyük világunkat emberségesebbé, méltóbbá a gyermekek számára.

A szentbeszéd után Ferenc pápa Róma városának és a világnak (Urbi et Orbi) áldást adott. A Szent Péter téren százezres tömeg hallgatta a pápát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .