Több mint ezer politikai és gazdasági vezető Davosban – Trump is ott lesz

0
616

Jelentősen megnőtt a háború kockázata – állapítja meg az a jelentés, melyet a davosi fórum előzeteseként adtak ki.

A több mint ezer politikai és gazdasági vezető január 23 és 26 között tanácskozik a svájci városban, ahol az utolsó napon beszédet mond Donald Trump is. Épp ő miatta gondolják úgy a jelentés készítői, hogy megnőtt egy háború veszélye a koreai félszigeten. Kim Dzsong Un korábban is fenyegetőzött már atomháborúval, de ezt akkor a Fehér Házban nyugodtabban fogadták. Obama diplomáciájával ellentétben Trump hajlik a katonai erő alkalmazására. Ez pedig láncreakciót indíthat el a koreai félszigeten.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy a konfliktus potenciális résztvevői a világ legerősebb államai : az USA, Kína, Oroszország, Japán …

Trumpot nemcsak emiatt bírálja a jelentés, hanem amiatt is, hogy felmondta a párizsi nemzetközi klíma egyezményt és a szabadkereskedelmi egyezményt az ázsiai és csendes-óceáni államokkal. Klaus Schwab, a davosi világgazdasági fórum szervezője a jelentés kapcsán kijelentette : összeomolhatnak a nagy globális rendszerek!

Közben a Nobel díjas Stiglitz professzor, aki szintén ott lesz Davosban, arra hívta fel a figyelmet, hogy

ha az USA-nak nem lesz új költségvetése, akkor ez a legnagyobb politikai kihívás lehet a globális gazdaságnak.

Joseph Stiglitz, aki kutatásaiért korábban Nobel díjat kapott, komoly gazdasági kockázatot lát abban, hogy Washingtonban a republikánusok és a demokraták nem jutnak egyezségre a költségvetésről január 19-ig.

Ha ugyanis nem lesz költségvetése a világ első számú nagyhatalmának, akkor ez negatív üzenet mindenki számára. Holott a világ tőzsdéi az év eleje óta szárnyalnak : New Yorkban 17 százalékkal magasabb az árfolyamok átlaga mint január elsején. Joseph Stiglitz minderről beszélgethet majd Donald Trumppal Davosban.

Január 23-án kezdődik a svájci városban a szokásos világgazdasági fórum. Ezen- sokak számára kissé talán meglepő módon – az Egyesült Államok elnöke is részt vesz. Tavaly még a távollétével tüntetett. Dehát akkor még Trump főtanácsadója volt az a Steve Bannon, aki antiglobalista nézeteivel szavazók millióit állította a republikánus elnökjelölt mögé.

Steve Bannont időközben kitették a Fehér Házból. Válaszul egy könyvben kitálalt Trump belső ügyeiről. Ezzel véglegessé vált a szakítás. Kiderült az, amit sokan sejtettek korábban is, hogy

Donald Trump egyáltalán nem antiglobalista, csak a választások idején öltötte fel ezt a pózt, mert ez hozta a legtöbb szavazatot.

Pénzügyminiszterét már szokás szerint a New Yorki Goldman-Sachs tőzsdei óriástól választotta. Márpedig ez a cég a globalizáció egyik legfőbb haszonélvezője.

Joseph Stiglitz korábban a globalizáció ellenfelei közé tartozott, de álláspontja lassacskán változik. Ma már Davosban a világgazdasági fórum egyik meghívott szónoka. Tavaly Davosban Hszi Csinping kínai elnök képviselte a liberális gazdasági vonalat míg az Egyesült Államok antiglobalista húrokat pengetett. Ma már minden egy kicsit másképp fest hiszen kiderült : az antiglobalista húrokat pengető Donald Trump idején mind az amerikai mind pedig a globális gazdaság fellendült. Csak épp az amerikai költségvetés válsága nem oldódott meg. Az államadósság a csúcson, és ha nem lesz új költségvetés Washingtonban, akkor abba az egész globális gazdaság beleremeghet- figyelmeztetett a Nobel díjas Joseph Stiglitz professzor, aki a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .