Putyin a gázai izraeli fellépést a második világháborús náci taktikához hasonlítja

0
655
AA

Putyin szerint Izraelnek joga van megvédeni magát, ugyanakkor a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet blokádját “Leningrád második világháború alatti ostromával” helyezte egyenrangúvá.

Putyin azonban kijelentette, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, miután „a kegyetlenségében példátlan támadásnak” vetették alá. Kollektív erőfeszítésekre szólított fel a mielőbbi tűzszünet biztosítására és a helyzet stabilizálására a helyszínen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azt mondta, hogy egy izraeli szárazföldi offenzíva Gázában olyan mértékű polgári áldozatokkal járna, ami “teljesen elfogadhatatlan”.

Putyin azután beszélt, hogy az izraeli hadsereg felszólította Gáza város összes civiljét – több mint 1 millió embert –, hogy 24 órán belül költözzenek délre, szárazföldi hadműveletekkel kívánja felszámolni a Hamász teljes haderejét.  

Elmondta, hogy még az Egyesült Államokban is felhívások hangzottak el a Hamász által ellenőrzött Gázai övezet blokádjára, „a második világháború alatti Leningrád ostromával” egyenértékű blokádra.

“Szerintem ez elfogadhatatlan” – mondta Putyin újságíróknak egy kirgizisztáni csúcstalálkozón. “Több mint 2 millió ember él ott. Nem mellesleg nem mindenki támogatja a Hamászt. De mindegyiküknek szenvednie kell, beleértve a nőket és a gyerekeket is. Ezzel persze nehéz bárkinek is egyetértenie.”

Izraellel szembeni kritikáját még csípősebbé tette Leningrád 1941–44-es ostromára való hivatkozás, valamint Izrael és a hitleri Németország közötti feltételezett összehasonlítás, amely mély sértődést okozhat Izraelben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .