Szlovákia amerikai F 16-osokra cseréli a MIG 29-es vadászgépeket

0
1321

Pozsonyban a NATO-csúcsra időzítve jelentették be a döntést.

A Lockheed-Martintól vesz Szlovákia 14 darab F 16-os harci gépet. A hadügyminisztérium azt is közölte, hogy

versenyben volt még a svéd Gripen is,

de a jobb műszaki mutatók miatt az F 16-osok mellett döntöttek. A beszerzés tervezett költsége meghaladja a másfél milliárd eurót, ez a legmagasabb összeg, amit Szlovákia eddigi történetében a légierő modernizálására jóváhagytak.

Ez nyilván hosszútávú elköteleződést jelent, mert ezeket a gépeket karban kell tartani, és a pilótákat valahol ki is kell képezni. Szlovákia méretei ráadásul nemigen teszik lehetővé az ilyen gyors vadászgépek kipróbálását sem.

Az országnak egyébként 2019-ig érvényes karbantartási szerződése van a MIG gépekre az oroszokkal,

az első F 16-osok 2022-ben érkeznek majd.

Peter Pellegrini miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatóján azt mondta: gazdaságilag a legkedvezőbb és műszakilag a legjobb megoldást választották: bár az F 16-osok beszerzési költsége néhány száz millió euróval drágább, mint a Gripeneké, a gépek tervezett 30 éves üzemeltetési költségei 8 százalékkal alacsonyabbak.

A döntésnek minden bizonnyal Donald Trump is kifejezetten örül. Ő ugyanis gyakran bírálja európai NATO-szövetségeseit, hogy nem költenek eleget katonai célokra. Erről a vitáról itt olvashat bővebben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .