Kezdőlap Címkék Benzinár

Címke: benzinár

Válság nincs, de életszínvonal csökkenés az van, és méginkább lesz

Surányi György helyzetelemzését a magyar gazdaság állapotáról, melyet a Pénzügykutató Intézet Hetényi körében mondott el hétfő délelőtt alapjaiban úgy lehetne összegezni: válság nincs, de az életszínvonal tartós csökkenésére lehet számítani.

A Magyar Nemzeti Bank ex elnöke hangsúlyozta, hogy a világgazdaságban sincsen válság. Az csak lelassult, de nem csúszik recesszióba mint ahogy ettől sok szakértő még nemrég is tartott. Surányi külön kiemelte, hogy a kínai gazdaság újraindulása önmagában 0,75%-kal növeli a világgazdaság GDP növekedését 2022-ben. A kínai gazdaság növekedését az teszi lehetővé, hogy Peking megszüntette a zéró tolerancia politikáját a Covid vírussal szemben, és újra kinyitotta a globális gazdaság második legfontosabb országát, az 1,4 milliárd lakosú Kínát a világ felé. A külső tényezők kedvezően változnak a magyar gazdaság szempontjából: az infláció csökkenésnek indult Észak Amerikában és az eurozónában. Az energiaválság is mérséklődik: a holland gázártőzsdén a földgáz 50-55 eurós árfolyamon kapható míg a csúcson ez csaknem 350 euróra ment fel Putyin Ukrajna elleni agresszióját követően.

Miért nincs 500 forintos benzinár?

Surányi György rámutatott arra, hogy

a magyar kormány maga gerjeszti az inflációt a magas benzinárral, amely 600 forint fölött jár holott 500 forint is lehetne.

Miért? Mert a MOL orosz Ural olajat vásárol, amely sokkal olcsóbb mint a Brent, amelyhez képest a magyar kormány megállapítja a “piaci árat”. Az árkülönbözet a MOL-nál csapódik le, de ezt a magyar kormány elvonja extraprofit adó címen.

Ebből fedezi részben a költségvetés csillagászati hiányát. Ez a választások előtt tavaly felment a GDP 17%-ára is. Aztán lement 8%-ra is, de egyáltalán nem véletlen, hogy Magyarország csak jelentős kamatfelárral jut külföldi kölcsönhöz. Ez 3,4%, egy uniós tagállam esetében kiemelkedően magas. Ez rendkívüli mértékben megnöveli Magyarország kamatkiadásait. A Magyar Nemzeti Bank viszont hatalmas adósságot halmoz fel, és nemcsak emiatt. A 10 éves állampapírokat ugyanis heti kamattal kell visszavásárolnia. Tehát ezek valójában nem hosszútávú kölcsönök.

A befagyasztott uniós pénzek nélkül is tudja finanszírozni az országot az Orbán kormány

4 milliárd euró megérkezik Brüsszelből akkor is, ha nem oldják fel a helyreállítási alap eurómilliárdjainak befagyasztását. Ez körülbelül a felét jelenti az éves kamatkötelezettségnek, a másik felét pedig a piacon kell megszereznie Magyarországnak. Ez még évekig nem okoz gondot a Nemzeti Együttműködés Rendszerének. Surányi rámutatott arra, hogy

a kormány továbbra is a gyors növekedésre koncentrál, és eközben figyelmen kívül hagyja azt, hogy ezzel egyre csak rontja a külső egyensúlyt.

A kereskedelmi és a fizetési mérleg folyamatos romlását idézheti elő az, ha megvalósul az Orbán kormány elképzelése, és idén 1,5 jövőre pedig 4,5% lesz a gazdasági növekedés. Surányi szerint aligha valószínű, hogy ez az optimista növekedési modell megvalósul miközben a munka termelékenysége 2010 óta évente csak 0,7%-kal nő.

Az Orbán kormány dinamikusan növelte a béreket a választási időszak előtt, és ez reálbér növekedést hozott. Surányi nem mondta ki, de Orbán Viktor ezzel nyerte meg a választásokat 2022-ben.

Életszínvonal csökkenés

Az infláció 25-26% miközben a kormány 12%-os béremelést ígér a közszolgálati dolgozóknak. Sok területen nagy a lemaradás: egészségügy, oktatás, hadsereg stb. A munkavállalók nem érik be olyan béremelésekkel, amely messze lemaradnak az inflációtól. Ugyanakkor a munkaerő tartalékok kimerültek.

Egymillió kínai munkásra lenne szükség ahhoz, hogy az Orbán kormány növekedési programja teljesüljön

– mondta ironikusan Surányi György, aki hangsúlyozta, hogy a reáljövedelem csökkenése elkerülhetetlen a következő 2-3 évben.

Az infláció az év végére 17-18%-ra csökkenhet, de messze meghaladja az eurozónát sőt a másik három visegrádi államot is. Az infláció is csak azért csökken, mert a külső hatások kedvezőek: csökkennek a nyersanyagárak, és azoknak az államoknak az árszínvonala, melyekkel Magyarország intenzív gazdasági kapcsolatban áll. Az infláció belső tényezői viszont nem változnak: a maginfláció összehasonlításban még sokkal rosszabb, ha az eurózónához viszonyítjuk.

Surányi nem tette fel a kérdést, mely ezek után evidens:

vajon az Orbán kormány politikai támogatottsága milyen sokáig maradhat fenn, ha az életszínvonal tartósan csökken?

A kormány propaganda tisztában van a kihívással, és a nemzeti együttműködés rendszerét immár nem a földi paradicsomnak mutatja be  hanem a kisebbik rossznak. A Rogán Antal által irányított média azt sugallja mint 2010 táján: a megszorítások csak részben érintik a lakosságot, mi megadóztatjuk a bankokat és a multikat. Nem töröltük el teljes mértékben a rezsivédelmet mint ahogy azt Bokros Lajos javasolja. Az ex pénzügyminiszter azt is indítványozta, hogy töröljék el a tizenharmadik havi nyugdíjat. Orbán Viktor viszont jelentős részben a nyugdíjas társadalomra alapozza politikai jövőjét: nemcsak, hogy nem törölte el a 13-ik havi nyugdíjat, de január elsejétől 15%-os emelést hajtott végre. Ez is elmarad az inflációtól, de viszonylag jó kompenzációt jelent más társadalmi rétegekhez képest, amelyek csak saját magukra számíthatnak az infláció elleni hosszútávú háborúban.

Stop Soros, alaptörvény módosítás, CEU, benzinár

0

A negyedik Orbán-kormány első Kormányinfó sajtótájékoztatóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő tartotta Mit, miért tesz a kormány? címmel.

A technikai információk közül Gulyás elmondta, hogy a kormány szépen lassan elhagyja az Országházat, éppen ezért a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében lesznek ezek után a kormányinfók. Várhatóan kéthetente, amikor a kormány ülésezik. Lesznek ugyanakkor európai uniós kormánykabinet-ülések is.

Gulyás azt is elmondta, minél hamarabb, egy éven belül átköltözik a kormány a budai Várba.

Már jövő héten benyújtják a Stop Sorost, és módosítják az Alaptörvényt is, belekerül, hogy mindenkit megillett az otthon védelme. Módosítják a rendőrségről szóló törvényt, az államhatárról szólót, a menedékjogról szólót, a szabálysértésről szólót és a büntető törvénykönyvet – jelentette be Gulyás Gergely.

Önálló közigazgatási bíráskodást hozna létre a kormány. Az új jogorvoslati fórum a Kúriával egy szinten állna – közölte a miniszter.

A költségvetést július második felében fogadhatja el a parlament. Gulyás Gergely felsorolta a gazdasági eredményeket: nőtt a foglalkoztatottak száma, csökkent a munkanélküliek száma, emelkednek a reálkeresetek. Cél, hogy a teljes foglalkoztatás megvalósuljon, a költségvetés nullás legyen, és cél az adócsökkentés is.

Az év vége a határidő, hogy a CEU ügyében megállapodás szülessen – mondja Gulyás újságírói kérdésre válaszolva. Azt nem erősítette meg, hogy Palkovics László, Altusz kristóf és Kumin Ferenc jártak a CEU amerikai partnerénél, a Bard College-ben, és azt látták, hogy minden rendben zajlik.

A Budapest Bank eladásáról nem tárgyalt a kormány – mondta szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely.

A 400 forintos benzinárral kapcsolatban a miniszter azt mondta, hogy a kormány a jövedéki adót tudja szabályozni, ha magas a benzin ára, ám ez az egyik legalacsonyabb az EU-ban. Szerinte a mostani drágulás mögött a világpiaci tendencia áll.

Ez volt ma – 2017. november 16.

0

Aktuálissá vált a paksi számlák kifizetése, de lehet, hogy a kormány idővel olcsóbb hitelre cseréli az orosz kölcsönt, megkérdeztük Hadházy Ákost az esetleges LMP-Jobbik együttműködésről, kormányinfót tartott Lázár, más is csökkentené Tállai után a benzinárat, Izrael együttműködne arab országokkal, meghalt Cseke László – összefoglaljuk a nap legfontosabb eseményeit.

Az oroszok dönthetnek a paksi 4000 milliárd forint kifizetéséről

Forrás: Wikimedia Commons

Tizenöt év alatt kell lebonyolítani a paksi atomerőmű új blokkjának építésével kapcsolatos kifizetéseket, utófinanszírozásban, a számlák szinte hihetetlenül bonyolult rendszerben jutnak el a kiállítástól a kifizetés fázisába. Csak az orosz fővállalkozó bólinthat rá véglegesen a kifizetésre. 4000 milliárdnyi közpénzről van szó.

Lázár János ugyanakkor azt mondta: lehetséges, hogy

a Paks II-re kapott orosz kölcsönt a részletek folyamatos visszafizetésével cseréli olcsóbb hitelre

a kormány.

Lehet-e együttműködés az LMP és a Jobbik között?

Lesznek ellenzéki pártok, amelyekkel együtt lehet működni, ezt az LMP társelnöke Hadházy Ákos mondta a Független Hírügynökségnek. A Jobbikkal való partnerséget, amelyet Vona Gábor vetett fel, nem akarta kommentálni.

Az Unió nem ad pénzt a magyar kerítésre

MTI Fotó: Soós Lajos

Az Európai Bizottság nem fizeti ki Magyarországnak a déli határkerítés költségeinek a felét – közölte Lázár János a kormányinfón. Azt is mondta, hogy

a kormány megvétózza a Lengyelország ellen tervezett uniós eljárást.

Az, hogy az amerikaiak támogatnák a független magyarországi médiát, szerinte beavatkozás a magyar ügyekbe.

Tállai után mások is csökkentenék a benzin árát

Nem sokkal azután, hogy Tállai András képviselő (mellesleg pénzügyi államtitkár és a NAV elnöke) „elintézte”, hogy választókerületében, Mezőkövesden olcsóbb legyen a benzin, a KDNP szóvivője, Hollik István is bejelentette, hogy megvizsgálná saját választókörzetében az üzemanyagárakat.

Hidvéghi Balázs a Fidesz szóvivője azt mondta:

nem tudja megmondani, hogy hány kormánypárti képviselő fordult a Molhoz

az üzemanyagár mérséklése miatt.

Az ügyre már a Mol is reagált.

A lengyelek és magyarok több demokráciát akarnak egy felmérés szerint

A V4 tagállamaiban súlyos gondok vannak a nemzeti kormányok és a parlament iránti bizalommal – derül ki egy felmérésből, amelyet a Visegrád Alapítvány készített a tagállamok kormányainak megbízásából.

Az Eurobarométer egész Európában készült felmérése szerint

a magyarok mindössze 39 százaléka, a lengyelek harmada és a szlovákok negyede bízik az aktuális kormányban. Ezt is alulmúlja Csehország,

ahol a kormányban alig 18, a parlamentben 12 százalék bízik.

Az EU, amelyet Prágában, Budapesten és Varsóban a vezetők oly szívesen bírálnak, a csehek 30, a szlovákok 43, a lengyelek 44 és a magyarok 46 százalékának a bizalmát bírja.

Izrael hajlandó más arab országokkal együttműködni Irán ellen

Gadi Ejzenkot
Forrás: Wikimedia Commons

Izrael hajlandó megosztani hírszerzési értesüléseit a mérsékelt arab országokkal annak érdekében, hogy szembeszálljanak Iránnal – ezt mondta Gadi Ejzenkot, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke egy arab hírportálnak adott interjúban.

Ez volt az első eset, hogy hivatalban lévő izraeli vezérkari főnök egy arab nyelvű médiumnak adott interjút.

Franciaországba megy a libanoni miniszterelnök

Két napon belül Franciaországba utazik Szaúd-Arábiából Szaad Haríri libanoni miniszterelnök, mielőtt hazamegy, hogy hivatalosan is benyújtsa lemondását. Emmanuel Macron francia elnök szerint a meghívás néhány napra szól, nem jelenti azt, hogy az emigrációba vonulás lehetőségét ajánlották volna fel.

Horrorisztikus körülmények között élnek a menedékkérők Líbiában

Rabszolgavásárt rögzített a CNN nem messze Tripolitól, Líbia fővárosától. 500-700 dinárt kérnek egy-egy erős, munkaképes rabszolgáért. Az ENSZ értékelése szerint borzalmas körülmények között élnek a bevándorlók Líbiában.

Meghalt Cseke László

Cseke László, eredeti nevén Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió egykori szerkesztője és műsorvezetője 90 évesen halt meg. Műsora, az 1959-ben indult Teenager Party a hatvanas-hetvenes években sokak számára szabadságot, és a nyugati kultúrához való hozzáférést jelentette.

Letiltottak egy popsztárt Egyiptomban, mert a Nílussal viccelt

Betiltotta az egyiptomi zenészszakszervezet Serin Abdel-Vahab popsztár fellépéseit, mert szerintük becsmérlő megjegyzést tett a Nílusra egy koncertjén az Emirátusokban. A koncerten ugyanis készült egy videó, amelyen az énekesnőtől egy rajongója a sztár „Ittál-e valaha a Nílus vizéből?” című számát kéri, mire ő viccelődve azt válaszolja, hogy

„a Nílus vizétől vérmételyt kapnék”,

majd azt javasolja: „jobb, ha Eviant iszol”.

Semmitmondó közleménnyel reagált a Mol a Tállai-ügyre

0

A Mol számára az üzemanyagok árazása tisztán kereskedelmi kérdés – írta közleményében a cég, amely konkrét árakat nem kommentál. A közlemény nyilvánvalóan Tállai András „árleszorító” beavatkozására reagál.

Négy nappal Tállai András (parlamenti képviselő, gazdasági minisztériumi államtitkár, egyszersmind az adóhivatal vezetője) Facebook-bejegyzésének elterjedése és széles körű kommentálásai után a Mol – konkrétumot és nevet nem említve – tudatja, hogy

„piaci vállalatként a fogyasztói visszajelzéseket is beleértve folyamatosan figyelemmel kíséri a versenypiaci tényezőket, elemzi és szükség esetén módosítja az árakat”.

Az árazás ugyanakkor tisztán kereskedelmi kérdés – közli az olajtársaság.

A Mol hangsúlyozza, ahogyan eddig, úgy most sem kommentál konkrét árakat vagy saját árazási gyakorlatát. Arra is utalnak, hogy a legtöbb fogyasztási cikkhez hasonlóan az üzemanyagok ára számos piaci körülménytől függ. Magyarországon csaknem kétezer töltőállomás van, ennek csak egynegyedét működteti a Mol.

Tállai András a hétvégén Facebook-oldalán közölte, hogy miután egyeztetést folytatott a Mol illetékes képviselőivel, csökkentették az üzemanyag árát választókerületében, Mezőkövesden.

A pártok reakciói pozíciójuktól függően elítélő vagy támogató. Orbán Viktor egyenesen gratulált Tállainak, Gulyás Gergely frakcióvezető szerint is a leghelyesebben járt el, amikor választókörzetében fellépett a túl magas benzinár láttán. Az ellenzéki pártok a kádárista mentalitás feltámadását látják Tállai tettében. Az Együtt a versenyhivatalhoz fordul, az MSZP pedig a Molhoz, hogy mindenütt legyen ekkora árcsökkentés.

Egy korábbi Mol-vezér, Pál László elképesztőnek tartja a NAV-elnök-államtitkár akcióját. Az esettel mindazonáltal Magyarország ismét bekerült a világsajtóba: az amerikai üzleti hírügynökség, a Bloomberg írt róla tudósítást, emlékeztetve arra is, hogy Magyarország nemzetközi versenyképessége óriásit zuhant az utóbbi években.

Az MSZP kezdeményezi, hogy mindenhol csökkenjen a benzinár

0

A frakció tagjai levelet írtak a MOL-nak, hogy nem csak Mezőkövesden, hanem a többi választókerületben is csökkentse a benzin árát 11, a gázolajét 5 forinttal, az október 31-ei állapothoz képest.

Tállai András a Facebookon állította azt, hogy közbenjárására csökkentette a MOL a benzin árát Mezőkövesden. A hír a nemzetközi sajtóba is bekerült, a Párbeszéd pedig a GVH-hoz fordult.

Az MSZP közleménye szerint a párt úgy gondolja:

a mezőkövesdi megoldást országosan is alkalmazni kell.

Szerintük minden magyar ember megérdemli, hogy olcsóbban vásárolhassa az üzemanyagot.

Azt is írják: ha az árcsökkentéshez elegendő az állampolgári megkeresést követő képviselői kezdeményezés, akkor a MOL-nak teljesítenie kell az MSZP országgyűlési képviselőinek kérését. Ha nem, akkor szerintük arra kell válaszolnia, miért élvez kiemelt szerepet Mezőkövesd, illetve Tállai András.

Azt is kérdezik, hogy Tállai András államtitkárként és a NAV elnökeként, tisztségével visszaélve, nyomást gyakorolt-e a MOL-ra, vagy a cég is beszállt-e a Fidesz melletti kampányba.

A Bloomberg is ír Tállairól és a benzinárról

0

A világ egyik vezető gazdasági portálja szerint a magyar kormány a választások megnyerése érdekében beavatkozik a gazdasági életbe.

Elintézte a MOL-nál, hogy Mezőkövesden és környékén csökkenjenek az árak a benzinkutaknál – ezzel dicsekedett a Facebookon Tállai András államtitkár, a NAV elnöke. A Bloomberg ennek kapcsán felidézi a World Economic Forum felmérését a világ államainak a versenyképességéről: Magyarország helyezése lesújtó volt a nemzetközi összehasonlításban:

137 ország közül a 101. helyen végeztünk.

Olyan nem éppen piackonform államok is megelőztek bennünket, mint Oroszország, Malawi vagy Uganda.

A Bloomberg szerint Tállai András bejegyzése a magyar kormány gazdaságfilozófiáját tükrözi: a parlamenti képviselő elintézi a MOL-nál, hogy a választókerületében olcsóbb legyen a benzin és a gázolaj, miközben az országban az olajvállalat áremelést jelent be. A portál azt is megjegyzi, hogy

a MOL részvényeinek egynegyede egyébként állami kézben van.

A Bloomberg azt is felidézi, hogy a 2014-es választáson a rezsicsökkentés komoly érv volt amellett, hogy a választók a Fideszre szavazzanak. A lap szerint most Tállai András ugyanennek a logikának a mentén lépett fel, de ez nem más, mint

beavatkozás a gazdasági életbe politikai haszonszerzés céljából.

A GVH-hoz fordul a Párbeszéd a NAV-elnök benzinügye miatt

0

Közleményükben azt írják, panaszt tettek, amiért Tállai András azt állítja, ő intézte el, hogy Mezőkövesden és környékén csökkenjen a benzinár.

Tállai András a Facebookon írt erről. A Párbeszéd szerint „veszélyes precedenst teremt”, ha valóban ő intézte ezt el. Közleményükben azt írják: „Ha hagyjuk, hogy a politikusok így jutalmazzanak választókerületeket, akkor azt is hagyjuk, hogy így büntessenek, ha éppen kedvük tartja.

Biztos, hogy azt szeretnénk, hogy ekkora hatalmuk legyen a kormányzati politikusoknak?

Biztos, hogy ilyen országot akarunk, ahol ennyire kiszolgáltatottak vagyunk a hatalomban lévők jó- és rosszindulatának?”

Ezért panaszt tettek a Gazdasági Versenyhivatalnál, hogy vizsgálják ki, „Tállai András milyen jogszabályi felhatalmazás alapján befolyásolja a piacon működő vállalatok által alkalmazott árakat”.

Pál László egykori MOL-vezér a FüHü-nek azt mondta az ügyről: egy nem állami tulajdonban lévő céggel szemben Tállai eljárása „elképesztő”.

A Fidesz kádárista mentalitásáról ír az Együtt választmányi elnöke

0

Tállai András NAV-elnök, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, fideszes parlamenti képviselő a Facebookon osztotta meg, hogy tárgyalások után a MOL csökkentette az üzemanyagárakat Mezőkövesden. Szigetvári Viktor szerint elfogadhatatlan, hogy Tállai hatalmi helyzetből bocsátkozik egy konkrét vállalkozás konkrét termékének árcsökkentésébe.

Szigetvári Viktor
MTI Fotó: Illyés Tibor

Szigetvári közleményében azt írja:

„Ha el tudta intézni, az a botrány, ha csak hazudja, akkor az.”

Szerinte „Tállai András kampánycélokból már az üzemanyagárakat is megszabja”, és azt kérdezi: „Ha legközelebb a lángos lesz túl drága, abba is bele fog szólni a vörös telefonján Tállai András?”

Tállai a Facebookon egyébként egész pontosan azt írta: állampolgári megkeresésre járt el a Mezőkövesden és térségében tapasztalható üzemanyagárak miatt. Posztja szerint a MOL „illetékes képviselőivel” egyeztetett, amely után

„az október 31-ei állapothoz képest Mezőkövesden a benzin ára 11 Ft-tal míg a gázolajé 5 Ft-tal csökkent.”

Azt is írja, hogy előreláthatólag folytatódik a térségi árak „kiegyenlítődése”.

Tállai András
MTI Fotó: Kovács Attila

Szigetvári Viktor erre reagált úgy, hogy felháborító, ha Tállai András „már az üzemanyagárakat is meg akarja határozni választókerületében”. Szerinte a kormánypárti politikusok bármibe beleszólnak kampánycélokból.

Azt is írja: Tállainak az adóhatóság és a vámhivatal vezetőjeként nincs joga hatalmi helyzetből befolyásolni az árakat,

ez a szemlélet a rendszerváltás előtti időszakot idézi.

Szerinte az üzemanyagárakat a piaci verseny határozza meg. Azt írja: „Ez a kádárista mentalitás az újabb bizonyítéka annak, hogy a Fidesz nem jól működő, szabad és versengő piacgazdaságot szeretne, hanem kézivezérléses gulyáskommunizmust, ahol el tudják lopni, amit akarnak, miközben az árakba is bele tudnak szólni egy telefonhívással.”

Az Együtt választmányi elnöke szerint, ha viszont csak a szokásos heti árváltozásról van szó, és Tállai csak hazudja, hogy ő intézte el, akkor „hülyének nézi a választókat”.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK