Stop Soros, alaptörvény módosítás, CEU, benzinár

0
577
miniszterelnokseg.hu

A negyedik Orbán-kormány első Kormányinfó sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tartotta Mit, miért tesz a kormány? címmel.

A technikai információk közül Gulyás elmondta, hogy a kormány szépen lassan elhagyja az Országházat, éppen ezért a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében lesznek ezek után a kormányinfók. Várhatóan kéthetente, amikor a kormány ülésezik. Lesznek ugyanakkor európai uniós kormánykabinet-ülések is.

Gulyás azt is elmondta, minél hamarabb, egy éven belül átköltözik a kormány a budai Várba.

Már jövő héten benyújtják a Stop Sorost, és módosítják az Alaptörvényt is, belekerül, hogy mindenkit megillett az otthon védelme. Módosítják a rendőrségről szóló törvényt, az államhatárról szólót, a menedékjogról szólót, a szabálysértésről szólót és a büntető törvénykönyvet – jelentette be Gulyás Gergely.

Önálló közigazgatási bíráskodást hozna létre a kormány. Az új jogorvoslati fórum a Kúriával egy szinten állna – közölte a miniszter.

A költségvetést július második felében fogadhatja el a parlament. Gulyás Gergely felsorolta a gazdasági eredményeket: nőtt a foglalkoztatottak száma, csökkent a munkanélküliek száma, emelkednek a reálkeresetek. Cél, hogy a teljes foglalkoztatás megvalósuljon, a költségvetés nullás legyen, és cél az adócsökkentés is.

Az év vége a határidő, hogy a CEU ügyében megállapodás szülessen – mondja Gulyás újságírói kérdésre válaszolva. Azt nem erősítette meg, hogy Palkovics László, Altusz kristóf és Kumin Ferenc jártak a CEU amerikai partnerénél, a Bard College-ben, és azt látták, hogy minden rendben zajlik.

A Budapest Bank eladásáról nem tárgyalt a kormány – mondta szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A 400 forintos benzinárral kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy a kormány a jövedéki adót tudja szabályozni, ha magas a benzin ára, ám ez az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Szerinte a mostani drágulás mögött a világpiaci tendencia áll.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .